La universitățile ieșene, colectarea selectivă e făcută de oamenii străzii
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 25 februarie 2019 Niciun comentariu la La universitățile ieșene, colectarea selectivă e făcută de oamenii străzii 166După ce a montat pubele noi în oraș, Salubris, firma ieșeană de salubritate, a anunțat universitățile că trebuie să colecteze selectiv. Reprezentanții unităților de învățămînt superior spun că nu au încă o strategie concretă prin care să-i convingă pe studenți să facă acest lucru, dar că vor întocmi regulamente în acest sens, iar cei care nu se conformează ar putea fi amendați. Momentan, însă, universitățile nu au metode de a verifica ce aruncă studenții. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este singura care nu a primit pubele noi, iar la polul opus se află Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, care a angajat un specialist cu ajutorul căruia reciclează singuri toate deșeurile ce rezultă în urma activităților din campus.
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), conducerea va apela la simțul civic al studenților pentru a colecta selectiv, deoarece momentan nu există nicio sancțiune pentru cei care nu își sortează gunoiul. Conform reprezentanților universității, în campus vor fi lipite afișe care să explice studenților de ce este bine să recicleze. „Nu există un regulament prin care studenții să fie obligați să recicleze deșeurile, dar vrem să facem unul. Am primit un mail de la Salubris prin care ni se cere să colectăm selectiv. Pînă acum aveau doar un singur loc destinat acestei activități, din cele nouă amplasate în campus”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești (DSS) al TUIASI. Acesta a mai menționat și că este aproape imposibil ca personalul campusului să verifice pungile de gunoi aruncate de studenți, iar în curînd vor întocmi un regulament în vederea colectării selective și studenții care îl vor respecta o să beneficieze de bonificații la plata căminului, însă rămîne de văzut cum se va verifica dacă studenții reciclează.
În campusurile ieșene studenții achită mai mult serviciile de ridicare a deșeurilor decît persoanele care locuiesc în Iași, conform ing. Bogdan Budeanu. „Este o formulă prin care plătim 100.000 de lei pe lună. Dacă împărțim suma la numărul de studenți cazați în luna respectivă iese cu vreo 20% mai scump decît plătește o persoană care locuiește în Iași. În lunile de vacanță plătim pe zile, le transmit cîți studenți au locuit în campus pe perioada vacanței și plătim doar pentru aceia”, a mai adăugat directorul DSS.
„Fierul vechi este scos la licitație”
Reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) afirmă că studenții au fost informați de existența recipientelor de colectare selectivă la începutul anului universitar, la semnarea contractului de cazare, iar universitatea a achiziționat cîte trei recipiente de culori diferite (albastru pentru hîrtie și carton, galben pentru plastic și metal, verde pentru sticlă) pentru depozitarea deșeurilor. „În fiecare clădire majoră din UAIC există unul sau mai multe puncte de colectare a hârtiei și cartonului, care fac obiectul unui contract cu o societate de colectare a deșeurilor reciclabile. Prin același contract, compania colectează periodic și deșeuri electronice. De asemenea, fierul vechi este scos la licitație”, a declarat Costel Palade, directorul general administrativ al UAIC. Firma care se ocupă de ridicarea gunoiului de la punctele de colectare verifică în intervale de 30 de zile starea containerelor, iar dacă nu este respectată selectarea deșeurilor acestea sînt ridicate ca neselectate, însă în momentul de față nu există consecințe pentru aceste acțiuni. Purtătorii de cuvînt ai UAIC au precizat că încă nu există mecanisme instituționale prin care să verifice dacă studenții reciclează sau nu, iar constatarea o pot face numai persoanele autorizate ale firmei Salubris.
Specialiști în reciclare
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a angajat un specialist pe ingineria mediului cu ajutorul căruia reciclează toate deșeurile care rezultă în urma activităților din campus. Reprezentanții USAMV spun că reciclarea se respectă în proporție de 60-70% și că în perioada următoare vor pune afișe motivaționale prin cămine, metodă la care apelează și cei de la TUIASI. Acum jumătate de an, doi studenți de la Facultatea de Horticultură au demarat un proiect prin care i-au motivat pe studenții din căminele USAMV să reducă consumul de apă și lumină. „Este un proiect început de un an jumătate, realizat de studenții din anul doi de la Facultatea de Horticultură, prin care să-i motivăm să economisească resurse precum apa și lumina. Spre surprinderea noastră a dat rezultate deoarece au început să scadă cheltuielile”, a declarat prof. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumni al USAMV. Deoarece campania studenților de la Facultatea de Horticultură a dat roade, reprezentanții USAMV speră că și afișele puse în campus vor avea aceleși efect în toată universitatea.
La USAMV au fost montate recent pubele de culori diferite pentru colectare selectivă, iar la cantina universității, o firmă vine săptămînal și preia uleiul folosit pentru a fi reciclat. Prof. univ. dr. Vasile Stoleru a mai menționat că la ferma zootehnică a USAMV deșeurile organice sînt reciclate și că universitatea a vrut în 2018 să implementeze un proiect prin care materialele rezultate de la fermă să fie transformate în compost, însă proiectul nu a fost aprobat deoarece suma de bani necesară pentru acesta era prea mare. „Momentan nu avem o modalitate prin care să-i sancționăm pe cei care nu colectează selectiv. Dacă ne vor impune cei de la Salubris să colectăm selectiv, probabil vom aplica amenzi celor care nu respectă regulile. Vrem să achiziționăm saci menajeri de culori diferite și să-i distribuim în fiecare cameră de cămin”, a mai adăugat prorectorul responsabil cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumni al USAMV.
La medicină nu se reciclează
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), spre deosebire de celelalte universități, nu există pubele speciale pentru colectarea selectivă la căminele studențești, iar mașina care ridică gunoiul îl preia ca deșeuri neselectate. Reprezentanții universității susțin că vor lua legătura cu firma care se ocupă cu seviciile de salubrizare pentru a instala pubele speciale în vederea colectării selective.
Cu toate că firma care se ocupă de ridicarea deșeurilor din campusuri a pus la dispoziția universităților pubele noi, reprezentanții universităților susțin că orașul Iași are nevoie de o firmă privată care să dețină aparatură specială pentru reciclare deoarece, din motive financiare, vor fi mai serioși în ceea ce privește reciclarea și protejarea mediului. Aceștia au mai spus că din experiența lor, oricît s-ar încerca o educare civică a studenților, colectarea selectivă va fi făcută în continuare de oamenii fără adăpost care caută prin gunoaie și adună PET-uri sau doze din aluminiu.
Sursa foto: www.obiectivbr.ro
Adaugă un comentariu