Pelerinaj la pietrele Diavolului
Lumea pe jar 16 octombrie 2017 Niciun comentariu la Pelerinaj la pietrele Diavolului 51
Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva a adus la Iași, în săptămîna care tocmai a trecut, zeci de mii de pelerini, care au așteptat ore întregi doar pentru a se închina la moaștele Sfintei. Anul acesta, la Iași, au fost cei mai mulți pelerini din ultimii cinci sau zece ani, mulți dintre cei mai puțin religioși acuzîndu-i pe credincioși că sînt „pupători de oase”, „manipulați” sau „spălați pe creier”. Pelerinajul nu este însă întîlnit doar în România, pe întreg Globul există anual milioane de oameni care călătoresc într-un loc considerat sfînt cu scopul de a se ruga sau a depune un omagiu.
Unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj, mai ales pentru ortodocși, este Muntele Athos, aflat în Grecia. Muntele este considerat sfînt, iar accesul femeilor este interzis, doar bărbații avînd dreptul de a vizita Athosul. Aici se găsesc 20 de mănăstiri mari, considerate „împărătești”. Acestea au drepturi egale și conduc republica. Muntele Athos este considerat a fi centrul creștinismului ortodox, fiind un loc al vieții ascetice de peste un mileniu.
Aceste mănăstiri din Muntele Athos sînt considerate a fi „paznici pentru arta și credința creștin-ortodoxă”. Astfel, chiar și în cei peste 500 de ani de stăpînire otomană, tradiția ca nici o femeie să nu calce pe aceste meleaguri a fost respectată. În Muntele Athos, există și așezări monahale românești, care respectă aceiași viață ascetică ca și mănăstirile cu viețuitori greci. Printre cele mai cunoscute mănăstiri din Muntele Athos sînt Mănăstirea Dochiaru, Mănăstirea Pantelemon sau Rusicon, Mănăstirea Xenofont, Mănăstirea Grigoriu, Mănăstirea Sfîntul Pavel sau Mănăstirea Constamonitu.

Sursă foto: rolfgross.dreamhosters.com
În ceea ce privește interzicerea femeilor pe Muntele Athos, termenul care denumește această interdicție este „avaton”, care înseamnă „neumblat”, călugării afirmînd că motivul acestui avaton este faptul că viețuitorii de aici „iubesc și respectă prea mult femeile credincioase, care respectă Cuvîntul lui Dumnezeu și familia”.
În ultimii ani au fost formate însă mai multe organizații și grupuri care încearcă să elimine această interdicție. Astfel, în 2008, pe 8 ianuarie, poliția Muntelui Athos a scos cu forța un grup de aproximativ 500 de persoane care au încălcat această interdicție, încercînd, conform autorităților din Grecia, „o profanare simbolică a locului”, în semn de protest împotriva „avatonului”.
Cei care se hotărăsc să încalce această tradiție pot face închisoare. Pînă în anul 1953 nu exista nici o lege în acest sens, însă după acest an, ca urmare a debarcării mai multor femei pe teritoriul Muntelui Athos, statul grec a considerat că este necesară luarea unor măsuri. Astfel, decretul-lege numărul 2623, din anul 1953, specifică faptul că încălcarea avatonului atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea de la două luni la un an.
Creștinismul are mai multe locuri de pelerinaj în mai multe zone ale lumii, printre care și Ierusalimul, vizitat atît de ortodocși și catolici, dar și de către confesiunile protestante. Biserica Mormîntului Sfînt este considerată a fi cel mai sfînt loc creștin, fiind construită pe locurile în care se crede că Iisus a înviat. În Ierusalim există mai multe locuri considerate a fi sfinte de către creștinii de pretutindeni. De asemenea, Patriarhia Ecumenică sau Vaticanul sînt alte locuri de pelerinaj importante pentru creștini.
Vaticanul, statul de 0,44 de kilometri pătrați
Vaticanul, de exemplu, oficial numit Statul Cetății Vaticanului, este un stat în sine, cu autonomie și armată, chiar dacă are doar 44 de hectare. Statul, care în 2003 avea doar 552 de persoane cu cetățenie vaticană, majoritatea fiind clerici și cardinali, 101 fiind gărzile pontificale și doar 44 laici, are propria economie, principala industrie fiind cea a tipăriturilor și a producției de mozaicuri sau a uniformelor pentru angajați. De asemenea, Vaticanul are și propria bancă, din 2002 fiind adoptată ca monedă de stat euro.

Sursă foto: travelercorner.com
Dacă creștinii, indiferent de confesiune, privesc pelerinajul ca pe o modalitate de educare, drept excursii sau călătorii spirituale cu caracter opțional, islamul are prevederi ceva mai stricte. Astfel, musulmanii ar trebui ca măcar o dată în viață să ajungă la Mecca, iar dacă nu pot să meargă ei, aceștia trebuie ca, din cheltuiala lor și special pentru ei să trimită un reprezentant.
Mecca este un oraș cu peste un milion de locuitori, aflat la 80 de kilometri de Marea Roșie, fiind capitala provinciei Mecca. Orașul este considerat sfînt, fiind locul nașterii profetul Muhammad. Mecca devine loc de pelerinaj după ce profetul recucerește orașul în anul 630. În acel an, însoțit de aproximativ 10.000 de adepți, Muhammad a efectuat „pelerinajul de adio” la Ka’ba, pelerinaj care va consacra sanctuarul Ka’ba, și implicit Mecca, ca prim loc sfînt al islamului.
Pelerinajul ritual comunitar este unul dintre cei „cinci stîlpi” ai islamului și se desfășoară în fiecare an între zilele de 8 și 12 ale ultimii luni din calendarul islamic, pelerinaj care respectă o serie de reguli stricte. În prima zi are loc intrarea „în starea de sacralitate”, care se face prin o serie de „spălări totale” și adoptarea unei ținute speciale. Bărbații se rad în cap, iar femeile își taie, în mod simbolic, o șuviță din păr. Această spălare totală se face, de obicei, înainte de a ajunge la Mecca, la aeroportul din Jeddah.
Un alt ritual este și rotirea de șapte ori în jurul Ka‘bei, cu o scurtă rugăciune la „locul lui Abraham”, dar și băutul apei de la izvorul Zamzam, cel care i-ar fi salvat viața lui Ismail și mamei sale, Hagar, care au fost alungați în deșert. De asemenea, pelerinii veniți la Mecca trebuie să parcurgă de șapte ori distanța dintre Safā și Marwah, în amintirea rătăcirilor lui Hagar și Ismail, părăsiți în deșert.
Urmează oprirea pe muntele Arafat, la 19 kilometri de Mecca, unde se stă de la prînz pînă la miezul nopții, în stare de meditație. Iar apoi, pe data de 10 a ultimii luni din calendarul islamic, începe Sărbătoarea Sacrificiului, sărbătoare celebrată prin sacrificarea unui berbec sau a unei cămile, în amintirea gestului lui Abraham de a-și sacrifica fiul, pe Ismail, pentru a-și dovedi credința în Dumnezeu.

Sursă foto: fthmb.tqn.com
Ultimele zile sînt petrecute la Minā, o localitate între Arafat și Mecca, unde „se aruncă șapte pietre în Satan”, diavolul fiind reprezentat de trei stînci. În ziua de 12 a ultimii luni din calendarul islamic are loc ieșirea, adică pelerinajul ia sfîrșit. Numărul pelerinilor la Mecca atinge, conform surselor islamice, la cîteva milioane de oameni.
Zidul Plîngerii, vestigiu al Templului din Ierusalim
Un alt loc de pelerinaj cu importanță spirituală pentru evrei, dar vizitat și de către creștini, este Zidul Vestic sau Zidul Plîngerii. Acesta are o întindere de aproximativ 56 de metri, fiind vizitat și de bărbați și femei, dar fiecare are zone separate pentru rugăciune. Porțiunea de zid este un vestigiu antic al zidului care înconjura curtea Templului iudeu din Ierusalim. Astfel, după distrugerea templului, zidul a devenit principalul loc sacru al iudaismului. Cea mai veche atestare a acestui loc de pelerinaj datează din secolul al IV-lea.
Zidul Plîngerii este motiv de disensiune între musulmani și evrei, musulmanii argumentînd că acesta este un loc cu importanță religioasă și pentru ei întrucît aici a ajuns și profetul Muhammad.
Un obicei al evreilor care vin să se roage aici este acela de a pune între pietrele zidului diferite bilețele pe care sînt scrise dorințele pe care le au. De două ori pe an, înainte de sărbătoarea Paștelui evreiesc și înainte de Anul Nou evreiesc, serbat în toamnă, sînt alese cîteva persoane care scot bilețelele îndesate între crăpături și le duc pe Muntele Măslinilor unde le îngroapă.
Sursă foto cover: www.centruldepelerinaj.ro
Adaugă un comentariu