Mărturiile ignorate ale istoriei Iașului
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 14 martie 2016 1 comentariu la Mărturiile ignorate ale istoriei Iașului 179
În desaga de moșteniri a Iașului, cele mai prețuite monumente sînt cele lăsate în urmă de marile familii boierești ale Moldovei. Palatele și vilele luxuriante au rezistat probei timpului, multe din ele împotrivindu-se uitării chiar și astăzi. Adevărate bijuterii arhitectonice, monumentele care poartă stindardul vremurilor caleștilor și ale sigiliilor boierești sînt, în timpurile noastre, renovate și îngrijite temeinic sau lăsate pradă eroziunii. Cele care și-au păstrat puțin din autenticitate, deși poleite de modernitate, ridică din pămînt privirile ieșenilor, care încă își fac timp să le admire frumusețea, chiar și după atîtea secole în care ele au fost nemișcate.
Amintirile familiilor boierești de altădată au rămas întipărite în filele istoriei Iașilor, din care se desprinde și astăzi nobilimea fostei Țări a Moldovei. Domnitorii, marii politicieni sau persoanele cu funcții-cheie în stat erau date și de aceste familii importante ale Moldovei. Deși membrii marilor familii boierești ale Iașului erau persoane cheie în societatea timpului, viața lor s-a consumat mai mult între zidurile din piatră de rîu ale reședințelor lor, decît în promenadele de pe străzile pavate ale orașului. În palatele primite astăzi în grija orașului, odinioară aveau loc mese festive, jocuri de cărţi sau taifasuri și baluri, iar astăzi sînt, de cele mai multe ori, lăcașe ale culturii contemporane ce păstrează aerul vremurilor apuse.
Poșta din palatul boieresc
Una dintre cele mai importante și mai cunoscute dintre familiile boierești ale Iașului, Sturdza, a lăsat în grija Iașului Castelul Sturdza de la Miclăușeni sau Palatul Sturdza, după cum este cunoscut monumentul istoric în stil neogotic. Tot familia Sturdza a dat, de-a lungul timpului, domnitori, logofeți și vistiernici care au avut o influență puternică în istoria vremurilor. Palatul dat în grija Mitropoliei Moldovei și Bucovinei păstrează și astăzi stema familiei pe fațadele încărcate de altoreliefuri. Cu turnulețe gotice, armuri medievale, un pod peste un șanț de apă și citate în limba latină încrustate în pereții de piatră, castelul încă amintește de vremuri la care astăzi doar visăm. În inima Iașului, pe strada Cuza Vodă, scrisorile trimise prin Poșta Română poposesc în Casa Balș-Sturdza, înainte de a ajunge la destinatari.
Boierii care se trăgeau din familia Balș au transmis din generație în generație în jur de nouă moșii, toate aflate în regiunea Moldovei. Astăzi, din bogăția Balșilor nu au mai rămas decît o biserică ctitorită de urmașii familiei (biserica Sfîntul Dumitru, aflată în Iași), o reședință și Casa Alecu Balș. Cea din urmă a fost renovată de curînd, înălțîndu-se falnică în centrul vechi al Iașului, peste strada Cuza Vodă. Deși a stat mulți ani în negura timpului, fiind aproape de prăbușire, clădirea a renăscut odată cu renovarea și consolidarea ei din temelii. În prezent, zidurile ei adăpostesc Universitatea de Arte „George Enescu” şi Filarmonica Moldova. Fiind aproape să se prăbușească, odată cu clădirea în stil neoclasic, s-ar fi pierdut și crîmpeie de istorie. Spre exemplu, în salonul situat la primul etaj s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română. Mai tîrziu, la 18 ianuarie 1847, a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt.
O altă familie de boieri ieșeni este cea a Cantacuzinilor, care a dăruit Iașului Casa Cantacuzino-Pașcanu, astăzi lăcaș al serviciului de stare civilă a orașului. În însemnările istorice, familia Cantacuzino rămîne consacrată prin domnii Țării Românești și ai Moldovei care se trag din aceasta.
