Salariul românului intră din nou la apă
Informare 12 mai 2010 Niciun comentariu la Salariul românului intră din nou la apă 0Pentru că nu mai au încredere în Guvernul Boc, reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) au propus săptămîna trecută o serie de măsuri drastice pentru populația României. Cu datorii de 10 miliarde de euro și, de teama de a nu se ajunge la situația protestelor din Grecia, oficialii țării se văd la cheremul celor de la FMI.
În primă fază, au circulat zvonuri despre majorarea cotei unice de impozitare de la 16 la 20% și a taxei pe valoare adăugată de la 19 la 25%. Însă, cum discuțiile între reprezentanții FMI și cei ai Guvernului s-au purtat cu ușile închise, nu știm exact cine a venit cu această propunere. Jeffrey Franks, șeful delegației Fondului în România, spunea miercuri că „nu trebuie să ne grăbim să facem majorări de taxe, sînt mai multe variante de creștere a veniturilor la buget”, argumentînd că, în vreme de criză, aceste majorări n-ar face decît să adîncească starea economică proastă a țării.
Apoi a apărut Sebastian Vlădescu, ministrul Finanțelor, spunînd că nici nu s-a discutat despre creșterea TVA-ului pînă la 25%, susținînd că e vorba numai de „scenarii apărute prin presă”. „De altfel, Vlădescu spune că, în timpul discuțiilor, se încearcă să nu se modifice taxele și impozitele” (ziare.com, 4 mai 2010). Însă, după cum au titrat în a doua jumătate a săptămînii publicațiile, ultimul cuvînt l-a avut guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Banca centrală argumentează că o astfel de măsură nu ar ajuta bugetul, pentru că încasarea este oricum deficitară și s-ar îngreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amînată pentru următoarea evaluare” (Mediafax, 5 mai 2010).
Acesta a mai declarat joi că, pe timp de criză, majorarea taxelor este ilogică, susținînd în schimb o mai bună colectare a acestora, susținut și de alți reprezentanți ai pieței economice din România. „Cea mai bună soluție ar fi să îmbunătățească colectarea actualelor impozite și diminuarea evaziunii fiscale”, a adăugat Nicolae Chidesiuc (n.r.: economist-șef ING Bank România) (wall-street.ro, 6 mai 2010)”.
Astfel, la sfîrșitul negocierilor, care s-au petrecut pentru bugetarii români precum Crăciunul pentru porci, măsurile finale au fost anunțate ca fiind „răul cel mai mic”: reducerea fondului de salarii cu 25% și a pensiilor și ajutorului de șomaj cu 15%. Măsurile urmează a fi aplicate de la 1 iunie pînă la sfîrșitul anului. Președintele Senatului, Mircea Geoană, afirmă însă că decizia nu a fost luată la inițiativa FMI, simțind o „schimbare de nuanță” din partea Fondului, care denotă mai degrabă „neîncredere” în Guvern (România Liberă, 9 mai 2010).
Sindicaliștii deja au anunțat vineri că pregătesc „calendarul de proteste, care va cuprinde mitinguri și greve generale” (Adevărul, 9 mai 2010).
Pe un fond economic ce pare rupt dintr-o melodie proastă de hip-hop, pînă la sfîrșitul anului românii se vor uita minunați la simbrie, întrebîndu-se „A fost sau n-a fost?”.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu