Studenții români reacționează în timpul orelor de curs de parcă ar asculta un discurs religios
Microfonul de serviciu 20 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Studenții români reacționează în timpul orelor de curs de parcă ar asculta un discurs religios 146
Jean-Paul Carrière a fost dintotdeauna pasionat de studiul privind schimbările țărilor care au trecut de la un regim autoritar la unul democratic și, datorită acestei pasiuni, a ajuns și în România. Spune că fiecare vizită la noi în țară îl uimește pentru că identifică aici un spațiu în care aspectele vechi coexistă cu cele moderne. Este unul dintre specialiștii care au contribuit la planificarea regională a Franței și care au pregătit primul contract dintre stat și regiune. A studiat, din acest punct de vedere, Portugalia mai bine de 30 de ani și a publicat peste 220 de articole științifice. De cîțiva ani predă și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), la specializarea Geografia Turismului (filiera francofonă) și, de asemenea, participă la organizarea Seminarului Geografic Internațional „Dimitrie Cantemir”. Pe 13 octombrie 2017, a primit cea mai înaltă distincție academică, Doctor Honoris Causa, din partea UAIC.
Ați contribuit la planificarea regională a Franţei. Cum a ajuns această propunere la dumneavoastră?
Această idee a planificării regionale a apărut în Franţa exact după celde-al Doilea Război Mondial, în mijlocul distrugerilor provocate de acesta. Aşadar, deja exista cu mult timp înainte să mă fi născut eu o acţiune voluntară a statului, menită să restabilească echilibrul între teritorii. Şi asta pentru că era nevoie, evident, să se reaşeze ordinea pierdută în timpul războiului. Apoi, autoritățile şi-au dat seama că exista un mare dezechilibru între Paris şi celelalte regiuni ale Franţei. Acela a fost, aşadar, momentul în care a luat naştere o nouă politică în ceea ce priveşte amenajarea teritoriilor, fiind la acea vreme una la nivel naţional. Regiunile nu existau pe atunci și nici nu erau instituţionalizate, cu alte cuvinte, nu exista o instituţie care să se ocupe de planificarea regională. Mai putem adăuga şi faptul că în Franţa mai exista o tradiţie în această direcţie, mai veche decît cea a amenajării teritoriale, şi anume cea referitoare la aranjarea oraşelor. În prezent, se poate observa cum aceste două domenii, amenajarea teritoriilor şi cea a oraşelor, care la început erau complet separate, ajung uşor-uşor să se suprapună. Pînă la urmă, aceste două domenii au fost recunoscute de către „lumea academică” ca fiind pe de o parte „un şir de evenimente” şi pe de altă parte ca fiind o disciplină ştiinţifică. Acest aspect m-a fascinat întotdeauna chiar dinainte de a-mi începe studiile. Am urmat iniţial studii economice, însă aveam deja ideea în minte cum că economia trebuia să contribuie la amenajarea regiunilor, a oraşelor şi aşa mai departe – o idee naivă de altfel.
Şi uite aşa, începînd cu pregătirea doctoratului, m-am îndreptat către acest domeniu disciplinar cu o teză ieşită din comun, atipică aş putea spune, în spaţiul economic, şi anume „La formation des espaces résidentielles”(n. red. „Formarea spaţiilor rezidenţiale”). Acest lucru mi-a oferit, bineînţeles, posibilitatea de a profesa în mediul universitar, dar mai presus de toate, mi-a oferit oportunitatea de a relaţiona cu cei care au contribuit la planificarea teritorială.Lucrurile stau puţin diferit pentru că tocmai ideea în sine de a putea iniţia cercetări în acest domeniu de studiu m-a determinat să cunosc oameni deja implicaţi în planificarea teritorială, oameni care mi-au cerut mai apoi ajutorul în elaborarea unor diverse proiecte. Mai exact, în jurul anilor ’82-’83, într-o perioadă puternic influenţată de fenomenul decentralizării, am fost contactat de o agenţie franceză de stat, care pe atunci se numea „L’agence française de la maîtrise de l’énergie” (n. red. „Agenţia franceză pentru managementul energiei”) pentru a pregăti un contract între stat şi regiuni. Astfel, dedicîndu-mă în totalitate acestui contract, am fost nevoit să ies din spaţiul universitar pentru o anumită perioadă de timp.
Atunci cînd aţi elaborat contractul, v-aţi bazat pe un studiu de teren?
