Universităţile caută locuri de parcare în curtea Primăriei
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Universităţile caută locuri de parcare în curtea Primăriei 67Universitățile ieșene se confruntă cu supraaglomerarea parcărilor pe care le administrează, iar această problemă s-a acutizat în ultima perioadă din cauză că tot mai mulți studenți dețin mașini. Deși instituțiile de învățămînt superior și-ar dori să rezolve aceast lucru, ele nu au terenuri disponibile care să poată fi folosite în acest scop. Ba mai mult, astfel de inițiative sînt limitate de legislația în vigoare, care obligă instituțiile să dețină spații verzi, nu parcări, dar și de fonduri, în condițiile în care într-o universitate prioritate nu au mașinile, ci condițiile în care studenții, personalul didactic și administrativ își desfășoară activitatea.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) deține o singură parcare de aproximativ 20 de locuri, care se află în fața clădirii principale. Acestea nu sînt rezervate sau concesionate în vreun fel, nu există vreo taxă pentru utilizarea lor și pot fi ocupate de studenți și personalul universității. Numărul solicitărilor a crescut în ultima perioadă, iar universitatea își propune, conform reprezentanților, ca pînă în anul 2020 să creeze noi spații de parcare.
O investiție de 4.800.000 de euro
Începînd din anul 2012, instituția de învățămînt superior a lansat proiectul „UMF 2020”, care are în vedere amenajarea Pieței Națiunii, esplanada din fața universității, care are o suprafață totală de 6.000 de metri pătrați. Astfel, vor fi construite 250 de locuri de parcare subterană, distribuite pe două niveluri, spații culturale, care vor cuprinde și Muzeul „Grigore T. Popa”, spații expoziționale și o cafenea destinată studenților. Valoarea estimată a investiției se ridică la 4.800.000 de euro, iar Universitatea apreciază că din momentul demarării lucrărilor aceasta va fi finalizată într-un interval de 24 de luni.
Pînă în acest moment nu au fost începute lucrările. „Anul trecut s-a făcut dezbaterea publică, fiind un proiect care privește întreg Iașul, unde am primit sugestii de la cetățeni. Urmează să începem negocierile cu Primăria și Consiliul Local”, a declarat Ivona Burduja, purtător de cuvînt al UMF Iași. Piața Națiunii este administrată de către Primăria Municipiului Iași, iar universitatea va încheia un parteneriat prin care va prelua suprafața din fața clădirii principale. Încă nu s-a stabilit dacă accesul în parcarea, care va avea aproximativ 8.800 de metri pătrați, se va face gratuit sau contra cost, cît și cum vor fi acestea distribuite.
Căminele de la UMF nu dețin locuri de parcare întrucît nu există un spațiu care să poate fi folosit în acest sens, au mai menționat reprezentanții UMF.
Mai mulți studenți cu mașină
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) administrează locuri de parcare atît în zona facultăților, cît și în zona campusului. „Există locuri cu barieră care sînt destinate în special cadrelor didactice și personalului auxiliar. În rest, unde nu există barieră, locurile sînt destinate studenților”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dumitru Marcel Istrate, prorector pentru managementul resurselor.
În Campusul „Tudor Vladimirescu” se află aproximativ 550 de locuri de parcare, dar care sînt însă insuficiente. Acestea nu sînt delimitate în niciun fel, astfel încît pot fi ocupate atît de studenți, cît și de locuitori ai Iașului. Ing. Bogdan Budeanu, directorul campusului, susține că nici nu poate limita accesul ieșenilor. Deși terenul din jurul căminelor se află în proprietatea TUIASI, străzile și aleile se află în inventarul Primăriei, iar concesionarea acestor spații de către campus ar fi ilegală.
De asemenea, fondurile pentru investițiile din campus sînt limitate și trebuie distribuite astfel încît toți studenții care locuiesc aici să beneficieze de condiții de cazare cît mai bune. „Un loc de parcare costă, iar studenții care dețin o mașină sînt doar 8% din totalul celor care locuiesc în campus. Din fondurile disponibile trebuie făcute mai multe lucruri importante legate de cazare, cantină, astfel că nu rămîn suficiente resurse pentru toate ”, a declarat ing. Bogdan Budeanu.
Acces pe bază de cartelă
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași deține aproximativ 400 de locuri de parcare. La acestea se mai adaugă două parcări care sînt administrate de către Primăria Municipiului Iași, respectiv cea din fața căminului Gaudeamus și cea din fața Corpului A.
Dintre cele 400 de locuri de parcare, doar 62 sînt cu taxă. Acestea sînt rezervate pentru profesori, personal administrativ și studenți cu dizabilități și se află lîngă Corpul D, respectiv în partea dreaptă a Corpului A, unde accesul se face pe bază de cartelă. Costul anual variază între 120 și 135 de lei pe an.
Celelalte locuri de parcare, care sînt gratuite, se află în spatele Corpului A (60), în fața și în spatele Corpului B (136), lîngă Corpul C (16), campus Cordescu (30) și căminul Akademos (100). „Locurile de parcare de lîngă corpurile didactice sînt rezervate profesorilor, personalului administrativ și persoanelor cu dizabilități. Locurile gratuite de parcare din Codrescu și Akademos sînt accesibile și studenților”, au declarat reprezentanții instituției de învățămînt superior.
Spațiile verzi au prioritate
Dacă la celelalte universități ieșene studenții sînt cei care se plîng de numărul mic de locuri pentru parcare, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) profesorii sînt cei care își arată nemulțumirea. „Parcările care sînt în jurul universității sînt ale Primăriei, iar în curtea instituției de învățămînt superior nu sînt locuri. Dacă Primăria o să vină să facă un proiect, o parcare etajată sau subterană, noi sîntem de acord”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul universității.
Cadrele didactice de la USAMV sînt de părere că este necesară construirea unor spații noi în care să-și poată lăsa automobilele. „Noi, personalul, simțim lipsa locurilor de parcare. Vin parteneri, sînt evenimente și parcările sînt ocupate de studenți, iar noi, cadrele didactice, nu mai avem unde. Pur și simplu e sufocantă zona. Este nevoie de un număr de locuri de parcare mai mare în zonă pentru toate activitățile.”, a adăugat rectorul universității.
Anul viitor, universitatea își propune să finalizeze construcția unei noi clădiri, care va avea și locuri de parcare, după cum prevede legislația în vigoare. Prof. univ. dr. Vasile Vîntu a mai precizat că lipsa de spațiu reprezintă o piedică în crearea unei parcări, întrucît spațiile verzi, singurele locuri aflate în administrația universității unde ar fi spațiu pentru o asemenea amenajare, nu pot fi folosite pentru a construi parcări.
În universitățile de stat ieșene, problema locurilor de parcare este acutizată de faptul că tot mai mulți studenți folosesc mașina pentru a se deplasa la facultate pusul universitar. Pentru că universitățile nu dispun de spații sau fonduri necesare pentru a construi locuri speciale, acestea au nevoie de ajutorul autorităților locale pentru a realiza astfel de amenajări.
Adaugă un comentariu