Comunistii din Republica Moldova nu au avut curajul sa rupa cordonul ombilical cu Moscova

Eveniment Niciun comentariu la Comunistii din Republica Moldova nu au avut curajul sa rupa cordonul ombilical cu Moscova 7

La citeva luni de la arestarea sa, pentru ca a vrut sa depuna flori la statuia lui Stefan cel Mare din Chisinau, Dorin Chirtoaca ajunge primarul general al capitalei. Se intimpla in turul al doilea al alegerilor din 3 iunie 2007, atunci cind l-a invins pe candidatul comunist la primaria capitalei Republicii Moldova. Este tinar, “necomunist” si crede in cetatenii tarii mai mult decit in guvernare. Atunci cind politistii au arestat un om ce a iesit la protest cu un purcel si un magar, l-a chemat la Primarie. Atunci cind a fost “arestat” bradul de Craciun, pentru a doua oara, a iesit in fata. Daca au confiscat si scena pe care urma sa aiba loc un concert pe 25 decembrie, artistii au cintat “cocotati” pe un havuz, tot la rugamintea primarului. Ironizat de adversarii politici, Dorin Chirtoaca nu cedeaza atit de usor. Lupta, atit cit mai are putere, cu Guvernul, politia si comunistii din fiecare institutie din Republica Moldova.

OPINIA VECHE: In 2008, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita in Republica Moldova intr-un cerc foarte restrins, la sediul Mitropoliei Basarabiei.  In ce masura credeti ca sint indreptatiti cetatenii acestei tari sa comemoreze momentul istoric de la 1 decembrie 1918?

DORIN CHIRTOACA: De 1 Decembrie, chiar la ora 8:30 dimineata, la primarie, l-am avut ca oaspete pe secretarul de stat Mihai Gheorghiu, seful Departamentului pentru relatiile cu romanii de pretutindeni si de asemenea, al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova si impreuna am donat un microbuz cu o capacitate de circa 20 de locuri pentru elevii de la Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol. A fost o actiune si cu caracter de simbol -1 decembrie, pentru ca ei sint cei care apara romanismul acolo, dincolo de Nistru. Microbuzul a fost infasurat in tricolor, avea si un aer de sarbatoare, nu a fost doar o simpla donatie, o asigurare cu transport a unui liceu din Republica Moldova. Au urmat acele depuneri de flori.  Partidul Liberal din care fac parte a organizat, al doilea an la rind, un concert in scuarul Teatrului de Opera si Balet. Am inteles ca a participat mult mai multa lume fata de 2007. Nu este un caracter oficial al acestei sarbatori, la care sa participe si autoritatile centrale, dar asta pentru ca  exista o anumita ostilitate la nivel central fata de tot ceea ce inseamna romanism in Republica Moldova si sint convins ca aceasta abordare are un caracter completamente temporar. O sa revina, sint convins, sarbatorile acestea, la ceea ce inseamna nivelul lor firesc.

O. V.: In conditiile actuale,  mai exista vreo sansa ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania?

D. C.: In conditiile actuale vorbim despre obiectivul integrarii europene al Republicii Moldova, asa cum l-a avut si il are in desfasurare Romania, iar nedreptatile care au fost comise de-a lungul istoriei in ceea ce priveste Romania si nordul Bucovinei, Basarabia, sudul Basarabiei, nu mai pot fi rezolvate prin modalitatea in care s-au rezolvat la 1918. Exista solutia Europeana, care inseamna disolutia frontierelor si respectarea standardelor europene in toate regiunile Europei, ceea ce, in principiu, scoate de pe agenda o problema cu privire la o revizuire teritoriala nu doar in aceasta parte a Europei, ci peste tot. Alsacia si Lorena au fost disputate de Germania si Franta multe secole si astazi nu mai exista o asemenea problema in aceasta parte a Europei. Subiectul unirii Basarabiei cu Romania a fost atit de mult si discutat si speculat in ultimii 20 de ani in politica din regiune, incit exista chiar si o rezerva la nivelul  populatiei. Iar problemele de ordin social atit de mult domina in prezent, incit relansarea acestui subiect ar putea provoca o reactie adversa. In opinia mea, trebuie promovata respectarea a tot ceea ce inseamna mod european de administratie, de viata, precum si nivelul de trai european, atit in partea dreapta, cit si in partea stinga a Prutului, ceea ce ar putea duce, in cele din urma, la dobindirea unui statut de stat asociat al Republicii Moldova fata de Uniunea Europeana. Cred ca acesta trebuie sa fie obiectivul asumat si realizat in urmatorii ani.

