Venezuela după Hugo Chavez
Informare 12 martie 2013 Niciun comentariu la Venezuela după Hugo Chavez 2După 14 ani de ocupare a funcției de președinte al Venezuelei, Hugo Chavez, în vîrstă de 58 de ani, s-a stins din viață marți, 5 martie. „De luni, incertitudinea plana în legătură cu starea președintelui Venezuelei, spitalizat într-o clinică militară din capitală. Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sănătate se agravase în ultimele ore.” (mediafax.ro, miercuri, 6 martie) În luna octombrie a anului trecut, Chavez a cîștigat un nou mandat pentru șase ani cu un procent de 54,42% și cu o prezență la vot a alegătorilor de aproape 81%.
După diagnosticarea bolii, în 2011, aparițiile în public ale președintelui Venezuelei au fost din ce în ce mai rare, „întorcîndu-se în atenția publică numai cînd adversarii săi politici îi preziceau demisia.” (reuters.com, marți, 5 martie) Acum, după decesul său, mesajele aliaților și dușmanilor de pe scena politică a lumii nu fac decît să scoată în evidență poziția acestora față de modul de guvernare al lui Chavez. Dacă președintele bolivian Evo Morales sau reprezentanții diplomației chineze i-au omagiat calitățile de conducător, președintele Barack Obama sau premierul Canadei, Stephen Harper, văd în moartea lui Chavez șansa către un viitor mai bun și începerea unui nou capitol istoric al Venezuelei.
Oficialii nu s-au grăbit să portretizeze doar imaginea de lider fără cusur. Ed Royce, președintele comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanților în Congresul american, l-a caracterizat pe Chavez drept „un tiran care i-a forțat pe venezueleni să trăiască în frică. Bine că au scăpat de acest dictator” (cnn.com, miercuri, 6 martie).
În aceeași zi în care a fost anunțat decesul lui Hugo Chavez, vicepreședintele Venezuelei, Nicolas Maduro a declarat că un atașat militar american la Caracas a fost acuzat de conspirație și expulzat din țară. David Del Monaco a fost suspectat că „a căutat militari activi în Venezuela, inițial pentru a primi informații despre starea forțelor armate, apoi pentru a le propune proiecte destabilizatoare”. (hotnews.ro, marți, 5 martie)
Așadar, încercarea de a înlătura adversarii politici ai țării continuă și după dispariția conducătorului, a cărui moștenire ideologică este transferată, odată cu puterea, în mîinile presupusului său succesor.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu