Cristian Bădiliță: Trăim într-o lume în care Dumnezeu e pus pe același raft cu o mașină nouă sau cu o vacanță în Tahiti
Microfonul de serviciu 16 decembrie 2013 Niciun comentariu la Cristian Bădiliță: Trăim într-o lume în care Dumnezeu e pus pe același raft cu o mașină nouă sau cu o vacanță în Tahiti 287
Cristian Bădiliță este istoric al creștinismului timpuriu, poet, eseist și doctor al Universității Paris IV-Sorbona. S-a stabilit în Franța din 1995 și ajunge acasă rar, însă nu uită niciodată de perioada copilăriei, de Ipotești și de „fratele” Eminescu, pe care-l vizitează ori de cîte ori România îl cheamă. În operele sale literare încearcă mereu să introducă elemente teologice, la fel cum în comentariile și lucrările științifice care au ca temă religia nu ezită să introducă elemente de literatură. La cei 45 de ani ai săi este recunoscut deja ca fiind un specialist al Septuagintei, realizînd în acest moment și o traducere amplu comentată a Noului Testament, deși în tinerețe considera că literatura teologică este inutilă. Însă acum a ajuns să-și clădească întreaga existență pe scrierile Sfinților Părinți pe care le consideră ca fiind capodopere ale literaturii teologice. Cu toate acestea critică vehement actualul mod al Bisericii de a-și comunica crezurile, cît și modul în care preoții se raportează la realitățile societății. Are încredere însă că lucrurile nu vor mai rămîne pentru mult timp așa și că tinerii îl vor găsi pe Dumnezeu, transformînd astfel fața hîdă a Ortodoxismului în una luminoasă, pe care Cristian Bădiliță crede că religia o merită de fapt.
Sînteți încă un heruvim orb sau v-ați transformat deja într-un pițigoi cu aripile tăiate?
E bine ca noi, în destinul nostru pămîntesc, să rămînem heruvimi orbi, adică să fim conștienți și să nu ne-o luăm în cap, să nu îndrăznim să credem că la fiecare pas ne crește cîte o pereche de aripi. Pițigoi cu aripile tăiate încerc să fiu în fiecare zi. Este bine pentru igiena noastră sufletească. Viața te învață să fii umil. Eu nu îmi propun asta, dar din ce în ce mai des te izbești de cîte ceva care îți amintește de acest lucru. Cum spunea și actorul Nae Ionescu, înțelepciunea vine ca și artritismul, de la sine și odată cu vîrsta. Nu că mi-aș impune neapărat o cotă de înțelepciune zilnică sau săptămînală, dar cred că, fără o anumită smerenie, nu se poate face nimic și, în primul rînd, nu ne-am putea înțelege unul cu altul.
Smerenia nu este neapărat o calitate, ea a devenit fundamentală în setul de virtuți creștine, dar nu este o calitate eminamente creștină. Eu cred că este o calitate umană. Pentru mine asta e. Nietzsche o detesta și îi consacră pagini absolut nedrepte și chiar stupide pe alocuri, prin exagerare. Această calitate diferențiază oarecum modelul uman creștin de cel păgîn. Modelul filosofului păgîn nu exclude orgoliul ci este asumat și uneori chiar subliniat, pe cînd în paradigma creștină smerenia sau umilința a devenit „cealaltă față a orgoliului”. Orgoliul și smerenia nu sînt opuse. Există un orgoliu al fiecărui creștin, al fiecăruia dintre noi, nu neapărat o mîndrie, pentru că acești termeni s-au conotat negativ în limbajul influențat de creștinism. Trebuie să rămînă acolo un soi de demnitate care ține de statutul nostru de ființe create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
Această deminitate ne dă și măsura smereniei noastre. Ca și creaturi trebuie să ne acceptăm statutul inferior față de Cel care ne-a creat, știind, în același timp, ca și creștini, ca ființe umane, că sîntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
Emil Cioran spunea că adevărata creativitate lirică poate izvorî doar dintr-o suferință organică. Muza dumneavostră care este?
Din păcate trebuie să-i dau dreptate fratelui întru exil Emil Cioran. Țin minte că aveam o fotocopie pe care am plătit 100 de lei în 1986, cînd Cioran era interzis. Să deții o fotocopie a lui Cioran echivala pe atunci cu a deține un manuscris al Vechiului sau Noului Testament. Îi dau dreptate pentru că, într-adevăr, suferința este rădăcina marilor creații ale omenirii. Totuși, Dumnezeu poate ne dă suferința, dar ne dă și antidotul. Nu tuturor, deși cu toții avem posibilitatea de a înfrunta suferința, pentru că altminteri nu am putea să trăim și să respirăm firesc măcar două minute. Fiecare își găsește antidotul în coordonatele sale existențiale, sufletești sau care țin de inteligență.
Poate creatorii, văzuți din exterior, au o șansă, par a fi privilegiați. Vă asigur însă că nu sînt. Cu toții am vrea să fim Mozart, dar nimeni nu ar vrea să aibă viața lui Mozart, cu toții am vrea să ajungem Eminescu, dar nimeni dintre noi nu ar vrea să aibă viața lui Eminescu. Cu toții am vrea să ajungem Cioran, printre filosofi, dar nimeni, vă asigur, nu ar vrea să aibă coșmarurile și insomniile lui Cioran. Și asta o știu de la oameni care l-au frecventat, care îl întîlneau la trei sau patru dimineața umblînd ca un nebun, el însuși dorind să scape de aceste coșmaruri, în jurul Jardin du Luxembourg din Paris.
Dacă nu ești sigur de vocația ta ca om al Bisericii atunci mai bine ieși tu din Biserică, să nu iasă oamenii
În societatea de astăzi tinerii se îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu, devin „nesimțiți metafizic” cum spunea Andrei Pleșu, iar oricine încearcă să-i apropie de Biserică este considerat nebun. Va cîștiga vreodată „Dumnezeu de la Mancha” lupta cu morile de vînt?
Există etape de apropiere fanatică și apoi de respingere. Există o evoluție sau există mișcări în viața noastră care ne scapă de sub control. Noi nu putem controla tot ce trăim și asta e spre binele nostru, deși nu înțelegem și nu dorim să admitem lucrul ăsta. Atunci cînd sîntem călcați în picioare ajungem la disperare, nu pricepem ce se întîmplă cu noi, dar ajungem să înțelegem mai tîrziu că acel moment trebuia să se întîmple, că face parte în mod firesc din biografia noastră.
El nu are nevoie de tine, nu are nevoie de fanatismul tău, nu are nevoie nici măcar de credința ta ca să existe și ca să te ghideze. Tu ai nevoie de el.
Trăim într-o lume în care predomină hiperrelativismul și în care Dumnezeu e pus pe același raft cu o mașină nouă sau cu o vacanță în Tahiti. Ce preferă tînărul de astăzi? Să aibă o experiență realmente spirituală sau să-și cumpere un bilet și să meargă într-o vacanță în Tahiti? El va răspunde că preferă vacanța în Tahiti. Totuși eu aș spune că dacă merge în Tahiti ar putea avea o experiență care să-l întoarcă la Dumnezeu sau să-l împace și cu lumea cealaltă. Nu fac un paradox de ateu sau semi ateu. Nu trebuie să-L absolutizezi nici pe Dumnezeu așa cum îl vezi tu, să-l construiești așa cum vrei tu, după modelul tău „absolut”. El nu are nevoie tine, nu are nevoie de fanatismul tău, nu are nevoie nici măcar de credința ta ca să existe și ca să te ghideze. Tu ai nevoie de el și tu trebuie să-ți rînduiești existența în funcție de această valoare supremă, care oricum este acolo și te așteaptă.
Este de vină Biserica pentru reacția pe care o au tinerii față de religie?
Problema este că trăim acum, mai ales în România, într-un spațiu hipersacralizat, însă doar la nivel formal. Acest ritualism al Bisericii Ortodoxe este negativ vizavi de atragerea tinerilor spre Biserică și spre Dumnezeu, pentru că, în general oamenii Îl caută mai devreme sau mai tîrziu. Sacrul este o constantă a conștiinței umane, fie că îl respingem și îl ținem la depărtare 20 sau 30 de ani, fie că pretindem că nu ne interesează. El oricum vine pentru că viața noastră o să ni-l scoată, mai devreme sau mai tîrziu, în față. Ei bine, rolul Bisericii acesta este. Să ne ajute să înfruntăm misterul morții și al Judecatei de apoi. Biserica nu trebuie să ne moralizeze și să ne dădăcească. Mai ales acei oameni ai Bisericii care au mai mult decît slăbiciuni și care au un trecut mai mult decît dubios. În ei oamenii nu prea mai cred. Ei merg la biserică să găsească răspunsuri consolatoare sau pur și simplu mîngîiere, dar în primul rînd răspunsuri la aceste întrebări ultime, care sînt radicale și de neocolit.
Cu asta cred că ar trebui să se ocupe oamenii Bisericii și nu cu moralitatea, de care se poate ocupa în primul rînd familia și după aceea școala. Biserica este o instituție divino-umană înrădăcinată în persoana mistică a lui Iisus Hristos. Acest tezaur imens nu-l are nici o altă instituție și oamenii vin la biserică pentru Iisus Hristos, pentru adevăratul Iisus Hristos. Un Iisus Hristos care să le pună viața în ordine, care să le dea sens vieții. La asta trebuie să se gîndească orice om al Bisericii. În clipa în care oamenii nu-L găsesc pe Iisus Hristos cel viu, cel frumos, cel adevărat care să le îmbogățească viața, atunci bineînțeles că se întorc de la Biserică și nu-i mai interesează credința. Atunci fie adoptă o pseudoreligie, budistă, orientală sau newage-istă sau pur și simplu merg și se afundă în barurile care se înmulțesc din ce în ce mai mult; se afundă în acest „misticism” alcoolic, autodizolvant, dar care înseamnă pentru ei un răspuns imediat la criza aceasta enormă pe care Biserica nu o poate rezolva. Aici trebuie să se implice cu adevărat oamenii Bisericii. Dacă nu ești sigur de vocația ta ca om al Bisericii atunci mai bine ieși tu din Biserică, ca să nu iasă oamenii.
O carte care nu-ți schimbă viața măcar timp de o săptămînă este mai mult sau mai puțin inutilă
Poate fi corelată îndepărtarea de biserică cu îndepărtarea de literatură?
Da. Eu sînt convins că marea, adevărata literatură, capodoperele literaturii universale au toate un miez teologic. Nu există capodoperă care să nu aibă și virtuți estetice și virtuți culturale și virtuți morale, dar și virtuți teologice sau religioase. Toate aceste ingrediente alcătuiesc ceea ce se numește capodoperă. E adevărat, nu poate să existe o capodoperă numai cu discurs teologic, dar să luăm cazul lui Homer. Iliada și Odiseea erau manualele Antichității. Zece secole toți copiii au „studiat” pe Iliada și Odiseea. Aceste două capodopere, care au ajuns doar capodopere ale literaturii universale pentru noi, însemnau totul în acea perioadă. De la literatură, tratat de război, tratat de virtuți morale pînă la teologie. Acesta a fost manualul Antichității vreme de zece secole, nu doi sau trei ani cum aprobă acum Ministerul Educației cîte un manual școlar.
Totuși literatura nu catehizează, literatura nici măcar nu educă. Literatura te pune în față cu problemele fundamentale ale omului, printre care și problema credinței, fără să pretindă că o poate rezolva. O carte care nu te marchează, care nu-ți schimbă viața măcar timp de o săptămînă, este mai mult sau mai puțin inutilă. Aici rezidă geniul unui artist, al unui scriitor adevărat: de a intra în suflețelul nostru ros de îndoieli și de a scoate de acolo problemele fundamentale fără să aibă pretenția să răspundă la ele, dar să pună degetul pe ele și să arate „uite, ăsta ești tu”. E senzația cu care închei orice capodoperă pe care o citești. Te recunoști în ea. Ieși dintr-o capodoperă și mobilizat, dar oarecum consolat pentru că vezi că acel spirit imens, autorul capodoperei, ți-a pătruns în suflet ca un psihopomp și această comuniune cu un spirit de geniu deja este un început de lecuire, de vindecare sufletească.
Specialitatea dumneavoastră este aceea de patrolog, aceea de deslușitor al scrierile Sfinților Părinți. Pentru a-i înțelege este nevoie să vă puneți în pielea Sfîntului, să-l înțelegeți în esența lui?
Exegeza presupune o metodă care încă nu a fost elaborată, nu a fost definită și nu cred că poate să fie validată pentru ansamblul scrierilor părinților Bisericii. Cred că fiecare autor trebuie abordat într-un mod special. Cu o metodă care implică reverență, dar și responsabilitate științifică, o metodă bazată pe obiectivitate, onestitate intelectuală și mai ales care să presupună posedarea instrumentelor prin care ne putem apropia de aceste scrieri. Atît cît ne putem apropia, noi, cititori sau credincioși din secolul al XXI-lea, de niște scrieri din secolul al II-lea sau al III-lea. Mă apropii de Ioan Casian încercînd în primul rînd să-i înțeleg epoca și să nu interpretez după mofturile și problemele noastre din secolul al XXI-lea. Ioan Casian – și e valabil pentru toți părinții Bisericii – trebuie înțeles în contextul său social, teologic, cu problemele care existau atunci și mai ales plecînd de la miza scrierilor sale. Noi avem o viziune foarte raționalistă și estetizantă asupra acestor scrieri. Pentru noi, acest corpus imens înseamnă un tezaur foarte bine ordonat. Părinții Bisericii, absolut toți, nu au scris tratate de dogmatică, nu au făcut teologie sistematică. Au făcut, după cum spunea un cunoscut teolog occidental, théologie d’occasion. Teologie de ocazie, în sensul cel mai bun al termenului „ocazie”. Nici unul nu a scris ca să-și arate mușchii teologici sau ca să-și facă operă personală. E o dovadă de reală smerenie din partea lor. Toți și-au scris opera în funcție de context și de crizele comunității din care făceau parte. Ioan Gură de Aur are o predică genială despre sărbătoatea Crăciunului pe care acesta a scris-o și a rostit-o cu ocazia sărbătorii Crăciunului la Antiohia, tocmai pentru că acea comunitate refuza, în parte, sărbătorirea nașterii Domnului pe 25 decembrie și ținea la data de 6 ianuarie.
Deci a fost o operă forțată de împrejurări.
Da, el a trebuit să creeze această capodoperă a omileticii creștine, o predică despre nașterea Mîntuitorului, în care vine cu foarte multe argumente mai mult simbolico-teologice decît științifice, pentru a pleda în favoarea datei de 25 decembrie. Aceasta este circumstanța în care creează o capodoperă. El nu scrie de dragul de a scrie sau de a-și satisface amorul propriu.
Scrierile lui Atanasie împotriva lui Arie pleacă, iarăși, de la un anumit context polemic. Peri Arhon, care nici măcar nu este un tratat, dar care este socotit primul tratat de dogmatică creștină, de la începutul secolului al III-lea, nu este decît o scriere pe care Origen o redactează la cererea comunității creștine din Alexandria. Aceștia erau interesați de doctrina creștină ca să răspundă, cu mijloace filozofico-metafizice, doctrinelor păgîne majoritare. De aceea Origen a redactat această scriere, care ulterior a fost pusă la zid și condamnată pentru nu știu ce puncte inventate ca fiind eretice. El lansează acolo simple ipoteze, care au valoarea pe care o au în contextul epocii respective.
Toate aceste scrieri au și un mesaj care transcende epoca respectivă și de aceea îi și citim, doar că noi trebuie să-i citim ca oameni trăitori în secolul al XXI-lea. Nu trebuie să-i congelăm. Scrierile Părinților nu sînt adevăr absolut, scrierile Părinților ne ajută să ne apropiem de esența revelației creștine, dar și Părinții au fost oameni. Cu trăsături geniale, dar și cu defecte și cu scăderi. Asta nu înseamnă că am minimaliza importanța scrierilor lor sau importanța personalității lor. Totuși trebuie să ne ferim de idolatrizarea care ne atrofiază și spiritul critic. Și apoi le-am face lor un mare deserviciu, pentru că punînd eticheta „intușabil” de fapt nu ne apropiem de ei ci, hiper adorîndu-i, îi ucidem.
Tot timpul am scris cărți pentru ceilalți și pentru că simt nevoia să dăruiesc cărțile mele
Bunica dumneavostră a fost cea care v-a făcut cunoștință cu sfinții și cu Biserica, însă pînă la 20 de ani traseul dumneavostră a fost orientat spre literatură și matematică. Cum ați ajuns mai apoi la patristică?
Am ajuns la patristică prin… teoria literaturii. Acum îmi stîrnește zîmbete. Consideram teoria literaturii o disciplină parazitară și cvasi inutilă. Cum poți să faci o teorie a literaturii, o teorie despre ceva care este 90% inspirație? E drept, cele zece procente de transpirație sînt la fel de importante. Dar cum poți cuantifica harul transformat în literatură de bună calitate? În anii 1980, cînd eram student la litere, în București, teoria literaturii era totuși în mare vogă. Se citeau mai mult cărți despre Dostoievski decît Dostoievski, citeam mai mult cărți despre Eminescu decît Eminescu, citeam mai mult cărți despre Nichita Stănescu decît Nichita Stănescu. Teoria literaturii de fapt usucă literatura. Ulterior mi-a picat în mîini un volum al Sfîntului Ioan Gură de Aur, care nu face parte din pleiada Părinții mei preferați, dar care a jucat un rol foarte important în existența mea. În primii ani de facultate, dar și în liceu, eram foarte pasionat de Eliade. El mi-a fost maestru indirect încă din primii ani de liceu, dar pe o linie culturalistă, nu teologică. Dar nu poți să-l citești pe Eliade numai cultural. Toată această teologie implicită a lui Eliade te contaminează și te pune pe șine.
În anii 1980, cînd eram student la litere, în București, teoria literaturii era în mare vogă. Se citeau mai mult cărți despre Dostoievski decît Dostoievski, citeam mai mult cărți despre Eminescu decît Eminescu.
Întîlnirea cu patristica s-a întîmplat așadar pe fondul de ariditate creat de teoria literaturii, în primul an de facultate. Atunci mi-a picat în mîini, pentru că frecventam toate librăriile, inclusiv pe cele ale Bisericii Ortodoxe, o culegere cu omiliile despre Geneză ale Sfîntului Ioan Gură de Aur. Am început inițial să citesc cu apetit cultural. Citeam atunci Geneza și doream să văd un comentariu. Îl consideram pe Ioan Chrisostomul un… teoretician al literaturii. Am fost însă bulversat. Nu am putut să las din mînă această carte cu omilii, pentru că acolo nu se făcea teorie literară. Acolo Ioan Chrisostomul intra într-atît de mult în adîncul textului încît îți scotea ție sufletul la lumină și parcă te împroșca cu prospețime, cu răcoare. Era foarte răcoritor sufletește, dar și hrănitor sufletește. Atunci am avut senzația că am găsit „marele critic literar”, într-un fel, modelul criticului literar. Nu mă dezic de acest lucru, de această etichetare, nu este un simplu paradox. Asta este exegeza, asta ar trebui să fie adevărata exegeză a operelor literare. O exegeză care pur și simplu să te răscolească și care să te hrănească sufletește. În anii 1980 era la modă școala formală rusă și, Doamne!, cîtă para literatură din asta am înghițit atunci. Totuși ea s-a dovedit folositoare, pentru că a pustiit terenul și Ioan Chrisostomul a căzut ca un meteorit care a însămînțat din cer acest teren.
Nu poți să-l citești pe Eliade numai cultural. Toată această teologie implicită a lui Eliade te contaminează și te pune pe șine.
Ioan Chrisostomul a declanșat astfel pentru mine interesul pentru patristică, pentru Părinții Bisericii, pe linie exegetică. În același timp am rămas legat de literatură. Am învățat de la Ioan Chrisostomul, de la un teolog, care tună și fulgeră împotriva teatrului, împotriva spectacolelor și împotriva literaturii păgîne, care este un taliban foarte dur, cum trebuie scris despre literatură. Am înțeles că ceea ce a făcut el cu Cartea Genezei ar trebui să facă și teoreticienii și criticii literari cu capodoperele literaturii laice.
Este retragerea și cufundarea în scris modul dumneavostră de a pleca în pustie?
Mă retrag pentru a putea să mă concentrez și a putea să dăruiesc cărți celorlalți. Niciodată nu am scris pentru mine, așa cum mai spun unii despre sine. Păi atunci scrie pentru tine și nu mai publica! Tot timpul am scris cărți pentru ceilalți și pentru că simt nevoia să dăruiesc cărțile mele celorlalți. Te retragi în tine însuți, în intimitatea ta cea mai profundă cum spune Sfîntul Augustin, tocmai pentru a putea dărui din această intimitate celorlalți. Eu țin foarte mult la claritate, cărțile mele sînt bine argumentate, sînt limpezi, pentru că îmi respect enorm cititorul și nu vreau să-i mănînc timpul punîndu-i sub ochi cărți confuze. Retragerea e oarecum naturală, nu este impusă, nu ține de voință. Fără retragere, fără singurătate, nu există putința și mai ales apetitul de a dărui. Cu cît mă retrag mai mult în singurătate și în mine cu atît îmi crește mai mult dorința de a dărui.
Mergeați la Ipotești de fiecare dată cînd aveați ocazia, era ca un loc de pelerinaj. Se poate spune că aceasta era biserica adolescenței dumneavostră?
Da, era și biserică. Eu am fost foarte atașat de Ipotești. Mergeam ca la mine acasă și nu ca la un muzeu. Mergeam la prietenul meu Valentin Coșereanu care era muzeograf atunci și care mi l-a apropiat pe Eminescu și a făcut din acesta un fel de membru al familiei, un fel de frate mai mare sau un unchi. În nici un caz un bunic, pentru că Eminescu pentru mine este paradigma tinereții. Nu mi-l pot închipui bătrîn. Erau niște plimbări absolut extraordinare de la Botoșani pînă la Ipotești, veneam pe scurtătură, pe lîngă niște iazuri, făceam un ocol și pe la pădurea cu lacul. Ipoteștiul era locul unde mă simțeam mai acasă decît acasă. Cu Valentin Coșereanu citeam și reciteam corespondența lui Eminescu, atingeam obiectele din acel spațiu pe care nu le-am sacralizat însă. Pentru mine Eminescu e un intim datorită acestor vizite săptămînale care au durat timp de aproape patru ani. Îi știam pînă și fîșia de pămînt pe care a avut-o tatăl său și la un moment dat voiam să găsesc și poteca pe care a fugit spre Cernăuți. Eminescu a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai adolescenței mele de la Botoșani.
Adaugă un comentariu