Trecutul a scos Egiptul în stradă

Informare Niciun comentariu la Trecutul a scos Egiptul în stradă 2

La aniversarea a doi ani de la revol­ta populară din Egipt care a dus la înde­părtarea de la putere a liderului Hosni Mubarak, pe străzile orașelor Cairo, Alexandria și în portul Suez au izbuc­nit din nou proteste. Manifestațiile au început vineri, 25 ianuarie și au cau­zat rănirea a aproximativ 380 de civi­li și 100 de jandarmi, dar și moartea a cel puțin opt, dintre care un reprezentant al forțelor de ordine.

Primul președinte civil și democratic ales, Morsi a rugat populația să sărbă­torească „pașnic și civilizat”, însă divi­ziunea între egiptenii islamiști și egip­tenii liberali, laici și creștini s-a accen­tuat în mod deosebit în ultimii doi ani.

Protestatarii, reprezentanți ai opo­ziției, s-au adunat în Piața Tahrir din Cairo, în care se cerea moartea lui Mu­ba­rak în 2011, „scandînd cîteva dintre aceleași sloganuri de acum doi ani, precum «Poporul vrea să răstoarne regi­mul. Aceștia au blocat unul din cele mai circulate poduri din Cairo, dar și stația de metrou Anwar Sadat»” (bbc.co.uk, sîmbătă, 26 ianuarie). De asemenea, au atacat cu pietre mai multe sedii ale guvernoratelor egiptene (n.r.: subdiviziuni administrativ-teritoriale) și au încercat să distrugă gardul de sîrmă ghimpată care proteja palatul prezidențial din Heliopolis. „Opoziția, com­pusă din mișcări în majoritate de stînga și liberale a îndemnat la manifestații în toată țara împotriva președintelui Mohamed Morsi și Fraților Musulmani, principala forță politică din Egipt” (mediafax.ro, vineri, 25 ianuarie). Primul președinte civil și democratic ales, Morsi a rugat populația să sărbă­torească „pașnic și civilizat”, însă divi­ziunea între egiptenii islamiști și egip­tenii liberali, laici și creștini s-a accen­tuat în mod deosebit în ultimii doi ani, considerîndu-se că actualul președinte sprijină doar populația islamică.

Climatul tensionat din Egipt de vine­ri „se datora și așteptării verdictu­lui în procesul a 21 de «ultrași» respon­sabili de moartea a 74 de persoane la sfîrșitul unui meci de fotbal din Port-Said din februarie 2012” (mediafax.ro, vineri, 25 ianuarie). Sentința dată ulte­rior, sîmbătă, a decis pedepsirea cu moar­tea a acuzaților, „ceea ce a provo­cat noi proteste stradale violente, de data aceasta din partea susținătorilor celor condamnați, care au dus la moar­tea a 30 de persoane și vătămarea a altor 200” (guardian.co.uk, sîmbătă, 26 ianuarie). Asta în timp ce președin­tele Morsi convocase deja Consiliul Apărării Naționale pentru a găsi o so­lu­ție pentru calmarea populației în ur­ma protestelor de vineri, iar în Port-Said au fost trimise trupe armate pentru a restaura liniștea. Orașele în care au avut loc revolte au fost declarate zone periculoase, „atît din cauza manifestațiilor cît și din cauza cantităților mari de gaz lacrimogen rămase în urma con­fruntărilor dintre protestatari și jandar­mi. În Cairo, toate magazinele erau în­chise și orașul complet paralizat” (washingtonpost.com, sîmbătă, 26 ianuarie).

Cele două zile de proteste și victimele lor arată că Egiptul este încă marcat nu doar de o gravă criză economică, ci și de un dezechilibru de putere care scoate, pe rînd, taberele în stradă.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top