Moartea decernează premii
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 21 octombrie 2014 Niciun comentariu la Moartea decernează premii 51Darwin Awards este un premiu virtual care se oferă oamenilor ce au decedat în cele mai ciudate circumstanțe sau și-au pierdut anumite organe vitale pentru reproducere. Poveștile deceselor absurde au început să circule pe Internet din 1985. Cele mai amuzante astfel de cazuri au fost pasate prin e-mail de la un utilizator la altul pînă cînd Wendy Northcutt, o cercetătoare americană în domeniul neurobiologiei, a hotărît să le centralizeze. Din 1994 acestea apar pe pagina de Internet www.darwinawards.com, iar topurile cuprind an de an cazuri din ce în ce mai ciudate.
Învăț să zbor
„Ca om de ştiinţă, mi-am dat seama că oamenii au în faţă o lungă perioadă de evoluţie. Chiar vrem să-i avem în jur pe cei care nu opresc la lumina roşie a semaforului? Genul acesta de oameni se aleg cu ceea ce merită”, a explicat Wendy Northcutt ideea din spatele Premiilor Darwin, numite astfel în cinstea omului de ştiinţă britanic Charles Darwin (1809-1882), creatorul teoriei evoluţiei speciilor. Astfel, an de an sînt premiate cele mai improbabile şi hazlii cazuri în care oameni din toată lumea se omoară din prostie.
Una dintre condițiile de bază pentru a primi un premiu este ca persoanele care suferă accidentele nefericite să nu aibă urmași direcți. Conform versiunii oficiale, Darwin Awards poate fi acordat și celor care au rămas în viață, cu condiția ca aceștia să nu mai poată avea urmași din cauza unei întîmplări, unde vinovați sînt chiar ei însuși. Cu toate acestea există și o excepție, și anume cazul unui pensionar din Los Angeles. În 1982 Larry Wolters a hotărît sa-și îndeplinească dorința mult rîvnită, să zboare, inventînd propria modalitate de a călători prin aer. Wolters a legat de un fotoliu 45 de baloane meteorologice umplute cu heliu, fiecare din acestea avînd un diametru de un metru. El s-a așezat mai apoi confortabil în acel scaun, și-a luat la „drum” niște tartine, bere și un pistol. Acesta a planificat să atingă 30 de metri înălțime, dar, din păcate, scaunul a zburat ca o rachetă la 5 kilometri distanță. Wolters a cutreierat mulți nori pînă cînd radarul aeroportului din Los Angeles l-a detectat. În cele din urmă, călătorul a reușit să împuște cîteva baloane și să se coboare la pămînt, dar frînghiile de care erau agățate baloanele cu heliu au atins cablurile electrice, ce a cauzat un scurt circuit și a lăsat fară lumină un cartier întreg. Imediat după ce pensionarul a ajuns la pămînt, acesta a fost pus în cătușe. La întrebarea polițiștilor de ce a făcut asta, el a răspuns că „nu poți mereu să stai cu mîinele în sîn”.
În 2013, cîștigătorul absolut al premiilor a fost James Elliot, care, urmărind un jaf petrecut în Long Beach din California, SUA, a încercat să someze autorii cu un foc de avertisment, dar arma nu s-a declanșat. Foarte contrariat, James Elliot a întors arma spre sine, pentru ca, privind pe țeavă, să constate o eventuală defecțiune în interior. Întrucît arma a tras, premiul a fost acordat post mortem.
De la A la Z
Întrebată de ce premiile Darwin sînt atît de populare în rîndul publicului, psihoterapeutul Anda Păcurar a încercat să explice motivele, legîndu-se de importanța ideii de moarte în societate. „Subiectul morţii este în general tabu sau, în orice caz, terifiant, aşa că o abordare comică, o punere în scenă, îi face pe oameni să aibă curajul să privească. În general, oamenii nu au probleme să vadă moartea în filme şi astfel mulţi chiar sînt atraşi de pelicule sau seriale de groază. E ca şi cum încearcă să integreze această parte a vieţii într-un mod impersonal, care pare că nu-i atinge.”
