Ocolul farfuriilor din jurul lumii
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 19 mai 2014 Niciun comentariu la Ocolul farfuriilor din jurul lumii 122
Cui i se face poftă atunci cînd aude de o tocăniță de cactus, de greieri în ciocolată, milkshake de rîme sau pane de lacuste? Parcă nu sună tocmai apetisant, dar să știți că în unele țări acestea sînt considerate delicatese, iar copiii nu strîmbă din nas atunci cînd, în loc de piure de cartofi, părinții pisează în castron cîțiva viermi ori gîndaci. Și dacă ai impresia că o ușoară salmonela de la cofetăria din colț ori o toxi-infecție alimentară de la mititeii din piață sînt cele mai periculoase lucruri care ți se pot întîmpla, în China sau Japonia prînzul te poate ucide în doar cîteva minute.
Preparat în șapte luni
Nu poți spune că ai cunoscut cu adevărat o țară pînă ce nu îi încerci bucatele. Doar că unele specialități culinare sînt mai greu de suportat de ochii și stomacul europenilor. Cu toate acestea, ei nu trebuie să părăsească continentul pentru a gusta mîncăruri neobișnuite. Locuitorii din Groenlanda, un teritoriu insular care aparține de Regatul Danemarcei, obișnuiesc să mănînce kiviak, o delicatesă specifică acestei zone. Kiviak sînt pinguni puși la fermentat în burta unei foci. Secretul acestui preparat este să prinzi o focă cît mai mare ca volum și apoi să o golești în interior pînă nu mai rămîne decît pielea și grăsimea. Apoi, în interior, se pun pinguini de talie mică, cu tot cu blană, cioc și ghiare, peste care se toarnă grăsime de focă. Bucătarul trebuie să aibă grijă să scoată tot aerul din interiorul focii și să-l lase la fermentat timp de șapte luni. Abia apoi pinguinii se scot, se curață de blană, după care se mănîncă.
La 1.400 de kilometri mai spre vest de Danemarca, în Anglia, după ce la prînz am mîncat kiviak, ne putem desfăta cu un ceai și puțină budincă neagră. Chiar dacă sună a desert, budinca neagră este de fapt un salam special umplut cu sînge lăsat la închegat. Cunoscut și sub denumirea de salam cu sînge, a fost certificat pentru prima dată în 1868, aparent, influențat de Blutwurst-ul german. Principalul ingredient este sîngele de porc sau vită, iar umplutura tipică include carne, grăsime, cartof dulce, ceapă, castane și fulgi de ovăz.
Dacă totuși vrei să guști și un desert o oprire scurtă în Suedia sau Finlanda te-ar putea mulțumi. Suedezii și finlandezii sînt renumiți pentru clătitele lor cu sînge. Acestea au în plus față de clătitele obișnuite, sîngele de porc sau de vită care se amestecă împreună cu laptele, după care se respectă rețeta clasică a clătitelor.
Bun pentru femei dacă-l mănîncă bărbații
După încă un zbor scurt cu avionul poți ajunge la timp pentru cină în Spania. Și dacă vrei să arăți domnițelor că ai calități de „macho”, trebuie să participi la lupta pîna la moarte cu un taur. Totuși, dacă nu îți plac scenele sîngeroase, te poți aventura doar în experiențele culinare, și savura testicule de taur. Asta tot pentru beneficiul doamnelor întrucît se spune că acestea ar avea calități cu mult mai bune decît ale Viagrei.
Acum, cu stomacul plin, înainte de a se întoarce în cameră la partenerele lor, bărbații pot face o oprire prin cramă la o degustare de vinuri, de preferat unele dulci de pe dealurile Italiei. Și pentru ca aromele să nu se amestece între ele, este musai să servești un platou de brînzeturi de pe aceleași meleaguri. Totuși, cei cu un stomac sensibil ar trebui să evite brînza putrezită sau Casu Marzu cum este denumită în dialectele sardiniene. Această specialitate culinară conține, pe lîngă laptele și branza de oaie, larvele vii ce se îmbibă cu grăsime din brînză. Se spune că acestea ar îmbunătăți cu mult gustul acesteia.
Ouă de un secol avem!
Pentru mîncăruri cu adevărat exotice însă, un gurmand desăvîrșit trebuie să părăsească Europa. China este renumită pentru specialitățile sale mai puțin obișnuite. Creierul de maimuță, prezent în mai multe culturi de pe Glob, este unul dintre preparatele specifice acestei țări. Se presupune că, în unele bucătării chinezești imperiale, creierul de maimuță a jucat rolul de ingredient principal în unele rețete gastronomice.
Fostul valet al Prințesei Diana, Paul Burrell, susține că ar fi fost servit, pe frunze de banană, cu creier de maimuță și nucă de cocos, pe durata unei vizite în China. Și dacă tot ești în vizită în China nu poți să nu treci prin piețele în care micii întreprinzători își pun pe tarabe marfa. Aici, printre legume sau carne, ai putea avea ocazia să găsești „Ouă de o sută de ani”. În realitate, acestea au doar cîteva luni, timp în care sînt marinate într-un amestec de sare, calcar, coji de orez, cenușă și argilă. Acestea se servesc apoi direct din coajă și au aspectul unor scoici rîncede.
Tot în Asia, în Coreea de Sud, una dintre cele mai populare gustări este beandegi. Principalul ingredient sînt pupele prăjite din viermi de mătase. Acestea sînt mai întîi fierte și asezonate, fiind servite și pe străzi. Așa că un turist ar trebui să fie atent atunci cînd comandă alune prăjite și bere. Pentru că sînt ușor de obținut, viermii de mătase au fost propuși spre cultivare de către astronauți drept aliment în spațiu pentru misiunile de lungă durată.
Virilitate la proțap
Dacă totuși viermii de mătase nu ar fi fost cu adevărat o provocare pentru un turist, acesta poate încerca caracatiță vie asezonată cu un pic de ulei de susan. Acest preparat este unul foarte periculos pentru că mîncarea te poate omorî prin sufocare, întrucît tentaculele caracatiței ți se pot lipi cerul gurii sau de gît. Anual se raportează zeci de morți din acest motiv.
Și dacă în plimbările tale prin China dai de restaurantul Guo-li-zhuang, aici poți servi penisuri de toate mărimile, garnisite cu testicule fierte, fripte sau prăjite. Penisul de iak de exemplu este o delicatesă scumpă și se prepară atent. Se îndepărtează pielea, se taie pe lungime, în fîșii lungi de 5 cm și se pune la fiert, rezultînd un fel de tăieței spiralați fini. Un alt preparat considerat o delicatesă este penisul de bivol cu trei sosuri, lămîie, chilli și pastă de susan. Printre altele, în meniu se mai servesc preparate cu penis de țap, vîrf de penis de taur, penis de cîine decorat cu o cireașă glasată în vîrf sau perineu de taur prăjit la foc mic în sos de miere și soia.
După un prînz la restaurantul Guo-li-zhuang, o gustare în Thailanda este o joacă de copil. Cîțiva gîndacii proaspăt prăjiți ce se servesc pe frunze proaspete pentru a scoate în evidență culoarea și textura preparatului, ar putea merge bine împreună cu o bere rece.
Jungla din supermarket
Mergînd mai departe spre est ajungem în Japonia. Gheișe, flori de cireș, sushi și peștele balon Fugu, cel mai toxic din lume. Acesta trebuie atent curățat, iar anual mor peste 300 de oameni gustînd din acest preparat. Există puțini bucătari care stăpînesc prepararea unui pește Fugu, iar comercializarea lui în restaurante este strict supervizată de lege. Unii bucătari sînt atît de experimentați încît îți pot oferi experiența extremă, lăsînd o urmă de toxină, însă doar atît cît să îți amorțească buzele.
Din Asia, după un lung drum peste Ocean, ajungem în America de Sud. Aici, în junglele din Columbia și Ecuador, poți găsi printre frunze, suficiente mușuroaie de furnici pentru o gustare bună. Localnicii savurează insectele direct de pe trunchiul copacilor, iar „tehnic” este aceeași ca la mîncatul semințelor de floarea soarelui. Secretul este însă să le mesteci înainte să te înțepe.
Din acest loc ne putem întoarce la civilizație, în Statele Unite ale Americii, însă nu scăpăm nici aici de preparatele exotice la care ai acces doar după un drum în supermarket. Pe lîngă conservele cu fasole sau cu şuncă presată, poți găsi unele cu pui de aligator cu caju, tatu deshidratat sau pastă iute de gîndaci, scorpioni în suc propriu, ori tot felul de preparate din diferite culturi ale lumii.
Totuși nici unul dintre aceste produse nu au depășit în vînzări laptele condensat de iapă, viermii de bambus în oţet ori ouăle de termite în saramură, printre cele mai preferate ciudățenii culinare. Iar unii americanii sînt dispuși să cheltuiască sume foarte mari pentru aceste produse. Cele mai scumpe conserve sînt cele de scorpion şi aligator în suc propriu sau cele de pate de ren, produse ce depăşesc 300 dolari bucata. Însă experiențele sînt mai valoroase decît banii, așa că, dacă nici unul dintre aceste produse nu v-a determinat să călătoriți, găsiți aproape în orice țară de pe Glob măcar un fast-food. Aveți însă grijă ca asta să nu fie la propriu.
Curiozități culinare
- Peste 10.000 de pisici sînt tăiate zilnic în diferite părți ale Chinei
- În secolul al XX-lea în Germania era comun consumul de carne de cîine
- Carnea de cal se consumă des în Italia, cu o medie de 900 de grame pe an pe cap de locuitor, în Belgia, Franța, Spania și Elveția se găsește la orice supermarket, iar în Germania se consumă foarte rar, cu o medie de 50 de grame pe cap de locuitor pe an.
- Există documente care atestă că între anii 1250 și 1276 existau în China restaurante specializate în prepararea cărnii de om
Adaugă un comentariu