Vara, viitorul studenților ia vacanță

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Vara, viitorul studenților ia vacanță 39

În această perioadă, tot mai mulți studenți se gîn­desc la modul în care își pot petrece constructiv va­can­ța de vară și sînt în că­u­ta­re de stagii de practică sau internship-uri la com­pa­nii de prestigiu. Noi am în­cercat să aflăm care sînt o­por­tu­nitățile lor în Iași, la ușa căror firme pot apela ca ,,să dea bine” la CV și de unde pot obține consi­li­e­re.

Cea mai des invocată problemă a stu­denților este lipsa de experiență în domeniul în care își desfășoară studii­le. Potrivit unui raport asupra proble­melor tinerilor realizat de către Mi­nis­terul Muncii, Familiei și E­ga­li­tă­ții (n.r.: actual Minister al Muncii, Fa­miliei și Protecției Sociale) în anul 2007, această nemulțumire este ur­ma­tă îndeaproape de cea legată de șansele reduse de pe piața muncii din România, care-i determină pe cei mai mulți să plece în străinătate. As­tfel, proiectele de stagii de practică vin ca un răspuns la nevoia studen­ților de a-și dezvolta abilitățile prac­tice, pentru ca sistemul de în­vă­ță­mînt superior să fie compatibil cu ne­voile pieței muncii, așa cum este pre­văzut și în prevederile Pro­ce­su­lui Bologna.

Profesii pe tarabă

Dintre instituțiile de învățămînt su­perior din Iași, Universitatea „A­le­xandru Ioan Cuza”(UAIC) are cel mai dezvoltat program de trai­ning-uri și internship-uri (n.r.: stagii de practică), în condițiile în care în va­ra anului trecut, UAIC a fost de­cla­rată cîștigătoare a unui amplu pro­iect de practică studențească. Acesta se derulează pe o perioadă de doi ani și presupune 200 de stagii în 30 de organizații. Intitulat „Stagii de pre­gă­tire practică și activități de sti­mu­­lare a inserției pe piața muncii pentru stu­den­ți și absolvenți”, acesta a fost con­ceput de către Centrul de In­for­mare Profesională, O­ri­en­ta­re în Ca­rieră și Plasament (CIPO) și a pri­mit în vara anului 2009 aprobarea pen­tru finanțare în pro­porție de 98% (restul fiind suportat de UAIC) din Fondul Social Eu­ro­pean, prin Programul O­pe­ra­țio­nal Sectorial Dezvoltarea Re­sur­se­lor Umane – POSDRU.

„Universitatea a semnat parteneriate cu 30 de firme, organizații și in­sti­tuții din Iași, din toate domeniile fa­cultăților, de la toate cele 15 facul­tăți. Astfel, sînt aproximativ 130 de sta­gii ca­re trebuie să se defășoare va­ra asta, ur­mînd ca la anul să se mai des­­fă­șoa­re încă o serie. Practic, studenții au trecut printr-un training de ma­nagement al carierei în care învață să își re­dacteze un CV, o scrisoare de mo­tiva­ție, un proiect de practică, apoi au par­ticipat la un interviu cu an­gajatorii, cu persoanele de la fir­mele res­pec­tive și acum fac stagii de practică de două săptămîni”, a de­cla­rat Ana-Maria Doboș, responsabil cu pro­mo­va­rea proiectului, din par­tea CIPO.

În cadrul sesiunilor de instruire și a stagiilor de practică, studenții sînt mo­nitorizați permanent, atît de mentori din partea organizațiilor de primire, cît și de tutori din partea facul­tă­ți­lor. „E un fel de consiliere e­du­ca­țio­na­lă pe documentele de care au ei ne­vo­ie. Dacă ei spun că au nevoie de un pro­iect de practică peste trei zile, fa­cem o programare a doua zi, ne în­tîl­nim și discutăm exact pe ce are el ne­vo­ie; merge acasă și scrie, aduce a do­ua zi ce a făcut, ne uităm peste el. Chiar dacă nu le oferim noi postul res­pectiv la stagiu, ei pot să își gă­seas­că singuri și să vină să îi ajutăm să facă toate demersurile”, a adăugat Ana-Maria Doboș.

Printre domenii­le în care studenții de la UAIC pot ur­ma stagii de prac­tică sînt asistența socială, ser­vicii IT, activități spor­tive, cercetare, res­­ta­­urare și valorificare a patrimoniului, jus­tiție, agenții de pu­­bli­citate, pro­­gra­me so­ciale, fi­lan­tro­pi­ce, cul­­­tu­ra­­le, e­du­ca­­țio­na­le și civice, etc. Din do­­meniul pu­blic aceștia pot a­le­ge in­sti­­­tuții precum Tri­bu­nalul Iași, Spi­ta­lul Clinic de Pne­u­mo­­logie, ApaVital, Di­­recția Națională An­­ti­co­rupție – serviciul teritorial local, Clu­­bul Sportiv Mu­­­ni­cipal Iași ș.a. Gru­purile țintă sînt formate din stu­denții din anul I și II la studii de li­cență, de la orice fa­cul­tate a UAIC, bur­sa lo­cu­ri­lor de mun­că fiind va­labilă pentru toți stu­denții și ab­­sol­ven­ții universi­tă­ții.

Tehnica pieței

O structură a­se­mă­nătoare CIPO e­xis­­tă și în cadrul U­ni­versității Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) din Iași, nu­mi­tă Centrul de O­ri­­en­ta­re Pro­fe­si­o­na­lă (COP). Acesta do­­reș­te să stabilească un echilibru între o­fer­ta și cererea pieței de muncă pentru cei cu studii superi­oa­re tehnice, prin­cipalul obiectiv fiind asigurarea unui loc de muncă ab­solvenților UTI.

„Studentul doritor trebuie să mear­­gă la Centrul de Orientare Pro­fe­sio­­na­lă să se înscrie în baza de date și să completeze un CV. Pentru a a­pli­ca ei nu trebuie să aibă restanțe. In­tern­ship-urile au loc în Iași, dar perioada de­­pinde de disponibilitatea firmei și a studentului”, a declarat ing. Vla­di­mir Zghibarcea, coordonator COP. La Politehnică, programele de in­tern­­­ship se desfășoară numai în Ro­mâ­­nia.  Grupul Re­nault are oferte de stagii de practică ce se adresează stu­­denților de la Fa­cul­tățile de Me­ca­nică, Construcții de Mașini și Ma­­nagement In­dus­tri­al, Tex­ti­le, Pie­­lărie și Management In­dustrial, In­ginerie Electrică, E­ner­getică și In­formatică Aplicată și Au­tomatică și Calculatoare (AC).  Cei care ur­mea­ză cursurile acestor fa­cultăți mai au și posibilitatea unor sta­gii la EON Ro­mânia. COP, în­fi­in­țat în 1996, este su­bordonat Pro­rec­to­ratului pen­tru Relații In­ter­na­țio­nale și I­ma­gine Universitară al UTI.

Străinătatea, boală grea pentru mediciniști

La Universitatea de Medicină și Far­macie „Gr. T. Popa” din Iași o­fer­ta este una mai diversă, proiectele de vară pentru studenți fiind organi­za­­te de Societatea Studenților Me­di­­ci­niști (SSMI). Pentru studenții ro­mâni care vor stagii de practică și cer­cetare în spitalele din străinătate sînt oferite anul acesta 40 de burse în Brazilia, Indonezia, Rusia, Mexic, Slo­vacia, Germania sau Egipt. „Nu­­mărul de burse alocate pentru fie­care țară variază. Spre exemplu, pen­tru Egipt există cinci burse, pentru Ger­ma­nia două. Dacă ar fi să fac o me­die, ar fi cam doua-trei burse pe ța­ră”, a precizat George Grădinaru, pre­șe­dintele SSMI. 80% dintre aceste ti­puri de burse sînt alocate pentru prac­­tica în spitalele din străinătate, iar restul de 20% pen­­tru cercetare.

Există două perioade de des­fă­șu­ra­re a acestor programe – prima la în­ce­putul lunii august a.c. și a doua la în­ceputul lunii septembrie – fiecare avînd o durată de cîte o lună.

Pentru studenții străini, SSMI or­ga­nizează la Iași a treia ediție a Școlii de chirurgie, în perioada 18 iulie – 1 au­gust. Aceasta se adresează unui nu­măr de 20 de participanți din țări precum: SUA, Egipt, Brazilia, Olanda, Mal­ta, Germania, etc.

Pe lîngă acestea, presedintele SSMI subliniază faptul că se vor mai or­ganiza trei campanii pe perioada verii: o campanie antifumat organizată în parteneriat cu fundația HELP NET, o campanie de dermo-analiză, des­fă­șu­ra­tă în luna iulie și un proiect care are în vedere orfelinatul din Bog­dănești. De asemenea, vor exista di­ferite ac­ti­vi­tăți la care vor participa și invitați din stră­inătate (trei studenți din Olanda și doi din Marea Bri­ta­nie).

Practica: „Asta visez, asta pictez”

La celelalte instituții de în­vă­ță­mînt superior ieșene nu se organi­zea­ză training-uri sau stagii de practică pe timpul verii, la Universitatea de Ar­te „George Enescu” din Iași e­xis­­tînd o situație aparte. În acest sens, prof. univ. dr. Doru Albu – pro­rec­tor cu activitatea didactică, preci­zea­ză că „din păcate la noi problema se pune în felul următor: pe timpul verii toate teatrele, Filarmonica, O­pe­ra sînt închise din cauza finalului sta­giunii. Doar cei de la Arte plastice mai colaborează cu cîte vreo institu­ție particulară la diferite proiecte și lu­crări. De aceea, la noi nu prea sînt or­ganizate astfel de proiecte.”

***

Cu toate acestea, ca o alternativă la stagiile universităților ieșene mai e­xistă și stagii de practică organizate de diferite asociații studențești. “Din ce în ce mai multe asociații organi­zea­ză stagii de practică pentru facultate. Din cîte am văzut din activitățile a­sociațiilor s-au implicat în proiecte de acest gen LSE-ul (Liga Stu­den­ți­lor Economiști) sau ASAFFI-ul (A­so­­ciația Studenților și Ab­sol­venților Fa­cultății de Filosofie din Iași). Mai sînt și internship-urile celor de la AIESEC, care sînt deja celebre”, a­fir­mă Ana-Maria Doboș.

Organizația studențească AIESEC, pre­zentă în peste 100 de țări și teritorii, oferă în funcție de anul de studiu și de experi­en­ța profesională posibilitătea de a ur­ma stagii de practică într-o țară străi­nă pentru o perioadă cuprinsă în­tre două luni și trei ani, într-un ONG, fa­cul­­­tate sau companie. Pentru mai mul­te detalii cu privire la internship-urile oferite de AIESEC pot fi ac­ce­sa­te pe site-ul oficial a organizației la ca­tegoria „Internship-uri interna­țio­na­le”.

Gianina PETRUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top