Stelele de deasupra Observatorului Astronomic se văd în ceață
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 3 martie 2014 1 comentariu la Stelele de deasupra Observatorului Astronomic se văd în ceață 202În ultimii ani, soarta Observatorului Astronomic din Copou a tot fost adusă în discuție la nivelul conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în patrimoniul căreia se află. Dar fondurile insuficiente pentru renovarea clădirii au șters ideea unui nou început pentru edificiul care are o istorie de un secol. Pînă anul acesta, cînd a fost gîndit un nou proiect de consolidare și modernizare. Nu este primul de acest fel, dar poate fi ultimul și cel cîștigător. Pînă ce planul va primi undă verde, studenții de la Facultatea de Matematică, cei care vin la Observator pentru a studia fenomenele despre care învață, vor continua să privească cerul prin aceleași aparate folosite de generații.
Din 1913, de cînd a fost înființat, la Observatorul Astronomic din Iași nu au mai fost făcute lucrări de renovare. Ultima dată cînd s-a adus în discuție această problemă la nivelul conducerii universității a fost în preajma anului 2008. Atunci a fost obținut un grant pentru achiziționarea unor echipamente noi. Pentru a putea fi folosite, era necesară recondiționarea clădirii, dificil de realizat atît din cauza lipsei fondurilor, cît și din cauză că Observatorul este considerat monument. „Acum proiectul se află în etapa de aviz și trebuie aprobat de o comisie de experți. Refacerea unui monument nu se poate face ca oricare altă clădire. Este o lucrare complexă, trebuie dată jos și o parte din clădire, pentru că de-a lungul timpului s-au tot adăugat corpuri și nu mai arată ca la început”, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Lefter, decanul Facultății de Matematică.
În căutare de vizitatori
Din planul de renovare face parte și mutarea Planetariului din Corpul A al UAIC lîngă Observator, prin „realizarea unei anexe, unde să se facă prezentări și, cînd vremea va fi bună, să se poată urca și în cupolă. Planetariul funcționeză acum. Noi ne-am dori să achiziționăm și echipamente mai performante, dar vom vedea cu timpul”, a completat decanul.
Din incinta Observatorului fac parte și două laboratoare de cercetări, unul de mecanică și celălalt de astronomie.
Spre deosebire de Observator, Planetariul este deschis publicului larg, în primul semestru fiind vizitat, în medie, de cîte două grupuri de elevi și studenți pe săptămînă. Astfel, pe lîngă activitățile didactice și de cercetare cărora servește Observatorul, odată cu renovarea clădirii se urmărește și deschiderea acestuia pentru comunitatea locală. „După ce va fi reconsolidat, dorim să îl orientăm pe trei direcții. În scopul cercetării, în scop didactic, urmărind să integrăm și planetariul, iar cea de-a treia direcție este cea de popularizare, pentru ca elevii să poată participa la observații”, a precizat lect. univ. dr. Cătălin Galeș, cadru didactic la Facultatea de Matematică.
Din incinta Observatorului fac parte și două laboratoare de cercetări, unul de mecanică și celălalt de astronomie. Pentru cel dintîi au fost achiziționate în 2008 mai multe echipamente, care nu au putut fi folosite pentru că în acea perioadă începuse derularea unui proiect de renovare a clădirii, sistat din cauza „crizei economice”, după cum precizează conducerea facultății. „Au mai fost făcute consolidări, a mai fost reconstruit acoperișul, dar nu știu să se mai fi făcut reparații în întregime. Acolo mai trebuie refăcută și instalația electrică, și sistemul de încălzire. Din cauza asta trebuie așteptat cu echipamentele cumpărate”, a adăugat lect. univ. dr. Cătălin Galeș.
La momentul actual, la Observator se fac studii asupra eclipselor, asteroizilor sau prelucrări de date. Însă, spre deosebire de activitatea din anii ’70 – ’80, „cînd se puteau face mai multe observații de calitate, acum, pentru că există o poluare luminoasă în vecinătatea orașului, rolul observațional a scăzut. Totuși, din punct de vedere al prelucrării de date primite din alte centre, se poate crea o infrastructură puternică”, a adăugat cadrul didactic.
