Practica studențeacă se-mparte între 100 și 3.600 de ore

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Practica studențeacă se-mparte între 100 și 3.600 de ore 215

La majoritatea universităților ieșene, studenții găsesc în orare o disciplină pentru care nu au nevoie de caiete și pixuri. Nu dau examene scrise, dar trebuie să primească note de trecere ca să promoveze anul. Este vorba despre orele de practică obligatorii, care ajung și pînă la 3600 pentru mediciniști. Înșiruite pe durata semestrelor sau pe perioada verii, stagiile au loc la sediile firmelor, în atelierele universităților, în cabinetele medicale sau în stațiuni din jurul orașelor. Doar la Agronomie studenții fac practică în propriile ferme ale instituției de învățămînt superior.

Prin curricula stabilită de A­gen­­ția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS), practica în universități trebuie să îndeplinească un anumit nu­măr de ore, în funcție de se­mes­tru și profilul fiecărei facultăți. Însă locul și felul în care se desfășoară a­ceas­tă activitate ține de conducerea fiecărei instituții de învățămînt su­pe­rior, care, pentru a oferi stu­den­ți­lor spații și timp necesare practi­cii, fac contracte cu diferite între­prin­deri și cabinete medicale.

Universitatea de Științe Agri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) este singura instituție de învățămînt superior care deține ferme și spații proprii, unde se desfășoară stagiile. „În funcție de specializare, în pri­mii doi ani se fac 3 – 4 săptămîni de prac­tică în fermele universitare. Dar abia în anii al III-lea și al IV-lea se face practică desfășurată, adică timp de două săptămîni o grupă de doi studenți merg la o fermă spe­cia­lizată sau o instituție. Cei din a­nul terminal își pot pregăti ma­te­riale pentru lucrarea de licență”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector responsabil cu activitatea educațională la USAMV.

La Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) sînt încheiate contracte cu firme precum Delphi, Diesel sau Renault. „Pen­tru anii de licență avem hale și ateliere în incinta universității. Dar pentru master, firma Renault ne-a oferit echipamente și dotări ale laboratoarelor, iar astfel am format un parteneriat cu ei prin care studenții masteranzi fac practică, un se­mes­tru, la sediul firmei și sînt aleși pe ba­za unui interviu. Cei care nu trec interviul se reorientează spre alte se­dii, ca de exemplu uzinele Da­cia”, a spus prof. univ. dr. ing. Ce­zar Oprișan, decanul Facultății de Me­canică de la TUIAȘI. De ase­me­nea, firmele partenere asigură transportul către sedii pentru aproximativ 100 de studenți.

478 HC 02 478 HC 03

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) pot face practică atît în instituții sanitare publice, cît și private. Printre a­ces­tea se numără Spitalul Clinic de Ur­gență „Prof. dr. Nicolae Oblu”, Spi­talul Clinic Județean de Urgențe „Sfîntul Spiridon” și Spitalul Ar­ca­dia.

Cot la cot cu medicii și mecanicii

Ce este diferit de la universitate, la universitate este durata de practică. La TUIAȘI, după normele ARACIS, studenții în anii de li­cen­ță trebuie să aibă 120 de ore. Com­pa­rativ, orarul de practică al licen­ția­ților la Facultatea de Medicină a UMF acoperă două treimi din pe­rioa­da unui an universitar, adică apro­ximativ 3.600 de ore. „Stu­den­ții de la Medicină au un volum ma­re de ore alocate învățămîntului sub formă de practică, pe care o fac fie în laboratoarele universitare de profil, fie în clinicile universitare”, a precizat prof. univ. dr. Doina A­zo­­icăi, decanul Facultății de Me­di­cină.

La TUIAȘI, studenții în anii de licență trebuie să aibă 120 de ore. Comparativ, orarul de practică al licențiaților la Facultatea de Medicină a UMF acoperă două treimi din perioada unui an universitar.

La Facultatea de Geografie de la UAIC, studenții sînt împărțiți în grupe și merg în stațiuni de prac­ti­că din Iași sau Suceava iar fiecare grupă trebuie să acumuleze într-o săptămînă în jur de 30 de ore de practică. Pe de altă parte, la Fa­cul­ta­tea de Bioinginerie, de la UMF, numărul de studenți dintr-o echipă depinde de cîte locuri sînt dis­po­ni­bi­le în unitățile medicale, o grupă fiind alcătuită din doi, pînă la 12 membri.

La UMF se mai organizează și practică pe gărzi, cîte două în fie­ca­re semestru, pentru toți anii de li­cen­ță. Anul acesta, va mai fi intro­dusă o disciplină practică, pe lîngă cea Abilități de manopere medi­ca­le, și anume Abilități pe manopere chi­rurgicale la Facultatea de Me­di­ci­nă.

Pentru o parte dintre studenți, vacanța de vară nu înseamnă sfîr­și­tul cursurilor. La Facultatea de Me­ca­nică a TUIAȘI și la facultățile de la UMF stagiile de practică au loc și în timpul verii.  Pe lîngă activitățile din timpul anului, mediciniștii tre­bu­ie să petreacă patru săptămîni în cabinete medicale din Iași, dar și din afara orașului. Doar studenții de la USAMV fac practică numai în tim­pul anului, îndeplinind acti­vi­tăți care se pot desfășura doar într-o anumită perioadă, precum lu­cră­ri­le de îngrijire a fermelor, specifice primăverii.

Practica, valabilă doar cu îndrumător

O bună parte din proiectele des­fășurate de organizațiile și ligile studențești sînt văzute de u­ni­ver­si­tăți drept activități pentru do­bîn­di­rea experienței, însă ca să fie re­cunos­cute ca ore de practică, a­ces­tea trebuie să se desfășoarea sub în­dru­marea unui cadru di­dac­tic. A­ces­ta evaluează și punctează stu­den­ții. Astfel de activități sînt com­pe­tițiile ARO Revolution și Drift Team LSM organizate de Liga Stu­den­ților de la Mecanică. „Noi con­siderăm astfel de proiecte o formă de practică deoarece se desfășoară în prezența unui îndrumător. Dacă n-ar fi fost acel profesor de față, erau pur și simplu activități de for­mare profesională”, a menționat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprișan, de­canul Facultății de Mecanică.

Totuși, practica făcută de stu­denți și experiența cerută de an­ga­jatori nu sînt văzute ca unul și același lucru de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI. „Practica nu trebuie con­fundată cu experiența în domeniu, este o activitate care are im­portanța ei și un scop foarte clar, acela de a fixa cunoștințele do­bîn­dite. Ea diferă de la an la an, faci un tip de stagiu în anul al II-lea, anul al III-lea și altul la master”.

de Paul ANDRICI și Mădălina OLARIU

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top