Oamenii care au ancorat universitățile ieșene în istorie
Honoris fără Causa 12 decembrie 2017 Niciun comentariu la Oamenii care au ancorat universitățile ieșene în istorie 24Toate universitățile din Iași poartă numele unui om cu o însemnătate istorică pentru fiecare instituție în parte, fie că vorbim de un domnitor, un agronom, inginer sau medic. În timp ce Alexandru Ioan Cuza a fondat universitatea care îi poartă numele, Ion Ionescu de la Brad a fost primul agronom român care a ținut cursuri despre horticultură la Iași. Medicul Grigore T. Popa, patronul spiritual al Universității de Medicină și Farmacie, a fost decan al Facultății de Medicină în secolul al XX-lea, iar Gheorghe Asachi a înființat prima formă de învățămînt tehnic în limba română.
Prima instituție de învățămînt superior atît de la Iași, cît și din țară, a fost Universitatea din Iași – actuala Universitate „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), care a fost fondată pe 26 octombrie 1860. În cadrul acesteia se desfășurau și cursuri de drept, teologie, filosofie, dar și cursuri de medicină sau inginerie. Ulterior facultățile și-au trasat ariile de activitate și au devenit universități, fiecare dintre ele luînd numele unei personalități remarcante în domeniul respectiv. Înainte de prima instituție de învățămînt superior din țară, la Iași a existat Academia „Mihăileană”, care purta numele lui Mihail Sturza, fost domnitor al Moldovei şi care a fost fondată în anul 1835.
Alexandru Ioan Cuza
Universitatea din Iași a fost înființată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dar înainte de momentul fondării, la Iași existau deja trei facultăți – Facultatea de Filosofie, Facultatea de Drept și Facultatea de Teologie, care își desfășurau activitatea în cadrul Academiei „Mihăilene”. „Momentul înființării a fost privit în epocă, dar mai ales de către posteritate, ca un act compensatoriu pentru Moldova, pentru Iași, în urma pierderii statului de capitală. S-a dorit ca Iașul să păstreze această aură a unui oraș de structură prin înființarea unei universități, alături și de alte instituții care au fost fondate ulterior”, a declarat lect. univ. dr. Ionuț Nistor, director al Muzeului UAIC.
Nu a avut un nume pînă în anul 1933, cînd a primit numele de Universitatea „Mihăileană”, care a fost păstrat doar nouă ani. În 1942, tot printr-un decret, prima instituție de învățămînt superior din România și-a schimbat numele în Universitatea „Cuza Vodă” din Iași. Odată cu instalarea regimului comunist în România, în 1948, numele universității a fost din nou modificat, în Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. „Într-un stat centralizat, așa cum era cel comunist, factorul politic a fost determinant. Nu știu rațiuni concrete pentru care s-a optat varianta lungă a numelui domnitorului, dar probabil deranja acel «Vodă» din nume, așa că au optat pentru UAIC, păstrînd referința către cel care a fondat universitatea. Astăzi, conform normativelor interne, numele se scrie complet”, a adăugat lect. univ. dr. Ionuț Nistor. Alexandru Ioan Cuza nu a pus doar bazele primei universități din România, ci a realizat unirea Moldovei cu Țara Românească, fiind ales simultan domnitor în ambele principate, lucru care a stat la baza României de astăzi.
Grigore T. Popa
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a primit numele savantului în anul 1991, cînd Facultatea de Medicină (care exista încă din 1879), Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Dentară au primit statutull de instituție de învățămînt superior, acestea funcţionînd pînă la acea dată sub numele de Institutul de Medicină de la Iași. „Datorită însemnătății morale, Grigore T. Popa a fost cel mai potrivit să devină patronul spiritual al universității. Grigore T. Popa a avut și alte activități înafara de cele strict dedicate medicinei. A fost profesor de anatomie, decan al Facultăților de Medicină, atît din Iași, cît și din București, și a fost o persoană care a avut o bogată activitate culturală. A înființat «Însemnări ieșene», împreună cu Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu, a scris foarte multă publicistică, eseistică”, a declarat Ivona Burduja, purtător de cuvînt al UMF. Grigore T. Popa a rămas în istoria endocrinologiei mondiale prin descoperirea de la 1930, cînd, împreună cu Una Fielding, medic de origine austriacă, a vorbit pentru prima dată despre sistemul vascular port hipotalamo-hipofizar.
Gheorghe Asachi
Gheorghe Asachi este cel care a fondat prima formă de învățămînt tehnic de inginerie în limba română. La 1813 acesta a pus bazele unei școli de inginerie și hoternicie – o școală de cadastru, care s-a dezvoltat în cadrul Academiei „Mihăilene”, respectiv în cadrul Universității din Iași. Instituția a primit numele celui care a fondat învățămîntul tehnic în România în anul 1937, cînd este înființată Școala Politehnică „Gheorghe Asachi”. Ulterior, în anul 1948, în urma unei reforme care privea învăţămîntul, Școala Politehnică a devenit Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” de la Iași. În anul 1993, pe 17 mai, Institutul a fost transformat în universitate, instituția de învățămînt superior primind denumirea de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). „Cel a cărui nume îl poartă universitatea a avut foarte multe contribuții la dezvoltarea științei și învățămîntului din Moldova. A fost arhivar, inginer, poet, pictor, a proiectat și statuia lui Ștefan cel Mare care se află în fața Palatului Culturii din Iași”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector pentru activitatea didactică și asigurarea calității al TUIASI. Tot Gheorghe Asachi este cel care a proiectat Monumentul Regulamentului Organic din Copou. Acesta este situat în Parcul Copou şi mai este cunoscut și sub numele de Obeliscul cu lei.
Ion Ionescu de la Brad
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a primit numele agronomului Ion Ionescu în anul 1990, cînd instituția de învățămînt superior și-a schimbat numele din Institutul Agronomic în USAMV. „Este primul mare agronom român, iar anul viitor vom sărbători 200 de ani de la nașterea sa. Ion Ionescu este o personalitate a domeniului agronomic”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rector al USAMV.
Ion Ionescu a susținut, în perioada 1842-1848, primele „lecțiuni de agricultură” în cadrul Academiei „Mihăilene” – școală pe care a și urmat-o înainte să plece la Paris, în condițiile în care abia în 1905 este înființată la Iași Facultatea de Științe a catedrelor de Chimie Agricolă și Chimie Tehnologică. În timpul vieții, pe lîngă agronom, acesta a fost economist, savant și scriitor. Tot Ion Ionescu a înființat mai multe aplicații de specialitate, printre care „Jurnalul de agricultură”, „Foaia de agricultură”, „Țăranul Român”, fiind şi un susținător al reformei agrare. Prin urmare, învățămîntul superior din Iași își are originile în Universitatea de la Iași și chiar dacă TUIASI, UMF și USAMV sînt acum instituții de sine stătătoare, toate cele patru universități au început să se formeze la Academia „Mihăileană”. Ulterior, acestea au preluat numele celor care au contribuit la înființarea lor, întrucît reprezintă un simbol al instituțiilor de învățămînt superior.
Adaugă un comentariu