Rochia de mireasă, între alb, roșu și negru

Lumea pe jar Niciun comentariu la Rochia de mireasă, între alb, roșu și negru 198

Fie că au costat 400.000 de dolari și sînt ornamentate cu perle și cristale, fie că sînt simple, albe, rochiile de mireasă au fost prezente în istorie încă din vremea vechilor egipteni. Una dintre cele mai împodobite rochii de mireasă a aparținut prințesei Diana, care a avut cusute peste 10.000 de perle pe trena lungă de șapte metri. Nici fetele din Țara Oașului nu fac excepție de la rochiile împodobite, acestea ajungînd să cîntărească și cîte 25 de kilograme datorită mărgelelor cu care sînt împodobite.

Primele rochii de mireasă au apărut în Egiptul Antic, acum mai bine de 3.000 de ani, și nu se diferențiau de hainele de zi cu zi deoarece hainele din vremea aceea erau confecționate din in, care oferea materialului o culoare alb-gălbuie. Nici în Grecia Antică hainele de nuntă nu aveau particularități speciale, exceptînd cantitatea de bijuterii pe care le purtau miresele. Acest lucru se datorează faptului că în mitologia greacă albul era considerat culoarea zeilor și simboliza bucuria. Astfel, aproape toate fetele purtau haine albe zilnic, mai puțin cele de moravuri ușoare, care nu aveau voie să se îmbrace într-o rochie albă din cauza meseriei pe care o practicau. Ele purtau doar rochii colorate.

Pe de altă parte, la romani, purtarea rochiei albe avea o motivație bazată pe mitologie. Albul era culoarea preferată a zeului Hymen, zeu al fertilității și al căsătoriei. Legendele țesute în jurul său spuneau că salva fetele răpite de pirați și le aducea înapoi la familiile lor. Însă zeul nu făcea acest lucru gratuit, ci punea o condiție părinților fetei scăpate: să o dea de nevastă celui pe care ea îl iubește. Reprezentările grafice ale zeului îl înfățișau îmbrăcat într-ohaină de culoare albă pe care erau brodate flori, de aici provenind și portul mireselor. Se credea că, purtînd o rochie de culoare albă, mireasa aducea un tribut lui Hymen, care urma să binecuvinteze căsnicia ei.

În Evul Mediu, culoarea albă, preferata zeilor din Antichitate, și-a pierdut simbolistica și n-a mai fost atribuită nunții. Acest lucru s-a petrecut pentru prima dată în secolul al XV-lea, atunci cînd creștinii au schimbat culoarea rochiei de mireasă în albastru și au atribuit-o Fecioarei Maria, care era înfățișată astfel în picturile vremii. Moda rochiei albastre a ținut pînă la 1870, dar de pe la 1.800 miresele au început să poarte și alte culori, păstrînd însă măcar un accesoriu albastru pentru a respecta tradiția.

Prima rochie albă purtată oficial la o nuntă regală datează încă din secolul al XVI-lea, atunci cînd regina Maria Stuart a Scoției, la căsătoria cu Francisc al II-lea al Franţei, a dorit să poarte o rochie de această culoare. Alegerea ei a ieșit în evidențădeoarece albul, în acea perioadă, în Franța, era considerat aducător de ghinion și se purta cu precădere la înmormîntări.După această extravaganță a reginei, albul nu a mai fost folosit o bună perioadă de timp la confecționarea rochiilor de mireasă, fiind, în schimb, preferate rochiile negre. Se credea că miresele care alegeau negru pentru rochie dădeau dovadă de maturitatate, aceasta fiind și una din simbolisticile culorii.

Rochia de mireasă modernă se lansează din cartierul Spitalfields

În cartea „Istoria rochiei albe”, Kelsey McIntyre spune că rochia albă de mireasă a fost introdusă în perioada contemporană de Regina Victoria I aRegatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, în anul 1840, la căsătoria cu Prințul Albert de Saxa Coburg-Gotha. Pînă atunci albul a fost considerat doar o culoare a bogăției deoarece era foarte greu de obținut un material alb impecabil. Rochia, din satin și fragmente de dantelă de Honiton împodobită cu flori de portocal, a devenit cunoscută datorită unei ilustrații care a circulat în aproape toată lumea. Astfel, vrînd să o copieze pe regina Victoria, miresele de pe atunci au făcut din rochia albă o tradiție care s-a păstrat pînă în zilele noastre. Rochia reginei a fost fabricată manual în Spitalfields, un cartier al Londrei, și a avut o influență atît de mare încît în secolul al XX-lea au apărut și primele magazine care comercializau rochii albe pentru mirese.

În 2017, site-ul elle.ro a alcătuit un top cu cele mai scumpe rochii de mireasă. Una dintre acestea a fost purtată de Lady Diana Spencer la căsătoria din 1981 cu Prinţul Charles al Marii Britanii. Rochia a fost creată de designerii David și Elizabeth Emanuel și avea o trenă de șapte metri pe care erau aplicate peste 10.000 de perle. Valoarea ei a fost estimată la acea vreme la 12.000 de dolari, ceea ce, în zilele noastre, ar însemna aproximativ 80.000 de dolari. Cu toate acestea, rochia prințesei Diana nu se află printre primele locuri în topul celor mai scumpe rochii din lume, aceste locuri fiind ocupate de Catherine Middleton, ducesă de Cambridge, la căsătoria cu Prințul William, duce de Cambridge, și de Kimberly Noel Kardashian, la căsătoria cu rapper-ul Kanye West. Rochiile celor două au costat 400.000 de dolari fiecare.

Deși acum rochiile albe se găsesc în aproape toate părțile Globului, există și țări în care culoarea albă este atribuită necazului sau ghinionului. Una dintre aceste țări este India, motiv pentru care rochiile de mireasă sînt roșii, culoare care simbolizează norocul și fericirea în viața viitorului cuplu. Îmbrăcămintea unei mirese indiene diferă în funcție de zona din care provine, variind de la sari, o pînză de aproximativ șapte metri, care se înfășoară în jurul corpului, sau shalwar chameez, o rochie nu foarte lungă, formată dintr-o singură bucată, și chiar gaghra choli, un compleu alcăuit dintr-o fustă vaporoasă și un top scurt. Miresele poartă și un punct roșu pe frunte, numit bindi, care semnifică „cel de-al treilea ochi” sau „ochiul magic”. Acesta este asemănat cu o verighetă simbolică, regăsindu-se la femeile măritate, considerîndu-se că, prin acest mod, ele le oferă bărbaților o viață lungă.

În China, oamenii poartă alb doar la înmormîntări, culoarea fiind asociată cu nefericirea și ghinionul. Cînd o fată alege albul pentru rochia de mireasă se consideră că părinții se opun căsătoriei sau o reneagă. Astfel, fetele poartă în ziua nunții doar rochii de culoare roșie pentru a alunga spiritele rele.

În Europa, predominante sînt rochiile de mireasă albe, dar există și zone în care, la fel ca în Asia, femeile se îmbracă în ținute diferite. În țara noastră, spre exemplu, în zona Maramureșului (Țara Oașului), nu se folosesc rochii de mireasă moderne, ci se păstrează îmbrăcămintea tradițională. Portul miresei este alcătuit dintr-o cămașă cu mîneci lungi pe care sînt cusute mărgele, o fustă pînă la genunchi și cizme lăcuite. Pe cap, fetele poartă o cunună din pietre scumpe care le lasă doar fața la vedere, iar la gît au aproximativ două kilograme de mărgele. O astfel de rochie de mireasă ajunge să cîntărească pînă la 25 de kilograme și costă de la 3.000 pînă la 10.000 de euro.

Cea mai scumpă rochie de mireasă din România costă 100.000 lei și a fost cusută manual de o echipă de 16 designeri, bijutieri și croitori în aproximativ șase luni. Este ornamentată cu paiete și pietre prețioase și face parte din colecția „Royalty”. Rochia a fost expusă, pentru prima dată, la un tîrg de nunți din Cluj, în luna ianuarie.

text de Mădălina Pântescu

 

Surse foto:

trc-leiden.nl 

macleans.ca

romeacrosseurope.com

freepressjournal.in

paginadelifestyle.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top