România, trasă prin inel de apărare

Informare Niciun comentariu la România, trasă prin inel de apărare 1

O posibilă ieșire a Greciei din zo­na euro a fost speculată de presa interna­țio­nală, dar oficialii europeni se tem că acest lucru ar putea deveni real du­pă a­le­gerile care se vor desfășura în iu­ni­e. Ast­fel, Comisia Europeană (CE) și Banca Central Europeană (BCE) au în­ceput să se pregătească pentru a­ceas­tă situație.

„«Acum un an și jumătate ar fi existat pericolul unui efect de domino. Astăzi însă există atît în cadrul BCE cît și la CE servicii care lucrează la sce­­narii de urgență, în caz că Grecia nu va reuși să rămînă în zona euro», a de­cla­rat comisarul european pentru Co­merț, Ka­rel De Gucht” (gîndul.info, vineri, 18 mai).

Un prim efect al acestei crize s-a re­­simțit din momenul în care cetățenii greci au făcut masive retrageri de bani din băn­­cile elene. Aceștia au început să-și de­pu­­nă apoi averile la cele din Marea Bri­­­tanie, Elveția, Germania, pe care a­ceș­tia le consideră mai sigure. Aceste ac­țiuni au adus mari pierderi sistemului ban­car grecesc care a pierdut în jur de 700 de milioane de euro doar în cursul zi­­lei de marți, 15 mai. „Conform calcu­lelor Thomson Reuters din 2010 pî­nă astăzi, din depozitele băncilor gre­cești s-au pierdut 72 miliarde de euro. Din­tre cele care își desfășoară activitatea în România, EFG Eurobank a pier­dut 12 mi­liarde de euro iar NBG, iar Alpha Bank și Piraeus Bank în jur de 8 mili­ar­­de fiecare” (hotnews.ro, vineri, 18 mai).

România, țară în care 13% din ac­t­ivitatea bancară este controlată de întreprinderi financiare grecești, este văzută ca fiind u­na care ar putea rezista unei eventua­le crize. E­rik Berglöf, economist șef al Băncii E­uropene pentru Re­con­struc­­ții și Dez­­voltare (BERD) a declarat, în cadrul reuniunii BERD de vineri, 18 mai, de la Londra, că, în ori­ce caz, „ar trebui construit un «inel de apărare» în jurul Ro­mâniei, Bulgariei și Serbiei” pentru ca acestea să poată trece peste ce ar putea veni (realitatea.net, 19 mai).

Conform vicepreședintelui Co­mi­si­­ei de Afaceri Economice și Mo­ne­ta­­re a Parlamentului European, The­­odor Stolojan, acest „inel” trebuie să ți­nă cont de trei pași. Să se constitue o garanție cum că băncile elene din Ro­mânia nu vor fi nevoite să lichideze îm­prumuturi pentru a plăti datoriile la cele centrale. Astfel, nici cele non-gre­cești nu vor putea exercita presiuni a­su­pra economiei române iar în ultimă fază va fi necesară protejarea relațiilor din­tre importatorii și exportatorii greci și români. Bulgaria și Serbia ar trebu­i să ia în calcul, de asemenea, astfel de măsuri și, în momentul de față, Ro­mâ­nia ar fi singura capabilă să le susțină.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top