Fantome ale aristocrației
Familia Callimachi, din care se trag patru principi ai Moldovei, a lăsat Iașului Casa Callimachi-Ghica, situată pe Cuza Vodă. Aceasta a fost casa marelui vornic Grigore Ghica. Monumentul istoric a fost recent renovat, zidurile gri fiind acoperite de un var proaspăt, iar momentan imobilul este scos la vînzare. De ceva timp, casa este părăsită, cu un lacăt uriaș pe porțile din față, iar soclul din fața casei a rămas pustiu și crăpat. Odinioară, în fața casei impunătoare, trona statuia lui Corneliu Coposu.
Din Casa Mavrocordat, mărturie a existenței familiei Mavrocordat, se înalță zidurile fisurate de timp. Ruinele conacului care i-a aparținut bancherului Nicolae Mavrocordat au costituit cîndva un salon în care se țineau dineuri și petreceri la care participau personalitățile vremii. Astăzi, urmele clădirii din centrul orașului aparțin Universității de Medicină și Farmacie, iar în ea și-au făcut casă oamenii străzii.
Casa Costin Catargi, fostă reședință a familiei boierești Catargi, este astăzi corpul H al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, aici desfășurîndu-se o parte din orele Facultății de Istorie. Clădirea i-a aparținut boierului Costin Catargi, care folosea parterul ca loc de depozitare și etajul ca spațiu pentru locuit. După ce structura clădirii a fost grav afectată de cutremurul din 10 noiembrie 1940, aceasta a fost reconsolidată un an mai tîrziu, rezistînd pînă astăzi.
Palatul familiei Cuza de la Ruginoasa și Muzeul Unirii, de pe strada Lăpușneanu din Iași, fostă reședință a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au rămas drept moștenire de la familia boierească Cuza. Muzeul a fost recent renovat și deschis publicului, palatul fiind și el accesibil vizitatorilor. Clădirea impunătoare din centrul Iașului găzduiește obiecte de decor care au aparținut membrilor aristocrației ieșene, dar și costume sau medalii. Membri ai familiilor Catargi, Pladi, Ghica și Cantacuzino au locuit de-a lungul timpului în casa cu sculpturi pe fațade.
Povești despre bogăție și război
Casa Vasile Pogor sau Casa Junimii, fostă reședință a boierilor din neamul Pogor, este astăzi Muzeul Literaturii Române. Clădirea a fost, în timp, și în posesia boierilor Moruzzi și a Brătienilor, ajungînd, în cele din urmă, lăcaș al întrunirilor junimiștilor. Astăzi, după ce a fost renovată, clădirea a ajuns casă a documentelor rare, a cărților și a pieselor de mobilier care constituie adevărate obiecte de artă.
Palatul Culturii, construit de prințul Alexandru Moruzi și refăcut de Mihail Sturdza, este cea mai importantă clădire istorică din Iași. Închis de ceva vreme din cauza renovărilor, palatul va fi redeschis în această primăvară. Construit în stil neogotic, cu un turn pe care este instalat un ceas cu trei cadrane, palatul este simbolul orașului. Boierii familiei Rosetti au lăsat Iașului Palatul Roznovanu, edificiu în care astăzi își are sediul primăria municipiului. În Primul Război Mondial, palatul a devenit sediul ministerelor refugiate în Iași de la București. Însuși Regele Ferdinand I a avut birou în clădire, iar în sala în care se țin astăzi de ședințele consiliului local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României.
Rămășițe ale unor vremuri demult apuse, clădirile cu frontispicii care sînt ele însele adevărate opere de artă încă păstrează în Iașul sufocat de blocuri comuniste un aer clasic și elegant. Acestea au rezistat temeinic timpului și istoriei care nu de puține ori le-a surpat temeliile, iar acum veghează asupra unui oraș care a pășit timid în modernitate.
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!