Sindicatele au rupt Pactul pentru educatie
Honoris fără Causa 17 martie 2008 Niciun comentariu la Sindicatele au rupt Pactul pentru educatie 12Marile sindicate din invatamint acuza partidele politice ca nu sint preocupate de problemele lor ci mai mult de strategiile electorale. Sindicalistii au respins semnarea pactului propus de presedintele Traian Basescu si il acuza ca din considerente politice vrea sa intirzie pachetul de legi propus de Ministerul Educatiei. Desi au semnat un acord, trei confederatii sindicale nu au reusit sa se puna de acord si in privinta unui miting.
Sindicalistii in strada
Dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca ar dori o strategie pentru aplicarea pachetului de legi propus de Ministerul Educatiei, sindicalistii s-au revoltat. Cu toate ca se anuntase un mare miting, cele trei sindicate nu au reusit sa se puna de acord in aceasta privinta. Cei de la Federatia Sindicatelor din Invatamint “Spiru Haret” (FSI) a fost singurii care au organizat un miting. “Nu am dorit sa participam ca sa nu fim perceputi ca ne situam de o parte sau de cealalta”, a precizat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).
Cei peste 1000 de oameni au demonstrat in fata Ministerului Educatiei si a Parlamentului.
Sindicalistii au acuzat politizarea din invatamint, alegerea directorilor si a inspectorilor pe criterii politice, precum si durata prea mare de elaborare a unei strategii pentru aplicarea pachetului de legi pentru acest sistem. Printre fluieraturi si huiduieli, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a coborit in mijlocul membrilor de sindicat pentru a le spune ca apreciaza in continuare munca depusa pentru elaborarea pachetului legislativ, de sindicalisti, de oamenii din Minister si de ceilalti oameni ai scolii. Fara sa fi amintit ceva de strategia pe care o doreste presedintele Basescu, el a tinut sa mai precizeze ca pachetul legislativ pentru educatie este aproape gata si vor fi chemati liderii de sindicat pentru a finaliza legile care vor fi trimise pe masa Guvernului. Termenul propus de el este jumatatea lunii aprilie. Pe linga acestea, ministrul a reamintit si de legea salarizarii in invatamint.
Sindicalistii se arata de acord cu pachetul de legi propus de Ministerul Educatiei, insa sint deranjati de faptul ca sint interese politice la mijloc. Ei cred ca se intentioneaza intirzierea lui din considerente electorale. “Se doreste blocarea pachetului legislativ. Dupa ce mai sta un an jumate pina se face o strategie va fi periat un pic, se mai pun doua trei puncte si numai bine va fi atribuit unei alte puteri politice”, a declarat Stefan Grigoras, presedintele Sindicatului Salariatilor din Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, afiliat la Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater”.
De aproape opt ani, diversii ministri care s-au perindat in scaunul de ministru al Educatiei au incercat sa faca schimbari in sistem, insa marea majoritate a proiectelor au ramas la stadiul de propunere. Faptul ca invatamintul romanesc se afla intr-o continua reforma o demonstreaza sumedenia de reguli care se schimba de la un an la celalalt, in functie de partidul care e la guvernare, iar in opinia celor din invatamint, acest lucru duce la o totala incoerenta in aplicarea unei reforme.
Pactul cu Basescu
Saptamina trecuta, presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor politice s-au intilnit pentru a semna “Pactul pentru Educatie”. Acest document a fost redactat pe baza raportului “Romania educatiei, Romania cercetarii”, realizat de Comisia prezidentiala de analiza si elaborare a politicilor din domeniul educatiei si cercetarii si prezentat anul trecut in luna iulie. Comisia a fost condusa de unul dintre fostii ministri ai educatiei, prof. univ. dr. Mircea Miclea.
Presedintele Traian Basescu a precizat ca documentul este un succes al tuturor partidelor parlamentare. “Pactul pentru educatie este un angajament al clasei politice fata de societatea romaneasca”, a declarat Traian Basescu, subliniind faptul ca acest document va fi apolitic si garanteaza modernizarea invatamintului si cercetarii.
Cu toate acestea cele mai mari sindicate din invatamint au considerat ca pactul ca fiind unul politic. Sindicatele au tras concluzia ca sistemul de invatamint este politizat, sint interese electorale si din aceasta cauza reformele nu se duc niciodata la bun sfirsit.
Unul dintre cele mai importante amendamente prevede alocarea a 6% din PIB pentru educatie in perioada 2008-2013. In ceea ce priveste invatamintul universitar, alocarea de fonduri se va face conform principiului “finantarii multianuale pe cicluri de studii si bazat pe proiecte”. Intelegerea mai prevede ca sistemul de finantare a universitatilor sa fie facut pe ciclul de studiu, lucru apreciat de catre sindicalisti. “Acesta este un lucru bun pentru ca nu mai sintem presati sa promovam studenti dintr-un an in celalalt sau sa-i adunam la facultate cu arcanul ca sa primim bani de la stat”, a declarat Gheorghe Grigoras, liderul de sindicat de la UTI .
FSLI, FSI “Spiru Haret” si Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater” nu sint de acord cu semnatarii intelegerii si spun ca acest document este pur “declarativ”, nu impune nici un fel de obligatii autoritatilor centrale sau locale. Acestia mai subliniaza faptul ca pactul enunta principii generale pe care sindicatele le-au sustinut ani de zile si nu ia in considerare unele revendicari mai importante ale personalului din invatamint. Printre acestea se numara alocarea unui buget pentru educatie de minim 6% din PIB, dar in care sa nu mai fie incluse veniturile proprii, finantarea direct pe unitate de invatamint, o lege a salarizarii intregului personal din sistem sau mentinerea titularizarii. Cele trei sindicate au fost nemultumite si de faptul ca nu au fost consultate in vederea redactarii textului acestui pact, desi considera ca si-au aratat intotdeauna disponibilitatea pentru imbunatatirea reformei. Acest fapt este dovedit prin participarea atit la lucrarile Comisiei Prezidentiale, cit si la elaborarea pachetului de legi ale Educatiei, a carei aminare o considera inoportuna.
“Consideram ca acel pact are si lucruri bune si mai putin bune. Nu am vrut sa-l semnam pentru ca noi am fost invitati de presedintele Basescu doar sa luam la cunostinta. Trebuia sa se tina cont de natura umana, de siguranta locului de munca, de finantarea invatamintului. In esenta nu am semnat pentru ca mai avem de facut amendamente si practic ar fi fost un impediment pentru noi. Domnul Traian Basescu ne-a invitat doar sa luam act de continutul acelui pact. Nu am fost consultati in comisia de la Cotroceni, s-au discutat alte probleme, nededicindu-i pachetului de lege care are puncte bune. Ar fi fost bine daca s-ar fi regasit in Pact si prevederile federatiei noastre”, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI. Sindicalistii vorbesc de manevre electorale din partea presedintelui. “E ca si cum ne santajeaza. Cine nu a semnat nu are voie nici sa critice, nici sa colaboreze”, a mai precizat Stefan Grigoras, liderul de sindicat de la UTI.
Sindicalistii considera ca semnatura lor pe acest pact ar fi capatat o conotatie politica si ar fi insemnat asumarea unui document de care ar fi ingradit posibilitatile de a actiona pe viitor in interesul membrilor de sindicat. Ei mai contesta si faptul ca ONG-urile din domeniu nu au reprezentat un partener de dialog, fapt demonstrat prin micsorarea bugetului Educatiei.
Studenti si profesori cer reforma
La Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi, din cei 1250 de membri cit numara sindicatul s-au strins peste 800 de semnaturi si dupa ce se vor discuta la consiliul national de saptamina aceasta, vor sa deschida un conflict de munca (n.r.: este considerat un conflict de munca atunci cind cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor de sindicat sau din numarul personalului unde nu exista sindicat, sprijina revendicarile formulate fata de conducerea unitatii.). “Sa vedem ce decizie se va lua si vom declansa un conflict la nivel de tara”, a spus Stefan Grigoras. Principalele lor multumiri sint proasta salarizare si promisiunile nerespectate ale guvernantilor dupa greva de trei saptamini de acum trei ani in urma. “Ca nivel de salarizare noi sintem in ultima treime. Nu am cerut sa fim egali cu cei din justitie dar nici sa fie o diferenta de 80% intre noi si prima pozitie”, a mai adaugat Stefan Grigoras.
Ligile studentesti au luat, de asemenea, pozitie fata de pact pentru educatie. Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) nu a semnat, consinderind ca acest document este de fapt un instrument de campanie electorala si nu reprezinta interesul invatamintului romanesc.
De partea cealalta, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a decis sa semneze “Pactul National pentru Educatie” in urma consultarii tuturor organizatiilor membre. “Chiar daca acest act este perfectibil din multe puncte de vedere, 500.000 de studenti vad in el un prim pas catre depolitizarea deciziilor din sistemul de invatamint si cresterea coerentei acestora”, a precizat Irina Tudor, presedinte ANOSR. Totusi, liga ANOSR considera ca forma actuala a pactului are nevoie de imbunatatiri si este sceptica fata de modul in care acesta va fi respectat de viitoarele guvernari. Principiul de ierarhizare a universitatilor omite structurarea programelor de studiu. Membrii ANOSR considera ca aceasta din urma este cea mai importanta, pentru ca ar permite studentilor sa stie unde li se ofera cel mai bun program intr-un anumit domeniu de studiu.
Acestia considera ca nu se poate vorbi de o evaluare corecta si realista pentru ca nu au fost si reprezentanti ai studentilor si ai elevilor, in calitate de beneficiari si parteneri. In plus, studentii vor sa aiba reprezentanti in echipa care va realiza strategia nationala pentru educatie.
Daca partidele au reusit sa se puna de acord in privinta pactului, se pare ca sindicatele si ONG-urile din invatamint inca mai trebuie sa se mai consulte pentru a ajunge la un consens.
Ionut FANTAZIU
Adaugă un comentariu