Suporturile care susțin arta
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 24 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Suporturile care susțin arta 91
Manifest, bijuterii, obiecte de cult. Cînd cuvintele nu mai au putere, se trece la exprimarea prin artă, care, de la un timp, începe să capete un loc mai mare în viețile noastre. Sub impulsul imaginației, cu o pensulă sau o pilă, oamenii reușesc să scoată frumosul din orice banalitate. Astfel, un scaun, o husă de telefon sau o oglindă pot fi obiecte de expoziție dacă sînt șlefuite cum trebuie. Pictura și sculptura din secolul al XXI-lea demonstrează că talentul poate ridica chiar și un gunoi la rang de artă.
Primele sculpturi au fost descoperite în jurul anului 30.000 î. Hr., iar acum 5.000 de ani egiptenii pictau deja pereții piramidelor. Ambele forme de artă implicau în principal religia și politica, sub tutela cărora s-au și dezvoltat. Popoarele antice precum sumerienii, mayașii și babilonienii foloseau ca materiale pentru sculptură bazaltul, gresia, alabastrul, lemnul dar și materiale valoaroase precum aur, argint sau pietre prețioase. Iar ca surse de culoare erau plantele precum henna sau cărbunele. Însă, în zilele noastre, oamenii s-au desprins de sfera religiosului și politicului, dar și de materialele tradiționale și au început să facă artă în interes propriu cu tot ce le pică la mînă.
Gunoiul unuia, comoara altuia
Tudor Arghezi nu este singurul care a reușit să scoată frumosul din urît. Și duo-ul artistic contemporan din Marea Britanie, Tim Noble şi Sue Webster, crează imagini detaliate din gunoaie și jocuri de lumini. Deși tehnica pare una simplă – adună deșeurile, le așază pe o suprafață plană, pun deasupra un reflector, iar pe un perete se reflectă o umbră conturată, din felul în care acestea sînt aranjate pot ieși personaje celebre precum Michael Jackson sau imaginea unor capete trase în țeapă. În cei 18 ani de carieră au mixat strategii de sculptură modernă și atitudine punkistă pentru a face artă „anti artă”. Chiar dacă ar părea niște adolescenți răzvrătiți, ambii au titlul de doctori în artă la Universitatea din Nottingham și au avut numeroase lucrări expuse în muzeul Artei Contemporane din Copenhaga și din Danver, unde au cîștigat și premii. Tot din zona florilor de mucegai face parte și o expoziție din Portugalia, formată în septembrie 2014 cu reprezentări din obiecte aduse la mal de valuri, acest tip fiind numit „artă reciclată”. Printre formele realizate de artiști se regăsesc rechini, peşti şi sirene din colaci de salvare, cioburi de vase sau cabluri electrice.
Nu doar gunoaiele au puterea de a transmite mesaje neobișnuite sau violente. Cu ajutorul a cîtorva pictori și culori, o organizație pentru protecția animalelor a folosit modele pentru scopul lor. Asociația „People for the Ethical Treatment of Animals” (PETA) a lansat un site cu conținut pornografic, conceput special pentru a contribui la campania împotriva maltratării animalelor. Sloganul organizației „Mai bine goală decît îmbracată cu blănuri” a generat ideea că fotomodelele, acoperite doar de picturi pe piele ale blănurilor sau pieilor de animale, pot pleda mai bine pentru drepturile acestora.
Însă body-painting-ul nu este folosit doar pentru publicitate, ci o mulțime de artiști acoperă oamenii în vopsele din pasiune. Unul dintre ei este italianul Guido Daniele, care și-a dezvoltat tehnica picturii pe piele din 1990, iar din 2000 s-a axat pe desenarea animalelor pe mînă, brandul fiind denumit „Handnimals”. Acesta a fost răspunsul unei provocări lansate de un tînăr care l-a întrebat dacă poate picta pe mînă fără a folosi photoshop sau retușarea digitală. Cele mai dificile picturi i-au luat 2 zile, iar cea mai complexă este Royal Python. Prin această formă de artă el dorește să atragă atenția asupra respectului vieții, a încetării războiului, a violenței și poluării.
