WikiLeaks și cele 1001 de nopți din Irak

Informare Niciun comentariu la WikiLeaks și cele 1001 de nopți din Irak 1

Pe 22 octombrie, WikiLeaks, site-ul specializat în furnizarea de in­for­mații secrete, a dezvăluit probabil cea mai mare scurgere de informații mi­litare din istorie. Cele 391 832 de ra­­poarte, cunoscute sub numele „The Iraq War Logs”, arată situația de pe tea­trele de operațiuni din Irak în pe­rioa­da 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2009.

„Documentele arată 109 032 de decese în Irak, între care 66 081 de civili, 23 984 de insurgenți, 15 196 for­țe guvernamentale irakiene și 3771 soldați din forțele de coaliție”, se menționează pe prima pagină a si­te-u­lui wikileaks.org.

Fondatorul paginii web, austra­lia­nul Julian Assange, a declarat, în­tr-o conferință de presă, că „documentele confidențiale ale armatei a­me­­ricane dezvăluie «realitatea» răz­bo­iului din Irak”. Presa in­ter­na­țio­na­lă a reacționat ra­pid la informațiile acestea și a tra­tat timp de mai multe zile subiectul pu­nînd presiune pe forțele de ocu­pa­ție din Irak. Ediția în limba engleză a televiziunii Al Ja­zee­ra spune că „amploarea de date conținute în do­sa­rele secrete dez­vă­lu­ie un război ca­re merge dincolo de orice informații des­pre conflict date publicului”( 23 octombrie).

Documentele publicate au stîrnit reacția oficialităților, iar postul ame­ri­can de te­le­viziune CNN in­for­mea­ză că „Pentagonul se pregătește pentru eliberarea mai multor informații se­crete, iar un oficial al Pen­ta­go­nului a declarat că Departamentul Apă­rării ela­borează un nou plan de a dis­tribui în siguranță și a proteja in­for­mațiile mi­litare și de altă natură”( 26 oc­tom­brie), iar „secretarul american de Stat, Hillary Clinton, re­fu­zînd să intre în detaliile acestor dez­vă­lui­ri, a con­dam­­nat scurgerea de infor­ma­­ții care ar putea pune în pericol «viața sol­da­ți­lor și civililor din Statele Unite și a alia­ților lor››” (Mediafax, 23 octom­brie).

Organizația pentru Drepturile Omu­lui a publicat pe site-ul său un răs­­puns oficial în legătură cu dez­vă­lui­rile din Irak: „Este clar că au­to­ri­tă­țile SUA știau de acest abuz siste­ma­tic (n.r.: ucideri deliberate, torturi, vio­lențe etc.) al trupelor irakiene, dar au predat mii de deținuți ori­cum” (23 octombrie).

Documentele secrete arată infor­ma­­ții și în legătură cu România. An­ga­jații unei companii de securitate din țară au participat la nu­me­roa­se ope­rațiuni, se arată în jurnalele Wi­ki­Leaks. Astfel „angajații unei com­panii românești denumite Da­nu­bia Global au ucis trei irakieni la Fa­llu­jah în 2006, potrivit documen­te­lor, iar ulterior au refuzat să răspundă în­tre­bărilor cu privire la incident, ci­tînd o politică a companiei de a nu oferi informații anchetatorilor”. (Ro­mâ­nia liberă, 24 octombrie). Pentru ad­mi­­nistrația Obama, urmează o altă pe­rioadă în care va fi supusă presiunii me­­diatice, asta în condițiile în care pre­ședintele are cea mai mare cădere în sondajele de popularitate.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top