Ultima zi de Bush, intiia zi de Obama

Informare Niciun comentariu la Ultima zi de Bush, intiia zi de Obama 1

Cu mina pe telefon, fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, si-a luat adio de la Casa Alba. Acesta i-a sunat pe unii dintre liderii politici ai lumii, printre care premierul rus Vladimir Putin, presedintele georgian Mihail Saakasvili si liderul sud-coreean Lee Myung-Bak, pentru a le multumi pentru colaborarea din ultimii opt ani. Chiar daca s-a ales cu antipatia americanilor, "are convingerea ca a actionat asa cum i-a dictat constiinta, precizind ca a actionat intotdeauna in spiritul interesului tarii" (Europa FM, 19 ianuarie).

Dupa ce au servit impreuna cafeaua la Casa Alba, sotii Obama si fostul presedinte George W. Bush au plecat spre Capitoliu, unde noul lider al lumii si-a depus juramintul pe aceeasi Biblie ca si Abraham Lincon. In China, discursul pentru care actualul presedinte a fost laudat, a fost cenzurat: "La postul televiziunii centrale, discursul si traducerea sa in chineza au fost taiate in graba atunci cand noul presedinte a amintit ca "generatiile precedente au infruntat fascismul si comunismul nu doar cu rachete si tancuri, ci si cu aliante solide si convingeri puternice"" (Mediafax, 21 ianuarie). Noul conducator nu a avut probleme numai cu unele pasaje din discurs, ci si cu juramintul, "in timpul ceremoniei de marti, Obama, repetind cuvintele dupa Roberts, a plasat cuvantul "credinta" dupa cuvintele "presedinte al Statelor Unite" si nu conform textului inscris in Constitutie" (Agerpres, 22 ianuarie).

Ceremonia de investitura a noului presedinte, Barack Hussein Obama II, care a adunat aproximativ doua milioane de americani in Washington DC, a semanat mai mult cu un "cult al personalitatii" intr-o epoca a democratiei. "Pentru prima data in istorie, ceremoniile dureaza patru zile. In seara zilei de miercuri, vor fi organizate zece baluri, la care vor fi prezenti circa 10.000 de oficiali din intreaga lume", (Evenimentul Zilei, 20 ianuarie). Pentru "petrecerile" organizate in cinstea presedintelui de culoare, mai multe personalitati au fost generoase, printre care si Chad Hurley, co-fondatorul YouTube, dar, "conform dorintei acestuia, nici unul nu a dat mai mult de 50.000 de dolari", (Capital, 22 ianuarie).

Acum ca apele s-au mai linistit pentru noul presedinte si americanii si-au mai intors privirile de la el cit de cit, poate sa se ocupe de functia care i-a revenit. Americanii pot doar sa spere ca promisiunile din campanie se vor indeplini si ca nu vor ramine doar cu un juramint bilbiit si baloanele primite in Washington DC.

Adriana ZAVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top