“Nu e nevoie de bani ca sa te abtii sa cenzurezi”

O. V.: Comunistii din Republica Moldova sint foarte controversati. Se declara pentru aderarea la Uniunea Europeana, dar, in acelasi timp, actioneaza intr-un mod care nu serveste acestui “scop”. Un exemplu este si refuzul de a prelungi licenta postului de televiziune ProTV Chisinau.

D. C.: Multumesc pentru oportunitatea de a critica guvernarea comunista. Comunistii si, in general, nomenclatura sovietica din Republica Moldova si-a epuizat orice sansa de a-si mai asuma vreun obiectiv european, de integrare europeana. In ultimii 20 de ani, in afara de declaratii proeuropene si actiuni impotriva integrarii europene nu am avut parte de nimic. Aceasta a descalificat practic intreaga clasa politica care a guvernat in Republica Moldova pina in prezent. Asta s-a intimplat pentru ca, spre deosebire de tarile baltice, nomenclatura sovietica comunista din Republica Moldova nu a avut curajul sa rupa cordonul ombilical cu Moscova si respectiv sa isi asume un nou destin al tarii. Au preferat sa persiste in duble standarde, in declaratii oportuniste, de conjunctura, doar pentru a se mentine la putere. Lucrul acesta nu a fost inteles din prima de majoritatea cetatenilor dar, spre satisfactia noastra, din ce in ce mai multi oameni acum inteleg cum de fapt au stat lucrurile si in prezent nu mai sint credibili in aceasta privinta. Este adevarat ca in 2005 le-a reusit o anumita manipulare in acest sens, atunci cind au trecut de la declaratii pro Uniunea Rusia  – Belarus spre declaratii proeuropene. Dar au confirmat mai tirziu ca nu-si doresc sub nici o forma integrarea europeana si, atita timp cit nici macar libertatea presei, independenta justitiei, autonomia locala, neinterventia statului in activitatea agentilor economici nu functioneaza, inseamna ca nu este vointa. Nu e nevoie de bani ca sa te abtii sa cenzurezi sau sa te abtii sa obstructionezi posturi de radio sau de televiziune, dupa cum s-a intimplat si cu ProTV. Exista o mentalitate totalitara care, dupa cum se vede, nu mai poate fi extirpata din fiinta acestor persoane. Ramine doar solutia inlocuirii lor.

O. V.: Liderii Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) sustin ca postul de televiziune ar denatura informatiile prezentate. Totodata, potrivit sondajelor de opinie, ProTV Chisinau este cel mai bun post de televiziune din Moldova. Ce se va intimpla daca statia isi va pierde pina la urma dreptul de emisie?

D. C.: In primul rind, in urma mobilizarii la nivelul societatii civile impotriva partidelor politice si a comunitatii internationale, institutia de reglementare, Consiliul de Coordonare a Audiovizualului si-a revazut decizia initiala si a anuntat un moratoriu pina dupa alegerile parlamentare, anuntind ca nu vor insista asupra organizarii concursului si, respectiv, nu vor interzice activitatea ProTV, cel putin pina dupa alegeri. Prin aceasta s-a dat urmatorul semnal: in cazul in care nu va mai fi actuala guvernare dupa alegeri, atunci legea va fi pusa in aplicare dupa cum va considera de cuviinta noua majoritate parlamentara si, probabil, va fi prelungita automat, de drept, licenta ProTV; iar in cazul in care va ramine actuala guvernare, urmeaza a fi pus in aplicare, pina la capat, planul pregatit acuma pentru noiembrie-decembrie si anume, anuntarea unui concurs si probabil lipsirea ProTV de licenta.  ProTV este postul cu cea mai mare audienta si toate rapoartele de monitorizare arata o abordare echilibrata, echidistanta si obiectiva a realitatii din Republica Moldova. Sint multe alte posturi care pe fata sustin o anumita formatiune politica sau promoveaza guvernarea si nu au fost sanctionate in nici un fel si nici avute in vedere de autoritatea de reglementare, ceea ce arata foarte clar ca este o presiune de ordin politic asupra ProTV, tocmai pentru audienta mare pe care o are si pentru faptul ca poate da posibilitatea oamenilor sa se informeze obiectiv. In plus, au fost facute declaratii de catre Iurie Rosca in sensul inchiderii ProTV, declaratii pe care le-a facut inainte de a se expune autoritatea de reglementare. Asta a aratat clar ca exista un interes de ordin politic la mijloc, promovat de catre un vicepresedinte al Parlamentului. Prin urmare, ceea ce a mai facut dupa aceea, si anume decizia de a nu prelungi licenta s.a.m.d., nu a fost altceva decit executarea acelui ordin politic.

“Fie executi ce-ti spunem, fie pleci”

O. V.: In afara de PPCD, cine mai sint actorii acestui scenariu de persecutare a presei?

D. C.: In spatele tuturor actiunilor cu caracter represiv sau cu caracter de limitare a democratiei din Republica Moldova stau comunistii. Chiar daca, in anumite situatii, in fata pot sa apara alti citiva actori, ei nu sint altceva decit sateliti ai comunistilor, insa in realitate activitatile sint coordonate de comunisti. Pentru ca doar ei au puterea reala sa influenteze asemenea decizii, intrucit detin majoritatea in toate institutiile, toate forurile decizionale, au guvernul. Aceste personaje care uneori incearca sa fie promotorii anumitor actiuni si incearca  in felul asta sa se disocieze de comunisti si sa atraga atentia asupra lor, incercind sa ii puna in umbra pe comunisti, incearca o manipulare ieftina, pe care nu cred ca o mai gusta cineva astazi. Este un lucru stiut. Orice actiuni care sint efectuate in regim de putere publica apartin celor care detin puterea, iar puterea astazi o detine partidul comunistilor si cei care sint pe linga ei. Exponentii comunistilor din tabara democratica probabil au anumite avantaje si pentru aceste avantaje sint gata sa faca lucrurile murdare pe care le-au facut in ultimii ani, dar in nici un caz nu se poate spune ca ar putea sa o faca de unii singuri.

O. V.: Cita libertate au jurnalistii din Moldova?

Fiecare isi alege o cale si in viata si in activitatea profesionala. Da, este greu sa iti asumi libertatea de care in mod normal ai beneficia intr-un stat in care s-ar respecta drepturile omului si libertatea de exprimare si libertatea presei, cel putin la nivelul la care se respecta in Uniunea Europeana. Dar daca iti asumi acest lucru si esti consecvent in ceea ce faci, chiar daca nu din prima, pina la urma reusesti sa ai aceasta libertate. S-ar putea sa nu-ti reuseasca intr-o anumita institutie, s-ar putea sa fii obligat la un moment dat sa alegi intre a-ti pastra integritatea profesionala si a ramine sa lucrezi undeva , dar, cu siguranta, nu in toate institutiile mass-media din Republica Moldova, exista un asemenea tratament al jurnalistilor. Sint destule, sint convins, unde e greu sa iti asumi in totalitate libertatea de a fi jurnalist si poate sa ti se spuna cu text deschis “fie executi ce-ti spunem, fie pleci”, dar sint si institutii unde poti avea o prestatie chiar foarte buna. Important este sa nu oscilezi de la ceea ce inseamna integritatea profesionala si  respectarea deontologiei profesionale. Si atunci, pas cu pas, totul o sa mearga, chiar si aici, la Chisinau.

“In Chisinau nu e deloc o atmosfera comunista”

O. V.: Comunistii au pierdut alegerile locale din 2007. Ce sanse credeti ca au la alegerile parlamentare din primavara?

D. C.: Comunistii au pierdut si alegerile parlamentare din 2005. Nu au mai luat 50%, asa cum luasera in 2001. Din 2001 incoace, ei sint intr-o permanenta scadere. Scaderea nu a fost foarte accentuata la inceput, in primii cinci ani, insa din 2005 pina in prezent  au scazut foarte mult si scad in continuare. Nici in 2005 si nici in 2007 comunistii nu au avut nici o sansa sa formeze o majoritatea parlamentara, in 2007 majoritati la nivelul raioanelor, fara sustinerea unor partide cu denumiri cel putin democratice. In 2005 au facut-o impreuna cu PPCD, Partidul Democrat, Partidul Democrat Liberal, iar in 2007, de asemenea, cu aceleasi partide pentru a putea forma majoritati  in consilii locale si chiar si in consiliul municipal. Asta arata foarte clar ca partidul comunistilor nu mai poate guverna de unul singur, nu mai are nici o sansa, insa, in cazul in care in partidele democratice din nou vor avea loc tradari, atunci majoritatea urmeaza a fi formata in functie de citi oameni verticali si partide consecvente  si citi tradatori vor fi, dupa alegerile parlamentare, intre cei care vor accede in Parlament. Pina la urma, cetatenii isi vor spune cuvintul in ceea ce priveste cit de mult pot fi aceste partide prezente in viata politica, dar si din punctul meu de vedere si din punctele de vedere ale mai multor colegi, asemenea persoane si asemenea partide care declara ca sint pentru democratie si pentru Europa, dar  in realitate colaboreaza foarte strins cu partidul comunistilor si se afla intr-o alianta permanenta pe fata si tacit cu ei, asemenea partide pur si simplu trebuie ignorate pentru ca nu fac altceva decit sa paraziteze scena politica si spectrul politic din Republica Moldova.

O. V.: Simpatizantii regimulu comunisti sustin ca, in ultimii opt ani, in Republica Moldova s-au schimbat multe lucruri, in bine.

D. C.: Ce inseamna simpatizanti ai regimului comunist in Republica Moldova atunci cind peste un milion de oameni sint plecati peste hotare? Din 2001 si pina in prezent plecarile au continuat. Tinerii care absolvesc, practic, nu-si gasesc un loc de munca bine platit aici sau, in general, nu isi gasesc un loc de munca si sint nevoiti de asemenea sa plece si atunci, odata cu plecarea populatiei active, care isi propune sa isi aduca aportul pentru dezvoltarea tarii, in tara ramin doar cei care nu mai pot pleca si cei sint inca nostalgici pentru perioada sovietica. De fapt, multi dintre cei care au sustinut comunistii in 2001 sau in 2005 si au mers pe formulele populiste si pe promisiunile de reintoarcere a vremurilor sovietice in Republica Moldova, astazi, nu mai gindesc asa. Ei au inteles ca au fost mintiti de comunisti si sint in cautarea unei alternative. In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca, in ultimii opt ani noi avem  instaurata o propaganda totala la nivelul mass-media, cu acoperire nationala. La Chisinau si in citeva localitati lucrurile stau altfel si acolo unde este acces la informatie, comunistii sint la coada sondajelor.

O. V.: Spuneati ca cetatenii din Republica Moldova si-au depasit demult conducerea.

D. C.: Da, si sustin in continuare acest lucru. In cazul in care am fi avut merite ale Guvernului in ceea ce priveste dezvoltarea economica si, in general, dezvoltarea Republicii Moldova, atunci lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Oamenii ar fi privit cu speranta spre Guvern. Atita timp cit pentru toata lumea este clar ca statul din Republica Moldova supravietuieste datorita banilor care vin de peste hotare si ca, in ciuda obstacolelor puse de guvernare, totusi, a reusit o anumita dezvoltare, inseamna ca populatia Republicii Moldova este capabila sa infrunte o guvernare ostila cu o mentalitate totalitara si cu un mod totalitar de abordare a realitatii din Moldova.

“Nu ma asteptam ca pomul de Craciun sa fie arestat si sechestrat la Ocolul Silvic”

O. V.: O alta problema in Republica Moldova este si Politia, care nu colaboreaza deloc cu Primaria, ci din contra, refuza ostentativ sa ii  indeplineasca ordinele.

D. C.: Niciodata nu am renuntat in ceea ce priveste chemarea la ordine a Politiei, chiar daca ei refuza, chiar daca avem actiuni ale Politiei prin care se incalca legea. Am spus de citeva ori deja, este vorba despre un grup de persoane care sint servile si slujesc actuala guvernare, nu legea. In mare parte, colaboratorii din Ministerul de Interne din municipiul Chisinau incearca sa isi faca datoria. In mod normal, acest grup trebuie eliminat din sistem. Conform standardelor europene, ar trebui sa avem descentralizarea Politiei si trecerea Politiei Municipale in subordinea Primariei, pentru ca este si finantata din bugetul local. Insa pina atunci incercam pe cit este posibil sa determinam Politia sa isi faca datoria, iar acolo unde se refuza se incalca flagrant legislatia si obligatiile de serviciu, punem aceasta realitate la dispozitia cetatenilor, pentru ca oamenii sa vada si sa inteleaga de ce se intimpla asa si nu in alt mod. Problema Politiei poate fi rezolvata definitiv o data cu schimbarea la nivel politic, la nivel central a situatiei pentru ca Guvernul sa nu mai intervina in activitatea administratiei locale, iar politia sa fie obligata sa isi respecte angajamentele fata de lege.

O. V.: In afara de purcei, magari, scene si brazi, ce mai pot aresta politistii din Republica Moldova?

D. C.: Pai, au confiscat cadourile pregatite de primarie pentru copiii orfani de la Casa de Copii din Straseni si asta cred ca a fost culmea absurditatii pe care am trait-o in anul 2008 in Chisinau. Nu am inteles si nici nu pot intelege acest abuz al Politiei. Ei pretind ca acele daruri nu au avut o factura, desi factura le-a fost prezentata la cinci minute dupa ce a fost oprit transportul. Totusi, au confiscat cadourile, desi Primaria a mai distribuit cadouri la mai multe scoli speciale si orfelinate din Chisinau cu ocazia sarbatorilor. De fiecare data au ajuns la destinatie si doar in cazul acestui orfelinat din Straseni politia a obstructionat actiunea noastra in mod vadit. Confiscarea cadourilor a depasit limita oricarei imaginatii si ratiuni umane sanatoase.

O. V.: “Razboiul brazilor” este o sintagma intilnita tot mai des in presa.  Credeti ca Guvernul este constient de imaginea pe care si-o creaza in urma furturilor de brazi din ultimii doi ani?

D. C.: Nu m-am asteptat la o asemenea anvergura a problemei organizarii manifestarilor de Craciun si de Revelion in Chisinau. Chiar nu ma asteptam ca pomul de Craciun sa fie arestat si sechestrat dupa aceea la Ocolul Silvic. Ma asteptam sa nu admita amplasarea lui in Piata Marii Adunari Generale. Eventualul abuz la care ma asteptam din partea Guvernului nu insemna pentru noi ca urma sa renuntam la obligatiile noastre, pe care le avem conform legii. Si atunci am spus ca chiar daca ne vor impiedica sa il amplasam in Piata Marii Adunari Generale, oricum avem obligatia sa decidem asupra acestui lucru si daca ne vor impiedica atunci il vom reamplasa acolo unde va fi posibil. Nici nu a intrat pomul de Craciun in Chisinau, a fost arestat pe drum. Foarte straniu a fost faptul ca nici unul dintre locurile propuse nu au fost agreate de Guvern. Pina la urma, politia a executat ordinele guvernarii comuniste, iar tot ce a urmat dupa aceea, disparitia pomului de Craciun, confiscarea cadourilor, arestarea animalelor in centrul Chisinaului, impiedicarea impodobirii a citorva alti brazi din Chisinau si, respectiv, confiscarea scenei, toate astea nu au facut altceva decit sa arate adevarata fata a comunistilor. Poate ei nici nu si-au dat seama unde pot ajunge cu aceste abuzuri, cum ei insisi urmau sa se demaste prin aceste actiuni de impunere si manifestare a puterii totale pe care o detin. Faptul ca bradul a ajuns la copiii din orfelinat nu e rau. Partea mai putin buna este ca au procedat intr-un mod ilegal, pentru ca ei au donat ceva ce nu le apartine. Din punctul de vedere al legii, asta inseamna furt. Acei copii care nu stiu despre ce e vorba, pentru ca elevii din clasele mai mari stiu exact ce s-a intimplat cu bradul, cind vor creste si vor afla ca au primit de fapt un brad furat de politie, nu stiu in ce masura vor avea o amintire la fel de placuta, asa cum se creaza ea acum. In acest caz, furtul a devenit o modalitate de creare a unei atmosfera de sarbatoare.

“Comunistii nu se vor impaca cu gindul ca exista o alta putere la nivel local”

O. V.: Se vorbeste tot mai mult despre un razboi rece intre guvernare si Primaria Chisinau. De ce fel de arme credeti ca mai dispun Guvernul si presedintia RM impotriva dvs.?

D. C.: Niciodata nu m-a interesat sa ne verificam arsenalul. De la bun inceput le-am propus o formula absolut fireasca intr-o societate democratica, de colaborare intre administratia locala si Guvern, si anume aceea a competitiei, o concurentei si a colaborarii la nivel tehnic. Asta ar fi permis cetatenilor sa urmareasca ce face Guvernul si ce face Primaria, ca dupa aceea sa decida care dintre actorii politici urmau a fi sustinuti cu preponderenta la urmatoarele alegeri. In locul acestei competitii propuse de noi dupa alegeri, am primit ostilitatea Guvernului si modul complet neinspirat de a actiona in ceea ce priveste municpiul Chisinau, prin blocare financiara, prin actiuni concentrate ale Guvernului directionate impotriva Primariei, prin acele abuzuri pe care le-am discutat deja.  Evident ca au observat ca lucrurile merg mai bine in Chisinau fata de cum mergeau inainte si au depus mai mult efort in vederea crearii unor noi obstacole. Insa, intrucit toate aceste actiuni erau lipsite de logica si aveau la baza doar un singur obiectiv si anume acela de a nu permite o dezvoltare si o activitate fireasca, aceastea s-au intors ca un boomerang impotriva lor insisi. Prin aceasta situatia lor se inrautateste mai mult decit pina acum.

O. V.: Cit va dura acest razboi?

D. C.: Atita timp cit comunistii vor fi la guvernare, ei nu se vor impaca cu gindul ca nu exista o alta putere la nivel local. In mintea lor nu exista pluralism. Chiar dupa alegeri, comunistii au declarat ca in municpiul Chisinau, in opinia lor, a avut loc o eroare. Cetatenii au comis o greseala si respectiv ei, comunistii, prin toate pirghiile pe care le au, vor incerca sa corecteze o asemenea greseala. O asemenea abordare a democratiei inseamna nerecunoasterea de fapt a democratiei si promovarea totalitarismului. Opinia cetatenilor trebuie sa fie respectata oricare ar fi aceasta, atit timp cit ei sint aceia care decid suveranitatea. Aceasta declaratie a lor inseamna uzurparea puterii si exercitarea suveranitatii in nume propriu. Nici un guvernant nu are un asemenea drept. Le-am spus cu text deschis, si nu o data, ca prin aceasta ei isi fac in primul rind lor insisi rau, pentru ca tot ceea ce intreprind se intoarce impotriva lor. Dar, pe de alta parte, ne creaza noua situatii mai favorabile, pentru ca are loc o victimizare a administratiei locale si cetatenii sustin idea de solidaritate. Din oricare punct de vedere am privi, ceea ce fac comunistii astazi le creaza in primul rind lor mai multe probleme decit noua, chiar daca pentru noi asta inseamna o situatie mai complicata si mai putine oportunitati pentru a ne dezvolta.  In ansamblu, au de pierdut in primul rind comunistii.

O. V.: Este Republica Moldova un stat totalitar?

D. C.: Republica Moldova are un Guvern de sorginte totalitara care oscileaza intre respectarea unor norme democratice care si-au facut loc in societate din ‘90 incoace si instaurarea, pas cu pas, a totalitarismului in diferite domenii. Ei si-ar dori sa aiba totalitarism peste tot, dar nu dispun de ceea ce a dispus URSS pentru asa ceva si nu-si pot permite sa aplice ca si autoritatile de pe vremea URSS-ului, aceleasi metode, pentru ca asta ar insemna izolarea Republicii Moldova in plan international. Intentia clara a guvernarii este de a instala un totalitarism al secolului XXI , asa cum poate fi acesta realizat. Da, acest lucru reprezinta o prioritate pentru ei.

Exista o asemanare intre mine si Traian Basescu

O. V.: Veti candida, peste citiva ani, sa zicem, la functia de Presedinte al Republicii Moldova?

D. C.: Deocamdata am un mandat din partea locuitorilor Chisinaului pentru perioada 2007-2011. Chiar si din punct de vedere constitutional, pentru a candida la functia de presedinte este nevoie sa fi atins virsta de 40 de ani. Din ambele puncte de vedere, un asemenea demers ar fi neinspirat si imposibil. La nivelul Chisinaului lucrurile trebuie rezolvate asa cum  ne-am asumat ca echipa in anul 2007, iar respectarea acestor angajamente va putea da raspunsul la intrebarea cu privire la postul de presedinte.

O.V.: Este sau va fi Traian Basescu un exemplu in acest sens?

D. C.: In activitatea mea nu am cautat sa imi fac modele si sa urmez calea pe care a avut-o un anumit politician. Am studiat in schimb si am urmarit activitatea celor mai proeminente figuri politice. Exista o asemanare in traiectoria politica a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care de asemenea a fost primar al capitalei si a pornit schimbarea acum citiva ani. In acelasi timp, am urmarit activitatea lui Martin Luther King, care in anii ‘60 afirma lucruri care pe atunci pareau imposibile, dar iata ca astazi, prin alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite arata ca in 40 de ani se poate trece de la lucruri de neimaginat la lucruri reale si am tras urmatoarea concluzie: intotdeauna obiectivele trebuie sa fie corecte si sa reprezinte interesul celor pe care urmeaza sa ii servesti  din functia publica pe care o ai. In cazul in care aceasta estimare este corecta, atunci este doar o problema de timp. In cazul Americii, problema pusa corect acum 40 de ani a avut nevoie de acest termen pentru a fi rezolvata; in cazul Romaniei, problema pusa corect de Traian Basescu a avut nevoie de citiva ani de zile. In ceea ce priveste Republica Moldova, in doi ani de zile s-a reusit schimbarea viziunii cetatenilor in ceea ce priveste optiunea politica. In 2005 am candidat pentru prima data la functia de primar si pe atunci chiar era luat in deridere acest lucru, iar timp de doi ani de zile lucrurile s-au schimbat in asa fel incit marea majoritate a urmat oferta propusa de Partidul Liberal.

Lina VDOVII

Primarul liberal al Chisinaului

Din 17 iunie 2007, Dorin Chirtoaca este primarul general al municipiului Chisinau, Republica Moldova. Licentiat al Facultatii de Drept de la Universitatea din Bucuresti in Stiinte Juridice, actualul primar al capitalei Republicii Moldova a absolvit, in acelasi timp, si Universitatea Paris I Panthéon – Sorbonne, cu diploma de licenta in Drept European (Maitrise en Droit, Mention Droit Europeen). In perioada 2001-2002 a fost redactor la emisiunea “Surprize, Surprize” de pe postul de televiziune TVR 1, iar in 2002 ajunge redactor-sef la aceeasi emisiune.

Din 2003 pina in 2005 a fost coordonator de proiecte in cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. S-a implicat in politica in mai 2005, cind a fost ales vicepresedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova.

In 2006 a luat parte la programul la “The European Union Visitors” (n.r.: “Vizitatorii Uniunii Europene”), organizat de catre Comisia Europeana, impreuna cu Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, desfasurat la Bruxelles, Belgia. In 2007, a participat la programul “Cum sa tratam problema trecutului comunist avind in vedere ca un exemplu este experienta Germaniei”, in Berlin, Germania.

La 17 iunie 2007, Dorin Chirtoaca l-a invins pe contracandidatul sau din partea Partidului Comunist la Primaria Chisinaului cu 61,17 % din voturi, devenind, in felul acesta, primul primar liberal al Chisinaului.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top