Eroii pierduți în amprentele istoriei
Lumea pe jar 9 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Eroii pierduți în amprentele istoriei 24Cîinii, cei mai buni și mai loiali prieteni ai omului, au fost de multe ori și salvatorii săi. Au luptat în războaie, au participat în misiuni de salvare și au vegheat la căpătîiul stăpînilor săi, oferind iubire și loialitate necondiționată. Unii au murit pe front ducîndu-și misiunea pînă la capăt, alții au fost medaliați și onorați cu zeci de distincții, dar animalele acestea care au participat la diferite acțiuni umanitare ajung să fie uitate cînd nu mai sînt de folos. Unii sînt abandonați, lăsați să moară de foame sau de boală în chinuri cumplite sau pur și simplu eutanasiați. Împotriva acestor comportamente inumane, s-au pornit zeci de campanii pentru cîinii eroi care și-au lăsat amprenta în istorie.
De-a lungul timpului, cîinii nu au fost doar animale de companie menite să păzească omul, ei au fost de mare ajutor și pe front. Aceștia erau antrenați pentru a detecta materiale explozive, pentru a trimite mesaje sau a recupera răniții. Antrenați special pentru a-i ajuta pe cei căzuți, Mersy Dogs sau cîini terapeuți cum erau numiți li se legau de o parte și de alta cîte un coș cu medicamente și ustensile de prim ajutor. Soldații care aveau cum, se îngrijeau singuri, dar mulți dintre ei care erau în stare gravă mureau păziți de un astfel de cîine.
Abandonat de proprii camarazi
De povestea lui Max s-a auzit pînă peste hotare. Unicul cîine al Armatei Române antrenat pentru a detecta materiale explozibile a salvat în Afganistan sute de români, însă a fost abandonat imediat ce nu a mai fost de folos. Conform rapoartelor medicale, nefiind imunizat corespunzător, acesta a contactat boala numită Dirofilaria (n.r. viermi la inimă) și pentru că nu era sănătos trebuia conform legilor din România, casat (n.r. scos din uz). În alte țări europene, cîinii de război sînt tratați din banii statului, dar pentru a nu plăti tratamentul care era destul de costisitor, Max a fost trecut de către „MApN” la categoria vehicule.
Aflînd povestea lui, Sorina Henea, o iubitoare de animale și militantă pentru protecția lor, l-a cerut spre adopție Armatei Române, dorind să îi dea ea tratamentul care ar fi putut să îl salveze. Conform spuselor ei „din cauză că în acte era considerat vehicul acesta nu putea fi nici măcar adoptat astfel încît a fost retras”. O țară întreagă s-a revoltat după ce a aflat povestea cîinelui abandonat și lăsat să moară, încît Ministerul Apărării a decis modificarea legii „ca animalele din Armată să nu poată fi casate”. Astfel, Max a reușit să schimbe viitorul pentru toți cîinii care presteză servicii militare
Întervenția iubitorei de animale a fost tîrzie deoarece imediat după aceea, Max nu a mai supraviețuit. La vîrsta de 6 ani el a murit în luna septembrie anul acesta în chinuri groaznice, luptînd timp de aproximativ 13 luni cu boala. El a fost înmormîntat cu onoruri militare de către soldații din Armata Română. „Putea fi salvat dacă i se administra tratamentul de cînd prezenta primele simptome” a afirmat Sorina Henea, dar Statul nici nu a dorit să audă. „S-a stins demn, brav și încrezător în oameni pînă la sfîrșit” a declarat stăpîna sa pentru presă.
Statui în cinstea lor
Un alt cîine, cu un destin mai fericit însă, a fost Sergentul American Stubby. Timp de doi ani acesta a servit Armata Americană în timpul Primului Război Mondial. Puiul de pittbul a fost găsit abandonat în campusul unei universități de către un soldat american. El a fost luat și antrenat de acesta pentru a detecta bombele cu gaz, pentru a localiza răniții pe cîmpul de luptă și pentru a trimite mesaje pe front. A participat în total la 17 bătălii și singur a pus la pămînt un spion german. Curajul său a fost răsplătit cu zeci de medalii, i s-a acordat gradul de sergent fiind singurul cîine din istorie cu o astfel de titulatură şi i s-a ridicat o statuie pe care stă scris: „Cîinele-erou al Primului Război Mondial, Sergentul Stubby”.
La fel ca și Stubby, Jack este considerat și el un erou. Făcînd parte din rasa Newfoundland, el s-a născut în partea de nord a orașului Swansea din Marea Britanie. Avînd un auz extraordinar de dezvoltat, auzea de departe strigătele oamenilor care erau pe punctul de a se îneca, alergînd și plonjînd după cel aflat în dificultate pentru a-l aduce în siguranță la mal. Prima dată a salvat în iunie 1931 un băiat de 12 ani, care dorea să se scalde în apa rîului Tawe. Acesta a fost prins în nămolul de la fundul apei, nereușind să iasă la suprafață. La cîteva săptămîni după, acesta mai scapă de la moarte o fată în vîrstă de 20 de ani. În total a salvat 27 de persoane de la înec, însă în octombrie 1937 acesta a avut un sfîrșit tragic. Salvatorul atîtor vieți a murit otrăvit. Ca recunoștință pentru eroul lor, Jack a primit numeroase decorațiuni și trofee pentru faptele sale.
Tragedia de la 11 septembrie a făcut numeroase victime, dar supraviețuitorii acelui coșmar îi datorează viața și lui Apollo, un ciobănesc german care, împreună cu îndrumătorul său, Peter Davies, a fost solicitați la operaținile de salvare de la World Trede Centre. Se spune că după prăbușirea clădirilor cîinele a ajuns în cîteva minute. A ajutat la identificarea victimelor de sub dărîmături și chiar la scoaterea lor. Deși era să fie ars și ucis de bucățiile desprinse, el și-a continuat rănit munca. A murit de bătrînețe în 2006 în brațele stăpînului său.
Un alt exemplu de curaj este Layka, un ciobănesc german care a îndurat o operație ce a durat șapte ore, pierzînd într-un sfîrșit lăbuța dreaptă din față. Aceasta a fost împușcată de patru ori în războiul din Afganistan cînd în încercarea de a-și salva camarazii a pus la pămînt inamicul, mușcîndu-l de picior. A supraviețuit, iar acum este un erou de război decorat.
Trăiesc doar din amintiri
Există și povești spuse prin viu grai, transmise de la o generație la alta doar din amintirile rămase nealterate în mintea celor care au supraviețuit pentru a le putea povesti. Acestor cîini nu li s-au ridicat statui, nu au primit medalii sau trofee, dar sînt amintiți cu bucurie pentru curajul, dîrzenia și loialitatea lor.
Satan purta o mască de gaz pe cap, iar de o parte și alta cîte un coș de răchită în care se aflau doi porumbei care au transmis mai departe poziția unde se aflau cei încercuiți. La gît purta un mesaj de încurajare din partea celor care urmau să vină în ajutor. În încercarea de a duce misiunea pînă la capăt, cîinele a murit la picioarele celor pe care i-a salvat.
Un astfel de cîine este Satan, care a salvat de la pieire o garnizoană franceză înconjurată de inamici în timpul luptelor de la Verdun. Speranța soldațiilor era demult pierdută. Aceștia au rămas fără muniție și fără alimente pînă cînd, într-o seară, au zărit ceea ce părea a fi pentru ei „un demon cu aripi și ochi ciudați și bulbucați.” Au tras cu gloanțe în respectiva arătare, dar deși ciuruită din toate părțile, aceasta a continuat să înainteze, iar cînd s-a apropiat, soldații au văzut că era cineva cunoscut. Satan purta o mască de gaz pe cap, iar de o parte și alta cîte un coș de răchită în care se aflau doi porumbei care au transmis mai departe poziția unde se aflau cei încercuiți. La gît purta un mesaj de încurajare din partea celor care urmau să vină în ajutor. În încercarea de a duce misiunea pînă la capăt, cîinele a murit la picioarele celor pe care i-a salvat.
O altă ființă sacrificată a fost Jack, un Airedale Terrier, care a fost trimis pe frontul de vest unde batalionul din care făcea parte a rămas fără muniție și fără oameni de care să se poată lipsi. Așa că l-au folosit pe Jack care a fost trimis cu un mesaj legat la gît. Acesta a fugit folosind toate metodele de acoperire precum tufișuri, frunze și nămol pentru a nu fi văzut, dar în cele din urmă a fost străpuns de niște schije în maxilar, apoi în picior. Chiar și așa el și-a continuat misiunea tîrîș și nu a renunțat niciun moment pînă cînd nu a ajuns să predea mesajul care i-a salvat camarazii.
Aceste fapte dovedesc că din cele mai vechi timpuri și pînă în zilele noastre, cel mai bun prieten al omului a fost martorul celor mai importante evenimente din istorie, iar lăbuțele lor au lăsat amprente în amintirea oamenilor. Fie că au fost medaliați sau abandonați și uitați, cîinii și-au dus misiunile pînă la capăt cu devotament și curaj, rămînînd loiali și neabandonînd niciodată vreo misiune, ori stăpînii, alături de care au luptat cot la cot și pentru care și-au dat viața ori de cîte ori a fost nevoie ca să-i salveze.
Adaugă un comentariu