Pentru mine, la vîrsta aceasta, doar luna ar mai reprezenta o opțiune
Microfonul de serviciu 11 decembrie 2017 Niciun comentariu la Pentru mine, la vîrsta aceasta, doar luna ar mai reprezenta o opțiune 28
În luna mai a anului 1981, pentru România se scria istorie – primul cetățean al țării se afla la bordul unei nave care avea destinația Cosmos. 7 zile, 20 de ore și 42 de minute avea să petreacă Dumitru Prunariu în spațiu și de acolo avea să se întoarcă cu totul altul. Chiar dacă la început, cînd s-a înscris în program, a pus totul pe seama hazardului, cînd șansa a început să se concretizeze dorința de necunoscut i-a pătruns în suflet și nu i-a mai dat drumul. La aproape patru decenii distanță, dacă ai șansa să-i stai alături o să simți cum puțin din magia unei cu totul alte lumi ți se lipește de retină și se revarsă asupra-ți dintr-o lume nu de mulți descoperită.
Prima dată cînd v-ați depus dosarul pentru programul Intercosmos analizele au arătat niște valori anormale ale inimii, care s-au dovedit a fi agravate de o gripă. V-ați gîndit vreodată la acel moment ca la un semn?
Nu, chiar deloc. În primul rînd nu mă aşteptam să fiu selecţionat. Venisem la Bucureşti din alte considerente. În primul rînd voiam să-mi văd soția care era încă studentă în București, iar în al doilea rînd să profit de zborul cu un avion militar pînă în capitală. Am picat toți cei care am venit atunci și toți l-am văzut ca pe un fapt divers. Am venit, am încercat, dar cum n-am reușit, am plecat înapoi în unitatea militară. Cînd cinci dintre noi au fost chemați înapoi, cinci dintre cei 17 care participaseră, atunci mi-am pus întrebări. Mi-am spus: „stai, asta înseamnă că e o chestie serioasă”. Uitasem aproape faptul că făcusem primul rînd de analize medicale. A doua oară lucrurile au luat o întorsătură foarte serioasă, am trecut de toate probele, am fost considerat intrat în detașamentul de candidați cosmonauți pentru o primă fază de pregătire. Abia atunci am început să mă gîndesc serios că aceasta ar putea să fie o nouă profesie.
Cît de sigur eraţi pe ceea ce urma să faceți, în 77, cînd v-ați înscris în programul de explorare și cercetare a spațiului cosmic propus de Sovietici?
Atunci cînd m-am înscris am privit-o doar ca pe o șansă. În acel moment aveam o profesie, eram inginer de aviație, aveam un loc de muncă, lucram la Fabrica de Avioane din Brașov. De asemenea, eram căsătorit, aveam deja o familie, un copil născut și al doilea pe drum. Deci eram într-un fel aranjat din punct de vedere profesional și familial. Ei bine, poate că a fost o șansă, dar una care mi-a schimbat radical orientarea în viață, de la profesie și pînă la cursul firesc al lucrurilor.
Am avut ambiția să învăț foarte bine și să obțin cele mai bune rezultate dintre candidații care erau acolo
Căsătorit fiind, cum a primit soția dumneavoastră vestea plecării din țară?
O condiție de bază a fost să mergem însoțiți de familie, așa că acolo am fost împreună cu ea. Copiii au mers la grădiniță acolo, iar eu în fiecare zi veneam acasă, ne vedeam, ca și cum aș fi venit de la un loc de muncă obișnuit. Prima dată soția nu a crezut că voi reuși pentru că, la fel ca mine, a tratat-o și ea ca pe un fapt divers. În momentul în care i-am spus că am fost selecționat și că urmează să începem să ne pregătim în țară și că vom vedea care din noi doi din detașament va pleca mai departe, a început să se gîndească și ea puțin mai serios la ipoteză că am putea să stăm departe de țară o perioadă de timp. Cînd a trebuit chiar să împachetăm și să plecăm în orășelul cosmonauților, ei tocmai i se termina concediul postnatal după al doilea fiu și a văzut în asta o șansă de a rămîne în continuare cu copiii și de a se ocupa de ei. Desigur, abia pe parcursul pregătirii acolo a înțeles toate implicațiile unui posibil zbor cosmic. Deja din mulți, șapte din grupul nostru au fost selecționați întîi cinci, apoi trei, ca mai apoi să rămînem doar doi. Deja se punea problema serios că aș putea să fiu ales pentru a zbura în spațiul cosmic, dar așa cum ne-au învățat rușii, din punct de vedere psihologic, este bine să te pregătești ca și cum ai fi primul, dar să te gîndești întotdeauna că ai putea fi pe locul al doilea. Atunci suporți mai ușor faptul că partenerul tău este ales și nu tu.
Alegerea finală între cine avea să rămînă pe pămînt și cine avea să plece în spațiu s-a făcut între dumneavoastră și Mitică Dediu. Vă mai amintiți cum s-a desfășurat prima dumneavostră întîlnire cu el, după ce v-ați întors din spațiu? Pierduse totuși trei ani din viață pînă la decizia aceea.
Amîndoi ne-am mutat viața acolo. Noi ne-am cunoscut în țară, în perioada în care am fost selecționați. El provenea din alt grup de selecție, era ofițer de aviație, inginer de telecomunicații, eu inginer de aviație intrînd în armată abia atunci. În momentul cînd am plecat, eu am primit gradul de locotenent major, el era deja maior, superior din punct de vedere al gradelor și cu 10 ani mai în vîrstă. Era sigur că, în conformitate cu toate regulile militare, el va fi cel favorizat, numai că a scăpat din vedere că era importantă intensitatea cu care ne pregătim. Nu era o simplă selecție militară, era o selecție profesională. Acolo am avut și avantajul tinereții și al ritmului de învățare studențească pe care nu de mult îl trecusem și pe lîngă asta și pregătirea din țară, ca inginer în domeniul aerospațial, care îmi furnizaze deja suficiente unelte profesionale care să mă ajute să învăț mai ușor ceea ce ni se preda acolo, pentru a trece prin alte repere profesionale materia de studiu. Am avut ambiția să învăț foarte bine și să obțin cele mai bune rezultate dintre candidații care erau acolo.
50 de metri cu autobuzul și apoi „trapa s-a închis pentru totdeauna”. N-ați simțit niciun moment că ați vrea să dați înapoi?
N-am avut niciodată niciun regret. Deși aveam emoții, determinarea de a zbura în spațiul cosmic era mare, rezultatele obținute erau mobilizatoare și ajunsesem să cunosc nava cosmică la șurub, fiecare detaliu din funcționarea ei. Îmi dădea o încredere deosebită tehnologia pe care urma să o utilizăm în spațiul cosmic și pentru a ne întoarce cu ea pe pămînt. Învățasem că pot să apară cîteva situații spațiale, învățasem și cum să le facem față, învățasem cum să utilizăm informația de la alte aparate ca să le suplinim pe cele ieșite din uz dacă era cazul. Aveam totală încredere în ceea ce trebuia să utilizăm ca tehnologie și credeam și în noi.
Ceea ce am întîlnit în spațiul cosmic a fost cu totul unic, neașteptat din anumite puncte de vedere, pentru că teoria este una, iar practica și condițiile reale de zbor în cosmos sînt altceva
Dorința asta de a merge în spațiu era foarte puternică. Ați găsit acolo ceea ce așteptați?
Cunoșteam din punct de vedere teoretic ceea ce avea să ne aștepte. În niciun caz nu trecusem peste percepțiile cosmosului din punct de vedere medical, pentru că la sol, mai bine zis în zbor cu avionul, reușeam să simulăm imponderabilitate pentru zecimi de secundă, dar nu și pentru ore sau zile. Imponderabilitatea de lungă durată acționează cu totul altfel asupra organismului decît primul impuls de imponderabilitate care trece rapid. Ceea ce am întîlnit în spațiul cosmic a fost cu totul unic, neașteptat din anumite puncte de vedere, pentru ca teoria este una și practica și condițiile reale de zbor în cosmos sînt altceva.
Sînt colegi de-ai dumneavoastră, astronauți, care s-au întors din spațiu cu ideea că noi nu sîntem singuri în Univers. De exemplu, Edgar Mitchell, în 1971, devenea a șasea persoană care punea piciorul pe lună și el spunea într-un articol că mai sînt și alte ființe acolo. Dumneavoastră ce părere aveți, există sau nu alte forme de viață în spațiu?
