Corneliu Munteanu: Prefer să lucrez în laborator decît să fiu rector
Eveniment 17 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Corneliu Munteanu: Prefer să lucrez în laborator decît să fiu rector 14Dacă rectorul preia și atribuțiile unui manager, universitatea devine o afacere?
Nu neapărat o afacere, dar ea trebuie să fie antreprenorială, deschisă către mediul de afaceri. Am remarcat o deschidere din partea prefecturii locale și am participat în decembrie și la o întîlnire la nivelul comitetului oamenilor de afaceri din Iași și din jurul Iașului, pentru a crea și a eficientiza perioada de practică și pentru a crea un cadru nou pe zona cercetării. Aici unde trebuie să devenim antreprenoriali, trebuie să creem centre de cercetare cu tematică bine definită.
Universitățile ar trebui să fie autofinanțabile
Și atunci cum priviți dumneavoastră atribuțiile unui rector-manager?
Am declarat un management colaborativ. Tot ce decidem, o facem împreună. Sînt decizii punctuale la nivelul biroului de conducere al universității dar vor fi luate într-o atentă colaborare cu Senatul. Ori de cîteori vor fi decizii importante, trebuie obținut avizul Senatului.
Într-un clasament realizat anul trecut s-a arătat că majoritatea rectorilor ieșeni au publicate un număr relativ mic de lucrări în reviste de specialitate. Cît de important este acest criteriu de „cercetător productiv”?
Eu cred că un rector trebuie să aibă vizibilitate științifică, trebuie să fie reprezentativ în domeniul din care provine. Dar pentru performanță managerială, cred că este util și chiar aproape obligatoriu absolvirea unui curs de management. Pe cît posibil, rectorul trebuie să aibă un procent de vizibilitate cît mai mare. Eu personal nu vreau să fiu rector dacă programul bine stabilit va fi consacrat într-un program strict pentru rezolvarea programelor administrative. Prefer să fiu mai mult în laborator, prefer să fiu mai mult între oameni, prefer să fiu mai mult prezent acolo unde trebuiesc rezolvate probleme reale.
Conform legii educației, universitatea poate înființa, începînd cu anul universitar în curs, societăți comerciale. În ce măsură este aceasta o oportunitate realizabilă în mandatul dumnevoastră?
Am subliniat și la întîlnirile pe care le-am avut pînă acum cu colegii din facultăți crearea unor centre de cercetare cu autonomie atît academică, tehnică, dar mai ales financiară. Centre cu venituri proprii, o entitate total independentă în cadrul pălăriei care înseamnă universitate. Bineînțeles, achitarea utilităților și consumurilor care se fac să fie făcută prin plata unor cote de regie la nivelul fondului centralizat al universității, dar crearea procentului adiacent de regie, printr-un fond propriu, poate fi o rezervă pentru a accesa noi proiecte. În felul acesta vor fi acumulări în creștere, posibilități de a accesa noi proiecte și, încet-încet, ca într-o societate comercială fertilă, aceste acumulări să devină continue. Într-un anumit procent, universitățile ar trebui să fie autofinanțabile, dar eu cred și trebuie să rămînă și cu o cotă consistentă de la bugetul de stat, pentru că sînt cele menite să producă valoarea, oameni pregătiți pe termen nelimitat.
În mandatul viitorului rector, în 2013, se vor împlini 200 de ani de cînd Gheorghe Asachi a înființat prima școală de învățămînt tehnic din țară. Ținînd cont de preferințele noilor studenți cît și de reacțiile absolvenților veniți în contact cu piața muncii, cum arată astăzi învățămîntul tehnic?
Dacă ne referim în mod concret, universitatea noastră a fost cotată a doua din țară de către clasificarea realizată de minister. Deci din acest punct al vizibilității ne situăm deocamdată bine, putem aduce plus valorii prin concentrare, prin centre de cercetare multidisciplinare și prin crearea unei imagini prin deschidere către mediul de afaceri. Este cunoscut faptul că în prezent, la nivel european, doar 26% din forța de muncă are studii superioare și este un orizont strategic ca în 2020 aceasta să crească la 40%. Este un trend european și o cotă la nivel european. Noi ne putem gîndi că pregătim forța de muncă să fie de calitate, să respectăm regulile și competențele cu dublă răspundere, atît din partea profesorului cît și din partea celui care pretinde că le posedă. El își poate găsi loc de muncă în țară sau în străinătate și trebuie să fie capabil. Aș vrea să pregătim oameni calificați pentru ceea ce este industria în țară și la Iași, unde sînt semnale pozivitve. Sînt societăți comerciale noi, deschise în mare parte cu capital străin, mai ales în zona tehnică și prezența acestora emite oarecare semnale pozitive de revigorare a mediului de afaceri.
Tot în 2013 se împlinesc și 20 de ani de la stabilirea domeniilor de studiu ale universității. Daca veți ajunge rector, credeți că este necesară o revizuire a ofertei educaționale sau poate chiar a facultăților în sine?
Da. Cred că aici trebuie să fie o atentă corelare a domeniilor de studii cu piața muncii. Contrar situației din țările dezvoltate, la noi sistemul Bologna a fost acceptat din prima, probabil dintr-o educație anterioară. Ne-am marșat în totalitate spre Bologna și am convingerea că n-am fost pregătiți. Am creat noile programe de învățămînt scoțînd unele discipline care nu erau de fiecare dată cele care trebuiau scoase. Am trecut la masteratul de doi ani fără a avea o strategie clară. Acum, cred că primul pas pe zona de pregătire didactică este refacerea planurilor de învățămînt și, de ce nu, a domeniilor de studii. Refacerea acestora cu extinderea discplinelor de pregătire generală, la licență, cu o concentrare pe discplinele de strictă specilizare și cercetare la masterat și cu atît mai mult pentru ciclul al treilea, la doctorat, cînd specializarea deja trebuie să fie pe o tematică foarte îngustă și foarte bine evidențiată.
Profesia de inginer nu este reglementată în România
Înainte de revoluție, inginerii erau printre primele poziții în ierarhia socială. Considerați că astăzi s-a devalorizat meseria de inginer?
Nu, nu cred. În realitate, există nevoia de tehnicieni de calitate. Ne-am umplut de economiști suficient în ultimii ani, prin multele universități care s-au dezvoltat pe zona științelor umaniste, fiind mai ușor de creat. La nivel european însă, nevoia de tehnicieni este clar evidențiată. Dar există o problemă importantă: crearea profesiei reglementată de inginer. Din păcate, în România profesia nu este reglementată, spre exemplu, un inginer din România nu poate lucra ca inginer în Italia, tocmai din acest motiv. La noi, reglemantarea se face prin diplomă, dar nu avem o autoritate care să certifice acest lucru. De aceea cred și trebuie să se facă demersuri și pentru rezolvarea acestei probleme: crearea unui cadru oficial de reglementare a profesiei de inginer. Repet, sînt societăți comerciale mai mari sau mai mici care au nevoie de absolvenți și tehnicieni cu valori reale, de aceea de cele mai multe ori la angajare se cere experiență, ceea ce un tînăr absolvent nu poate avea decît prin eficientizarea practicii.
Cît de mult contează cei 25% ai studenților, în materie de reprezentare în structurile de conducere?
Eu vreau creșterea responsabilizării studenților în procesul decizional. Aici depinde și de interesul lor și trebuie să îi mobilizăm în acest sens. Cred, și este normal, să fie mai activi și mai prezenți, și sînt cu cota de 25% și monitorizează alături de cei 75% din corpul profesoral al Biroul Senat activitatea rectorului. Trebuie să fie o relație de deschidere și de colaborare permanentă cu studenții
Dacă ați avea posibilitatea, cum i-ați încadra, concret, pentru eficiență maximă, în procesul decizional al universității?
Eu am un program de rezolvare a problemelor studenților, satisfacerea nevoilor acestora prin cunoașterea reală, dintr-un dialog permanent, constructiv, prin întîlniri lunare ale întregului aparat de conducere cu reprezentanții studenților. Deja am remarcat niște probleme de conținut pe termen lung, care pot fi soluționate. Cum ar fi modernizarea în continuare a spațiilor de cazare, care se finalizează în 2013 și poate încet-încet să putem scoate restaurantele din cămine în zona adiacentă pentru a crea un cadru specific tinerilor cu toate condițiile să poată învăța.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu