În fiecare sesiune, studenții reinventează copiatul
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 19 ianuarie 2014 1 comentariu la În fiecare sesiune, studenții reinventează copiatul 634
Odată cu apariția telefoanelor inteligente, s-a dezvoltat și iscusința studenților de a trișa în sesiune. De la copiuțe ascunse în pixuri sau pe sticlele de suc, la stilouri cu cerneală invizibilă sau formule scrijelite pe bănci, inventivitatea tinerilor întrece ceea ce știu profesorii despre copiat. Unii dascăli mai trec cu vederea, alții nu reușesc să îi prindă, însă cu toții încearcă să mai taie din avîntul trișorilor cum se pricep ei mai bine. De două ori pe an, copiuțele își întîlnesc combatanții.
De la an la an, sesiunile par din ce în ce mai lungi. Pentru unii, orele de somn cu porția se datorează învățării pentru examene, însă pentru alții, minutele dintre apus și răsărit sînt rezervate pentru pregătirea materialelor ajutătoare. Se găsesc șiretlicuri pentru orice test, totul depinde de noroc, de puțină pricepere și de cît de des mai închide profesorul ochii.
Copiuțe 1.0
Chiar dacă tehnologia evoluează pe zi ce trece, tot metodele tradiționale de copiat rămîn cele folosite de studenți. Fițuicile și servitele sînt la mare căutare, poate și pentru că sînt cele mai la îndemînă. „Eu am copiat doar o singură dată. Mi-am făcut servite, dar am folosit un pix cu cerneală invizibilă, avea și un led sub lumina căruia se vedea scrisul. La examen am scos foile și am scris ca și cum aș fi avut cărțile pe bancă, dar nu am mai repetat experiența de atunci. Semestrul ăsta am însă examene destul de grele și mă cam bate gîndul să-mi mai cumpăr niște pixuri din alea”, a explicat Diana, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
O parte dintre studenți merg la sigur cu metoda „servitelor” pentru că sînt profesori care, înainte de examen, le dau cursanților o listă cu subiecte pe care le au de pregătit. Chiar și așa, o lucrare fără greșeli ar bate la ochi. „Cel mai la modă sînt servitele. La unele cursuri se știe deja ce se va da la examen și ne pregătim cîte un subiect pe o foaie. Lăsăm loc pentru întrebare și scriem așa, mai de la jumătatea paginii. Mai mimăm cîte o ștersătură, mai schimbăm puțin o definiție, ca să nu-și dea seama că am copiat. E și aici o artă”, a explicat Marian, student în anul al III-lea, care urmează cursurile Facultății de Agricultură, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași.
Profesorii știu că metodele de copiat s-au schimbat odată cu tehnologia. Însă și practicile clasice au cunoscut îmbunătățiri.
Fiind siguri că au variantele corecte de răspuns, mulți nu mai recitesc întrebările înainte să copieze răspunsul. Asist. univ. dr. Cristina Gabriela Radu-Rusu, de la Facultatea de Zootehnie a USAMV, a întîlnit de multe ori situații în care ceea ce au scris studenții nu coincidea cu ceea ce trebuia să scrie. „Studenții iau întrebările de la anii anteriori și învață răspunsurile mecanic și nu întotdeauna sînt atenți la întrebare. Dacă ai modificat puțin cerința, ei vin cu același răspuns, care este greșit. Pentru ei sună asemănător și dau răspunsul învățat mecanic”, a menționat cadrul didactic.
Majoritatea profesorilor știu că metodele de copiat s-au schimbat odată cu tehnologia. Însă și practicile clasice au cunoscut îmbunătățiri. Mai nou, tinerii ascund fițuici în pixuri special făcute pentru asta. „Au un resort cu arc și o foaie rulată în interiorul pixului. Cu trei din alea poți scrie toată materia de la un examen, iar profesorii nu prea își dau seama. O altă metodă este să scanezi o etichetă de la cola sau chiar de la apă și să înlocuiești scrisul de pe ea cu materia pe care o ai la examen, doar că e mai mult de muncă la asta”, a dezvăluit Robert, student la Facultatea de Agricultură de la USAMV.
Sînt și metode care țin de îmbrăcămintea studentului. La fete, o metodă des folosită este lipirea fițuicilor de partea interioară a fustelor. Cu cît sînt mai aproape de genunchi, cu atît copiuțele se citesc mai bine. O studentă de la Facultatea de Zootehnie explică faptul că, atunci cînd te folosești de îmbrăcăminte ca să copiezi, „cel mai ușor este pentru fete, mai ales dacă la cursul respectiv este un profesor. Cred că mi s-a întîmplat să mă observe un profesor mai tînăr, dar nu a putut face nimic. Trebuia să mă controleze și nu și-a mai pus mintea”, a precizat studenta în anul al III-lea.
Copiuțe 2.0
Cînd vorbim de tehnologie, tinerii admit că telefonul este de nelipsit. Handsfree, bluetooth sau Internet sînt cîțiva termeni cu care îl asociază. Însă și metoda aceasta este cu două tăișuri. În perioada sesiunilor, mulți studenți ajung la spital cu răni provocate de dispozitivele pe care le folosesc pentru a copia, în special căștile. „La profesorii la care știm că nu se bruiază semnalul, și nu prea sînt, folosim handsfree-ul, doar că e periculos. Anul trecut era să nu mai pot să mi-l scot, iar un coleg era să fie prins. I se încălzise firul, care e foarte subțire și vine pe lîngă corp, și i se lipise de piept. A început să-l frigă și nu știa cum să-l desprindă mai repede de pe el”, a mărturisit Ionuț, de la Facultatea de Hidrotehnică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) din Iași.
Și Marian, student la USAMV, recunoaște că folosește handsfree-ul, însă trebuie să găsească mereu pe cineva care să îi dicteze răspunsurile. De asemenea, acesta explică și că nu poate folosi căștile respective decît pentru o singură sesiune, pentru că se strică foarte repede. De multe ori, în preajma examenelor, în campusurile studențești apar anunțuri despre vînzarea unor astfel de dispozitive. Majoritatea costă între 40 și 400 de lei, iar unele au și o garanție de doi ani.
În pas cu moda
În ciuda noilor metode de copiat care apar, profesorii încearcă să țină pasul cu tehnologia. Spre exemplu, la Facultatea de Drept de la UAIC sau la Facultatea de Hidrotehnică de la TUIAȘI, unii dascăli au propriul dispozitiv de bruiere a semnalului GSM. Studenții au observat că, la majoritatea examenelor, nu au semnal la telefon și deja știu la care teste nu își mai pot folosi aparatele mobile.
Pe de altă parte, sînt și profesori care folosesc metode clasice pentru a descuraja copiatul. Lect. univ. dr. Adina Karner-Huțuleac, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale educației a UAIC, este mereu însoțită de un asistent la examene. „Cel mai important este că sîntem întotdeauna două persoane prezente la examen. În al doilea rînd, menținem spațiul regulamentar dintre studenți, adică un loc liber în stînga și în dreapta. Mai mult nu se poate. Eu cred că reușim să observăm ce se întîmplă, dar asta nu înseamnă că nu ne mai scapă cîte ceva”, a precizat aceasta. Alte metode luate în considerare sînt întocmirea unor subiecte noi de la an la an și propunerea mai multor variante de întrebări, ori avertizarea tinerilor să își închidă telefoanele și să le așeze pe bancă.
Ceea ce îi deranjează mai mult pe profesori nu sînt încercările studenților de a trișa, ci felul în care reacționează cînd sînt prinși. „M-a surprins atitudinea unora. Au fost situații în care am prins persoane cu servite sau chiar copiind de pe fițuici și care negau vehement că ar fi fost fițuici sau servite. De două ori, cred, mi s-a întîmplat ca un student prins copiind să se uite în ochii mei și să spună că nu este adevărat, că el nu a copiat, chiar dacă, în cazul servitelor, existau diferențe clare între cerneala folosită ori de scris”, a mărturisit lect. univ. dr. Adina Karner-Huțuleac.
Cătălina DOBROVICEANU
Andrei MIHAI
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!