Mi se pare un lucru aberant să afirmăm că noi sîntem singurii din Univers. Este ca atunci cînd în Evul Mediu se afirma că Pămîntul este centrul Universului și că Soarele se învîrte în jurul nostru. Eu sînt convins că există forme de viață în Univers, poate mai dezvoltate decît noi, poate inferioare nouă, depinde unde căutăm. Oricum, viața o consider universală și se dezvoltă acolo unde găsește condiții favorabile. În contextul în care trăim acum, Pămîntul reprezintă zona favorabilă dezvoltării vieții în sistemul nostru Solar. Probabil că acum milioane de ani, cînd era mai cald, cînd soarele era mai puternic, planeta Marte a întrunit aceste condiții, dar se pare că acolo viața și vegetația au dispărut și acum căutăm răspunsuri din punct de vedere științific. Asta ca să vedem ce ne poate aștepta pe noi peste milioane de ani.
V-a făcut această călătorie să vă simțiți poate mai aproape de Dumnezeu?
Îmi e greu să spun sub forma în care înțelegem divinitatea, așa cum este promovată ea de Biserică. Te simți mai aproape de o energie universală, aș spune eu. Ieși puțin din cîmpul de interferențe negative, pentru că trăim totuși într-un cîmp de interferențe de toate felurile, multe dintre ele sînt percepute ca apăsătoare, negative, altele sînt pozitive, mobilizatoare. Găsești, de exemplu, lăcașe de cult care sînt construite în anumite locuri, pozitiv încărcate energetic și chiar simți o revelație în locurile respective. Pot să spun că acolo, în spațiul cosmic, am simțit direct prezența și valoarea unei energii universale care guvernează și ordonează lucrurile în Univers.
Spuneați că au existat tineri de-a lungul timpului care v-au căutat ca să vă întrebe cum pot să facă ce ați făcut și dumeavoastră.
Numeroși chiar. Unii m-au abordat fiind elevi, mi-au trimis emailuri și sînt mîndru că cel puțin doi dintre ei urmează acum pentru Cosmos, unul în cadrul Agenției Spațiale Române și e unul dintre specialiști, iar altul după ce a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială, a reușit să facă un masterat la Universitatea Cosmică Internațională. Apoi a participat la un concurs de selecție pentru firma Airbus, partea de sateliți. A fost imediat ales ca bun specialist și lucrează în domeniul sateliților în Germania, la Airbus, dar ține în continuare să devină al doilea cosmonaut român.
Presa din întreaga lume scrisese că mai există un cosmonaut și că e primul cosmonaut român
Mai găsiți același interes pentru cosmos și în ochii tinerilor de astăzi?
Da. Spațiul cosmic este un domeniu foarte incitant. Chiar dacă viața este mai plictisitoare, chiar dacă nu găsești atît de multă incitare științifică în viața de zi cu zi, spațiul stimulează, înflăcărează imaginația și mulți tineri și-ar dori să ajungă în spațiul cosmic. E foarte bine că se întîmplă asta. Dacă ar urma o carieră care să-i ducă cel puțin la nivel de cercetători în domeniu și să fie mulțumiți de ceea ce realizează. Desigur, punctul culminant e să ajungă în spațiul cosmic, dar chiar dacă nu ajung pînă acolo, totuși o carieră în acest domeniu cred că aduce numeroase satisfacții.
Ați simțit poate, după ce v-ați întorc din spațiu, că ați atins astfel, prin această călătorie, limita maximă pe care o puteați atinge în carieră? Ce mai este, în fapt, de făcut după asta?
Adevărul este că pe toată perioada pregătirii, luasem zborul ca scop final al activității mele. Reperul final era zborul cosmic. Nu m-am gîndit niciodată ce va urma după și cînd am venit din spațiul cosmic am constatat că în fața mea este un spațiu imens pe care trebuie să-l umplu, în care nu știu ce voi face și cum mă voi descurca. Lucrul acesta mi-a creat emoții și un mare semn de întrebare. Atunci cînd am ajuns acasă, partea română nu prea a știut ce să facă cu mine. Eram deja ofițer și eram încadrat în comandamentul aviației militare de atunci. Mi s-a oferit o funcție de colonel la maxim, cum era atunci, o funcție foarte bună, în care aveam și anumite atribuții militare, dar mi se lăsa și libertatea de a mă ocupa de colaborarea cu instituțiile cosmice din România, de institutele de cercetare, de a participa la manifestări internaționale pe linie cosmică, la anumite programe. Am avut de la început această libertate pentru că întradevăr prin ceea ce făcusem eram cunoscut în întreaga lume. Presa din întreaga lume scrisese că mai există un cosmonaut și că e primul cosmonaut român, iar participarea mea la manifestări internaționale nu putea să aducă decît un plus de valoare României. În acest context, mi-am definit încet o nouă linie de activități care, pe lîngă partea militară a inclus imediat după 90 participarea directă la crearea Agenției Spațiale Române, implicarea în activitatea ei. Din 1998, fiind cerut expres de ministrul cercetării, am acceptat să fiu detașat de la Ministerul Apărării, la Ministerul Cercetării și să ocup funcția de președinte al Agenției Spațiale Române. De atunci activitatea mea a fost exclusiv pe linie cosmică, fie în interior, în creionarea și coordonarea programului național spațial, dar și în colaborările internaționale, acordurile semnate, cooperările cu instituțiile cosmice internaționale. Toate acestea au definit noi direcții ale activității mele, pe care le exploatez în continuare și eu zic că o fac cu succes.
Și le găsiți la fel de mulțumitoare.
Da, le găsesc mulțumitoare. Faptul că reușesc acum fiind implicat în unele instituții internaționale, să pun cap la cap interese, să generez anumite activități comune, să ajung să le corelez acolo unde se poate, să conduc anumite instituții cum a fost Comitetul ONU pentru explorarea pașnică a spațiului extraatmosferic, Asociația exploratorilor spațiului cosmic, să fiu în bordul de conducere al Academiei Internaționale de Astronautică. Toate acestea nu reprezintă doar mari satisfacții profesionale, dar și multă muncă, multe deplasări și efort atît intelectual, cît și fizic pentru a le face pe toate.
Marte e undeva mult mai departe și mi-aș pune anumite întrebări legate de capacitățile mele, mai ales legate de vîrstă, pentru a efectua un zbor atît de lung
S-a vorbit recent despre colonizarea Planetei Marte. Dacă s-ar ajunge la crearea unui astfel de oraș în spațiu și vi s-ar oferi oportunitatea să fiți printre cei care se îmbarcă primii ați face-o?
Pentru mine, la vîrsta aceasta, doar Luna ar mai reprezenta o opțiune. M-aș duce cu mare plăcere pe Lună. Oricum sînt numai trei zile dus, activitate la suprafața Lunii cît ar încăpea, și apoi trei zile întors. Marte e undeva mult mai departe și mi-aș pune anumite întrebări legate de capacitățile mele, mai ales legate de vîrstă, pentru a efectua un zbor atît de lung. În afară de asta, a rămas încă o necunoscută din punct de vedere al posibilității realizării zborului cu un echipaj uman. Și nu atît marte cît și spațiul interplanetar între Pămînt și Marte, unde radiațiile cosmice sînt intense, unde nu mai sînt captate și amortizate într-un fel de cîmpul magnetic al Pămîntului. Noi totuși, în jurul Pămîntului, la bordul Stației Cosmice Internaționale, unde se zboară și un an de zile, zburăm în interiorul cîmpului magnetic, iar acesta absoarbe o bună parte din radiația cosmică și ne protejează într-un fel, deși nivelul de radiații este mai mare decît la sol. În spațiul interplanetar lucrurile se schimbă puțin și o navă cosmică eficientă pentru a duce echipajul pînă acolo ar trebui să aibă niște mijloace active de protecție împotriva radiațiilor.
Și-a mai primit atunci, în 1981, colegul dumneavoastră de pe Saliut-6, legătura de ceapă verde de acasă?
Sînt convins că mulți colegi de-ai mei au dus diverse lucruri în spațiul cosmic. Acum, în mod oficial, cu navele cargo se trimit legume proaspete, fructe proaspete. La bordul Stației Cosmice Internaționale se consumă multe lucruri proaspete. Atunci cînd am zburat eu nu se duceau lucruri proaspete, era doar mîncare ambalată, iar acea mînă de ceapă verde a constituit o prezență benefică pentru cosmonautul care o ceruse nevestei lui și prin intermediul căruia a ajuns pînă la mine, am îndesat-o în buzunarul costumului cosmic și-am scos-o acolo sus să i-o dau din partea familiei. Era o legătură cu cei de la sol, cu hrana de acasă, cu o masă luată în familie, alături de cei dragi. Mă bucur că am reușit să fac acest lucru, chiar dacă a fost considerat neoficial, ca să nu spun ilegal.
Adaugă un comentariu