Star wars cucerește următoarea galaxie
Lumea pe jar 14 decembrie 2015 Niciun comentariu la Star wars cucerește următoarea galaxie 23Cine nu a auzit de George Lucas sau de filmele Star Wars. Și chiar dacă nu ai văzut nici una dintre cele șase părți ale producției, tot poți spune imediat ce sînt săbiile laser, ce este un jedi sau cum arată. Iar această franciză nu a schimbat doar societatea. Pînă și modalitatea de narare și subiectele alese de Hollywood au început să se schimbe după apariția Star Wars. De asemenea s-a modificat modul în care regizorii priveau efectele speciale și s-a ajuns la concluzia că cinematografia nu e chiar atît de departe de noile inovații din tehnică.
Dacă nu-ți găsești locul în nicio religie, iar perceptele tuturor ți se par învechite sau depășite, atunci poți să încerci să fii un jedi. Jediismul a început să atragă atenția publicului în 2001, la mai bine de 30 de ani de la apariția primului film, cînd 400 de mii de englezi s-au declarat jedi. Totul a început ca o glumă, dar și pentru a demonstra cît de greu este ca statul să clasifice o religie. În 2008 însă, Daniel Jones în vîrstă de 23 de ani, împreună cu fratele său Barney, au format Biserica Jediismului, biserică care atrage, de cele mai multe ori în glumă, tot mai mulți adepți. Aceasta este bazată pe două cărți care explică filosofia jediilor sau a lorzilor sith și poți alege una dintre aceste două căi.
Lumea din Războiul Stelelor a început, încet, încet, să ajungă tot mai mult în viața noastră de zi cu zi. Multe dintre inovațiile și tehnologiile pe care le avem astăzi au fost imaginate și expuse mai întîi în peliculele lui George Lucas. Hologramele nu mai sînt azi de domeniul SF-ului. Chiar dacă încă nu este definitivată, se poate sugera o hologramă prin capturarea imaginii din toate unghiurile, reconstruirea ei pe calcuator și apoi proiectarea pe un ecran.
Săbiile laser din Hong Kong
Mîinile bionice, asemănătoare cu cele ale lui Darth Vader sau Luke Sywalker, nu mai sînt nici ele doar imaginație. Roboții sau armele din „Star Wars” își găsesc și ele, tot mai mult, locul în viața reală. Recent o companie din Hong Kong a reușit să creeze un laser portabil foarte puternic, capabil să ardă și pielea umană. Creatorul acestui laser a dorit ca acesta să arate ca o sabie laser, iar asta a trezit entuziasmul fanilor. Totuși una reală, cu toate caracteristicile dispozitivului din film, este imposibil de realizat. Doar o sursă de energie care să alimenteze sabia războinicilor jedi ar fi mult prea mare pentru a putea fi transportată. Pentru a fi realizabilă ar trebui mai întîi să putem micșora o centrală nucleară și să o putem ține în mînă. Iar sursa de energie este doar una din componentele dispozitivului.
Dincole de teme şi motive clasice precum eroul, lupta dintre bine şi rău, importanța justiţiei și lupta pentru aceasta sau faptul că apocalipsa este mereu aproape, George Lucas face numeroase referințe la benzi desenate celebre în acea perioadă, la romanele lui Tolkien, dar și la filme de război, western-uri sau filme noir.
Totuși roboții nu mai sînt prezenți doar „într-o galaxie foarte îndepărtată” ci își fac drum în realitățile cotidiene. Mașinăriile gigantice cu picioare ale Forțelor imperiale, cele aflate de partea lui Darth Vader, se află în atenția armatei americane. În acest moment se fac cercetări în această privință, iar pe viitor ranițele soldaților ar putea fi cărate de astfel de roboți.
Death Star, nava gigantică de mărimea și forma unei luni, capabile să distrugă o planetă dintr-un foc, nu mai este nici ea prezentă doar pe ecranele cinematografelor. Nathan Myhrvold, fostul șef la departamentul tehnic de la Microsoft, a prezentat o „Death Star” capabilă să doboare și să ucidă țînțari în timp ce aceștia zboară. Scopul nu este însă acela de a distruge inamici de mărimea unei insecte ci de a preveni malaria sau alte boli transmise de către țînțari.
Un amalgam de culturi
Dincolo de faptul că filmele regizate și imaginate de George Lucas ne-au făcut să visăm la tehnologii futuriste și la momentul în care vom putea călători printre stele, franciza a prins însă în foarte multe medii și în foarte multe țări. Un motiv ar fi multiculturalitatea acestei francize și dorința lui George Lucas de a folosi nume sau cuvinte din diferite limbi ale lumii. De exemplu folosirea cuvîntului „tată” din limba olandeză pentru numele lui Darth Vader sau împrumutarea numelui lui Yoda din sanscrită, unde înseamnă războinic.
Dincole de teme şi motive clasice precum eroul, lupta dintre bine şi rău, importanța justiţiei și lupta pentru aceasta sau faptul că apocalipsa este mereu aproape, George Lucas face numeroase referințe la benzi desenate celebre în acea perioadă, la romanele lui Tolkien, dar și la filme de război, western-uri sau filme noir. Una dintre cele mai vizibile referințe este poate trimiterea la Imperiul roman. În ambele cazuri republica se transformă într-un sistem autocrat care limitează puterea senatului, dar în vreme ce acesta mai există ca formă administrativă de faţadă la Roma, în „Star Wars” guvernatorul Tarkin îi anunţă dizolvarea.
Abilitatea lui George Lucas de a împrumuta sau de a adapta concepte, situații, nume sau chiar sunete este una foarte cunoscută și apreciată și nu se oprește doar la referințe. De exemplu, sunetul inconfundabil făcut de navele TIE Fighter este de fapt sunetul unui elefant combinat cu cel al unei mașini care merge pe asfalt umed.
Părintele efectelor speciale
Dacă societatea a fost într-o oarecare măsură modelată de referințe din Războiul Stelelor, industria cinematografică a primit un adevărat șoc. Pînă la apariția cunoscutei francize pricipalele subiecte abordate de filme erau cele dramatice, cu un înțeles profund. George Lucas a adus numeroase inovații în privința efecteleor speciale și a arătat importanța acestora atunci cînd spui o poveste cu ajutorul imaginilor. Efectele speciale generate pe calculator au început să le înlocuiască pe cele clasice, iar asta a făcut posibilă apariția, mulți ani mai tîrziu, a trilogiei Matrix, dar și a altor filme SF.
Dincolo de capacitatea lui George Lucas de a da naștere unor filme iconice, de referință, care să modeleze societatea și cultura, acesta a reușit să creeze o adevărată franciză și astfel să obțină și beneficii materiale substanțiale. Astfel, el a arătat, atît prin seria „Star Wars” cît și prin filmul „Fălci”, că produsele pe care le poți vinde ulterior, făcînd referire la film, pot aduce mult mai mult profit decît prin pelicula în sine. În prezent însă drepturile de comercializare a francizei au trecut la Disney, care urmează să și lanseze un film care să continue povestea universului Star Wars la sfîrșitul acestei luni, moment așteptat de milioane de fani din întreaga lume. Pînă atunci însă „Forța fie cu voi”.
Adaugă un comentariu