Hieroglifele, primele emoticoane ale omenirii
Lumea pe jar 28 februarie 2016 Niciun comentariu la Hieroglifele, primele emoticoane ale omenirii 260Cîte mesaje ai scris astăzi? Sau cîte anunțuri, articole sau statusuri pe Facebook? Scrisul însă nu a arătat întotdeauna la fel, și chiar dacă este greu de crezut este posibil ca emoticoanele să nu le fi inventat noi, generația Internetului, ci să fi apărut mai întîi pe pereții piramidelor ori în palatele faraonilor. Ce ne este clar însă este faptul că limba este în continuă transformare, și chiar dacă academiile încearcă să stabilească regulile, tot cei care utilizează un limbaj au ultimul cuvînt.
Cu toții ținem minte scrijeliturile de pe bănicile școlii, inimioarele desenate de colege, ori mașinile schițate de băieți, și totul devenea un amalgam de semne și caricaturi. La începuturi, în paleolitic, pe pereții peșterilor, scrisul a arătat cam la fel cu cel încercat de noi pe băncile din amfiteatre. Vînătorii din paleolitic foloseau, pentru întinderea vopselei, materiale ca părul de animale sau mușchi vegetal. Culorile nu erau însă foarte variate, iar în paleta lor se găsea doar ocrul în toate nuanțele sale, de la galben la brun aurit, dar și culoarea cărbunelui de lemn.
Sursa lor de inspirație era vînătoarea, aceasta fiind principala lor preocupare. Se crede că acele picturi reprezentau un fel de ritual care să le asigure reușita în vînătoare, dar această teorie nu a fost confirmată de cercetători. Astfel de peșteri au fost descoperite în mai multe zone ale lumii, dar peștera Lascoux din Franța este una dintre cele mai cunoscute și studiate. Aceasta un exemplu al artei preistorice, artă care a fost denumită protoscriere
Scrierea cuneiformă
Sumerienii, celor care li se atribuie cea mai veche scriere din lume, foloseau simboluri asemănătoare cu bastonașele de pe caietul unui copil de clasa I, ori care semănau cu niște ace sau cuie, însă în loc de hîrtie foloseau plăcuțe din argilă. De aici și denumirea acestui sistem. S-au descoperit numeroase astfel de tăblițe la sfîrșitul secolului al XIX-lea și formează cea mai veche bibliotecă din lume. Această „bibliotecă” conține chiar și un manual antic de medicină, care descrie cîteva proceduri și rețete medicale.
Chiar dacă sumeriana ar fi prima limbă scrisă, datată în 3200 î.Hr., aceasta compunea aproximativ 500 de semne, ceea ce arată complexitatea acesteia. Astfel, limba scrisă conținea logograme, niște semne-cuvinte care reprezentau o acțiune sau un obiect, și silabe. Sumeriana însă s-a modificat cu timpul, iar simbolurile au înlocuit logogramele, mai ușor de trasat cu vîrful trestiei pe tăblițele din lut moale. Orientarea scrisului nu este însă aceeași cu cea de astăzi. Sumerienii scriau la început pe vertical, de la dreapta la stînga, ca mai apoi să înceapă să scrie pe orizontal. Scrierea se învăța în cîțiva ani și doar cei privilegiați aveau acces la ea. De aceea celelalte popoare nu au reușit să ia contact cu scrierile sumerienilor.
Hieroglifele, desenele piramidelor
De piramide am tot auzit. La fel și de hieroglifele ce acoperă monumentele din piatră ale Egiptului. Vedem așadar că scrierea era extrem de importantă pentru egipteni, cu ajutorul acesteia transmițîndu-se texte magice și ajutau morții să ajungă în lumea lui Osiris, zeul care stăpînea tărîmul morților.
De aceea pe malul Nilului scrierea a devenit rapid o adevărată artă, practicată cu profesionalism de scribi. Dincolo de textele din piramide, de cele de pe sarcofage sau din Cartea Morții, scrisul a susținut și monarhia egipteană, înregistrările acțiunilor faraonilor consolidîndu-le puterea.
