Yankeul care s-a jucat cu focul
Informare 5 aprilie 2011 Niciun comentariu la Yankeul care s-a jucat cu focul 0În zece zile lumea s-a făcut mică, iar Mecca s-a cutremurat. Într-un suflet s-au adunat zeci de oameni pe străzile Afganistanului după ce, pe 21 martie, credințele lor au fost arse în public în Florida. În aceea zi, pastorul Terry Jones, reprezentant al Bisericii Dove World Outreach Center dădea foc la o copie a Coranului, potrivit Hotnews.ro. Pe bună dreptate sau nu, afganii au început să strige pentru valorile sacre sau să-și arate încă o dată ura față de americani. Plecînd de la acest fapt, chiar dacă toți trăim într-un „sat global”, ar trebui să ne asumăm riscul că, din conflictul dintre culturi și mîndriile națiunilor, se iese cu multe răni.
Ziua de vineri, 1 aprilie 2011, i-a pus pe mulți pe gînduri. Presa internațională și cea națională anunța că a avut loc cel mai grav atac asupra sediului Națiunilor Unite (ONU) din Afghanistan, mai exact din Mazar-i-Sharif, după ce talibanii au fost înlăturați de la putere, de la finele anului 2001. În urma lui, șapte angajați ai ONU au fost uciși, printre care și un român, doi dintre ei fiind decapitați. Jurnaliștii spun că gestul pastorului a răscolit gîndurile afganilor, care au început să protesteze pe străzi, să se înarmeze și să dea foc la clădiri. (Mediafax, 1 aprilie). De pe Mediafax.ro, citînd Agenția France-Presse, se arată că protestele continuă, numărul morților și răniților este în creștere, la fel ca violențele asupra civililor străini. Tot din aceleași surse aflăm că oamenii scandează „Moarte Americii” și „Moarte lui (Hamid) Karzai”, președintele afgan, iar că șeful biroului ONU a supraviețuit atacului deoarece i-a convins pe atacatori că este musulman, vorbindu-le pe limba lor, în dari.
Terry Jones a declarat că nu se simte responsabil de ceea ce s-a întîmplat în Afghanistan, potrivit ziarului România Liberă din 2 aprilie, și își justifică faptele spunînd: „Am vrut să atragem atenția în legătură cu această religie importantă și acest element periculos. Eu cred că (n.r.- atacul de vineri) dovedește că există elementul radical al Islamului”. Și ca să fie și mai credibil, citind declarațiile lui în The Sunday Telegraph, aflăm că ar dori „să organizeze un proces în care să fie judecat profetul Mahomed”. Președintele SUA, Barack Obama, caracterizează acțiunile pastorului ca fiind un „gest de extremă intoleranță și sectarism”, ținînd să precizeze și că reacțiile afganilor de „atacare și ucidere a unor oameni nevinovați, ca măsură de represalii”, nu sînt întemeiate. Mai mult, el este de părere că „reprezintă un afront la decența și demnitatea umană. Nici o religie nu tolerează masacrul și decapitarea oamenilor nevinovați”, se prezintă într-un comunicat de presă al președinției americane.
Poate că este vorba de un act iresponsabil declanșator de acte teroriste la nivel global, așa cum se mai scria prin gazete, însă poate fi văzut și ca o barieră între oameni, între ceea ce cred alții că este drept sau nedrept, sacru, sfînt și cine are lumea la picioare. În prezent, acolo stau cîteva capete.
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu