Mihai Dragoș: 6% este realizabil atîta timp cît există voință politică și societatea se mobilizează
Eveniment 25 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Mihai Dragoș: 6% este realizabil atîta timp cît există voință politică și societatea se mobilizează 24
Fie că a fost prin acțiunile studenților sau nu, ministerul a luat cîteva decizii de a suplimenta bugetul educației pe anul acesta. Însă cele 9,5% procente cu cît a crescut sînt departe de 6% din Produsul Intern Brut cît au cerut tinerii în stradă. Dacă este fezabil sau nu, asta încă nu pot spune nici ei sigur. Cer sprijinul societății și în același timp discuții civilizate. Afirmă că ligile s-au unit în viziuni deși acestea încă au filosofii diferite. Mișcările studențești din ultima perioadă nu se compară, într-adevăr, cu cele care scot sute de mii de tineri în alte țări europene. Însă, spre deosebire de alți ani, ceva a început să se miște. Studenții au strîns rîndurile și au ajuns cu toții la o singură concluzie: viitorul va arăta la fel dacă ceva nu se schimbă și schimbarea aceea trebuie să vină de la ei.
Săptămîna trecută, studenții au ieșit în stradă pentru a protesta față de lipsurile din învățămîntul superior, însă numărul lor a fost unul foarte mic. De ce la o astfel de mișcare nu reușesc să se mobilizeze măcar jumătate din ei avînd în vedere că interesul este pînă la urmă unul comun?
În societate există o apatie față de zona civică și oamenii nu mai participă la acțiuni de stradă pentru că nu au foarte multă încredere că lucrurile se vor schimba. Este foarte multă dezamăgire din cauza clasei politice din ultimii ani, care a luat foarte multe decizii nocive pentru România și inclusiv interesele sistemului de educație au fost călcate în picioare. Atunci, evident că multe persoane nu s-au ambiționat pentru a lupta.
Mai este și problema că, din păcate, nu toți reprezentanții studenților au înțeles să se alăture unei lupte care a fost pînă la urmă a tuturor pentru o finanțare mai bună a educației.
Ca lider al unei organizații studențești naționale, cît de mult crezi că s-au schimbat în ultimii ani ligile studențești în ceea ce privește această latură civică?
Ele s-au schimbat foarte mult, dar depinde de la organizație la organizație înspre care latură. De exemplu, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a promovat mereu și latura de civil, de luptă pentru drepturile și interesele noastre, într-un mod mai direct, prin folosirea mecanismelor de presiune. Însă, se resimte faptul că a scăzut această latură civică în mediul studențesc.
De exemplu, protestul din 13 noiembrie a fost cel mai mare de acest fel din ultimii ani. A fost un efort care a dat rezultate și a arătat că studenții sînt încă o forță.
Deci crezi că manifestările din 13 noiembrie au influențat deciziile Ministerului Educației. Dar în ce măsură?
Acțiunile studenților au influențat cu siguranță deciziile ministerului. De altfel, dacă înainte și Ministerul Educației și cel de Finanțe spuseseră că ar putea să acorde o creștere de cel mult 5% a subvențiilor pentru cămine-cantină, a doua zi după proteste s-a hotărît o creștere cu 10%.
În învățămîntul superior aveam niște situații extrem de complicate. De exemplu, multe universități erau în pragul falimentului, nu își puteau plăti salariile pe acest an. Sînt lucruri care s-au întîmplat și datorită presiunii, pentru că la Ministerul de Finanțe se pare că este mai greu de comunicat altfel. În continuare, noi nu sîntem mulțumiți de cum arată bugetul pentru Educație, chiar dacă s-a înregistrat o creștere cu 9,5 % față de anul trecut. Sînt rezultate pe care nu le putem neglija și care, în mod sigur, fără o presiune nu ar fi arătat la fel.
Ar fi bine la un moment dat să existe o singură voce unitară a studenților
Odată cu stabilirea bugetului pentru Educație pe 2014, subvențiile pentru cămine și cantine vor crește cu 10 %. De asemenea, salariile profesorilor debutanți vor crește și ele cu 10 % de anul viitor. Încep lucrurile să se îndrepte?
Deocamdată este cam devreme să spun dacă încep sau nu să se îndrepte, pentru că noi nu am văzut un plan multianual. În situația în care nu se va ajunge la o mărire a bugetului pentru Educație pînă la 6% din PIB în acest an, trebuie să vedem un plan de creștere, pe care momentan nu l-am văzut.
Mai este și problema că ministrul delegat pentru învățămînt superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, și-a asumat că va propune și o creștere a fondului de burse cu 10%. Însă în dezbaterile din Parlament, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, pentru că el a fost prezent acolo, nu a susținut această creștere și a spus că se vor căuta soluții în interiorul bugetului ministerului. A fost un pas înapoi față de stadiul negocierilor de pînă în acel moment. În fine, sînt multe lucruri nerezolvate. Într-adevăr, este o creștere pe care nu o putem ignora, dar care este departe de nevoile actuale.
Dar luînd în considerare stadiul de dezvoltare a țării, comparativ cu alte state europene, consideri că această creștere de pînă la 6% din PIB este realizabilă în totalitate?
