La Iași, industria IT crește cu fiecare generație de studenți
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 23 martie 2014 Niciun comentariu la La Iași, industria IT crește cu fiecare generație de studenți 824Companii din toate domeniile știu că centrele universitare din România sînt un punct bun de plecare cînd vine vorba de resurse umane. Informatica ieșeană în mod special scoate pe piața muncii absolvenți și chiar studenți care vor să-și asigure un loc de muncă din ce în ce mai devreme, așa că firmele se asigură că pun la dispoziție locuri de muncă pentru diferite ramuri ale tehnologiei informației. La facultățile și specializările de profil ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) și a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), profesorii pot doar să se asigure că studentul primește o bază bună prin studiu, dar sînt conștienți că asta nu va înlocui nevoia de experiență profesională. Așa că, în timp ce firmele își tot deschid sedii locale pentru noi angajați, universitățile leagă parteneriate, ținînd strîns frîiele pentru a nu deveni un depozit de stagii de practică propuse de angajatori.
Piața de recrutări în domeniul IT pare deschisă mereu la Iași. Companii precum Endava, Ness, Optymyze, Centric, Amazon sau Capgemini, cu sedii în clădirile United Business Center din Palas, dar și Continental sau Embarcadero au legat parteneriate cu TUIAȘI și UAIC, universitățile care au, împreună, surse de potențiali angajați prin cele șase specializări din zona tehnologiei informației. Astfel, Facultatea de Informatică, specializarea Informatică Economică de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) dar și de cea de Matematică Informatică de la Facultatea de Matematică de la UAIC, precum și Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) și specializările Electrotehnică și Electronică de la TUIAȘI sînt principalele locuri spre care companiile se orientează atît pentru recrutări cît și pentru crearea de programe de internship.
„Faptul că Iașul are aceste șase specializări în zona tehnologiei informațiilor este unul din motivele principale pentru care am deschis un sediu aici. E clar că acest lucru pune la dispoziție companiilor din afara țării capitalul uman de care au nevoie”, a declarat Dragoș Cogean, competence manager la Centric. Ramura ieșeană a companiei olandeze este relativ tînără, fiind deschisă în 2010, însă după primul an de acomodare pe piață au lansat o campanie de recrutare care continuă pînă astăzi. Reprezentanții Centric spun că, în mod obișnuit, pentru posturile de juniori studenții sînt cei care vin spre ei, cele de seniori fiind ocupate de oameni căutați pentru anumite competențe. „Anul trecut am avut un proiect destul de amplu de internship prin care am început colaborarea cu 18 interni din care am păstrat în jur de 10 – 11, cei rămași fiind studenți cu studiile neterminate, fie în ultimul sau penultimul an, la licență sau master”, a explicat Andrei Spitelnicu, competence manager la Centric Iași.
Am avut la un moment dat 3 – 4 studenți de la AC. După internship nu au mers mai departe pentru că simțeau că o să-și neglijeze facultatea și a fost decizia lor să renunțe.
Totuși, companiile insistă pe faptul că studenții, aflați într-un stagiu de practică sau angajați definitiv, trebuie să își finalizeze studiile, în special cele de licență. Aceștia au fie varianta de a primi sprijin din partea specialiștilor din companie în realizarea proiectului de diplomă, fie, atunci cînd programul la facultate este încărcat, de a avea mai puține ore de lucru. „Am avut la un moment dat 3 – 4 studenți de la AC, din anul al III-lea și al IV-lea. După internship nu au mers mai departe pentru că nu se simțeau pregătiți să lucreze full-time, simțeau că o să-și neglijeze facultatea și a fost decizia lor să renunțe”, a adăugat Andrei Spitelnicu.
În același timp, reprezentanții universităților în care studenții învață sînt de acord cu ideea că opțiunea stă, pînă la urmă, în mîna studenților. Așa că relațiile instituțiilor de învățămînt superior cu firmele IT sînt benefice de ambele părți atîta timp cît nici una din părți nu își pierde rostul față de cealaltă. „Studenții nu renunță la studii pentru că angajatorii își doresc să aibă absolvenți cu studii, nu pur și simplu mînă de lucru necalificată. În multe privințe companiile sînt interesate să dezvolte anumite programe de master cu o orientare mai aplicată. E-adevărat că mulți absolvenți de licență nu mai urmează studiile de master imediat după absolvirea primului ciclu. Nu se mai duc la studii doctorale, deși au potențial intelectual”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC. Acesta este de părere că pierderea e, totuși, una mică, iar efectul e unul temporar pentru programele de master și doctorat. Însă, deși faptul că informaticienii vor să înceapă să se pregătească practic încă din timpul studiilor e unul bun și crește gradul de angajare al acestora la absolvirea facultății, profesorii nu ar vrea ca aceștia să devină doar buni angajați.
Informatica întinerește an de an
Facultățile de profil informatic au parteneriate cu multinaționalele cu sediu la Iași care presupun recrutarea de interni pentru stagii de practică, organizarea de prezentări ale unor tehnologii noi, pe care universitățile nu le-au inclus, încă, în programa de studiu. În cazul TUIAȘI, spre exemplu, parteneriatele funcționează pe mai multe paliere. „Sînt studenți care își fac lucrarea de disertație cu sprijinul unor seniori din companii și cu cei de la Continental am avut chiar relații mai departe, în sensul că au asigurat doctoranzilor accesul în companie pentru a-și face partea practică a lucrării acolo. Și am avut și un parteneriat cu ei pe un grant de cercetare, în domeniul sistemelor auto. Toți au venit cu propuneri de lucrări de licență pentru că e un mod de a testa studenții, de a vedea cum se descurcă atunci cînd lucrează la proiect mai mare”, a explicat prof. univ. dr. ing. Corneliu Lazăr, decanul AC. La această facultate exisă și un program de masterat creat alături de specialiștii multinaționalei Continental, de la planul de învățămînt la programele analitice și alte opt cursuri, în studii post-universitare, dezvoltate tot cu sprijinul companiei.
Facultățile cu profil informatic au parteneriate cu multinaționalele cu sediu la Iași, care presupun recrutarea de interni pentru stagii de practică și organizarea de prezentări ale unor tehnologii noi.
De altfel, după cum explică Dragoș Cogean, universitățile le cer firmelor IT să le comunice tipurile de tehnologii de care au nevoie pentru ca specializările să-și actualizeze curricula și să se adapteze la nevoile pieței.
Însă atunci cînd recrutările încep chiar și din primii ani de facultate, reprezentanții universităților spun că e riscant nu doar pentru că scade numărul de înscriși în al doilea sau al treilea ciclu. Studenții angajați termină studiile, însă le termină mai tîrziu, adică există cei care nu pot să-și susțină licența la timp. „Susțin examenul și prezentarea, dar nu în iunie, după cei patru ani. O fac în septembrie sau chiar peste un an. Este o problemă dar nu putem face nimic pentru că firmele spun că nu angajează decît part time, dar acel part time înseamnă mai mult. Semestrul opt la noi este unul normal, nu mai avem o perioadă de cîteva săptămîni pentru examenul de licență. Și companiile cum au o foame deosebită de absolvenți în domeniul IT, ei încearcă chiar din anul al II-lea să recruteze”, a explicat decanul AC.
Unele firme merg chiar mai devreme în căutare de potențiali angajați. Capgemini, spre exemplu, are parteneriate cu universitățile și studenții sînt informați mereu cînd există joburi deschise.„Nu căutăm doar studenți în ani terminali, pentru că ne bazăm pe ideea ca ei știu să-și organizeze programul și cînd este cel mai bine să-și caute un loc de muncă. Avem și studenți în anul I. Noi sîntem transparenți, le spunem programul, le spunem că se poate lucra în ture, ei hotărăsc restul. Mulți dintre colegii noștri sînt studenți și dacă au un examen nu se pune problema să nu meargă”, a declarat Mihaela Andrei, specialist Resurse Umane la Capgemini.
Directorul clădirilor de birouri United Business Center, Dan Zaharia, este de părere că fluxul anual de 600 – 800 de IT-iști poate fi absorbit în totalitate de piața locală de muncă în următorii trei – cinci ani. Pentru a sprijini acest proces, companiile și reprezentanții universităților, ai centrelor culturale și asociațiilor studențești din Iași se întîlnesc în mod regulat. „Din dorinţa de a crea o legătură puternică şi o comunicare intensă între toţi aceşti factori, United Business Center organizează trimestrial o întîlnire denumită sugestivă „Power L(a)unch”. Evenimentul reprezintă o iniţiativă proprie de a coagula toţi factorii relevanţi din Iași la aceeași masă”, a explicat Dan Zaharia.
În aceste condiții, relațiile între cele două părți ale parteneriatelor în industria IT din Iași sînt benefice, însă ele sînt controlate atent de ambele părți. Pentru că oricît de mult sprijin profesionist ar primi universitățile din partea companiilor, chiar și de la partenerii din străinătate ale acestora, acestea nu vor să formeze doar angajați, așa cum nici firmele nu pot și nu trebuie să devină prelungiri ale universităților.
Adaugă un comentariu