Astronomia în vremea războiului
De cînd a fost înființat, s-au obținut numeroase rezultate noi în urma cercetărilor astronomilor. Unul dintre aceștia este și Constantin Popovici, cel care a pus bazele Observatorului din Copou și ale cărui teorii sînt folosite și astăzi în cercetare. În timpul acestuia a fost făcută cunoscută astronomia fotografică la Iași și a fost achiziționat primul astrograf Zeiss.
Mai tîrziu, după cel de-al Doilea Război Mondial, aproape toată aparatura a dispărut. „Victor Nadolschi s-a ocupat după război de refacerea infrastructurii Observatorului. Cam două treimi din echipamente n-au mai putut fi recuperate. Clădirea a fost folosită pe post de refugiu și cum aparatura era prea grea, nu a mai putut fi cărată. Cînd s-au întors, nu le-au mai găsit”, a menționat lect. univ. dr. Cătălin Galeș.
Odată cu renovarea și modernizarea clădirii se urmărește și deschiderea acesteia pentru comunitatea locală.
În vremea în care Victor Nadolschi s-a aflat la conducerea Observatorului, au fost introduse mai multe metode de observație, pe baza plăcilor fotografice, astronomul ocupîndu-se și de fotometrie, statistica stelară și observarea eclipselor.
Tot atunci a fost inaugurat un laborator de cercetare și au început să fie cumpărate din ce în ce mai multe echipamente. Între 1950-1999 au fost făcute majoritatea achizițiilor care se regăsesc și astăzi în dotarea Observatorului. În aceeași perioadă a fost creată și o stație seismică care a condus la identificarea a două noi zone seismice.
După 1966 au fost create două laboratoare, unul de mecanică fină și un laborator electronic și a fost adus la Iași un orologiu cu cuarț, care, după mai multe completări, a ajuns să fie folosit de-a lungul timpului drept un cronograf digital de precizie.
Și Planetariul din incinta universității are o istorie de mai bine de 30 de ani, perioadă în care, vizitîndu-l, mai multe generații de elevi și studenți au învățat despre fenomenele legate de cinematica și dinamica sistemului solar.
Totuși, multe dintre echipamentele din dotarea Observatorului sînt considerate astăzi învechite, însă achiziționarea altora mai noi este dificilă din cauza costurilor ridicate. „S-au mai cumpărat echipamente, printre care o lunetă solară, iar în 2008 s-au cumpărat niște truse de mecanică, montate în laborator.
E complicat și cu aparatura aceasta, dacă vrei să cumperi din țară, firmele prezente la licitație sînt intermediari, nu există furnizor direct așa că prețul crește și de trei ori cîteodată”, a mai precizat decanul Facultății de Matematică.
***
În vara anului trecut, în urma unei vizite la Iași, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunțat că două monumente din Patrimoniul Național din Iași vor primi finanțare în anii următori pentru a fi reabilitate. Unul dintre acestea este Observatorul Astronomic din Copou, care a fost vizitat la începutul acestui an de o echipă de arhitecți. Încep să fie făcuți din nou pași pentru ca edificiul să „devină un obiectiv așa cum ar trebui să fie” și așa cum și-l doresc cei care încearcă să îl țină în viață.
OBSERVAȚII DIN ȚARĂ
În Moldova există mai multe observatoare astronomice performante, în localități precum Galați, Bârlad, Bacău, sau Suceava.
Însă la nivelul țării, cel mai vechi observator astronimic deschis publicului se află în București, Observatorul Astronomic Municipal „Amiral Vasile Urseanu”. Acesta și-a deschis pentru prima dată porțile este cea în 1910. Clădirea în care funcționează observatorul este amplasată în centrul orașului și este construită sub formă de corabie. Amiralul Vasile Urseanu, cel căruia i-a aparținut edificiul, spunea că l-a gîndit astfel pentru ca atunci cînd privea cerul, să simtă că plutea pe mare.
Trei ani mai tîrziu, în 1913, au fost puse și bazele observatorului din Iași, amplasat în Copou.
Observatorul astronomic din Galați este considerat a fi cel mai mare din țară și este singurul care dispune de un acoperiș tractabil. Tot aici se regăsește prima lunetă pentru observații solare cu filtru H-alfa. Anul trecut, au fost descoperite două stele variabile din constelațiile Cassiopeia și Andromeda.
Cele mai multe observatoare dispun și de planetarii. La Pitești, în schimb, se află primul planetariu digital din România, fără să existe și un observator astronomic.
Foto: Dan LUCA
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!