Scrisoarea anti-plagiat

Informare Niciun comentariu la Scrisoarea anti-plagiat 5

După ce a fost acuzat încă de anul trecut de plagiat în cazul tezei de doctorat, premierul României, Victor Pon­ta își susține în continuare nevinovăția și nu dă semne că ar vrea să demisioneze, deși atît Universitatea din București cît și Consiliul Național de A­testare a Titlurilor, Diplomelor și Cer­tificatelor Universitare (CNATDCU) i-au dat un verdict nefavorabil. Marțea trecută, mai mulți profesori u­ni­versitari, cercetători, membri ai socie­­tății civile și politicieni cereau printr-o scrisoare deschisă către Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, re­tragerea titlui de doctor al premierului.

„Scrisoarea, semnată de nume prestigioase și publicată în Revista 22, a­fir­mă că Victor Ponta a «deținut în mod ilegitim» acest titlu din anul 2003” (me­diafax.ro, marți, 27 noiembrie). În a­ce­eași adresă, semnatarii îi atrăgeau a­ten­ția Ecaterinei Andronescu că „sîn­teți profesor universitar și cunoașteți bine consecințele tolerării plagiatului în lumea academică românească; nu puteți ignora faptul că el contribuie în­tr-o covîrșitoare măsură la impostură, la confuzia valorilor și în final la scă­de­rea continuă a nivelului de educație. Știți de asemenea că plagiatul nu are cu­loa­re politică, în schimb are culoarea mi­n­ciunii” (revista22.ro, marți, 27 no­iem­brie).

Ministrul le-a răspuns acestora din ur­mă miercuri, declarînd că face doar ceea ce îi permite legea și că în mo­mentul de față nu are destule competențe în această direcție. De asemenea, aceasta este de părere că legea trebuie să devină mult mai aspră, însă cu o temporizare de un an, pentru ca persoana acuzată să-și poată curăța lu­cra­rea. „Răspunsul ministrului An­dro­nes­cu ridică întrebarea dacă domnia sa a citit într-adevăr scrisoarea și, mai ales, comentariile care însoțesc cele peste 2200 de semnături. Pentru a-i veni în ajutor, scrisoarea și lista de semnături vor fi depuse, săptămîna viitoare, la Ministerul Educației, împreună cu prevederile legale care îi conferă competente depline în decizia de ridicare a titlului de doctor al domnului Victor Ponta” (hotnews.ro, vineri, 30 no­iem­bri­e).

Prevederile menționate fac referire la articolul 168, alineatul 5 din Legea Educației, care punctează faptul că stu­denților doctoranzi ce primesc titlul de doctor prin Ordin de Ministru le poa­te fi retras rangul tot printr-o astfel de inițiativă, la propunerea CNATDCU.

Deși în jurul doctoratului lui Vic­tor Ponta se strînge lațul tot mai tare, acesta își păstrează convingerea că lucrurile se vor întoarce în favoarea sa. Însă, cu o bună parte din elita intelectuală a țării împotriva lui, recuperarea va fi din ce în ce mai dificilă.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top