Mitul lui Narcis s-a înecat în pozele selfie
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 9 martie 2014 Niciun comentariu la Mitul lui Narcis s-a înecat în pozele selfie 119
În 2011, o maimuță mică și neagră, cu capul turtit și cu coada scurtă, din sud-estul Asiei fura aparatul de fotografiat al unor turiști veniți în vizită și își făcea singură o poză zîmbitoare, cu privirea fixată în obiectiv. Fenomentul „selfie” nu a pornit de la ea, însă se pare că toți cei care-și fac astfel de poze o imită: ochii larg deschiși, capul înclinat și zîmbetul cît mai larg. Ca să primească de la prieteni cît mai multe like-uri care să le sporească încrederea în sine.
„Sorry about the focus, it was a selfie” (n. red. „Îmi cer scuze pentru faptul că poza nu este bine focalizată, a fost un selfie”), au fost primele cuvinte folosite pe un forum din Australia, pentru a defini un autoportret făcut cu o cameră digitală, cu scopul de a fi postat pe rețelele de socializare. Primul selfie aparține unui student care a postat o poză după o beție de la petrecerea de 21 de ani. Scopul? Căutarea remediilor pentru tratarea rănilor de la buză după ce a căzut peste un maldăr de sticle. Însă popularitatea pozelor „selfie” în mediul online a început să crească abia în 2012, cînd din ce în ce mai multe astfel de fotografii au început să fie postate pe Facebook, Instagram sau Twitter. Potrivit unor cercetători de la Oxford, cuvîntul era scris inițial „selfy”, iar diminutivarea reprezintă o trimitere către tendințe narcisistice. Astfel, o fotografie selfie se „transformă în ceva drag, apropiat sufletului nostru”.
Cu toate acestea, rădăcinile fenomenului selfie se găsesc înfipte în secolul al XIX-lea cînd, la începuturile fotografiei, a fost realizată prima poză de tip autoportret. Autorul și subiectul imaginii a fost Robert Cornelius, care în octombrie 1839 și-a instalat camera foto în curtea magazinului de lămpi de gaz a tatălui său, din Philadelphia. Procedeul a fost unul simplu: a scos capacul care acoperea lentila, a întors camera spre el și a stat nemișcat aproximativ un minut. Ceea ce trebuie știut este faptul că un autoportret nu este echivalentul unui selfie din vremurile actuale, acesta trebuind să fie mai întîi postat online, comentat și apreciat pentru a-și căpăta acest „statut”.
Trend născut pe chat
Virusul selfie s-a instalat vizibil la începutul anilor 2000, pe rețeaua de socializare MySpace, cînd majoritatea celor care își făceau un cont nou, postau instantanee. Întrucît camerele foto integrate în telefoanele mobile nu erau la acea vreme prea performante, iar unghiul era de cele mai multe ori ales greșit, pozele ieșeau cu o calitate destul de slabă, prost luminate sau erau făcute în oglindă pentru a fi încadrate cît mai bine.
Explozia se pare că ar fi fost datorată iPhone-urilor lansate de Apple în 2010, care aveau o cameră foto mai performantă decît orice alt telefon de pe piață. Din acel moment, conform Huffington Post, se pare că într-un singur an, vedetele au postat pe Instagram sau Twitter sute de selfie-uri, ceea ce i-a încurajat în special pe adolescenți să le urmeze modelul. Astfel, în fruntea topului se află Kylie Jenner cu 451 de selfie-uri, urmată de Snoop Dogg cu 271 sau Kim Kardashian cu 216. Anul 2013 a fost anul „selfie”. Inclusiv președintele Obama și chiar Papa Francisc au cîte un selfie la activ. Mai mult decît atît, dicționarul Oxford a desemnat termenul „selfie” ca fiind cuvîntul anului, după ce frecvența cu care a fost folosit de vorbitorii de limbă engleză a crescut cu 17.000% în ultimul an. Un alt criteriu luat în considerare a fost și faptul că s-a evidențiat ca unul dintre cuvintele care cele mai folosite în ultimele 12 luni.
