În umbra unui război nuclear

Informare Niciun comentariu la În umbra unui război nuclear 0

Sîmbăta trecută, Coreea de Nord a intrat într-o „stare de război” cu Corea de Sud, conform unui raport KCNA (Korean Central News Agen­cy), care de asemenea anunța că in­tenționează să „dizolve” continentul american. „Începînd de acum, re­la­țiile intercoreene sînt în stare de răz­boi și toate problemele dintre cele două state coreene vor fi tratate con­form unui protocol adaptat răz­bo­iu­lui” se anunța în același comunicat. „Coreea de Nord și Coreea de Sud au rămas tehnic în război încă de la conflictul dintre acestea din 1950 și 1953, care s-a sfîrșit cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace. Pe 11 mar­tie, armata de la Phenian spunea că armistițiul se invalidează.” (cnn.com, sîmbătă, 30 martie)

Amenințările coreenilor nu s-au oprit aici, avertizînd că dacă va în­drăz­ni să intervină cineva din afară, aceștia intențio­nează să dea drumul unui război nu­clear la scară largă. Și deși aceasta nu este prima oară cînd Phenianul face declarații controversate, de data a­ceas­ta apar reacții internaționale, în­cepînd cu americanii, care au anun­țat tot în aceeași zi, că sînt gata să le facă față. Rusia pe de altă parte, „cere tuturor țărilor prin vocea ministrului său de Exter­ne, Serghei Lavrov, să «se abțină să-și arate forța militară și să nu se folosească de situa­ția actuală pentru a atinge scopuri geo­politice în re­gi­une prin mijloace mi­litare», o aluzie la zborurile americane și exercițiile co­mune cu sud-coreenii.” (adevărul.ro, sîmbătă, 30 martie,)

Tensiunile au început să crească încă din februarie, cînd noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un a ordonat un al treilea test al armelor nucleare, încălcînd sancțiunile Nați­unilor Unite, dar și avertismentele celui mai mare aliat al său, China. „Vineri, Kim a semnat un ordin prin care a pregătit rachetele Nordului să atace bazele americane din Coreea de Sud și din Pacific, asta după ce Sta­tele Unite au zburat cu două bombar­diere nucleare deasupra peninsulei Coreene, prin care și-au arătat forța.” (reuters.com, sîmbătă, 30 martie)

Totuși, oficialii de la Seoul afir­mau că nu e cazul să tragem conclu­zii pripite, în timp ce Coreea de Sud declara că nu tratează amenințarea vecinilor din nord ca pe ceva nou. De asemenea, „Coreea de Nord nu pare să fi făcut vreun pas concret în­spre război. Nu există nici un raport, de exemplu, despre trupele țării care să mărșăluiască spre graniță. Răz­bo­iul este un progres logistic mare și com­­plicat, mai ales atunci cînd ești o țară săracă și încerci să muți din loc un mi­lion de trupe.”(washingtonpost.com, sîmbătă, 30 martie)

Chiar și așa, ambițiile Pheni­a­nului nu ar trebui ignorate atît de ușor, mai ales dacă ne amintim că ei au a cincea armată din lume ca mări­me, în posesia acestora aflîndu-se nu doar focoase nucleare, ci și una dintre cele mai mari rezerve de arme chi­mice din lume.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top