Limbajul minimalist îl enervează pe român pentru că îl face să gîndească
Eveniment 12 octombrie 2010 Niciun comentariu la Limbajul minimalist îl enervează pe român pentru că îl face să gîndească 5
Napoleon nu se încrunta din cauza oilor rătăcite. Dar Nap Toader se agită și își îndestulează plămînii cu fum la fiecare replică legată de dispersarea românilor. Face pauze multe și dese, parcă pentru a se elibera de furie. Atunci se gîndește la basarabeni, cei „care folosesc numai diminutive”. A deprins și el acest obicei, cînd se enervează, te numește „îngeraș”. Numai comunismul nu poate fi tratat histrionic, deși umorul îmbracă aproape orice realitate invalidă. Altfel, viața devine un lucru tern.
OPINIA VECHE: Este adevărat că regizorii de comedie văd lumea în culori trandafirii?
NAP TOADER: Da, într-un fel anume. Rîsul este o atitudine filosofică în fața greutăților vieții, îți dă puterea să mergi mai departe. Dacă omul n-ar fi inventat rîsul, n-ar fi existat ca ființă pe planetă, pentru că a trebuit să depășească atîtea osbtacole, încît sigur nu ar fi rezistat fără umor. Desigur, credința, voința, forța fizică, toate concură să depășești obstacolele, dar uneori ai nevoie să te relaxezi și atunci cînd o faci, se produce și rîsul, ca o nevoie organică, din instinctele fundamentale ale omului. De foarte multe ori, el are un efect aproape magic, remontează omul, îl face să vadă și partea plină a paharului.
Asta-i părerea mea despre rîs și umor. Comediile, în cinema, sînt destul de greu de făcut, există o întreagă industrie care se ocupă de ele, la toate capitolele, pînă la cele mai mici detalii. Sînt 24 de oameni care scriu scenariul, nu unul ca mine, încă vreo zece care scriu dialogurile, nu tot unul ca mine și cu actorii sufletiști și inimoși din Basarabia care au lucrat cot la cot cu mine și mi-au sugerat ce schimbări să facem ca să fie mai autentic și mai haios. De exemplu, în timpul repetițiilor, l-am chemat pe Voloc, cel care interpretează rolul regizorului nunții, și i-am zis: „Sergiu, am o problemă, eu nu am un cîntec, iar omul ăsta face o prezentare a miresei cu niște fotografii pe un ecran de proiecție și aș vrea să fie însoțite de o piesă muzicală la care te rog să te gîndești. Textul aș vrea să conțină povestea Vicăi, de la culoarea ochilor, pînă la faptul că a plecat în România”. A doua zi, Voloc a venit la noi cu o melodie impecabilă, iar în ceea ce privește textul, ne prăbușeam de rîs pe acolo, prin platou.
E greu să faci comedie, să propui lucruri publicului care să îl facă să rîdă și, cred eu, lucruri care să nu fie vulgare sau să nu coboare atît de jos într-o zonă de sărăcie, de șanț, în care rîdem de orice, pînă și de omul de pe trotuare care cade pe o coajă de banană. Dar ăsta e un instinct. Omul rîde cînd cineva cade pe asfalt.
O.V.: Și atunci încercați să îmbrăcați această realitate în haine noi, de pe manechin.
N.T.: Da, scopul acestui film a fost să fac lumii cunoscută Basarabia. Dar, nu poți să obligi lumea să vadă la un film plîngăcios, melodramatic, cu batistuța pe obraz. Nu vrea nimeni să vadă așa ceva. Se plictisește și nu are nici un efect filmul tău. Bun. Cum putem atunci să facem cunoscută Basarabia? Îmbrăcînd lucrurile într-o haină veselă. Nu este inventată de mine această procedură. În felul ăsta, spectatorul, de oriunde ar fi, își rezervă din timpul său o oră și jumătate pentru actul de cunoaștere al Basarabiei. Cu plăcere! O face într-un mod plăcut. De aia filmul este o comedie, ca formă. E exact cum face Benigni în „La vita e bella”, vorbind despre Holocaust.