Cireașa de pe tort rămîne selfie-ul din timpul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar, ediția 2014 făcut cu un telefon Samsung al lui Ellen DeGeneres. Fotografia îi reunește pe Jared Leto, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julia Roberts, Brad Pitt, Angelina Jolie, Kevin Spacey sau actorul Bradley Cooper care a și făcut poza, toți avînd figura unor copii captivați de o nouă jucărie. La cîteva minute după ce a fost publicată pe contul de Twitter al actriței Ellen DeGeneres care are 26,7 milioane de urmăritori, site-ul aproape că s-a blocat din cauza numărului mare de retweet-uri. În primele 40 de minute imaginea a strîns peste 300.000 de retweet-uri, iar după o săptămînă a ajuns la peste trei milioane, depășind recordul înregistrat de fotografia președintelui american Barack Obama, după cîștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2012.
Slăbiciunea adolescentelor și femeilor
Deși primul autoportret fotografic este al unui bărbat, se pare că dezvoltarea conceptului de selfie se datorează femeilor, deoarece, conform sociologilor, acestea consideră că își dezvoltă imaginea de sine, pe baza reacțiilor persoanelor cu care interacționează. Astfel, primul autoportret surprins în oglindă a fost făcut în 1900, iar primul selfie al unei adolescente datează din 1914 și aparține ducesei Anastasia Nikolaevna.
Pozele selfie au devenit rapid o modă printre adolescentele de pînă-n 16 ani, care postează pe rețelele sociale în exces fotografii făcute în oglinda de la baie, cu capul înclinat și cu o expresie facială indiferentă sau excesiv de entuziastă. Acestea obișnuiesc să folosească drept „accesorii” animale, cum ar fi propria pisică sau propriul cîine, rujuri stridente, un ochi închis sau limba scoasă afară după modelul cîntăreței Miley Cyrus. Deși majoritatea selfie-urilor încadrează în special fața persoanei, sînt și selfieurile care suprind în plan apropiat sau în gross-plan o anumită zonă a corpului pentru a scoate în evidență o anume piesă de îmbrăcăminte sau un efect vizibil al dietelor.
În orașul narcisiștilor
Fenomenul nu doar că a schimbat modul de a percepe fotografiile și imaginile, ci a dat naștere și unor idei de afacere. Chiar la începutul lunii martie a fost lansat site-ul Selfie City (orașul selfie-urilor), un proiect realizat pe un eșantion de 3200 de astfel de poze, făcute în New York, Moscova, Berlin, Bankok și São Paulo. Aici nu vor fi înregistrate doar informații despre datele celor care apar fotografiați, ci și despre pozițiile sau expresiile lor.
Pozele stocate vor permite identificarea unor tendințe și tipologii ale zîmbetelor, vor oferi acces la colecții de sute de selfie-uri cu un anumit tip de trăsături sau vor permite utilizatorilor să filtreze informații în cîteva formate care să scoată la iveală tipare sau trend-uri din această cultură. Pentru ca rezultatele să poată fi procesate statistic în mod relevant, au fost alese zone de aproximativ aceeași întindere și densitate urbană și au fost electate 640 de selfie-uri din New York, Moscova, Berlin, Bankok și São Paulo. Atît imaginile cît și informațiile au fost adunate în aceeași perioadă, între 4 și 12 decembrie 2013. Membrii echipei de colectare au încheiat și un parteneriat cu Gnip, cel mai mare furnizor de statistici care privesc fenomenele de pe rețelele sociale. Împreună vor dezvolta un program pentru transformarea fotografiilor strînse în infografice interactive. Acestea vor fi organizate pe categorii initulate „Formate de imagini”, „Explorează selfie-urile”, „Adunarea datelor”, „Descoperiri” sau „Teorie”. Se pare că în momentul de față răspîndirea trend-ului se asociază și cu apariția smartphone-urilor cu cameră foto frontală, care facilitează realizarea selfie-urilor.
Nu ar fi de neglijat nici modul în care Vincent Van Gogh își realiza autoportrete, uitîndu-se și analizîndu-și în mod constant reflexia în oglindă pentru a crea reprezentări misterioase ale propriei persoane. Poate pînă la urmă moda nu e tocmai una superficială.
Adaugă un comentariu