O autonomie prea mare

Honoris fără Causa Niciun comentariu la O autonomie prea mare 2

Noi ne plîngem că învățămîntul superior românesc a devenit din ce în ce mai scump? Atunci tinerii liceeni britanici care vor să urmeze cursurile universitare s-ar putea să scoată din buzunar pînă la 5000 de lire sterline pe an pentru taxele de școlarizare. Acum, nici nu e bine să ne comparăm cu City University London sau Oxford, însă se pare că și ei resimt efectele mult prea pomenitei crize economice.

Vestea a provocat deja numeroase discuții între reprezentanții universităților și între guvernanți, iar acuzele au venit din ambele părți, reușind să dezgroape și vechile metehne ale universităților din Regatul Unit.

Lordul Mandelson, secretarul de stat pe educație, le-a spus că se preconizează ca bugetul va fi subțiat cu mai bine de 390 de milioane de lire, mărturisind cu ironie că este și ocazie perfectă a instituțiilor pentru a crește competitivitatea între viitorii studenți.

Pedepsiți de lira sterlină

Sistemul universitar britanic este recunoscut pentru costurile imense pe care le presupune, iar Mandelson a criticat cu fiecare ocazie pe care a avut-o politica celor mai vechi instituții de învățămînt. Una din cele mai mari rugăminți pe care le-a adresat „lăsați să studieze și tinerii din clasele sociale de jos”, urmînd o campanie întreagă prin care a dorit să facă Oxford-ul sau Cambridge-ul mai permisive tinerilor britanici.

Dacă unele au încercat să încropească anumite acțiuni pentru tinerii mai puțin norocoși (școli de vară și cursuri printre liceele britanice), acum se văd dispuse să facă față unor noi reduceri bugetare. Asta în condițiile în care, culmea, anul acesta s-a înregistrat o creștere, iar lordul Mandelson a și amenințat universitățile cu amenzi, în caz că au de gînd să mărească numărul locurilor disponibile. Cheltuielile au crescut din ce în ce mai mult, mai ales că și numărul cadrelor didactice s-a mărit, iar acum Regatul nu-și mai permite să suporte noi cheltuieli.

Studenții, între ciocan și nicovală

Universitățile își văd mîndria lezată și calitatea pusă în pericol, iar statul încearcă să le aducă aminte că depind în continuare de banii reginei. În acest context incert, conflictul dintre cele două politici diferite afectează tot studenții. Cu toții ar vrea să se adapteze, însă nimeni nu vrea să schimbe nimic. Iar în România fiecare schimbă mai mereu cîte ceva, mai puțin calitatea învățămîntului.

George GURESCU

Autor:

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top