Micii turcilor copți în bucătăria românească
Lumea pe jar 10 mai 2018 Niciun comentariu la Micii turcilor copți în bucătăria românească 68„Micii” sau „mititeii” pe care noi îi considerăm autentici românești nu s-au mîncat pentru prima dată în România, ci în Turcia, acum aproximativ 300-400 de ani. Rețeta a fost ulterior preluată de români la fel ca alte țări din Balcani și am adaptat-o în funcție de obiceiurile noastre culinare. În prezent, majoritatea micilor din România se fac cu carne de vită și carne de porc sau oaie, la care se adaugă mirodenii, și se modelează sub forma unor fîșii lunguiețe de cîțiva centimetri. Există însă și cîteva excepții. În Apuseni, de exemplu, mici se fac cu carne de capră, iar în Sibiu aceștia au aproape 15 centimetri lungime.
Anul acesta, de 1 mai, românii au consumat peste 30 de milioane de mici, conform Asociației Română a Cărnii, depășind cantitatea de anul trecut cu aproximativ 15 procente. Într-un an însă, în țara noastră se consumă 440 de milioane de mici, fiind considerat un preparat tradițional de către cetățeni, care nu știu istoria acestui fel de mîncare care este făcut din mixuri de carne, la care se adaugă condimente, și care, înainte de a fi pusă pe grătar, este modelată în fîșii lunguiețe.
Românii nu sînt singurii care mănăncă acest preparat. Micii sau mititeii se mai găsesc și în alte țări din Balcani, precum Grecia, Croația, Serbia, Macedonia (unde se numesc “cevapi” sau “cevapcici”) dar și în Turcia. În ultimele decenii, rețeta a fost preluată și de alte țări din Europa precum Austria și Italia – în special de localnicii care locuiesc la granița cu Macedonia.
Rețetă de un veac
Turcii fac un soi de chiftele, pe care le numesc „köfte”, din carne de vită și de oaie, iar cercetările realizate de-a lungul vremii au arătat că acesta este, de fapt, strămoșul micului românesc. Deși au preluat aceeași idee, fiecare popor a modificat-o în funcție de tradițiile și obiceiurile culinare din zona în care locuiesc. Turcii, de exemplu, fac „köfte” din carne de vită și oaie, la care adaugă mirodenii, iar în Serbia micii sînt făcuți doar din carne de vită și se mănîncă cu pită, ceapă tocată și „ajvar”, un soi de zacuscă făcută din legume tocate mărunt.
În România, rețetele diferă în funcție de aria geografică. În timp ce în zona apusenilor, micii se fac cu carne de capră, în Muntenia se folosește smîntînă nefermentată, pentru că îi face să crească și să fie mai pufoși. Cei mai mari mici de pe teritoriul țării noastre se fac la Dedulești, pe ruta Pitești-Râmnicu Vâlcea, unde dintr-un kilogram de compoziție se prepară doar 12 mici. Aceștia le fac concurență mititeilor de la „Cardinal”, un restaurant situat pe strada Justiției din Sibiu, unde un „mititel” măsoară aproape 15 centimetri. Preferințele românilor nu diferă doar cînd vine vorba de rețetă, ci și cînd vorbim de modul de servire. În timp ce unii preferă să-i servească cu bere sau vin sec, ardelenii pun în farfurie muștar, iar muntenii ardei iute.
Cu toate acestea, majoritatea micilor mîncați de români sînt făcuți din carne de vită amestecată cu carne de porc sau de oaie, la care se adaugă sare, piper, usturoi, bicarbonat, apă minerală și tot felul de mirodenii precum cimbru sau coriandru. Însă rețeta originală de mici, care datează de acum 100 de ani, arată că aceștia erau făcuți doar din carne de vită. Scriitorul Constantin Bacalbașa susține că nu orice bucată de carne era bună, ci trebuia luată de la gîtul vacii, fără a se îndepărta grăsimea și trebuia mărunțită de două ori. Dacă compoziția era prea slabă, se adăuga 100 sau 150 de grame de seu de vacă sau de oaie pentru fiecare kilogram, în niciun caz slăninuță, costiță sau carne de porc care să-i strice gustul. Apoi, se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă și se pregătesc mirodeniile: piper, cimbru, enibahar, coriandru, chimion, bicarbonat, zeamă de lămîie, ulei și usturoi. Înainte de a fi pregătită pentru a fi așezată pe grătar, compoziția trebuia lăsată cîteva ore la rece, pentru a se omogeniza toate ingredientele. Constantin Bacalbașa a vorbit și despre dimensiunea unui mic. Astfel, lungimea ar trebui să fie de șapte-opt centimetri, iar lățimea de aproximativ trei centimetri și puteau fi serviți ca gustare între mese cu o halbă de bere, ca entrée sau chiar ca fel principal de mîncare.
Găluște fripte
Deși românii nu sînt singurii care pun mici pe grătar, există și o legendă care spune că acest fel de mîncare a fost inventat în Centrul Vechi din București, dintr-o greșeală, la cîrciuma lui Iordache Ionescu. Acesta era renumit bucătar din capitală care servea clienții care treceau pe la „O idee” cu mai multe feluri de preparate la grătar. Într-o seară foarte aglomerată de vară, i s-au terminat mațele în care punea compoziția pentru cîrnăciorii renumiți în toată capitala, dar cum clienți erau destui, s-a gîndit să așeze carnea pe grătar în fîșii lungi. Cei care au mîncat, au apreciat gustul noului preparat, iar de atunci Iordache a continuat să facă „mici”. Ulterior, rețeta a fost preluată și de celelalte localuri, iar istoricul Dan Falcan spune că înainte de cel de-al Doilea Război Mondial la aproape orice colț de stradă din București exista o bodegă în care se servea acest preparat.
Chiar dacă nu se știe exact cum rețeta Turcilor a străbătut Marea Neagră și a ajuns în România, denumirea de „mititei” – din care a derivat cea de „mici” – a fost folosită pentru prima dată în capitala noastră și are legătură cu un moment istoric. În mai 1877, trupele rusești au intrat pe teritoriul României pentru a-i izgoni pe turci, iar românii și-au proclamat Independența față de Imperiul Otoman. Atunci, deputatul Vasile Boerescu, care l-a propus în anul 1859 pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești, a mers la un local numit „Capșa” pentru a celebra Independența. Acolo, spre surprinderea chelnerului, a cerut „mititei”, care erau trecuți în meniu ca „găluște fripte”.
Cu toate acestea, românii vorbesc despre mici ca despre un preparat autentic românesc, iar în 2017 Asociația Română a Cărnii a și început procedurile pentru a primi de la Uniunea Europeană și un certificat în acest sens. Iar de cîțiva ani, pe 1 mai, în Parcul Național din București se desfășoară festivalul „Micul cel mare”. La ediția de anul acesta s-au înregistrat și două recorduri – cel mare grătar din sud-estul Europei și cel mai mare mic, care a măsurat 150 de metri – iar organizatorii au diversificat rețetele și au făcut 50.000 de mici din carne de vită, porc, oaie, pește și curcan.
Fotografie deschidere: Ioan Stoleru
Adaugă un comentariu