Chiar dacă Egiptul cunoaște ca primă formă de scriere hieroglifele, acestea erau utilizate doar pentru obiectele de cult sau monumente. Pentru scrierea cotidiană a apărut un tip simplificat de semne, denumit de greci scrierea hieratică, care nu necesita la fel de mult timp pentru scriere.
În ultimele secole ale civilizației însă, scrierea hieratică a fost înlocuită cu „demonica”, care avea un timp și mai redus de executare. Aceasta a fost utilizată doar pentru documentele private, dar s-a impus mai apoi și în sistemul oficial și a fost forma de caligrafiere specifică perioadei ptolemeice și a celei romane.
Din China pînă-n Grecia
Cînd vorbim despre culturi antice și civilizații avansate, nu putem exclude China sau Grecia. Cea din urmă a rămas cunosocută pentru filosofii și matematicienii care au lăsat scrieri valoroase întregii umanități. Cu toate acestea se crede că alfabetul grecesc este un derivat din cel fenician. Primele inscripții de pe teritoriul Eladei ar fi apărut în jurul anilor 770-750 î.Hr., și aduceau ca noutate faptul că acesta conținea semne diferite atît pentru consoane cît și pentru vocale.
Răspîndirea rapidă a acestui alfabet este explicată prin extinderea Imperiului lui Alexandru Macedon, dar și prin intensa activitate comercială a grecilor. Totodată, grecii au acordat o extrem de mare importanță culturii, însă o parte din cunoștințele lor și din scrieri au fost pierdute atunci cînd Biblioteca de la Alexandria, înfințată în 300 î.Hr. și care a adunat la un loc manuscrisele marilor gînditori greci, au dispărut odată cu incendiul din 391 î.Hr. Astfel au dispărut documente care ne puteau spune povestea alfabetului, dar ne puteau arăta mai clar și cum arăta societatea în acea perioadă. O societate care nu arăta ca cea de astăzi și în care multe popoare trecute cu vederea astăzi au reprezentat civilizații avansate.
Chiar dacă astăzi o vedem mai curînd ca pe țara în care găsim mînă de lucru ieftină, China are o civilizație veche de mai bine de 3500 de ani. Prima scriere datează din anii 1500 î.Hr. și presupunea caractere complexe care au tot suferit modificări. Asta pentru că limba s-a împărțit în numeroase dialecte, iar comunitatea a tot suferit scindări. Cu toate acestea scrierea a reprezentat mereu un element comun al civilizației, și a condus mereu spre o unire a poporului chinez.
Românul, cel mai vechi scriitor
Ne-am obișnuit să fim ultimii care adoptă schimbările și ultimii care acceptă civilizația, dar în privința scrisului este posibil să nu fi fost așa. Se crede că cea mai veche scriere din Europa și poate și din lume este cea de pe Tăblițele de la Tărtăria, județul Alba.
Nu s-au putut data tăblițele, dar dovezile indirecte le plasează în anii 5000 î.Hr., mult mai repede decît scrierea sumeriană. Cu toate acestea, din cauză că tăblițele au fost arse în cuptor și conținutul de carbon este prea mic, nu se poate realiza o analiză exactă. De aceea părerile sînt împărțite în două tabere. Unii consideră că plăcuțele ar fi niște falsuri, iar alții tind să creadă că scrierea s-a inventat în sud-estul Europei. Alte tăblițe asemănătoare cu cele românești au fost descoperite în sud-estul și nord-vestul Bulgariei, dar despre ele se cunoaște că ar proveni din mileniul III î.Hr.
Vedem așadar că limba este, așa după cum ne spun lingviștii, „un organism viu”. Nu stă nici o clipă locului și mereu este în transformare. Cum va arăta peste cîteva sute de ani nu putem decît bănui. Însă la modul în care se desfășoară discuțiile de pe rețelele de socializare este foarte posibil să ne întoarcem la un vocabular mai puțin articulat.
Adaugă un comentariu