Cred că este realizabilă. Era dificil de pus în practică în 2014 fără o politică financiară asociată, adică fără să existe un plan clar unde se investesc banii, pe care ar fi trebuit să îl facă Guvernul. Dar 6% este realizabil atîta timp cît există voință politică și atîta timp cît societatea se mobilizează pentru a lupta pentru asta. Aici nu e vorba doar de ce își doresc studenții sau profesorii, ci de o societate care trebuie să înțeleagă legitimitatea investiției în educație și cercetare. Sînt analize care arată că investiția în educație produce beneficii economice imense, pe termen lung.
S-a vorbit la un moment dat despre unificarea celor trei federații studențești (ANOSR, UNSR și USR) în una singură. Ar ajuta această variantă la găsirea unui punct comun în reprezentarea studenților?
O mișcare studențească unită ar fi mult mai puternică. Problema și condiția este ca toate organizațiile să fie critice, să spună lucrurilor pe nume și să lupte pentru studenți. Trebuie să vedem că acest lucru se întîmplă și că acea voce unită va fi puternică în interesul studenților. Fiecare poate avea obiectivele, acțiunile și propriul stil de lucru. Ar fi bine la un moment dat să existe o singură voce unitară.
Organizațiile studențești trebuie să se asigure că instituțiile funcționează în interesul comunităților
academice
Foarte mulți studenți nu ajung la facultate într-un mod care să reflecte cu adevărat nevoile și abilitățile lor.
Care este portretul studentului de astăzi?
Ce s-a constatat în urma studiilor este că foarte mulți nu ajung la facultate într-un mod care să reflecte cu adevărat nevoile și abilitățile lor. Majoritatea se duc acolo unde le spun părinții, acolo unde se duc și colegii, fără să fie conștienți că asta are un impact decisiv asupra vieții lor. Ulterior, în facultăți, mulți sînt dezamăgiți pentru că nu au reușit să găsească acolo un mediu în care să se dezvolte așa cum își imaginau.
Această lipsă de orientare este una din problemele care face ca studenții să nu se implice civic. În momentul în care nu ai făcut o alegere din pasiune și cu gîndul la ce se va întîmpla în continuare în viață, e greu să obții beneficii a căror relevanță nu ai cum să o vezi. Atunci, etapa facultății poate să devină doar o etapă intermediară, nu foarte bine înțeleasă și de care studenții nu pot profita așa cum ar trebui.
De unde ar trebui să vină schimbarea?
Atîta timp cît Guvernul nu își asumă responsabilitatea pentru sistemul de educație și, cel puțin, în actele normative asta se întîmplă, trebuie să fie făcute politici publice care să asigure o alegere corectă și un parcurs optim al studiilor. Ce se întîmplă este că aceste politici au nevoie de susținere financiară și aici este și problema bugetului pentru educație. Dacă nu investim, nu o să putem să asigurăm nici consiliere, nici o informare corectă a elevilor asupra a ceea ce vor să facă.
Atîta timp cît învățămîntul este finanțat la limita supraviețuirii, este foarte greu să obținem mai mult decît facem deja. Și asta trebuie să înțeleagă și societatea, dar și decidenții, clasa politică. Dacă vrem un viitor mai bun, atunci ar trebui să vedem care sînt problemele și să și investim financiar pentru rezolvarea lor.
Pe lîngă problemele deja enumerate, un alt minus identificat de studenți este lipsa unei transparențe în universități. Cît de răspîndită este aceasta problemă în România, azi?
Este o problemă reală, care are mai multe laturi. Din păcate, faptul că multe cursuri sînt învechite, face ca studenții să nu mai fie atît de prezenți la ceea ce se întîmplă îm mediul academic, adică să nu se mai simtă ca într-o comunitate academică, ci să o vadă mai degrabă ca pe o datorie. Asta și pentru că există și probleme de calitate și atunci, evident că și interesul studentului de rînd pentru transparență scade, iar cei care se luptă pentru a avea informații sînt văzuți ca niște excepții ale sistemului, și nu ca oameni care își asumă dreptul de membru al unei comunități academice.
Sînt multe organizații studențești preocupate de activități care nu vizează bunul mers al universităților. Rolul organizațiilor este și de a se asigura că instituțiile funcționează în interesul comunităților academice.
Care sînt alte laturi ale transparenței în mediul universitar?
Sînt multe organizații studențești și reprezentanți ai studenților preocupați de activități care nu vizează bunul mers al instituțiilor de învățămînt superior. Rolul organizațiilor studențești este și acesta, să se asigure că instituțiile funcționează în interesul comunităților academice. De asta am și promovat Statutul Studentului.
Altă problemă de transparență este modul în care se comunică deciziile dinspre conducerea unei universități înspre studenți. De asemenea, taxele, contractele de studii nu se pot schimba în timpul anului. Sînt și mulți reprezentanți ai studenților care au probleme de transparență. De exemplu, nu își publică contactele, unii sînt mai greu de găsit decît rectorii, unii se simt reprezentanții rectorilor în rîndul colegilor și își admonestează colegii.
Cum ar arăta un sistem de învățămînt mai bun, în viziunea ta?
Un sistem de învățămînt mai bun ar trebui să fie capabil să răspundă nevoilor fiecăruia dintre participanții la educație. Respectiv, să se asigure că cineva poate să meargă pe un traseu educațional și de carieră care este în acord cu interesele și nevoile sale și că beneficiază de cursuri, de laboratoare, de dotări și oportunități de practică relevante pentru acest parcurs. Și că este susținut în a conștientiza acele nevoi și interese și a merge în respectiva direcție.
Adaugă un comentariu