Venezuela după Hugo Chavez

Informare Niciun comentariu la Venezuela după Hugo Chavez 2

După 14 ani de ocupare a funcției de președinte al Venezuelei, Hugo Chavez, în vîrstă de 58 de ani, s-a stins din viață marți, 5 martie. „De luni, incertitudinea plana în legătu­ră cu starea președintelui Venezuelei, spitalizat într-o clinică militară din capitală. Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sănă­tate se agravase în ultimele ore.” (mediafax.ro, miercuri, 6 martie) În luna octombrie a anului trecut, Cha­vez a cîștigat un nou mandat pen­tru șase ani cu un procent de 54,42% și cu o prezență la vot a ale­gă­torilor de aproape 81%.

După diagnosticarea bolii, în 2011, aparițiile în public ale preșe­dintelui Venezuelei au fost din ce în ce mai rare, „întorcîndu-se în atenția publică numai cînd adversarii săi politici îi preziceau demisia.” (reu­ters.com, marți, 5 martie) Acum, după decesul său, mesajele alia­ți­lor și dușmanilor de pe scena po­litică a lumii nu fac decît să scoată în evidență poziția acestora față de mo­dul de guvernare al lui Chavez. Dacă președintele bolivian Evo Mo­ra­les sau reprezentanții diplomației chineze i-au omagiat cali­tă­țile de con­ducător, președintele Barack Oba­ma sau premierul Canadei, Stephen Harper, văd în moartea lui Chavez șansa către un viitor mai bun și începerea unui nou capitol istoric al Venezuelei.

Oficialii nu s-au grăbit să por­tretizeze doar imaginea de lider fără cusur. Ed Royce, președintele comi­siei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanților în Congresul ame­rican, l-a caracterizat pe Chavez drept „un tiran care i-a forțat pe vene­zueleni să trăiască în frică. Bine că au scăpat de acest dictator” (cnn.com, miercuri, 6 martie).

În aceeași zi în care a fost anun­țat decesul lui Hugo Chavez, vice­președintele Venezuelei, Nicolas Ma­duro a declarat că un atașat mi­litar american la Caracas a fost acu­zat de conspirație și expulzat din țară. David Del Monaco a fost sus­pectat că „a căutat militari activi în Venezuela, inițial pentru a primi in­for­mații despre starea forțelor arma­te, apoi pentru a le propune proiecte des­tabilizatoare”. (hotnews.ro, marți, 5 martie)

Așadar, încercarea de a în­lătura adversarii politici ai țării con­tinuă și după dispariția conducă­to­rului, a că­rui moștenire ideologică este transferată, odată cu puterea, în mîi­nile presupusului său succesor.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top