O.V.: Cît de mult rîdeți dumneavoastră, în general?
N.T.: Eh, nu chiar tot timpul, dar de fiecare dată cînd mă întîlnesc cu Constantin Florescu, de exemplu, prietenul meu, facem glume. Dar glumele sînt umane. Le facem ca să nu ne plictisim, să nu ni se pară viața un lucru tern. Glumești, mai faci un joc.
Comuniștii din Republica Moldova sînt speculatori de energii politice
O.V.: Vi se pare timpul o povară?
N.T.: Uneori, cînd viața ta și a celor de lîngă tine se derulează greu, în condiții grele, de criză economică, de statut social mai jos decît ți l-ai fi dorit, de salariul micșorat, cum poate fi?
O.V.: Descrieți-mi una din vizitele în Basarabia. Mai exact, o seară petrecută în familia Matcovschi.
N.T.: De foarte multe ori soacră-mea ne întîmpină la gară, cu un buchet de flori, că așa e obiceiul basarabenilor, eu primesc flori de la soacră-mea. Prima dată am fost surprins, a doua oară am înțeles că e un obicei și le primesc cu mare drag. Mergem acasă, urcăm pînă la etajul nouă, într-un bloc de la Porțile Orașului, soția mea are de obicei cadouri pentru fiecare membru al familiei, pregătește mereu cîte ceva. Îl ascultăm pe Vîsoțchi sau socrul meu, poetul Dumitru Matcovschi, pune melodiile cîntate de moldoveni după poeziile lui. Sînt foarte multe cîntece în Republica Moldova care se cîntă după versurile lui și sînt foarte îndrăgite. Le-am îndrăgit și eu, mi se par foarte frumoase. Oricum, eu i-am citit toate poemele și i-am descoperit o poezie de dragoste pentru limba română fermecătoare. Cîteva din versurile poetului le-am pus și în film. E secvența cu „Basarabia, lacrima neamului meu”, zice Dumitru Matcovschi.
O.V.: V-ați certat vreodată cu vameșii?
N.T.: O, da, mă cert, atît cu ai mei, adică ăștia de la vama românească, cît și cu ceilalți. Da, pentru că mi se par destul de aroganți, nu cu mine, pentru că înțeleg repede că sînt din București și atunci mă lasă în pace, dar dacă, de pildă, e vreun basarabean acolo și încep să îl purice prin serviete sau se leagă de el, mă enervează! Mă abțin cu greu ca să nu-i fac rău basarabeanului, dar încerc să le răspund și le amintesc că sînt funcționari ai statului român, plătiți din bugetul public, să stea la dispoziția noastră. Da, să controleze bagajele, dar să o facă într-un mod respectuos. Să nu lezeze demnitatea unui om care trece o frontieră pe care el nici măcar nu o vrea, dar pe care ei au stabilit-o.
În Basarabia, și acolo am fost agresat, bineînțeles, cînd am venit înapoi în România. Cînd a fost Voronin la putere, nu știu ce Dumnezeu s-a întîmplat, le-a luat mințile tuturor! Mi-a cerut vameșul basarabean pașaportul și s-a uitat așa, un minut la mine, și eu nu înțelegeam ce făcea. Cu o atitudine oarecum războinică, superioară, m-a întrebat: „Pe ce dată este emis acest pașaport?” Cum adică? L-am întrebat: „Considerați că este fals?”. „Vă rog să răspundeți la întrebare”, a spus el. Eu n-am citit asta niciodată, în nici un regulament, iar dacă există un astfel de regulament, este cretin! Pot să fiu un om care suferă de amnezie și să nu mai știu în ce dată a fost emis. I-am spus că el ar fi trebuit să verifice dacă este fals sau nu și să mă lase să plec. Dar nu, vameșul a continuat, mi-a spus că nu o să îmi dea drumul să plec decît dacă îi spun data în care este emis. Ei, imaginează-ți așa ceva. De ce? Știi ce-am făcut? Mi-am dat seama că nu aveam de ales, să nu fac pe nebunu’, trebuia să îi spun. Memoria mea vizuală remanentă nu m-a dat de gol, am spus data corectă, 27 septembrie 1999. El s-a uitat la mine, a mai stat puțin, mi-a întins pașaportul, mi-a pus ștampila și am plecat.
Dar dacă greșeam, ce făcea cu mine? Știi ce făcea? Mă băga într-un colț, îmi cerea o șpagă, eram românul care are bani și pe care trebuie să îl puricăm. De aia urăsc eu frontiera aia și o urăsc și pe asta a noastră. Nu mai vreau să fie! Îți arăt buletinul și gata, nu sînt nici bandit urmărit internațional, mă bagi în computer și lasă-mă să trec. Aia nu e o frontieră, e un rîs de frontieră. Și n-ar trebui să existe pentru nimeni, nici măcar pentru etnicii ruși. Dar lucrurile sînt complicate.
O.V.: În situații de genul acesta, i-ați numit vreodată, măcar în gînd, pe basarabeni, „comuniști”?
N.T.: Nu, niciodată! Nu cred că basarabenii sînt comuniști, sînt mai degrabă nostalgici după un anumit sistem politic care atunci, întîmplător, s-a chemat comunist și care le-a dat un echilibru existențial. Lucrurile erau clare, mergeau bine, pozitiv. Vreți să vă spun ceva? Dacă Ceaușescu n-ar fi fost împușcat în România, la șapte-opt ani după ’89 devenea președintele Republicii România. Pentru că lumea înțelegea repede că sînt lucrurile scăpate de sub control și, din reflex, se ducea înapoi, la situația dinainte, și îl vota pe Ceaușescu.
Deci ei cînd au votat, nu au votat comunismul, ci viața lor, îndestulătoare, liniștită, echilibrată, de dinainte de desființarea Uniunii Sovietice. Tu mă întrebi dacă eu cred că ei sînt comuniști? Nu sînt comuniști, ei au votat pentru un trai mai bun. Cineva însă și-a dat seama că asta este portița prin care pot fi atrase voturile, da. Și-au zis : „Cum trebuie să ne numim? Partidul Comunist”. Oamenii vor vota, pentru că se vor întoarce, din nostalgie, la vremurile de altă dată. Și asta este o manevră politică. Nu există comunism în Republica Moldova. Și bineînțeles că politicienii care au devenit comuniști sînt, de fapt, oportuniști într-un sistem care e la fel de capitalist. Păi cîte afaceri n-au făcut opt ani de zile comuniștii ăștia? Nu e nimeni comunist acolo. Sînt speculatori de energii politice și de opțiune de vot a cetățeanului!
O.V.: V-au înfuriat vreodată?
N.T.: Da, dar nu ai ce să le faci, aceasta este politica peste tot pe planetă. Îmi pare rău doar că majoritatea oamenilor înțelege foarte greu că este păcălită. Și se știe acest lucru, dar încă mai au o speranță, aici e problema. Nu e bine niciodată, dar sînt naivi și visători. Nu știu ce să facă, o iau razna, pleacă la muncă, ba în Moscova, ba în Europa, își lasă copiii, își abandonează familiile, sînt rătăciți. Dar asta nu se întîmplă doar în Republica Moldova. Și în România se întîmplă la fel.
Cinematograful nu este 100% o matematică pură
O.V.: Apropo de comunism, credeți că acesta și-a pus amprenta și asupra cinematografiei românești? De asta filmele din noul val sînt atît de tragice?
N.T.: Sistemul politic dinainte de ’89 din România lăsa în pace industria de cinema românesc, o lăsa să fie diversificată, puteai să vezi filme istorice, de război, filme pentru copiii, comedii. Exista o singură idee fixă, să mai facă filme și de propagandă. Faptul că după ’89 au apărut anumite filme mai triste, mai dramatice, mai negre, nu este din cauza comunismului, ci a momentului de tranziție. Se spărsese un sistem politic, se încerca înlocuirea lui cu un altul, capitalismul, tranziția, economia de piață, lucrurile astea au generat în societate niște mișcări dramatice. Oamenii își pierdeau locurile de muncă, erau dați afară, făceau greve. E greu să vii într-un peisaj din ăsta în care domină drama cu o comedie.
Și eu n-am fost primul. Sînt alții, înaintea mea, care au spart gheața. Nae Caranfil lucrează în direcția asta de multă vreme. Dar cineastul român din noul val este responsabil și de foarte multe ori își îndreaptă lupa lui de observație către ceea ce se întîmplă dramatic în societatea lui. Ei sînt cronicarii vremurilor respective. Atît de mult costă un film, încît nu poți să pui în el un mesaj important pentru comunitatea în care trăiești și pentru situația în care se află ea. Bine, uneori sînt mult prea dramatice, mult prea melodramatice, mult prea triste.
O.V.: Și nu vi se pare excesiv și dăunător acest dramatism?
N.T.: Păi, dăunează, pentru că omul prin tradiție, prin ființa lui are nevoie de speranță și de rîs. Nu vrea să fie trist un milion de ani. El de aia se și duce la cinematograf, să se distreze puțin, că și așa e viața amară și prăfuită și zăpăcitoare. Ce își spune? Hai să mergem să ne distrăm undeva! Și cînd ajunge la cinema, ce să vezi?, că nu te distrezi deloc. Ba se și enervează că a dat și banii pe bilet.
O.V.: Credeți că industria cinematografică românească este uniformă și univocă?
N.T.: Nu, din contra chiar, începe să se diversifice, a crescut calitatea filmelor românești. Chiar și în momentul acesta de criză, cînd bugetele au început să fie reduse. Se diversifică. Începe să apară o cinematografie normală. Adică diversă.
Eu am așteptat acest moment multă vreme, am lucrat în acest sens și sper să nu rămîn singur pe linia asta. Sînt convins că Nae va mai face un film în care ne va distra, fără să ignore un mesaj profund și sînt convins că și generațiile următoare, care vin, sînt dispuse să încerce să exploreze filmul pentru public.
O.V.: Pe Nae Caranfil îl apreciați. Aveți însă ceva împotriva minimaliștilor?
N.T.: Nu, minimaliștii au construit o nouă imagine a României, o notorietate mondială, prin premiile pe care le-au luat și prin participările lor la festivaluri internaționale. Cu o astfel de faimă îți e mult mai ușor cînd te duci să cauți finanțare în Europa. Mie mi se citea scenariul imediat numai pentru faptul că veneam din România, care era deja celebră prin premiile luate de către minimaliști. Ei, de fapt, i-au făcut publicitate României, prin muncă și efort. Foarte puțini reușesc să mai facă asta. Mai sînt sportivii, cercetătorii, cineaștii, alții din tagma artiștilor, dar nu sînt foarte mulți. Bun, acum asta a devenit și politică de stat. Înțelegem că promovarea costă bani, că nu știe lumea că există România.
Nu sînt împotriva minimaliștilor, revin, pentru că ei au construit în afară o imagine pozitivă, importantă, și au generat potențial financiar pentru cinematograful românesc.
O.V.: Dar nu se pliază pe formula artistică la care apelați dvs.
N.T.: Nu, eu sînt mai degrabă pe formula clasică. Totuși consider că cinematograful nu este 100% o matematică pură, și atunci cînd îți cere situația sau protagonistul, actorul, trebuie să îl filmezi în mod corespunzător. E o formulă deja consacrată de la nașterea cinematografului, cea clasică, cu limbaj deja intrat în mentalul colectiv. Publicul cînd vine la film, se așteaptă să vadă tipul ăsta de limbaj. Limbajul minimalist îl enervează puțin pentru că îl pune să gîndească mai mult și să taie el și să decupeze.
O.V.: Stilul clasic este și mai vandabil. Cîtă incredere ați avut în „Nuntă în Basarabia” avînd în vedere tenta de comercial pe care o conține?