Pensula în vînt și apă
Chiar dacă pielea nu oferă longevitate operei, cei cărora nu le e frică să se piardă în timp apelează la un suport și mai peren. Pe o suprafață lichidă împrăștie acuarelele, cu o pensulă sau cu un bețisor fac modele, apoi le imprimă pe foaie sau pe pînză. Tehnica se numește Ebru (înnorat) și își are originile în China. Această artă a ajuns pe Drumul Mătăsii pînă în Iran și în Turcia. Astfel a devenit o formă tradițională decorativă specifică Turciei. Deși pare dificilă, pictura pe apă o poate face și un copil. Lucrurile stau puțin diferit cînd vine vorba de desenul în nisip. Cine a spus despre el că este o joacă, nu a avut o viziune destul de largă să observe că în nisip se pot întipări povești.
Chiar dacă se risipește la prima adiere de vînt, intensitatea este la fel ca și cum ai citi de pe hîrtie, sau poate chiar mai mare, avînd în vedere că îți poți trece ochii doar o dată peste o imagine în particule de praf. Ilana Yahav este o israeliană cunoscută pentru desenele sale făcute în nisip, iar toate poveştile ei desenate sunt realizate cu mâinile goale. În spectacolele ei, lumina din spatele sticlei pe care lucrează şi muzica care acompaniază sînt elemente majore ale fiecărei lucrări. Și Ana Munteanu și-a destăinuit lumii întregi acest talent în show-ul „Românii au talent”. Însă nisipul capătă alte valențe cînd este colorat. În budism, „mandala” este un simbol și un ritual ce reprezintă Universul. De obicei este un cerc presărat din nisip în diferite nuanțe și este realizat la diferite ceremonialuri. S-a încetățenit și în Europa, dar nu ca ritual, ci ca simplă artă decorativă.
Tot element decorativ care încîntă nu doar familia Addams este și osul. Deși preistoric, este un material foarte căutat astăzi. De multe ori, mîinile goale nu sînt de ajuns pentru a crea imagini și forme din lucruri solide, de aceea sînt necesare cîteva instrumente la prelucrare. Există aparate speciale pentru tăiere, pilire, praf pentru şlefuire, ochelari de protecţie şi mască pentru nas şi gură, seturi de pile lungi și fierăstraie mici. Bijuteriile în os se lucrează de obicei în femur de vacă pentru că este dur. După şlefuire, produsul se albeşte prin curăţare cu bicarbonat de sodiu şi o periuţă de dinţi pentru a căpăta un aspect sticlos și fin. În tipologia produselor din os se încadrează mînere de cuţite sau săbii, piepteni, pahare ornamentale din corn, chiar și piese de mobilier. Harghiteanul Pap László realizează sculpturi în os, din care și cîștigă. Acesta a făcut un ceas din corn de cerb în valoare de 3.000 de euro pentru Ion Țiriac, la care a lucrat aproape trei luni. De la ceasuri mari de perete şi tablouri, acesta modelează veioze, lustre, suporturi pentru solniţe sau şerveţele, dar şi bijuterii sau cravate. Și legionarii din închisorile comuniste căutau oase și făceau cruciulițe cu chipul Mîntuitorului sau al Maicii Domnului și icoane, pe care le lucrau noaptea.
Arta ne dovedește încă odată că este o punte a timpului și că lucrurile vechi pot fi prelucrate pentru a intra în rîndul celor noi. Christine Claringbold reciclează discuri de vinil transformîndu-le în boluri, ceasuri sau oglinzi. Acestea sînt pictate cu vopsele acrilice, iar colecția de obiecte din vinil a pus-o la vînzare cu 16 dolari pe site-ul ei.
La fel ca și pictura, sculptura nu se realizează doar în obiecte dure, ci și în materiale mai puțin îndemînatice sau rezistente. Gravura în gheață a apărut în secolul al XVIII-lea în Rusia, dar tradiția a fost reînviată în anul 1950 de studenții din Sapporo. De atunci, aici are loc anual Festivalul sculpturii în gheață, iar în februarie 2002, în Graz, a avut loc pentru prima oară un campionat mondial. Nu la fel de siguri putem fi de originile sculpturii în fructe, care se zvonește că ar fi în Thailanda, China sau Japonia. Produsele rezultate în urma șlefuirii sînt, de obicei, flori sau păsări. Sculptura în legume este folosită ca garnitură, iar efectul este unul pozitiv de fiecare dată.
Oamenii se pot juca de-a Dumnezeul obiectelor dacă au imaginație, culori și o pensulă. Obiecte precum pene pot deveni bijuterii, iar un model înflorat desenat pe o pereche de pantofi schimbă complet stilul. Acum așteptăm doar momentul cînd o să avem sufletele în mîini și o să le putem modela și pe ele după bunul plac.
Adaugă un comentariu