Începe cursa pentru fotoliile de rector și de senatori
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 3 iunie 2015 Niciun comentariu la Începe cursa pentru fotoliile de rector și de senatori 142În toamna acestui an, universitățile din Iași își vor alege membrii consiliilor departamentelor și ale facultăților, membrii Senatului, dar și rectorul. Primul pas al acestei proceduri electorale va începe în luna iunie a anului în curs, cînd comunitățile academice ale universităților vor vota, într-un referendum, dacă vor ca rectorul să se aleagă prin vot universal sau prin concurs public. Reprezentanții instituțiilor de învățămînt superior cred însă că acest pas este doar o formalitate, iar votul universitar pentru alegerea componenței Senatului, dar și a rectorului vor avea loc undeva la sfîrșitul acestui an, fiecare universitate stabilindu-și propriul calendar. Dar studenții au în continuare motive să fie nemulțumiți. Deși există în prezent în lucru o lege a învățămîntului care prevede ca studenții să aibă dreptul de reprezentare de 25% în votarea rectorului, alegerile din toamnă se vor realiza după metodologia actuală, care spune că doar studenții din Senat, Consiliile Facultăților și Consiliul de Administrație pot alege ordonatorul de credite al unei universități. În patru ani, pînă la următorul scrutin, legea se mai poate schimba de zece ori.
Primul pas din anul acest electoral va fi făcut de către universități prin organizarea unui referendum în luna iunie a acestui an prin care să se stabilească metoda de alegere a rectorului – concurs public sau vot universal, direct și secret. Majoritatea universităților ieșene au stabilit deja data pentru referendum, „Cuza” organizîndu-l, spre exemplu, pe 11 iunie, în timp ce Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) a stabilit data de 20 iunie. În cazul acestora din urmă este o dublă alegere, încercînd să ocupe și cele 13 locuri rămase libere în Senat. „Așa a fost și data trecută, se face referendum pentru a se stabili modul în care universitatea să fie condusă. Noi am amînat alegerile pentru Senat ca să nu facem de două ori scrutin, pentru el și pentru referendum, pentru că e complicat. Pe 20 iunie va avea loc atît referendumul, cît și alegerile pentru Senat”, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, președintele Senatului UMF Iași.
Pentru a stabili regulile generale pe baza cărora se vor organiza alegerile, Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a elaborat o metodologie, ale cărei îndrumări trebuie să fie respectate de către toate universitățile. În aceasta se precizează că membrii Consiliului Departamentului sînt aleși de către toate cadrele didactice și de cercetare titulare din structura respectivă, prin vot universal, direct și secret. Același este și cazul Consiliului Facultății, care este alcătuit din 75% cadre didactice și de cercetare și 25% studenți.
Referendumul este organizat de fiecare universitate de stat în parte, cu cel puțin șase luni înainte de alegeri. Acesta nu va fi valid dacă nu vor participa la vot jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise. În caz contrar, la o distanță de maximum două săptămîni se va organiza altul.
„Pînă cînd nu se află rezultatul referendumului, nu poate fi alcătuită nicio metodologie de alegere. După ce sînt validate rezultatele referendumului, o comisie de specialitate alcătuiește metodologia, iar Senatul o aprobă”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
Pentru a stabili regulile generale pe baza cărora se vor organiza alegerile, Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a elaborat o metodologie, ale cărei îndrumări trebuie să fie respectate de către toate universitățile. În aceasta se precizează că membrii Consiliului Departamentului sînt aleși de către toate cadrele didactice și de cercetare titulare din structura respectivă, prin vot universal, direct și secret. Același este și cazul Consiliului Facultății, care este alcătuit din 75% cadre didactice și de cercetare și 25% studenți. Toți studenții facultății își votează reprezentanții în structura de conducere, la fel cum fac și membrii comunității academice.
„Metodologia pe care a emis-o ministerul este una cadru, stabilește niște linii generale pe care universitățile trebuie să le respecte din moment ce primesc finanțare publică. Acestea pot detalia metodologia respectivă sau o pot prelua ca atare. Ea stabilește principiile de organizare atît a referendumului, cît și a alegerilor de după referendum. De aceea sînt stipulate linii directoare pentru ambele modalități de alegere a rectorului”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).
Senatorii, aleși prin vot universal
Următorul pas după alegerea consiliilor este desemnarea membrilor Senatului. În metodologia emisă de către MECS se precizează că toți membrii Senatului universitar vor fi desemnați prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și cercetătorilor titulari, respectiv al tuturor studenților. Acest lucru a stîrnit confuzie și la ultimele alegeri, fiindcă un profesor de la Facultatea de Litere, spre exemplu, nu va vota doar candidații de la facultatea sa, pe care îi cunoaște și cu care a interacționat în trecut, ci îi va alege și pe cei de la Chimie, Economie sau Drept. Senatul este alcătuit din 75% personal didactic și de cercetare titular și din 25% reprezentanți ai studenților. „În ședința de Senat de pe 28 mai s-a aprobat scadențarul pentru stabilirea alegerii rectorului. Pe 29 iunie avem prima dată cînd se va vota la referendum una dintre cele două variante de alegere a rectorului. Dacă nu participă jumătate plus unu dintre votanți, pe 6 iulie urmează al doilea tur de scrutin. După referendum, într-o altă ședință de Senat se vor stabili datele efective de alegere”, a declarat prof. univ. dr. Anghel Stanciu, președintele Senatului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
UMF organizează alegerile pentru locurile libere din Senat împreună cu referendumul, pe 20 iunie
Odată desemnat , senatorii vor vota la rîndul lor pentru alegerea unui președinte al Senatului, care va fi a doua cea mai importantă funcție din universitate. După ce Senatul este desemnat, se demarează și procedurile pentru alegerea rectorului. Acesta poate fi ales prin vot universal, direct și secret sau prin concurs de dosare. Rolul Senatului este important în cazul concursului public fiindcă forul are dreptul de a valida sau nu o candidatură, fiind nevoit să avizeze minimum doi candidați. În cazul în care comunitatea academică va opta pentru vot universal, candidaturile rectorilor se depun direct la Biroul Electoral și Senatul nu mai dă aviz. „Aici vorbim ipotetic despre selecția Senatului pentru că acum patru ani nicio universitate din țară nu a ales concursul. Au ales votul pentru că este o modalitate mai democratică decît cea a concursului”, a declarat prof. univ. dr. Doru Albu, prorector al Universității de Arte George Enescu din Iași.
Pentru privați, legea e la liber
După ce se va alege rectorul universității, fie prin concurs, fie prin vot universal, acesta va numi prorectorii și se va organiza și un concurs public la nivelul fiecărei facultăți pentru alegerea decanilor, numiți la rîndul lor de către rector. Există însă o situație specială în cazul universităților private. În cazul acestora, metodologia prevede că ele își stabilesc singure structurile de conducere, atribuțiile acestora structuri, dar și durata mandatelor membrilor. Acestea „sînt stabilite de Carta universitară, avizată de fondatori și aprobată de senatul universitar”. „Universitățile private fac parte din sistemul național de învățămînt superior și trebuie să aplice aceleași prevederi legale. Pe de altă parte, ele au fost constituite de asociații sau fondatori care și-au asumat o responsabilitate mai mare, își asumă un risc financiar mai mare decît universitățile de stat. Atît timp cît respectă metodologiile de acreditare a programelor de studiu și acreditare instituțională, nu văd o mare problemă în faptul că structurile de conducere stabilesc durata mandatelor și modul în care sînt desfășurate acestea”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
Indiferent însă de felul în care vor fi organizate alegerile, lupta pentru cel mai important loc în universitate a început deja în sînul comunităților academice. Echipele încep să se formeze în jurul unor candidați, însă cea mai mare miză nu o au persoanele, ci Iașul. Noile echipe care se vor alege la cele cinci universități de stat ieșene au sanșa istorică de a se uni sub stindardul Universității de Iași, o instituție care ar putea fi cu adevărat competitivă pe plan internațional.
Adaugă un comentariu