Stephen Hawking, în drum spre capătul Universului
Lumea pe jar 21 martie 2018 Niciun comentariu la Stephen Hawking, în drum spre capătul Universului 54Săptămîna trecută fizicianul Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință contemporani, s-a stins din viață la vîrsta de 76 de ani. Teoriile sale despre originile universului și munca sa ca fizician, dar și lupta cu boala și infirmitatea l-au făcut celebru. Viața a fost şi subiectul unui film, The Theory of Everything, care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor, trei premii BAFTA, două premii Globul de Aur, dar și mai multe nominalizări. Pe lîngă activitatea sa de cercetare și în ciuda problemelor de sănătate, Stephen Hawking a fost profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge și a avut o viață publică extrem de activă, cu numeroase apariții în diferite seriale de televiziune.
Stephen Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942, chiar în ziua în care se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. În 1962, la doar 20 de ani, Hawking obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică.
Primele semne ale bolii sale își fac apariția un an mai tîrziu, în 1963, cînd observă pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical, Stephen află că suferă de scleroză laterală amiotrofică și i se dau maximum încă doi ani de viață. În ciuda diagnosticului, Hawking continuă să lucreze, chiar dacă boala i se agravează, iar trupul continuă să-i cedeze. Se căsătorește în 1965 cu Jane Wilde, alături de care trăiește pînă în 1990, divorțul finalizîndu-se în 1995.
Încă de la diagnosticarea sa cu scleroză laterală amiotrofică, paralizia progresează, iar cu timpul devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrîns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de un prieten, dispozitiv care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari. În ciuda tuturor problemelor de sănătate, cosmologul își continue activitatea didactică și științifică și chiar se căsătorește din nou, în 1995, cu Elaine Mason.
Lupta cu boala devine din ce în ce mai dură, iar pe 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat că Hawking este foarte bolnav și că a fost internat la spitalul Addenbrooke. Universitatea a revenit a doua zi cu noi informații, declarînd că starea sa este stabilă, însă este ținut pentru observații și recuperare.
La scurt timp acesta a revenit acasă, lucrînd în particular la teoriile sale pînă pe data de 14 martie a acestui an, cînd a decedat.
Activitatea științifică
Cercetătorul britanic este cunoscut în special pentru teoriile sale cu privire la începuturile universului și pentru cercetările sale asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.
Încă din primii ani de cercetare, între 1965 și 1970, elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul Big Bang-ului. Principalele sale interese sînt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică.
În urma cercetărilor sale, Hawking ajunge la concluzia că aceste găuri negre au o durată de existență limitată, iar particulele și antiparticulele se „evaporă” treptat și dau naștere unor radiații botezate Hawking. Cercetătorul revine însă mai tîrziu asupra acestei teorii și admite că radiația se produce indiferent de procesul ce are loc înăuntrul unei găuri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscută sub numele de „paradoxul informațional al găurilor negre.” De asemenea, la Conferința Internațională asupra Relativității Generale și Gravitației, care a avut loc în 2004, cercetătorul a afirmat că am putea afla chiar informații despre întreaga materie asimilată de o gaură neagră, aceasta transmițînd într-o manieră deformată toată această informație.
Munca sa de cercetare s-a concretizat într-o serie de volume foarte populare în lumea științifică. „A Brief History of Time”, apărută în 1988, publicată în limba română sub titlul „Scurtă istorie a timpului” în 2004, Einstein’s dream, apărută în 1993, „The Universe in a Nutshell”, publicată 2001 și tradusă în limba română în 2004 sau „A briefer history of time”, scrisă în colaborare cu Leonard Mlodinow și publicată în 2005 sînt cele mai cunoscute cărți ale sale.
