Matematica este știința evoluției
Eveniment 16 iunie 2010 Niciun comentariu la Matematica este știința evoluției 6OPINIA VECHE: Matematica e fundamentală în evoluția unor afecțiuni. Credeți că această știință poate duce la găsirea unor tratamente pentru boli serioase ca SIDA?
Martin NOWAK: Da, cred ca o descriere matematică a bolilor infecțioase poate duce la apropiere pentru vindecarea unor boli sau pentru a găsi tratamente care pot avea un rezultat bun.
O.V.: Dumneavoastră credeți că matematica este baza geneticii și a evoluției omului. Cum explicați acest lucru?
M.N.: Matematica este folosită pentru a descrie oricare dintre procesele evolutive. Evoluția este o teorie în biologie care poate fi formulată în termenii unor ecuații matematice care, de obicei, are nevoie de aceste ecuații pentru a fi precisă. Asadar, matematica este limbajul evoluției. Cercetătorii încearcă să înțeleagă orginea oamenilor, apărută la primate. Atunci trebuie să te intrebi «ce e cu adevărat special la oameni?» Ceea ce este cel mai special la oameni este limbajul uman. Originea evoluției, a oamenilor este aceeași cu evoluția limbajului uman.
O.V.: Se spune ca ai nevoie de matematică pînă și în muzică. În ce alte domenii întîlnim matematica?
M.N.: Matematica este limbajul științei, a inginerilor, a computerului. Cred că matematica este menită să stabilească relații precise între presupuneri și concluzii.
Fără matematică, totul ar fi imprecis
O.V.: Așadar, avem matematica, avem o bază. Cum ar arăta lumea fără matematică?
M.N.: Fără ecuațiile matematice am avea doar o descriere a ceea ce vedem. Ar fi totul imprecis, ceea ce fizica era acum 500 de ani. Deci matematica duce la un anumit nivel al drescrierii. De exemplu, în fizică prima data stelele au fost așezate într-o mapă, fiind folosită doar descrierea, dar descrierea matematică introdusă de Johannes Kepler a condus la înțelegerea felului în care planetele se mișcă în jurul soarelui. Și asta l-a ajutat pe Isaac Newton să formuleze legile gravitației. Așadar, avem nereu nevoie de matematică.
O.V.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră titlul de Doctor Honoris Causa, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”?
M.N.: Este o mare onoare pentru mine pentru ca este primul titlu de Doctor Honoris Causa pe care l-am primit și sînt coplesit de ceremonie și sînt extrem de recunoscător.
O.V.: Vă considerați un filosof?
M.N.: Cred că orice persoană poate învăța ceva din filosofie. Trebuie doar să folosești filosofie pentru a încerca să înțelegi ceea ce faci și aș zice că felul în care eu folosesc matematica este exact pentru a descrie lumea din jurul nostru.
Alexandra ȘANDRU
Adaugă un comentariu