Didier Desormeaux, jurnalist France Télévisions: Jurnaliștii de la Charlie Hebdo sînt la fel de liberi după atentat cum au fost dintotdeauna
Microfonul de serviciu 24 mai 2015 Niciun comentariu la Didier Desormeaux, jurnalist France Télévisions: Jurnaliștii de la Charlie Hebdo sînt la fel de liberi după atentat cum au fost dintotdeauna 49
Prezent la ediția din 2015 a Seminarului Internațional de Jurnalism de la Iași, Didier Desormeaux a explicat jurnaliștilor români de ce străzile Parisului au format un imens lanț uman care a blamat atacul de miercuri, 7 ianuarie, din redacția săptămînalului Charlie Hebdo. Jurnalistul spune că oameni de toate vîrstele plîngeau și țineau ridicate fotografiile celor 10 jurnaliști executați sau simboluri ale caricaturii, mai ales pixuri și creioane. Didier Desormeaux spune că teroriștii au zdruncinat prin atentatul realizat un crez vechi al poporului francez, și anume libertatea de exprimare a presei. De aceea, la cîteva ore de la asasinarea jurnaliștilor, Franța îndoliată a ieșit în stradă. Ei i s-au alăturat duminică mai multe voci importante de pe toate continentele care au pornit într-un marș al păcii în memoria celor 12 oameni asasinați. Acest „11 Septembrie al Franței” a arătat unui popor „divizat”, după cum spune jurnalistul France TV, că în fața evenimentelor de acest gen diferențele trebuie uitate, iar oamenii trebuie să facă front comun pentru a arăta că „rezistă” acțiunilor teroriste și că sînt liberi.
Cum ați trăit în redacție cele 54 de ore din momentul asasinării jurnaliștilor de la Charlie Hebdo pînă la prinderea teroriștilor?
Eu, în ziua evenimentului, atunci cînd s-a produs chiar, nu eram în redacție. Mă aflam la o întîlnire și, foarte ciudat de altfel, deși nu știam ce se întîmplă, simțeam că s-a petrecut ceva. Eram neliniștit fără să știu exact de ce. Pentru mine, pentru colegii mei, a fost un șoc enorm. Toată lumea era pierdută, deznădăjduită. Toată lumea plîngea. Părea ireal, de neimaginat. Era greu de crezut, deoarece pentru noi victimele atacului erau un fel de frați mai mari. Dar să știți că nu erau toți în vîrstă, unii aveau și în jur de 40 de ani. În orice caz, ne erau ca niște frați și noi nu ne puteam imagina că au fost executați, unul cîte unul, ca un pluton atacat și ucis în timpul unui război. Era dincolo de înțelegerea noastră și nu puteam admite o asemenea atrocitate. În plus, cei uciși erau desenatori, ilustratori, nu erau niște războinici. Mulți dintre noi, jurnaliștii de azi, am crescut cu o parte dintre cei omorîți. Eu, de exemplu, în tinerețe îi urmăream în revistele pentru adolescenți pe Cabu și pe Wolinski. Deci am fost mai mult decît sensibilizați de aceste evenimente pentru că erau de-ai noștri, din mijlocul nostru.
Ideea complotului oferă o explicație rapidă a ceva ce este de fapt complicat
Totuși populația franceză a înțeles diferit atacul. Pe lîngă miile de manifestanți care au ieșit în stradă, spuneați la conferință că 20% dintre adolescenți cred ca evenimentele au fost regizate. De ce?
De fapt, procentul este de 17%, puțin peste. Acești tineri cred că atentatul de la Charlie Hebdo a fost un complot. De aceea am intervievat un responsabil al Ministerului Educației Naționale ca să-mi explice și mie cum de acești tineri, mai ales din zonele de periferie, chiar provincie, nu cred în realitatea evenimentelor petrecute. Ce cred ei? Tinerii spun că evenimentul a fost regizat pentru că unele imagini de la locul atentatului sînt neclare, iar ei le interpretează spunînd că „uitați, strada pe care au fost filmate scenele era goală, mașinile au fost schimbate”, plus multe alte detalii pe care le subliniază încercînd să argumenteze că în cele din urmă evenimentul a fost un complot, o conspirație.
Poate au găsit pe Internet imagini false și de aceea au această reprezentare. Nu neapărat false. S-au folosit de o serie de imagini care erau ambigue. Eu am întrebat reprezentanții din educație cum este posibil așa ceva, de ce acești tineri cred că de fapt evenimentele nu s-au petrecut așa cum știm că s-au petrecut și mi-au răspuns că este simplu de înțeles. În primul rînd este vorba despre un mediu tînăr, care nu este valorificat, care se află în umbra societății, care nu are multe speranțe. În al doilea rînd, evenimentele aduc în prim plan o istorie complicată, iar ei au ales drumul cel mai simplu pentru a înțelege cele petrecute, zicînd că este vorba doar despre un complot. Ideea aceasta a complotului oferă o explicație rapidă a ceva ce este, de fapt, complicat. Adevărata istorie a evenimentelor petrecute la Charlie Hebdo înseamnă să înțelegi puterea imaginilor, conflictul dintre suniți și șiiți, conflictele din Siria. Tinerii însă au ales un drum mai scurt. Totuși, le-am zis celor pe care i-am intervievat, „bine, dar nu este suficient să spui că este un complot și atît”. Specialiștii mi-au răspuns că, în plus, ne referim la o generație care se hrănește din cultura scenariilor americane, în care filme cu detalii puține sînt considerate comploturi, provocate de diferite părți care vor să domine lumea. În contextul dat, aceste elemente se combină perfect, chiar dacă șușoteli au existat dintotdeauna în istorie. Însă, de data aceasta, zvonurile au fost amplificate de Internet și cum tinerii sînt foarte singuri și izolați în spatele calculatorului, ei trăiesc evenimentele fără să dicute, fără să participe la discuții contradictorii. De fapt, în mijlocul lor nu există deloc dezbateri pe aceste subiecte sensibile.
Aasasinii, frații Saïd și Chérif Kouachi, sînt tineri francezi de origine algeriană, crescuți în Franța, marginalizați cînd au început o serie de mici infracțiuni. Din păcate, în această caracterizare se regăsesc numeroși tineri francezi de origine africană.
Este un paradox pentru că tot la conferință ați spus că seara, după atentat, pe străzile Parisului erau foarte mulți tineri.
Da, într-adevăr avem de-a face cu un paradox pe seama căruia încă se discută în Franța, pentru că dincolo de acest procent care nu crede în realitatea celor întîmplate, țara a cunoscut odată cu evenimentele acestea o mobilizare din proprie inițiativă a aproximativ patru milioane de oameni care au ieșit în stradă, o cifră enormă. Unii spun însă că oamenii care au manifestat fac parte din categoria celor intelectuali, cu o anumită cultură, oameni care se gîndesc și care înțeleg ceea ce s-a întîmplat. Dar majoritatea tinerilor, mai ales cei de la periferie, nu se regăsesc printre cei care au manifestat, și nu doar că nu se regăsesc, dar aproape că sînt de partea teroriștilor. Adică s-au îndoit de ceea ce au văzut, au spus că nu este posibil să se fi întîmplat așa, și asta e foarte ciudat, de neînțeles. Putem spune că unii apreciază gestul teroriștilor pentru că o astfel de reacție ar fi normală dacă ne-am raporta la Charlie Hebdo care a atacat de mai multe ori simbolurile islamului, profetul, și acum musulmanii s-au răzbunat, asta ar fi prima categorie, dar mai sînt unii care nu cred deloc tot ceea ce s-a întîmplat și spun că totul este un complot al americanilor sau al israelienilor. Aceștia din urmă fac parte din categoria celor care nici pînă acum nu cred că evenimentele de pe 11 septembrie au fost reale și spun, indiferent de argumentele aduse, că de fapt nu s-a întîmplat așa cum știm cu toții. În cazul nostru, categoria asta este întîlnită mai ales în orașele din jurul Parisului, de unde provin și asasinii, de altfel. Frații Saïd și Chérif Kouachi sînt tineri francezi de origine algeriană, crescuți și școliți în Franța, marginalizați la un moment dat cînd au început și o serie de mici infracțiuni. Din păcate, în această caracterizare se regăsesc numeroși tineri francezi de origine africană.
Ați putea spune că după evenimentele din ianuarie relațiile între musulmani sau musulmani și catolici sînt mai tensionate decît înainte?
Chiar atunci în rîndul populației a fost o frică foarte mare ca nu cumva tragedia propriu-zisă să provoace un lanț de astfel de evenimente. În cele din urmă nu au fost așa de multe, întrucît autoritățile musulmane au criticat atacul, au susținut poporul francez și au făcut numeroase apeluri pentru încetarea acțiunilor teroriste. Mai mult, extrema dreaptă, Marine Le Pen, a fost marginalizată și nu a participat la manifestarea de duminică. Deci posibilele părți care ar fi putut încuraja teroriștii au fost date la o parte și în plus, simbolic vorbind, șeful teritoriului palestinian, Mahmoud Abbas, a participat duminică la marșul organizat, ceea ce a însemnat că nu toți musulmanii sînt ostili poporului francez.
Charlie Hebdo era ziarul unei generații, dar de cînd cititorii au îmbătrînit, avea mai puțini admiratori
Cum a prezentat France TV atentatul?
Am avut o oarecare dispută la France TV, pentru că noi avem două redacții naționale, France 3 – o rețea de televiziuni regionale și France 2 – postul național. În fapt, atunci trebuia să împărțim mijloacele tehnice pentru a cuprinde evenimentul și asta era imposibil deoarece am fi avut nevoie de transmisii în direct pe ambele posturi și în cele din urmă France 2 a fost televiziunea aleasă să redea în totalitate evenimentul, bineînțeles cu nemulțumirea celor de la France 3. A fost o discuție legată de mijloacele prin care am putea cuprinde ceea ce se întîmplă, pentru că faptele, evenimentele, păreau complicate, cu toate că, în mod paradoxal, ne aflam în preajma redacției. Erau complicate pentru că după Charlie s-au petrecut mai multe lucruri care trebuiau urmărite – , momentul de la sinagogă, manifestările din stradă, schimbul de focuri în care un polițist a fost ucis, magazine în care teroriștii au luat ostatici. De fapt, au fost vreo patru-cinci evenimente cam în același timp sau la scurt timp unul după altul. La început, ne-am spus că cel puțin primele două nu au nicio legătură, însă în cele din urmă am înțeles că erau legate între ele. Subiectul a fost tratat diferit, în funcție de televiziuni. Noi nu am întrerupt foarte mult programul, în schimb jurnalele au avut ediții speciale și au fost mult mai lungi decît de obicei, iar pe Internet am avut transmisiuni non-stop. Canalele de știri au transmis 24 din 24 de ore, dar să știți că unele au fost criticate pentru că și-au asumat niște riscuri uriașe. De exemplu, a fost o televiziune care a sunat un ostatic care era ascuns într-un dulap, fără ca cei care asediaseră magazinul din Vincennes să știe de existența sa. Jurnaliștii au fost inconștienți pentru că teroriștii nu știau că pe lîngă oamenii pe care îi amenințau, mai erau și alții ascunși într-o cameră frigorifică și într-un dulap. Mai mult, teroristul avea televizorul în magazinul respectiv deschis chiar pe postul care luase legătura cu ostaticul din dulap. Din fericire, nu și-a dat seama că transmisiunea în direct era chiar din magazinul în care intrase și luase ostatici și, tot din fericire, nu și-a dat seama că persoana care răspundea jurnaliștilor se afla chiar în spatele său. A fost de necrezut ceea ce a făcut televiziunea respectivă, motiv pentru care a fost aspru criticată întrucît a pus în pericol chiar persoana care încerca să se salveze.
Credeți că după atentatul din ianuarie societatea franceză s-a schimbat?
În acest moment, toți jurnaliștii francezi se întreabă acest lucru. Eu cred că oamenii au conștientizat că în numele valorilor fundamentale tot poporul trebuie să fie unit. Și asta este foarte important pentru noi, deoarece poporul francez este unul divizat. Cu toate astea, în cazul de față am văzut un elan, un efort puternic, care a unit toată lumea. Atentatul de la Charlie Hebdo a fost un eveniment major pentru Franța care a reunit milioane de persoane ce și-au exprimat aceleași sentimente vizavi de asasinarea jurnaliștilor. În acest moment, în Franța se duce o polemică pentru că un sociolog-demograf spune că nu a fost vorba despre un eveniment așa de important. Eu cred că a fost un eveniment major, un 11 septembrie al nostru. Franța este o țară foarte atașată de libertatea presei și de caricaturiști. Charlie Hebdo critica puterea, ceea ce era plăcut. Era un ziar destul de nișat, avea în jur de 30.000 de exemplare, ceea ce înseamnă foarte puțin în Franța. Înainte era popular, era ziarul unei generații, dar de cînd cititorii au îmbătrînit, avea mai puțini admiratori. Charlie a fost dintotdeauna virulent. Și chiar dacă în momentul atentatului nu mai aveau așa de mulți cititori, ulterior am văzut oameni conservatori, oameni de dreapta care cumpărau ziarul. Primul număr după eveniment a fost cumpărat de toată lumea. Oamenii au stat la rînd ca să-l cumpere. Eu însumi am așteptat trei zile pînă l-am cumpărat. În total, s-au vîndut milioane de exemplare, lucru nemaiîntîlnit în istoria presei franceze. Toată lumea mergea la chioșcuri să cumpere Charlie Hebdo dintr-o solidaritate nemaiîntîlnită. Era un fel de a spune mă opun terorismului și cumpăr ziarul. În prezent, săptămînalul iese în mod normal, nu știu exact cifrele de vînzare, dar cred că se vinde bine. În plus, au păstrat fix același spirit, aceeași cultură. Îi atacă și acum pe musulmani, îi atacă pe catolici, o atacă pe Marine Le Pen și puterea, în general. Știu să rîdă de toată lumea, dar să nu înțelegem greșit. Charlie Hebdo rîde de musulmanii fanatici, de catolicii fanatici, nu de altceva. Și acum sînt liberi, așa cum au fost dintotdeauna.
Din păcate, azi tindem să limităm jurnalismul în fața calculatorului și nu ăsta e scopul meseriei
Care credeți că sînt calitățile pe care trebuie să le aibă un jurnalist?
Azi un jurnalist trebuie să nu aibă prejudecăți și trebuie să fie deschis la orice. Două calități definesc un bun jurnalist și anume să se perfecționeze continuu și să accepte să trăiască toate situațiile în mod fizic, adică să meargă în mijlocul faptelor. Din păcate, azi tindem să limităm jurnalismul în fața calculatorului, dar nu ăsta e scopul meseriei. Jurnalismul înseamnă să mergi să vorbești cu oamenii, să descoperi oameni și să te apropii de ei. În plus, trebuie să fie riguros, să-și cultive continuu abilitățile de orice tip. Lumea azi este foarte complicată, de aceea trebuie să învățăm zilnic. În tinerețea mea, lumea era împărțită în Est și Vest, azi însă este mult mai complicată. Atunci toate informațiile erau văzute din prisma acestei delimitări, iar religia nu era așa importantă. Atunci nu se vorbea de religie, ci doar de comunism și capitalism. România era dincolo, iar noi eram dincoace. Azi însă lucrurile nu mai stau așa. Totul este foarte complicat și de aceea spun că jurnalistul trebuie să fie foarte bine pregătit, documentat. De exemplu, în cazul Charlie Hebdo trebuie să înțelegem o întreagă istorie ca să putem răspunde la întrebarea de ce al-Qaeda a ordonat grupului respectiv să atace ziarul. Nuanțele lumii de azi sînt greu de priceput și greu de explicat, de aceea un jurnalist trebuie să învețe, să citească, să se documenteze zilnic.
De ce îndemnați jurnaliștii să meargă în cartierele marginașe?
Fac asta pentru că mult timp s-a spus că ceea ce se petrece acolo nu interesează pe nimeni. Lucru fals și dramatic, în același timp. Unii jurnaliști de-ai noștri voiau să meargă în orășele acestea mai mici, dar primeau răspunsul redactorului-șef că nu are rost pentru că nu interesează pe nimeni viața de acolo. Total greșit pentru că, uitați-vă, nu s-a mai mers în locurile respective, am pierdut contactul cu lumea aceea și știm cu toții ce s-a întîmplat în ianuarie. De aceea insist să se meargă în zonele de periferie, în cele de provincie, pentru că lumea de acolo, diferită de ceea ce trăim în centrul Parisului, de exemplu, este altfel organizată, are o altă viață.
Care sînt condițiile pentru a urma jurnalismul în Franța?
Să știți că la noi este foarte greu să faci o școală sau o facultate de jurnalism. Eu am fost anul trecut președintele comisiei care recunoaște aceste școli, în prezent sînt secretar general. Știm cu toții că oricine are o cameră poate să fie jurnalist, însă în Franța ca să fii unul recunoscut trebuie să faci o școală care îndeplinește niște criterii, care este validată de o comisie specială. Este foarte important să urmeze o astfel de școală pentru că multe companii media angajează numai jurnaliști care au terminat o astfel de școală acreditată de noi. De exemplu, France TV face stagii de pregătire numai cu tineri ieșiți din școli recunoscute, nu iau alții. În acest moment, avem validate 14 școli de jurnalism în care sînt în jur de 100 de specializări pentru jurnaliști, în universități, în școli private, în școli de stat. Această listă este reînnoită la un anumit interval, alte unități pot fi validate, însă pentru asta trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Trebuie să asigure formarea pe presă scrisă, radio, tv, online, trebuie să organizeze un ciclu de doi ani de studiu, trebuie ca profesorii să fie jumătate cadre universitare, jumătate jurnaliști, și trebuie să asigure mijloacele prin care cei care învață să poată face jurnale televizate, reviste și emisiuni radio. Pentru a fi o școală recunoscută, trebuie să le asiguri tinerilor practica, trebuie să ai studiouri de televiziune și radio, respectiv ziare înființate special pentru ei.
Dar cei care vor să intre într-o astfel de școală dau admitere?
Da, este foarte greu de intrat. Fiecare școală are între 800 – 1.200 de candidați și sînt doar 40 de locuri. Admiterea le testează cultura generală, exprimarea scrisă și orală, se dă și un interviu în care le este testată personalitatea și apoi îi punem să facă mici materiale, reportaje, să vedem dacă le place și se descurcă să vorbească cu oamenii.
Cum vi se pare că arată Iașul după 20 de ani de la ultima vizită?
Acum 20 de ani Iașul era un oraș comunist, un oraș specific a ceea ce știam noi că înseamnă Estul. Era gri. Acum însă respiră altfel, din punctul meu de vedere, oamenii sînt mai veseli și se simte că atmosfera s-a schimbat. Cînd am venit prima dată, simțeam că țara nu prea are putere, chiar dacă se resimțea energia de după Revoluție, însă moștenirea comunismului era grea. Anii dictaturii ceaușiste au fost grei și asta se resimțeau și atunci cînd am venit la Iași. În Franța, imaginea românilor este bivalentă, pentru că pe de o parte sînt francezii foarte apropiați de români, de cultura voastră, de artiștii voștri, și aceștia spun că românii ne sînt frați. În același timp asupra românilor planează o imagine urîtă pentru că de fiecare dată cînd se întîmplă ceva făcut de romi, jurnaliștii spun că românii au făcut cutare lucru. Eu însă le atrag atenția și le spun să nu confunde lucrurile pentru că romii sînt un popor întîlnit în Slovacia, România, Serbia, Croația și atunci cînd faci un material nu trebuie să spui românii, ci trebuie să delimitezi lucrurile și să nuanțezi că e vorba despre un clan al țiganilor. Un popor fără o țară anume, dar care trăiește peste tot în Europa. Este păcat că poporul român este asimilat acestei populații.
Adaugă un comentariu