N.T.: Nu mă așteptam să aibă atîta succes. Este peste așteptările mele. La toate capitolele. Pe de altă parte, chinuit în perioada de facere a filmului, i-am zis echipei că ne-a trecut glonțul pe la ureche și abia am scăpat cu toții și am reușit să facem un filmuleț care să însemne ceva și care să atragă publicul în sală. M-am chinuit, m-am concentrat să fie în direcția asta și, împreună cu toții, punînd umăr la umăr, am reușit să-l scoatem. Filmul putea să fie ratat. Mă rog, după unii, el este ratat. Eu însă nu-l consider așa. Este un film pentru public și, pe deasupra, are și un mesaj foarte important.
„Nuntă în Basarabia” e primul film al României Mari
O.V.: Pe ce ați mizat mai mult? Pe jocul actorilor sau pe subiect în sine?
N.T.: E un amestec aici. Și subiectul e interesant, e original, nu s-a mai pus problematica asta în cinematografia românească. În Basarabia, un băiețel deștept și simpatic așa, mi-a spus în șoaptă că e primul film al României Mari, prin faptul că abordează pentru prima dată tematica asta între români. E prima dată cînd mesajul poartă o conotație de împăcare, de iertare, de „hai să rămînem împreună pe bancă”. Că de aia rămîn ăia doi mici împreună, pe bancă. Pentru că ei doi sînt împreună, unul din București și o fată din Basarabia. Și mai au și un copil. Ei, poftim unire! (rîde)
O.V.: Credeți însă că există o limită a subiectelor ce pot fi tratate histrionic?
N.T.: Da, uneori mergi pe sfoară, e foarte periculos și trebuie să găsești doza exactă, că de asta spuneam mai devreme, la cealalaltă întrebare, că e un amestec între spectacular, între cîntec și între muzică, între dans, între vitalitatea cu care joacă actorii. Pentru că poți exagera. Pariul la cinematograf este să îl păcălești, cu conotație pozitivă, atît de furmos pe spectator, încît să uite că e la un film și să vadă în fața lui niște oameni care sînt vii și o poveste care este reală și să se lase purtat în timp și în spațiu timp o oră și jumătate. Dacă tu-l scoți din lume și-i spui că este la un film, la o demonstrație în aer, atunci e un mic pericol. Eu am încercat să îl evit. Poate că, uneori, am fost pe muchie de cuțit, dar nu sînt erori flagrante, fundamentale.
O.V.: Cît de des plăsmuiți povești?
N.T.: În fiecare zi, evident, stau în capul meu, sînt nescrise, încep să le scriu, le las deoparte, apoi iar mă apuc de ele. Ăsta e exercițiu profesional. În capul meu se adună, în funcție de experiența de zi cu zi, în funcție de viața mea cotidiană, tot felul de povești care mă emoționează, care devin memorabile, care vorbesc despre oameni, despre condiția umană. În fiecare zi.
Îmi doresc la nebunie să explorez genuri diferite de film. Dorința mea e de a diversifica cinematograful românesc. Poate că următorul film o să fie un film de dragoste, nu o comedie. Și aici e o mică sărăcie. Le propuneam studenților mei să facem următoarea temă: sărutul. Au sărit cu toții: „Păi, de ce?”. Pentru că nu prea am văzut săruturi prin filmul românesc. De ce? Cînd oamenii fac acest lucru în viața de zi cu zi, ei se iubesc, ei se sărută. Cinematograful nostru de ce ignoră sărutul?
O.V.: Poate pentru că pare un clișeu.
N.T.: Ei, atunci viața este plină de clișee și totuși oamenii sînt fericiți în ea. Aș vrea să îl văd eu pe îndrăgostitul din orice categorie socială și intelectuală care nu își sărută iubita sau nu vrea să o sărute. Inclusiv ăla își dorește să trăiască un clișeu.
Descompunerea s-a născut la sat
O.V.: Și credeți că e de vină mentalitatea românească?
N.T.: E de vină identitatea românească, care nu mai e.
O.V.: Credeți că românii s-au dispersat și s-au desprins de origine?
N.T.: Da, sînt niște zăpăciți! Comunismul a venit și a terfelit naționalismul frumos, luminat, pozitiv, identitatea de român. A făcut-o zdrențe. Pentru că s-au băgat la marșuri cu steaguri și au urlat după Ceaușescu. Și după ’89 ne-am trezit cu tot felul de lucruri importate, de la concepte pînă la detergent, de la mîncare pînă la cultură. Și românu’ nu prea mai știe cine e. Am întîlnit copii, adolescenți, care habar nu aveau cine e Maria Tănase. Iar Maria Tănase este una dintre cele mai frumoase, rare și prețuite voci ale românității, în cîntec folcloric. Dacă nu știi cine e Maria Tănase înseamnă că nu știi cine ești tu, îngeraș! Și dacă nu știi cine ești, nu știi încotro te îndrepți, vei fi un rătăcit printre străini.
Majoritatea poporului meu nu iubește și nu cultivă mîndria de a fi român. Nu mă interesează politicienii sau sistemul politic, e independent, n-are legătură cu românitatea, sînt lucruri separate. Iar de fiecare dată cînd merg în Basarabia, remarc că acolo există un nucleu de existență. Limba română este pusă la locul ei de cinste. Cultura și civilizația există și a reprezentat formula lor de supraviețuire și de apărare a identității.
O.V.: Asta ați dorit să arătați și în „Italiencele”?
N.T.: Rătăcirea comunității mele. Comunitatea mea se descompune. Înainte vreme, satul românesc era celula fundamentală a societății românești, cea care genera tradiție, filosofie, cultură. „Veșnicia s-a născut la sat”, zice Blaga. Ei, acum această sintagmă este întoarsă cu susul în jos. Descompunerea s-a născut la sat, rătăcirea, la fel. E o blasfemie ce spun eu aici, dar dacă te uiți, asta vezi. Gunoaie de plastic aruncate în rîuri, mizerie, cîmpuri nelucrate, răutate gratuită, în sfîrșit.
O.V.: Apropo de sat, cum v-a afectat faptul că la 12 ani v-ați mutat dintr-o comună, în București?
N.T.: Ai un șoc și dacă reziști, te dezechilibrezi și dispari. E greu să te obișnuiești, copill fiind, cu betoanele din București, atunci cînd vii dintr-un sat cu roua luată în picioare cînd te duci cu bunica la cules ciuperci și simți mereu mireasma strugurilor. Da, am fost trist o vreme, dar eu cred că mi-am revenit. Găseam totuși elemente de care să mă sprijin. Copacii, de exemplu, și ploaia, care nu alege locurile, te poate uda pînă la piele și printre mașini, în drumul de la liceu, în timp ce toată lumea fuge și se adăpostește.
Aș face un film minimalist doar ca un exercițiu stilistic
O.V.: Ați făcut o pauză între cele două filme. A fost pentru că o idee bună trebuie să stea la dospit?
N.T.: Da, eu am nevoie de pauze. Eu nu sînt un sistem bine pus la punct, eu sînt un om care lucrează în domeniul creației, de unul singur, în faza de generare a ideii, și am nevoie de singurătate, de izolare, de repliere, de odihnă, ca să pot să trec la următoarea etapă. Se scot filme pe bandă rulantă doar într-un sistem economic perfect, de tip Hollywood. Pentru că sînt 24 de scenariști, trei regizori și șapte producători. Dar așa se pierde din originalitate, din noutate. Dintotdeauna omul și-a dorit să cerceteze și să afle lucruri noi, iar Hollywood-ul în momentul de față își pierde publicul matur și rămîne direcționat doar pe public de nișă, de 18 ani, copii cu mințile crude care înghit orice și rîd din orice porcărie.
O.V.: N-ați simtit, în răstimp, că vi se tocesc simțurile?
N.T.: Ba da, trăiești mereu cu această spaimă, că ți se tocesc simțutrile. Trebuie să te remontezi, să renaști, să îți încarci bateriile, asta este condiția cercetătorului, a creatorului, el nu știe niciodată dacă va ajunge la final. Dar știi ce e important? Să încerce, să caute, chiar dacă nu va găsi. Asta e valabil în orice meserie care implică actul de creație. Nu vorbesc numai de artiști. Dar inginerii care au dus planeta asta înainte, ei ce fac? Dacă n-ar fi fost loviți de pasiune, dacă n-ar fi tremurat de frică că s-ar putea să nu le iasă invenția, dacă n-ar fi gîndit în momente de criză, umanitatea nu ar fi evoluat. Și cizmarul creează. Altfel purtam aceleași încălțări sute de ani.
O.V.: Vorbeați de Nae Caranfil. El a fost plecat o perioadă din țară. La fel și Florin Șerban, care s-a instruit în America. Dumneavoastră ați preferat să faceți pauze în România. Cum ați rezistat?
N.T.: Eu am mers la festivaluri încă de pe vremea studenției. Dar mie îmi este foarte greu să mă imaginez într-o altă cultură, pentru că mi-ar trebui încă o viață să o cunosc și să extrag esențe din ea care să fie substanțele mele narative cinematografice. Poate că celorlalți le este ușor, dar eu nu mai am timp să explorez o altă civilizație și atunci rămîn în a mea și încerc să scot la iveală tematici și mesaje din ceea ce cunosc.
Aici înțeleg cel mai bine oamenii, aici îi citesc cel mai bine, e greu să mă duc acum și să fac un film despre o problematică germană. Mi-ar trebui doi, cinci, șapte ani să stau acolo și să înțeleg ce se întîmplă. Se poate, nu zic nu. Invit oamenii care pot să facă asta să o facă. Să vorbească despre Madagascar, de exemplu. Lumea totuși așteaptă de la tine ceva autentic, iar autenticitatea nu apare decît de la tot ce ai acumulat tu, de la strămoșii tăi, pînă astăzi. De asta au succes și minimaliștii. Pentur că ei exprimă lucruri care sînt recunoscute ca venind de aici, dar au o problematică universală și sînt autentici. Vorbesc despre cultura noastră într-o formulă, desigur, pe care să o perceapă și occidentalul.
Eu aș face un film minimalist, dar doar pentru exercițiul meu stilistic, pentru creativitatea mea care e închisă într-un fel de structură foarte bine gîndită.
***
Chipul unui actor trebuie să fie poveste
O.V.: Observ, în ultima vreme, o modă a unor castinguri mai atipice. Credeți ca talentul unui actor poate fi surprins în timp ce hoinărește pe holuri?
N.T.: Evident! Imaginația, creativitatea lui se manifestă și cînd mănîncă un covrig. Te uiți la el și îl studiezi, dar în așa fel încît el să nu te vadă, pentru că altfel își pierde din naturalețe. Dar ei nu sînt originali și inventivi numai pe scenă sau pe ecran. Ei sînt așa și în viața lor de toate zilele. Și atunci trebuie doar să îi vezi. De asta îl iei pe Logigan, pentru că vezi cît e de puternic. Chiar și cînd dansează în discoteca nu știu care. Uneori îi treci prin chinuri și îi pui la probe, la castinguri, să le vezi chipul, pentru că așa e constituit cinematograful, din chipuri care uneori trebuie să vorbească de la sine.
Un chip trebuie să se potrivească cu o poveste. Tu poți să iei un băiețel frumos, cu ten îngrijit, stilat și mai știu eu cum, și să îi dai mănuși și să-l împingi în ringul de box, dar nu te va crede nimeni. Telespectatorul, cînd vine în sala de cinematograf, se gîndește la un chip aspirațional. El are deja în minte, în subconștient, un chip la care aspiră. Iar tu, ca regizor, trebuie să îl găsești, să te gîndești la publicul tău, să-i intuiești aspirațiile. Chipul trebuie să fie poveste și să rămînă memorabil.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu