Pensionabilii de la Medicina sint “admisi” pe baza de dosar
Honoris fără Causa 27 mai 2008 Niciun comentariu la Pensionabilii de la Medicina sint “admisi” pe baza de dosar 7Dupa ani de dispute, cadrele didactice tinere de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi pot urca mai usor in ierarhia institutiei. Acest lucru se datoreaza noii grile de evaluare pentru pensionabili. Criteriile mult mai restrictive ii vor determina pe multi dintre profesorii trecuti de virsta de 65 de ani sa plece din universitate. In ciuda protestelor venite din partea acestora, pina la data de 1 iunie se va implini ceea ce fostul Ministru al Educatiei, Mihail Hardau, prezicea cu doi ani in urma.
Profesorii pensionabili de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi (UMF) risca sa-si piarda locul de la catedra la care au predat jumatate din viata.
Toate cadrele didactice cu virsta de peste 65 de ani vor trece printr-un nou tip de evaluare, mult mai restrictiva. Noua grila de evaluare a fost propusa de Biroul Senat, luni, 19 mai. In cadrul sedintei Senat, la care au participat 54 de membri din totalul de 57, s-a decis monitorizarea activitatii profesorilor pensionabili, in functie de activitatile si rezultatele lor stiintifice.
Cadrele didactice din universitate care au implinit virsta de 65 de ani au dreptul la o prima prelungire a activitatii didactice, iar cele care au peste 70 de ani, la o a doua prelungire. Ambele categorii de virste vor fi punctate pe baza unui unei grile de evaluare.
Performanta, trecuta la dosar
Profesorii seniori de la UMF urmeaza sa fie evaluati dupa mai multe criterii. Cei cu virste cuprinse intre 65 si70 de ani trebuie sa acumuleze un punctaj de minimum 108 puncte, iar cei care au depasit virsta de 70 de ani, un minim de 193 de puncte. Cadrele didactice care nu vor reusi sa acumuleze aceste punctaje vor fi obligate sa se pensioneze si sa predea stafeta colegilor mai tineri.
Printre criteriile care vor conta in evaluarea pensionabililor se numara si prestigiul profesional, stabilit dupa numarul granturilor de cercetare si a contractelor de cercetare. Un alt criteriu este cel al activitatii stiintifice, pentru care se vor lua in calcul articolele de specialitate, monografiile si tratatele publicate, precum si participarile la manifestarile stiintifice internationale si nationale. Foarte importanta va fi, de asemenea, si activitatea de la catedra, pentru calitatea careia se vor pronunta studentii.
Voluntariatul prestat pentru masteranzi, cursurile de Educatie Medicala Continua (EMC) sau gradul de acoperire a disciplinei predate vor cintari si ele la punctajul final. Un rol important in procesul de evaluare va fi jucat de prestigiul profesional, care subliniaza calitatea de membru in colectivele editoriale si in structurile de cercetare nationale.
Revolta de pe urma
“Au fost cinci voturi pentru promovarea grile propuse, 23 de voturi pentru promovarea unei grile modificate si unul impotriva. Atitudinea si implicarea in viata academica are cea mai mare importanta, de aceea se evalueaza pe ultimele 20 de luni”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF. “Cei 23 gasesc grila fie prea usoara, fie prea restrictiva, exista si sustinatori si opozanti, nu a fost luata fiecare propunere in parte”, a completat conf. univ. dr. Dragos Peptu.
Printre cei care nu sint de acord cu noul sistem de evaluare al pensionalililor se afla si prof. univ. dr. Mircea Covic, fostul cancelar al UMF. “Vechiul sistem de evaluare era legal, corect, nu discrimina, iar perioada era de cinci ani, nu de doi. Cred ca vechiul sistem trebuia perfectionat, si nu schimbat radical. Actualul sistem defavorizeaza profesorii care au peste 65 de ani si nu indeplinesc criteriile. Aplicarea in formula actuala va duce la pensionarea tuturor celor peste 65 de ani, care, neavind meritele necesare, sint pur si simplu umiliti”, a adaugat acesta.
Dosarele profesorilor pensionalibili vor fi analizate de o comisie de evaluare, condusa de Vasile Astarastoae. Astfel, pina la data de 1 iunie, soarta cadrelor didactice va fi decisa. Pentru ca decizia Senatului este definitiva, profesorii pensionabili nu au de facut decit sa lase locul liber tinerilor.
Paula SCINTEIANU
Adaugă un comentariu