Iluzii ambalate în pastile de zahăr
Lumea pe jar 29 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Iluzii ambalate în pastile de zahăr 388Efectul placebo, explicat prin „puterea gîndului” își face loc treptat într-o societate dependentă de medicamente. Mai bine de un veac şi jumătate s-a conturat medicina în jurul autosugestiei, specialiștii făcînd numeroase experimente pentru a înțelege cum se pot vindeca oamenii de boli incurabile cu pastile de zahăr și ser fiziologic. Rezultatele adunate pînă acum nu pot justifica modul în care acționează „efectul placebo”, dar pastilele mari și colorate le sînt oferite în continuare pacienților care se însănătoșesc tot mai des, spre surprinderea medicilor.
În contextul în care medicina modernă abundă de tratamente și pastile care mai de care mai scumpe, printre pacienții care caută metode de vindecare își face loc efectul placebo. Cu costuri minime sau inexistente, bolnavii se însănătoșesc prin ceea ce se cheamă „puterea gîndului”. Termenul provine din latină, înseamnă „voi plăcea” și face referire la un medicament inactiv, folosit în scop experimental. Efectul placebo a apărut în literatura de specialitate încă de acum un veac și jumătate, fiind definit ca o ameliorare a stării de sănătate prin simplul fapt că pacientul are încredere că medicamentul prescris de doctor îi va face bine.
Cu toate acestea, efectul exista încă de la începuturile medicinei, cînd oamenii apelau la vraci, vră-jitori sau vindecători de orice fel. Licorile magice făcute din fel și fel de plante sau actualele leacuri băbești reușeau să pună pe picioare orice bolnav, chiar dacă de multe ori nu știau nici măcar un ingre-dient din tratamentul pe care îl respectau cu sfințenie. Doctorii, care odată cu trecerea timpului și cu dezvoltarea medicinei au început să reducă involuntar încrederea oamenilor în cei care te puneau pe picioare acasă, refuzau să creadă că cineva se poate vindeca cu puterea gîndului. Asociau orice practică de acest fel cu o înșelătorie fără efecte adverse, care nu aduce beneficii în tratarea afecțiunii.
Prețul tratamentului influențează vindecarea
Cărțile care au tratat de-a lungul timpului existența efectului placebo prezintă cazul unui anume domn Wright, american de origine, care suferea de cancer limfatic pe vremea cînd efectul placebo era destul de puțin explorat. După epuizarea tuturor tratamentelor și fără rezultate vizibile, medicii se hotărîse să-l mintă și să-i spună că tocmai au descoperit un nou tratament revoluționar anticancerigen: Krebiozen. După cîteva luni, pacientul a părăsit spitalul sănătos. La scurt timp însă, acesta a citit în ziarele de la acea vreme că serul revoluționar nu este decît o șarlatanie menită să ia banii oamenilor disperați. A căzut din nou la pat, tumorile au reînceput să-i invadeze corpul, iar el s-a stins în numai cîteva zile.
După răspîndirea acestei întîmplări, mai mulți specialiști, medici și psihologi, au început să studieze mai atent acest fenomen. Profesorul Ariely, din SUA, a descoperit de-a lungul timpului că efectul placebo are și două laturi mai controversate: prețul și aspectul tratementului. În cadrul unui experiment, acesta a împărțit 82 de subiecți în două grupe și a oferit tuturor aceeași medicamentație. Celor din prima grupă le-a oferit o broșură în care erau informați că li se va administra un analgezic scump, de 2,50 dolari pastila, iar celorlalți li s-a spus că vor înghiți un medicament de doar 10 cenți. În ciuda faptului că toți au luat vitamina C, 85% din pacienții din prima categorie au susținut că simt o ameliorare a durerii, în timp ce din celălalt grup doar 61% au spus că se simt mai bine.
În ceea ce privește aspectul tratamentului, studiile realizate atît în Europa cît și peste ocean au arătat că două pastile administrate simultan au un efect mai puternic decît una singură, iar pilulele de dimensiuni mari, colorate în culori calde precum roșu și portoca-liu, par a îmbunătăți mai mult starea de sănătate a oamenilor, comparativ cu cele de dimensiuni reduse în culori reci de verde, albastru sau violet. În plus, tratamentele complexe, cum sînt injecțiile sau cele care necesită mai multe doze de medicamentație, dau rezultate superioare medicamentelor simple.
Cercetătorii au mers chiar și mai departe, iar psihologul Cynthia McRae, din SUA, a demonstrat că intervențiile chirurgicale pot ajuta bolnavii de Parkinson, ale căror creiere nu produc suficientă dopamină, să-și amelioreze starea de sănătate. Acesta a împărțit pacienții în două: jumătate au fost operați cu adevărat implantîndu-li-se în creier neuroni care să producă dopamină, restul fiind doar tăiați și cusuți la loc. După un an de monitorizări, specialiștii au constatat că rezultatele celor două grupe erau aproape identice. De altfel, de multe ori s-a constatat că doar halatul alb al medicului ori mirosul din cabinet pot fi asociate cu o îmbunătățire cel puțin aparentă a stării de sănătate.
Manipularea minții
Cu toate acestea, nici în ziua de astăzi, cînd studiile efectuate de cercetători arată eficiența acestui efect, mulți nu cred că se pot vindeca cu puterea gîndului. Doctorii care au încercat să conteste efectul placebo au numit rezultatele ca fiind subiective, întrucît în cazul unei pastile inerte folosite pe post de analgezic, de pildă, pacientul nu poate spune cu obiectivitate dacă se simte mai bine sau nu, pentru că nu s-a inventat încă o unitate de măsură a durerii. De asemenea, aceștia au spus că anumite boli, cum ar fi gripa, trec și de la sine.
Studiile în domeniu au arătat că numărul femeilor care s-au vindecat în urma unui fals tratament este mult mai mare decît cel al bărbaților, în timp ce numărul copiilor și al adolescenților este aproape inexistent. Se pare că acest lucru este justificat de faptul că efectul placebo se datorează și încrederii pacientului în pregătirea profesională a cadrului medical. Prin urmare, fenomenul este mai des întîlnit la persoanele vîrstnice.
Încercînd să înțeleagă cum funcționează acest efect cu rezultate evidente, dar destul de dificil de explicat din punct de vedere medical, s-a încercat și inducerea unei stări de sănătate precare. Astfel, dacă o pastilă din zahăr este descrisă drept un relaxant muscular, va provoca relaxare musculară. Dacă aceeași pastilă din zahăr este descrisă ca provocînd tensiune musculară, exact asta va produce. Prin urmare, tratamentul va avea același rezultat pe care-l așteaptă pacientul.
Nocebo, puterea de a-ți face rău
Efectul poate dura o scurtă perioadă de timp – doar cîteva ore – sau poate ajunge pînă la cîțiva ani. Efectul placebo are și viceversa, nocebo, care provine din latină și înseamnă „a face rău”. Aceasta se produce atunci cînd pacientul crede că o anumită substanță îi va face rău, simptomele fiind cele așteptate, indiferent de tratamentul administrat.
Efectul placebo nu este altceva decît manipularea minții. Un medicament de acest tip nu are absolut niciun efect real asupra noastră, lucrurile schimbîndu-se doar în momentul în care mintea intră în acțiune. Astfel, vindecarea cu ajutorul autosugestiei a devenit un subiect controversat în lumea medicinei, iar în ultimii 50 de ani psihologi, biologi și sociocologi au încercat să-și explice de ce o simplă pastilă de zahăr ne poate face să ne simțim mult mai bine.
Adaugă un comentariu