Istoria Premiilor Darwin începe în 1994, cînd un zoolog din Egipt a refuzat să plătească băutura comandată la un bar și a sărit într-un rîu pe geamul de la baie. Din păcate pentru acesta, rîul era plin de crocodili și a ajuns în stomacul unuia dintre aceștia. Doi ani mai tîrziu, un avocat pe nume Garry Hoy a căzut de la etajul 24 al unui bloc în timp ce le prezenta studenților de la Drept duritatea geamurilor dintr-un zgîrie-nori. Atunci cînd s-a lăsat pe unul dintre ele cu umărul, geamurile s-au dovedit a nu fi atît de trainice precum își imagina avocatul.
În 2013, cîștigătorul absolut al premiilor a fost James Elliot, care, urmărind un jaf petrecut în Long Beach din California, SUA, a încercat să someze autorii cu un foc de avertisment, dar arma nu s-a declanșat. Foarte contrariat, James Elliot a întors arma spre sine, pentru ca, privind pe țeavă, să constate o eventuală defecțiune în interior. Întrucît arma a tras, premiul a fost acordat post mortem.
Nici România nu a dus lipsă de oameni care şi-au luat viaţa accidental în moduri absurde, iar cîţiva dintre ei au ajuns să fie menţionaţi pe site-ul premiilor Darwin. De exemplu, în 2002, un ieşean a fost ucis de curiozitate după ce şi-a aşezat capul pe linia de cale ferată pentru a auzi cum se apropia un tren. Bărbatul nu s-a documentat însă cum trebuie, astfel că a fost lovit din plin de un tren care circula din direcţia opusă celei în care privea.
Moartea transpusă în cărți și filme
Premiile Darwin s-au bucurat de mare succes încă de la început, iar Wendy Northcutt, în prezent în vîrstă de 48 de ani, le-a transpus ulterior sub forma unor volume. De asemenea, ineditele distincţii au devenit subiect de film în 2006, cînd regizorul și scenaristul Finn Taylor a ecranizat cele mai interesante cazuri din istoria premiului. Filmul „The Darwin Awards” prezintă istoria unui detectiv criminalist, Fiennes, și a unui investigator din domeniul asigurarilor, Ryder, care încearcă împreună să descopere un potențial cîștigător al premiului.
Pe primul loc al celor mai absurde morţi luate în evidenţă de cei de la Darwin se situează moartea cu telefonul în mînă. Un american din Newton, North Carolina, a aflat că precauția dusă la extrem poate fi dăunătoare în 1992, cînd a apelat la măsuri drastice pentru a nu fi călcat de hoţi.
Ken Charles Barger, în vîrstă de 47 de ani, şi-a zburat creierii din greşeală într-o noapte, după ce a fost trezit de soneria telefonului aflat pe noptieră. În loc să apuce receptorul, a luat în mînă un pistol Smith & Wesson, care s-a declanşat cînd l-a dus la ureche.
Totodată, printre cazurile memorabile se numără și o ceartă conjugală petrecută în 1998 în cartierul muncitoresc Boedo din Benos Aires, care a degenerat într-o bătaie, iar un bărbat în vîrstă de 25 de ani şi-a aruncat consoarta de la etajul opt. Spre stupefacția argentinianului, femeia s-a agățat în niște cabluri de înaltă tensiune, aşa că a sărit după ea. Fie că a încercat să o salveze sau să își ducă treaba pînă la capăt a ratat în cădere cablurile de tensiune şi s-a zdrobit, izbindu-se de caldarîm.
Deși încă nu există secțiuni pe țară, dacă vor fi introduse vreodată, am putea propune, din oficiu, România pentru un loc în primele cinci.
Adaugă un comentariu