Multiversul, lumea în care fiecare este președinte
Lumea pe jar 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Multiversul, lumea în care fiecare este președinte 221Imaginați-vă că viața voastră este un drum, iar la fiecare alegere pe care o faceți sînteți de fapt la o intersecție cu mai multe drumuri unde, pentru a continua călătoria, trebuie să alegeți doar o cale. Ei bine, acum imaginați-vă că universul este o carte cu o infinitate de pagini, iar fiecare pagină cuprinde viața voastră după ce ați ales un anumit drum. Ei bine, aceasta este teoria multiversurilor. Faptul că există o infinitate de lumi, unele foarte asemănătoare cu a noastră, iar altele total diferite.
Teoria universurilor paralele, sau teoria multiversului, a apărut în urmă cu mai bine de 50 de ani, despărțind lumea științifică în două tabere, cea a scepticilor și cea a susținătorilor acestei teorii. Teoria universurilor paralele (Many-Worlds Theory) a fost inițiată de fizicianul Hugh Everett, în anul 1957, iar în ultimii 20 de ani aceasta a fost dezvoltată și abordată de mai mulți cercetători printr-o serie de experimente care au reușit într-o anumită măsură să demonstreze că această teorie ar putea fi adevărată. Potrivit ultimelor cercetări, în momentul Big Bang-ului s-ar fi format două universuri, unul în care timpul se scurge spre viitor, iar unul spre trecut. Astfel, ceea ce înseamnă trecut pentru noi, pentru celălalt univers ar însemna viitorul. Evident, această teorie a fost lansată avînd premisa că timpul este liniar, asemenea unei axe a numerelor, unde timpul merge de la 0 spre infinit înspre dreapta, iar în celălat univers timpul merge în sens invers, spre minus infinit.
Explicația OZN-urilor
Pe lîngă această teorie, a celor două universuri, teoria multiversurilor s-a diversificat, fizicienii aducînd noi și noi teorii legate de subiect. Astfel, o parte dintre cercetători afirmă că ar exista un număr fix de universuri, însă nu doar două, iar alții afirmă că există o infinitate.
Cercetătorii sînt însă de acord într-un singur aspect, și anume că nu există o punte directă între aceste universuri paralele, însă se întîmplă ca lumile să se atingă în anumite momente. Aşa s-ar explica sentimentele de deja-vu, iar faptul că uneori avem impresia că am trecut deja printr-o anumită întîmplare este explicat prin faptul că, într-adevăr, am mai experimentat lucrul respectiv, însă într-un univers paralel.
Universurile paralele sînt prevăzute atît de teoria cuantică, cît şi de teoria relativităţii a lui Einstein. Astfel, teoria relativității, prin existența găurilor negre, susține, în parte, teoria multiversurilor. Fizicienii Stephen Hawking şi Kip Thorne presupun că acestea sînt punţi între universurile paralele. În ceea ce privește teoria cuantică, se presupune că mediul gîndirii are forma unor unde, acestea avînd posibilitatea de a trece, prin cea mai apropiată gaură neagră, într-un univers paralel care există în trecutul nostru sau în viitor.
Teoria cuantică ar putea explica, afirmă unii fizicieni, anumite stări mentale, precum tulburările de personalitate sau personalitățile multiple. Astfel, în conștiința acestor persoane se află, de fapt, experiențele aceluiași „eu”, însă din universuri diferite. De asemenea, apariţia spontană şi dispariţia OZN-urilor îşi găsesc explicaţia în modelul universurilor paralele, care justifică sosirea şi plecarea lor bruscă prin comutarea instantanee între lumi.
Cum putem călători între lumi
Dar cum ar putea fi posibilă trecerea între lumi dacă se afirmă că aceastea doar se ating, însă nu comunică între ele? Ei bine, cercetătorii susțin că lumile există simultan în același loc, însă vibrează la frecvențe diferite. Cu alte cuvinte, multiversul este o carte cu o infinitate de file care ocupă același spațiu, iar dacă poți modifica vibrația acestor obiecte pentru a corespunde cu cea a altei lumi atunci poți călători, instantaneu, în alt univers.
O explicație asemănătoare oferă și fizicianul Brian Greene, care este de părere că, dacă Universul este infinit, atunci există o probabilitate foarte mare ca universurile paralele să existe. Același fizician compară universul cu un pachet de cărți așezat pe o masă. De fiecare dată cînd se extrage o carte, aceasta este așezată sub pachet. În acest fel materia este repartizată în Cosmos, fapt pentru care, atunci cînd ar trebui să ajungem la limita sa, repetitivitatea materiei s-ar produce și infinitatea ar fi posibilă.
O altă teorie lansată de cosmologul Alexander Vilenkin, spune că Universul este ca o bulă, iar cînd acesta s-a format era de dimensiuni foarte mici, iar odată cu trecerea timpului acesta s-a dilatat. Astfel, spune acesta, ar exista universuri în care timpul se dilată foarte repede, iar aceste bule se umflă și se dezvoltă foarte repede pînă ce dispar. Însă, la fel ca în cazul ciocnirii galaxiilor, este posibil ca aceste lumi să se ciocnească, dînd astfel naștere la lumi și mai mari.
Ultimile descoperiri ale fizicienilor îndreaptă teoriile legate de universurile paralele și spre alte direcții. Astfel, Universul, conform acestor noi teorii, nu este decît proiectarea unei holograme. Această teorie este legată de cea a „stringurilor”, care susține că Universul este de fapt o lume foarte subțire, care se definește la un spațiu extrem de mare prin proiecție. În această teorie, particulele elementare sînt formate din stringuri, adincă o serie de corzi, tensionate și care vibrează. Acestea nu sînt prinse într-un resort, ci plutesc în spațiu și timp și interacționează între ele.
Teoria ar fi confirmată de descoperirile telescopului spaţial Planck, care a cartografiat radiaţia Universului ce datează de la Big Bang, adică acum 13,8 miliarde de ani. Această radiaţie este reprezentată de microunde cosmice şi este încă detectabilă. După analizarea acestor date, oamenii de știință au constatat că această radiație nu este distribuită uniform, existînd și „puncte reci”, care ar fi apărut ca urmare a atracției gravitaționale produsă de universuri paralele.
Detectarea universurilor paralele
Chiar dacă aceste lumi paralele nu interacționează în mod normal și este nevoie de fenomene deosebite pentru a crea anumite punți sau pentru a le observa sau dovedi existența, putem măsura efectele generate de prezența acestor universuri.
Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franţa şi de la Universitatea din Namur, Belgia au folosit neutroni emişi de la reactorul nuclear de la Institutul Laue-Langevin, pe care i-au măsurat cu un detector la cîţiva metri distanţă. Astfel, conform teoriei acestora, neutronii emişi de la reactor ar putea exista într-o suprapunere cuantică, adică aceștia ar putea fi în două Universuri în acelaşi timp. Cu alte cuvinte, funcţia de undă care descrie din punct de vedere al mecanicii cuantice neutronii poate „colapsa” ori în Universul nostru, ori în cel paralel atunci cînd interacţionează cu nucleele moleculelor de apă grea care înconjoară inima reactorului nuclear. Chiar dacă efectele se resimt în cea mai mare parte în universul nostru, o mică parte dintre efecte s-ar resimți și într-un univers paralel. Astfel, datorită funcției de undă a neutronilor, atunci cînd aceștia călătoresc „între lumi” (fenomen destul de rar), apar și dispar în mod straniu, tocmai acesta fiind și fenomenul pe care cercetătorii au încercat să-l identifice.
Din nefericire cercetătorii nu au ajuns la nici o concluzie, iar experimentul s-a dovedit unul eșuat. Echipa de oameni de știință nu a renunțat însă, iar pe viitor, cu ajutorul unor aparate și mai sensibile intenționează să dovedească că există și lumi în care nu sînt sesiuni sau restanțe.
Adaugă un comentariu