WikiLeaks și cele 1001 de nopți din Irak
Informare 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la WikiLeaks și cele 1001 de nopți din Irak 1Pe 22 octombrie, WikiLeaks, site-ul specializat în furnizarea de informații secrete, a dezvăluit probabil cea mai mare scurgere de informații militare din istorie. Cele 391 832 de rapoarte, cunoscute sub numele „The Iraq War Logs”, arată situația de pe teatrele de operațiuni din Irak în perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2009.
„Documentele arată 109 032 de decese în Irak, între care 66 081 de civili, 23 984 de insurgenți, 15 196 forțe guvernamentale irakiene și 3771 soldați din forțele de coaliție”, se menționează pe prima pagină a site-ului wikileaks.org.
Fondatorul paginii web, australianul Julian Assange, a declarat, într-o conferință de presă, că „documentele confidențiale ale armatei americane dezvăluie «realitatea» războiului din Irak”. Presa internațională a reacționat rapid la informațiile acestea și a tratat timp de mai multe zile subiectul punînd presiune pe forțele de ocupație din Irak. Ediția în limba engleză a televiziunii Al Jazeera spune că „amploarea de date conținute în dosarele secrete dezvăluie un război care merge dincolo de orice informații despre conflict date publicului”( 23 octombrie).
Documentele publicate au stîrnit reacția oficialităților, iar postul american de televiziune CNN informează că „Pentagonul se pregătește pentru eliberarea mai multor informații secrete, iar un oficial al Pentagonului a declarat că Departamentul Apărării elaborează un nou plan de a distribui în siguranță și a proteja informațiile militare și de altă natură”( 26 octombrie), iar „secretarul american de Stat, Hillary Clinton, refuzînd să intre în detaliile acestor dezvăluiri, a condamnat scurgerea de informații care ar putea pune în pericol «viața soldaților și civililor din Statele Unite și a aliaților lor››” (Mediafax, 23 octombrie).
Organizația pentru Drepturile Omului a publicat pe site-ul său un răspuns oficial în legătură cu dezvăluirile din Irak: „Este clar că autoritățile SUA știau de acest abuz sistematic (n.r.: ucideri deliberate, torturi, violențe etc.) al trupelor irakiene, dar au predat mii de deținuți oricum” (23 octombrie).
Documentele secrete arată informații și în legătură cu România. Angajații unei companii de securitate din țară au participat la numeroase operațiuni, se arată în jurnalele WikiLeaks. Astfel „angajații unei companii românești denumite Danubia Global au ucis trei irakieni la Fallujah în 2006, potrivit documentelor, iar ulterior au refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la incident, citînd o politică a companiei de a nu oferi informații anchetatorilor”. (România liberă, 24 octombrie). Pentru administrația Obama, urmează o altă perioadă în care va fi supusă presiunii mediatice, asta în condițiile în care președintele are cea mai mare cădere în sondajele de popularitate.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu