Reading Room, biblioteca neoficială de engleză
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 9 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Reading Room, biblioteca neoficială de engleză 122La Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), lect. univ. dr. Lorelei Caraman, împreună cu cîțiva studenți voluntari, a creat Reading Room. În 2013, profesoara a preluat o sală plină cu cărți, pe care le-a inventariat și le-a ordonat alfabetic, iar de doi ani, în Corpul O al UAIC, funcționează o bibliotecă de limba engleză, de unde orice student poate împrumuta cărți. După ce a primit finanțare de la Ambasada Americii și a schimbat mobilierul, lect. univ. dr. Lorelei Caraman vrea acum să creeze cluburi de lectură și dezbateri.
În Corpul O al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) funcționează de doi ani Reading Room, o bibliotecă în limba engleză, de unde studenții pot împrumuta tot felul de cărți, de la teatru pînă la critică literară. Lect. univ. dr. Lorelei Caraman, cadru didactic al Facultății de Litere de la UAIC, coordonează activitatea de aici alături de cîțiva voluntari, actuali studenți ai facultății sau absolvenți. Deși au același scop, Reading Room nu este o structură a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) și nici a British Council, iar cei care vin să împrumute cărți de aici nu au nevoie de permis.
Geneza
„Reading Room era o clădire cu o groază de cărți burdușite în dulapuri, puse dezordonat. Dacă veneai să împrumuți, trebuia să te uiți tu, să tragi din dulapuri, să vezi ce e pe rafturi, să bagi mîna prin praf”, a spus lect. univ. dr. Lorelei Caraman, care a preluat activitatea din Corpul O în anul 2013, pe cînd lucra ca asistent universitar la UAIC. Biblioteca a funcționat și înainte, ocupîndu-se cîte un profesor de la catedra de engleză a Facultății de Litere cîte un an, fără a fi implicați în această activitate și studenții. Cam 7.000-8.000 de cărți a estimat lect. univ. dr. Lorelei Caraman că s-ar fi aflat la Reading Room, majoritatea fiind donate sau cumpărate de către Ambasada Americană, cînd a preluat activitatea de acolo, iar clădirea nu era renovată. „Unele dintre ele erau mucegăite. Am găsit aici oale cu borș, carpete, perdele, bucăți de calculatoare. Săli nevăruite cu găuri în pereți”, a menționat lect. univ. dr. Lorelai Caraman.
Profesoara a început să se gîndească la un sistem de inventariere pentru că nu știa ce cărți se află acolo, iar dacă un student ar fi întrebat-o dacă există o anume carte, aceasta nu ar fi știut ce să îi răspundă. S-a sfătuit cu un bibliotecar înainte și a început inventarierea de la cartea numărul unu. La început, făcea singură voluntariat la Reading Room, pînă în 2014 cînd i s-a alăturat Irina, studentă în anul al II-lea atunci. „Era foarte bine că venea pentru că eu la început eram singură și era copleșitor”, a adăugat lect. univ. dr. Lorelei Caraman. În anul următor au venit aproximativ 20 de studenți, pe care profesoara i-a împărțit în mai mult grupe care își desfășura activitatea prin rotație.
Inventarierea
În procesul de inventariere, cărțile sînt înscrie, într-o primă etapă, într-un program. „Pe platforma pe care noi o folosim avem mai multe cîmpuri: autor, titlul, an, tipografie, ISBN și sala în care se află cartea, pentru că noi mai avem și un spațiu de depozitare la catedra de limbi străine, în Corpul A”, a precizat Ioan Juncu, voluntar al Reading Room și student al Facultății de Litere. Următoarea etapă este etichetatul, care se face în funcție de mai multe culori: roșu pentru poezie, galben pentru teatru, verde pentru critică. Înainte de a fi așezate alfabetic pe rafturi, pe cotorul cărților mai sunt lipite încă un rînd de etichete, cu inițialele autorului și titlul. Pînă în prezent s-au inventariat aproximativ 4.200 de volume.
„Sînt foarte multe cărți noi care nu se găsesc nici la BCU, cărți bune, pe care le luăm cu ajutorul Ambasadei Americii”, a menționat lect. univ. dr. Lorelei Caraman. Și ea a împrumutat cărți de aici cînd era studentă. A luat, în special, teatru american și zice că i-a plăcut că nu îi trebuia permis. Profesoara care se ocupa atunci îi trecea doar pe un carnețel și spune că nici cei care vin să împrumute cărți de la Reading Room nu vor avea nevoie de permis. „Urăsc birocrația, avem atît de multe hîrtii încît am zis că niciodată nu vom cere un permis. Cine dorește să împrumute, luăm adresa de e-mail și numărul de telefon și îl trecem în sistem cu carte împrumutată”, a adăugat lect. univ. dr. Lorelei Caraman. În cazul în care cineva uită să returneze o carte, programul îi atenționează prin notificări de acest lucru, iar voluntarii iau legătura cu studentul respectiv.
Club de lectură și dezbateri
Partea din față a Corpului O, unde se află biblioteca de limba engleză cuprinde și două săli de curs, unde se desfășoară seminarii de la Facultatea de Litere, care au fost renovate, împreună cu sala de doar cîțiva metri pătrați de la Reading Room, în vara anului 2016 de către universitate. „Văruitul a fost destul de greu de obținut. Era îngrozitor înainte. De multe ori nu am făcut voluntariat că era prea frig. În una din săli era o gaură așa mare că – noi glumeam – dacă lipsea cineva spuneam că trebuie să verificăm dacă nu cumva e acolo”, a adăugat lect. univ. dr. Lorelei Caraman. Tot în acea vară, profesoara a depus un proiect de granturi la Ambasada Americii, de unde a primit bani să schimbe mobilierul. În octombrie anul acesta au primit scaune noi, iar de acum vor să-și lărgească activitatea, organizînd cluburi de lectură, de dezbateri și chiar tutering – o activitate în care studenții oferă meditații celor care au nevoie de ajutor. „În doi ani de voluntariat am învățat foarte multe despre inventarierea cărților și îmi este și foarte ușor să le explic celorlalți cum se face acest lucru. Uneori nu știi în ce categorie se încadrează o carte, mai ales dacă nu ai citit-o, dar după titlu, autor și descriere îmi dau seama. Uneori avem și cărți cu mai multe etichete pentru a fi mai ușor de identificat – de exemplu, antologiile”, a menționat Andreea Mircea, voluntar al Reading Room și studentă la master la Studii Europene.
Deși funcționează ca o bibliotecă, aceasta nu poate fi înregistrată și oficial. Pe de o parte, activitatea de la Reading Room depinde de UAIC, pentru că Corpul O aparține universității, iar pe de altă parte, oficializarea ar presupune un spațiu închis. „Este nevoie de cele două săli de seminar, mai ales că lipsa sălilor este o gravă problemă la Litere. Iar noi ne-am dorit ca aici să fie mai mult un spațiu de socializare”, a adăugat lect. univ. dr. Lorelei Caraman. În plus, clădirea nu este dotată cu niciun grup sanitar, cei care își desfășoară activități în această clădire fiind nevoiți să folosească băile din Corpurile H și G. Pînă acum, la Reading Room au făcut voluntariat și au citit cărți studenți de la Litere, Psihologie și Drept, dar orice student care vrea să citească cărți în engleză este așteptat de către voluntari în Corpul O în fiecare miercuri, în intervalul 18.00-20.00, și vineri – de la 10.00 la 12.00, cînd are loc „Open Hours”.
Adaugă un comentariu