În numele împărătului, pace!

Informare Niciun comentariu la În numele împărătului, pace! 1

Norvegienilor le place să stîr­neas­că spiritele. Anul trecut i-au decernat pre­miul Nobel pentru pace lui Oba­ma, inflamînd gîndurile contesta­ta­rilor președintelui american și a lup­te­lor purtate de SUA dincolo de ocean. La ediția din acest an, acade­mi­­cienii au luat un băț lung și l-au bă­gat în ochiul atotvăzător, cunoscător și de­sigur, comunist, al Chinei, acor­dînd distincția pentru pace unui di­zi­dent chinez. „Liu, în vîrstă de 54 de ani, primește acest premiu «pentru lupta sa îndelungată și nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China», se menționează în motivația juriului”, (Evenimentul Zilei, 8 octombrie).

Liu Xiaobo este reținut de „11 ani după ce a fost condamnat în 2009 pentru subminarea autorității și puterii statului. El este co-autorul Cartei 08, un apel pentru reformare politică și respectarea drepturilor umane și sfă­tui­torul pentru studenții protestatari din Piața Tiananmen in 1989” (cnn.com, 8 octombrie).

Și este reținut corect, conform au­to­­rităților chineze care au lansat acuze de „blasfemie” și „obscenitate”, „acu­zînd alegerea făcută de comitetul nor­ve­gian de a decerna premiul unui di­zi­dent chinez” (cnn.com, din acee­a­și zi).

Acesta a fost singurul răspuns oficial al autorităților chineze. În rest, au bru­iat semnalele televiziunilor care trans­miteau în Republica Populară, au închis cartelele SIM ale celor care scriau mesaje despre eveniment și au limitat accesul „fluxului de informație de pe site-urile principale de so­cia­li­za­re precum Facebook, dar a site-urilor de blogging sau Youtube” (cnn.com); motorul chinez de căutare Baidu a dat eroare cînd detecta orice cău­tare des­pre acordarea Nobelului pentru Pace, iar singurii internauți ca­re au evitat blocajul online au îm­pîn­zit pe internet vestea unui Nelson Man­dela asiatic.

De partea cealaltă a gratiilor, Liu Xiaobo încă nu a aflat despre premiul pe care l-a primit din Europa, vestea urmînd, aparent, să o primească de la soția sa, pe care autoritățile chineze au „obligat-o să părăsească Beijingul și se pare că au dus-o în orașul Jinzhou, din nord-estul țării, unde este închis soțul său” (Jurnalul Național, 9 oc­tom­­brie).

Aceasta însă și-a exprimat temeri­le­ în fața unui reporter CNN că s-ar putea să fie sechestrată la rîndul ei.

Există însă și voci care susțin că premiile Nobel au ajuns să fie o unealtă politică în mîinile unor oa­me­ni care răspund la rîndul lor unor presiuni exterioare.

Indiferent care este cazul, această nouă problemă a arătat că presupusa deschidere a Chinei către Occi­dent este doar o fațadă pentru un sis­tem ierarhic construit cu grija pe par­cursul anilor.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top