Pămîntul, o Americă pentru extratereștri
În ciuda bolii sale, Stephen Hawking a fost mereu o persoană optimistă și cu simțul umorului, omul de știință fiind în centrul multor povești amuzante. Tată a doi băieți și o fată, acesta a scris cinci cărți pentru copii împreună cu fiica sa, Lucy. De asemenea, acesta s-a declarat a fi „un șofer prost” după ce l-ar fi călcat pe degete pe prințul Charles. Chiar dacă era complet imobilizat, cunoscuții lui Hawking povestesc că acestuia îi plăcea să „danseze” în scaunul cu rotile pe ringul de dans.
De asemenea, cercetătorul britanic este cunoscut și pentru pariurile sale cu diferiți savanți, pe multe dintre acestea pierzîndu-le. Se spune că în 1975 a făcut un pariu pe o subscripţie la Penthouse cu fizicianul Kip Thorne, susținînd că obiectul Cygnus X-1 nu era o gaură neagră. A pariat pe o enciclopedie că informaţia se pierde în găurile negre. A mai pariat pe 100 de dolari că nimeni nu va descoperi bosonul Higgs, iar toate aceste pariuri au fost pierdute.
O altă curiozitate cu privire la Hawking este legată de inteligența artificială. Acesta credea că progresul tehnologic este imperativ pentru supravieţuirea umană, însă inteligenţa artificială ar putea aduce şi pericole. El credea chiar că este posibil ca inteligența artificială să dezvolte voință proprie și să intre în conflict cu oamenii.
Stephen Hawking a avertizat oamenii și cu privire la viața extraterestră. Acesta a afirmat că dacă vom fi vizitați de extratereștri, aceștia s-ar putea comporta asemenea primilor europeni care au colonizat America.
Teoriile sale cu privire la univers l-au transformat pe cercetător și într-un inamic al bisericii creștine. Astfel, afirmația sa că în univers este o creație spontană, care nu necesită invocarea lui Dumnezeu, i-a atras numeroase critici. Acesta a revenit însă asupra afirmației, menționând că nu neagă existența lui Dumnezeu, însă universul poate fi înțeles și fără a face apel la divinitate.
O altă curiozitate cu privire la evoluția academică a lui Stephen Hawking este aceea că a fost pe punctul de a nu promova examenul de la finalul studiilor sale universitare. A fost nevoie de un examen oral suplimentar pentru ca profesorii să înțeleagă geniul său, afirmînd că sînt depășiți în multe privințe de către Hawking. De asemenea, la vîrsta de 17 ani cercetătorul a construit un computer de unul singur, deși în perioada studenției nu aloca niciodată mai mult de o oră studiilor sale.
Doar călătoriile în viitor sînt posibile
Pe lîngă pasiunea sa pentru cosmologie, Stephen Hawking era extrem de interesat și de posibilitatea de a călători în timp. Hawking a afirmat că oamenii pot călătorii milioane de ani în viitor şi pot chiar să repopuleze planeta devastată de poluare. Acest lucru va putea fi însă posibil abia după ce vom construi navete spațiale capabile să depăşească viteza luminii.
Conform cercetătorului, o zi la bordul acestor navete ar fi echivalentul unui an pe Pămînt. Teoria lui Hawking este bazată pe cea a lui Einstein conform căreia pe măsură ce obiectele accelerează în spaţiu, timpul din jurul lor încetineşte. Cu toate acestea cercetătorul credea că doar călătoriile în viitor sînt posibile, nu și cele în trecut.
Toate aceste teorii ale lui Hawking și-au găsit chiar utilitatea în experimentele efectuate în cadrul acceleratorului de particule Large Hadron Collider din Geneva, lucru confirmat de Brian Cox, profesor la Universitatea Manchester. Astfel, conform teoriilor lui Hawking, ar fi necesari șase ani pentru ca o navetă, cu tehnologia actuală, să atingă viteza luminii. De asemenea, în doar 80 de ani o astfel de navetă ar ajunge la marginea universului.
În ciuda contribuțiilor sale în lumea științifică, cercetătorul s-a declarat însă mai fericit pentru aparițiile sale în serialul Familia Simpson, despre care spunea glumind că l-au făcut mai cunoscut, și pentru apariția în serialul său preferat, Star Trek.
Adaugă un comentariu