Romania, criza si “umbrela fara spite”

Informare Niciun comentariu la Romania, criza si “umbrela fara spite” 2

Ideea de a imprumuta o anumita suma de bani, pentru atenuarea crizei sau, cum spun unii experti pentru protectia economiei romanesti, a fost discutata timid acum citeva luni.

Reluata imperativ, peste noapte, posibilitatea unui imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), dupa cum titreaza toate ziarele, a determinat un "boom" atit al populatiei cit si al presei si al unor oameni politici. Astfel, de la ghioceii de 8 Martie sau de la arestarea in direct a lui Tolea, atentia romanilor s-a indreptat inspre "dilema imprumutului FMI". "Mar al discordiei" sau "umbrela" de protectie pentru temuta criza care isi intinde deja tentaculele, amenintind economia mondiala, imprumutul de la FMI a devenit un subiect plurivalent.

Astfel, noul economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Victor Lazea, a declarat pentru agentia de stiri Mediafax ca "Un eventual imprumut de la Fondul Monetar International va avea rolul de a proteja rezerva valutara a Romaniei si de a trimite un semnal clar de incurajare pentru investitorii straini"(Mediafax,11 martie).

Un alt adept al acestui imprumut este si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care sustine de asemenea ca "eventualul imprumut de la FMI va avea ca scop protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei. FMI este una dintre sursele avute in vedere, alaturi de UE si Banca Mondiala" (NewsIn, 13 martie).

De cealalta baricada, printre cei care si-au despaturit argumentele, se afla si omul de afaceri Dinu Patriciu: "Fondul Monetar International ne va creea echilibre macroeconomice, iar aceastea in momente de criza nu sint usor de obtinut. Conditiile acordului cu FMI sint impotriva cresterii economice, iar Romania ar fi putut imprumuta bani de la surse private. Ajutorul FMI nu va reprezenta un semnal de incurajare pentru investitori, ci, dimpotriva, ii va speria" (The Money Channel, 14 martie)

Potrivit unor analisti de la ziarul Financiarul, ceea ce romanul nu stie e ca FMI are o reputatie cam stirbita. "Asadar, iata-ne pe punctul de a cumpara serviciile si produsele Fondului, care, culmea, face cheta suplimentara in intreaga Europa civilizata si in China pentru banii pe care ni-i da". (Financiarul,15 martie)

Pregatita sau nu pentru un imprumut de aproximativ 19 miliarde de Euro, pentru o durata medie de doi ani, Romania murmura a ingrijorare.

Totusi, nu trebuie sa fii expert financiar ca sa iti dai seama ca imprumutul rimeaza cu riscul. De asemenea, se mai stie ca are ca si consecinta indatorarea, care, la rindul ei, rimeaza cu responsabilitate. Pentru un astfel de lant al slabiciunilor, ma indoiesc ca mai exista vreo "umbrela de protectie".

Geanina SOPRON

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top