Dacă ar fi cîștigat Le Pen, UE ar fi fost în pragul imploziei
Eveniment 23 mai 2017 Niciun comentariu la Dacă ar fi cîștigat Le Pen, UE ar fi fost în pragul imploziei 18
Ce credeți că l-a făcut pe Emmanuel Macron să fie atît de votat de către francezi?
Macron a reprezentat o schimbare, iar Franța și-a dorit acest lucru, o ieșire din situația de acum și urmărind dezbaterea față în față cu Marine Le Pen, la un moment dat a devenit foarte clar că el a reușit prin felul lui de a fi, prin tinerețea lui, prin ideile noi pe care le-a formulat, să pară ceva nou în comparație cu ea, care arăta ca cineva care se trage din Vechea Gardă. El a venit cu o tendință care este vizibilă în politica mondială.
Există o tendință de federare a unor orientări care vin fie de la centru stînga, fie de la centru dreapta și există lideri politici care, prin șarmul personal și prin lucrurile pe care le expun, reușesc să adune în jurul lor idei din mai multe zone. El a încercat să adune, să ofere soluții în mai multe direcții, pe cînd adversara sa a împărțit electoratul. Ea s-a situat din prima clipă pe o poziție perdantă pentru că a jucat pe cartea divizării societății, în timp ce Emmanuel Macron a jucat pe carte federării, pe ideea de a aduna cît mai multe orientări din toate direcțiile, așa că a avut mai mare succes.
Pe de altă parte, în turul doi, Marine le Pen era în următoarea situație: ea putea să-și atragă de partea ei, fie pe nesupușii lui Melechon și atunci trebuia să-și accentueze latura de stînga a discursului său, fie latura identitară, latura naționalistă. Marine le Pen a încercat să le facă pe ambele, iar asta s-a dovedit o alegere perdantă pe termen scurt. Macron a venit cu soluții, pe cînd Marine le Pen s-a dovedit a nu avea un program coerent, a nu fi convingătoare pe partea practică a lucrurilor.
Cum credeți că ar fi fost Franța dacă alegerile ar fi fost cîștigate de Marine le Pen?
Franța ar fi intrat într-un blocaj politic și social, chiar identitar, pentru că e clar că dacă ea ar fi cîștigat, ar fi fost la o diferență foarte mică. Atunci Franța s-ar fi rupt în două: partea, să spunem frustrată, închisă, naționalistă și cea deschisă, care privește către lume. Apoi, ar fi existat în mod clar un blocaj politic major. La nivel european am fi asistat la o premieră, pentru că forțele de extremă dreaptă au reușit să intre pînă acum în Parlamentul European în proporție de 20-30%, fără a putea determina schimbări majore, dar pentru prima dată am fi putut avea în Consiliul European pe cineva care își propune în mod deschis să submineze proiectul european, să-l facă să explodeze. Iar asta ar fi fost o situație nouă, cu care Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat niciodată. Mi-e greu să spun cum ar fi arătat lucrurile, dar Uniunea Europeană ar fi fost în pragul imploziei.
Care sînt șansele lui Macron la alegerile parlamentare din iunie?
Există o majoritate a francezilor pe care dacă îi întrebi, spun că ar fi bine ca Emanuel Macron să aibă majoritatea în Adunarea Națională. Acum, probabil că el va fi în situația în care să-și caute aliați pentru a putea avea o majoritatea și pentru a-și promova proiectele. El a dovedit în campanie că este capabil să strîngă susținători și, cred că în Franța s-a produs o schimbare pe care o vom vedea și în alte țări din Uniunea Europeană, o repoziționare a spectrului politic, nu între stînga și dreapta, ci între adepții globalizării și adversarii acestora.
Există vreun beneficiu pentru România că președintele Franței este un proeuropean?
Într-o anumită măsură, aceste alegeri au fost mai importante pentru România decît pentru Franța. Franța este o mare putere, iar marile puteri au o marjă de greșeală destul de mare, foța de a trece pentru greșeli. SUA va trece peste Donald Trump cu pagube destul de mici și va rămîne în continuare o mare putere. Marea Britanie își va reveni. Nu-i va fi simplu, va avea de suferit, dar Marea Britanie va rămîne o putere globală. Pentru puterile de rang inferior cum este România, asemenea schimbări geopolitice au consecințe catastrofale, care se simt pentru generații. Asta a fost miza alegerilor pentru România. Pentru că Franța în afara proiectului european poate rămîne un jucător important în plan global, chiar dacă ar avea de suferit. Pentru noi, prăbușirea proiectului european ar fi însemnat căderea de pe hartă și căderea în altă logică geopolitică, ceea ce ar fi însemnat o catastrofă pentru generații.
Interviu cu jurnalistul Ovidiu NAHOI
Adaugă un comentariu