Muzeul intoleranței române

Informare Niciun comentariu la Muzeul intoleranței române 3

Aproximativ 50 de persoane au în­trerupt miercuri, 20 februarie, rularea unui film pe teme LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), numit „The Kids are all right”, proiecție care a avut loc la Muzeul Țăranului Român (MȚR). „Un grup de activiști naționaliști au in­trat în sala unde se difuza filmul, în jurul orei 19.00, cîntînd imnul na­țio­nal, însoțit de remarci homofobe.” (hotnews.ro, joi, 21 februarie).

Pelicula prezintă povestea unui cuplu de lesbiene care încearcă să crească doi copii și a fost donat de că­tre Ambasada Americii din Româ­nia, cu ocazia sărbătorii „Lunii LGBT”, fiind coordonat de asociația Accept. Manifes­tanții au emis apoi un comunicat de pre­să prin care au încercat să-și explice ac­țiunile, declarînd că acest eveniment în­calcă articolul 258, paragraful 1 din Codul Civil al Românei. „Familia se în­temeiază pe căsătoria liber consim­ți­tă între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea pă­rinților de a asigura creșterea și educarea copiilor lor. În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie.” (România Liberă, sîmbătă, 23 februarie).

De asemenea aceștia consideră că lo­cul în care s-a desfășurat proiecția adu­ce ofensă tradiției și culturii românești. „O instituție publică ce depozitează ethosul țăranului român nu poate să fie fo­lo­sită discreționar în propaganda ho­mo­sexuală și nici nu i se poate da o altă direcție, improprie, care ține de corectitudinea politică. Filmul în cauză pu­tea fi proiectat în alt loc, dar faptul că s-a dorit să fie proiectat neapărat în Stu­dioul «Horia Bernea» din MȚR arată do­rința de a uzurpa valorile la care facem referire.” (România Liberă, sîmbătă, 23 februarie).

Asociația Accept, împreună cu Da­niela Prisacariu, coordonatoarea pro­iec­tului „Luna LGBT”, au răspuns la manifestul de miercuri, învinuind nu nu­mai lipsa de intoleranță a celor pre­zenți, ci și indiferența forțelor de ordine, ală­turi de cea a directorului adjunct MȚR Mihai Gheorghiu. „Acesta nu a intervenit în conformitate cu obligațiile sa­le profesionale și nu a dispus luarea mă­su­rilor pentru continuarea evenimentului iar nici măcar nu a intrat în sală.” (mediafax.ro, joi, 21 februarie). De asemenea avocatul Accept, Ius­ti­na Ionescu a declarat că protestul încalcă și acesta un decret, și anume legea 60/1991 privind adunările publice. „De fapt, a fost vorba despre o adunare pu­blică în scop cultural, eveniment care este apărat de legislația din România și care reprezintă o manifestare a dreptului de asociere și întrunire liberă pre­vă­zut în legislațiile europene și interna­țio­nale”(mediafax.ro, joi, 21 februarie).

Consecințele de pe urma acestui in­cident continuă să apară, afectînd ima­ginea României în afara graniței, dar și  conducerea MȚR.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top