Da. Am putea spune şi asta. Dar, de fapt, rolul meu era acela de a localiza potenţialele colaborări între stat şi regiuni care ar fi putut să aducă avantaje în managementul energiei. Aşadar, principalul scop al acestui contract era acela de a crea un fond finanţat în egală măsură de către stat şi regiuni (50%-50%). Acest fond permitea finanţarea unor acţiuni locale, a managementului energiei sau chiar finanţarea unor noi forme de energie.
Care erau aspectele din Franţa care necesitau o schimbare din punctul de vedere al amenajării teritoriale?
Existența unui dezechilibru între dezvoltarea excesivă a regiunii Parisului şi diferenţele dintre regiunile de Est si de Vest ale Franţei. Apoi putem aminti, desigur, fenomenul de deşertificare a zonelor rurale.
În prezent care sînt problemele cu care se confruntă Franța la acest capitol?
Dacă e să ne raportăm la prezent, problema principală a Franţei ar fi faptul că aceasta trece printr-un proces de metropolizare care implică, de fapt, în mod clar, sporirea proceselor de concentrare şi de aglomerare în jurul oraşelor mari ale Franţei, opt sau zece la număr. Aşadar, problema este să ştim cum să organizăm teritoriile în aşa fel încît aceste procese de metropolizare, care sînt oricum inevitabile, să ajute şi oraşele mai mici, mai puţin dezvoltate sau chiar acele zone rurale supuse fenomenului de deşertificare.
Cu alte cuvinte, aceasta este o problemă foarte delicată pentru Franţa din ziua de azi. Cum să evităm ca metropolele să nu absoarbă marea majoritate a populaţiei şi cum ar putea acest proces de dezvoltare să fie benefic pentru întregul teritoriu? Lucrurile se complică şi mai tare dacă e să ne raportăm la politică – observăm că teritoriile care surprind efectele negative ale metropolizării sînt totodată şi cele atrase de dorinţa de a-şi apăra identitatea într-o manieră exagerată, idee sprijinită, de altfel, de către extrema dreaptă.
În Oradea, spre exemplu, există un potenţial enorm de dezvoltare locală
La o primă analiză, cum aţi contura acest proces de replanificare teritorială în România?
Eu, personal, nu îmi pot imagina revenirea la o formă de planificare autoritară şi centralizată. Mi se pare, însă, că România se confruntă, de asemenea, cu mari probleme de dezechilibru teritorial. După părerea mea, dacă e să ne raportăm la stat, este nevoie să se regăsească coerenţa dintre politicile sectoriale și cele regionale. Nu sînt eu în măsură să spun ce ar trebui schimbat în România, dar mi-am dat seama în Oradea, spre exemplu, că există un potenţial enorm de dezvoltare locală. Consider că statului îi revine sarcina de a sprijini acest potenţial prin absolut toate mijloacele posibile. Soluţia ar fi aceea de a crea condiţii necesare pentru ca această dezvoltare să aibă cu adevărat loc. Iar aici mă refer la mai puţină birocraţie, mai puţine contracte şi la mai mult ajutor din partea statului, oferirea de sprijin financiar și posibilitatea de a recruta ingineri de teritoriu, aşa cum sînt numiţi în Franţa.
Care sînt locurile sau aspectele pe care ar trebui să se pună accent?
Răspunsul meu va fi unul intuitiv, deci nu unul avizat. Consider că identificarea potenţialului de dezvoltare locală implică mult efort şi din această cauză, de cele mai multe ori, acest potenţial este ignorat. Bineînţeles că aici am putea aduce în discuţie şi potenţialul turistic al unor regiuni, cum ar fi Bucovina, de exemplu, o zonă care s-a dezvoltat, totuşi, destul de repede în acest sens. Însă, sînt şi alte regiuni cu potenţial turistic, dar care, din păcate, nu sînt absolut deloc puse în valoare. O soluţie la această problemă cred că ar fi identificarea tuturor resurselor care ar putea contribui la dezvoltarea locală, iar aici mă gîndesc mai ales la identificarea elementelor de patrimoniu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să dezvoltăm o ţară doar din perspectiva turismului. Ar fi cu adevărat grav dacă am face acest lucru. Mai apoi există, fără îndoială, o mare problemă referitoare la mobilitatea dintre teritorii. Acest aspect nu implică neapărat drumurile în sine, ci şi modalităţile de transport care ar putea crea conexiuni între toate regiunile ţării. Ceea ce m-a uimit extraordinar de mult a fost că am avut ocazia să văd cu ochii mei faptul că încă există regiuni ale României care sînt complet izolate de celelalte.
Susţineţi faptul că regiunile mezo, cum ar fi regiunile mai puţin dezvoltate, ar trebui să fie solidare cu cele macro (regiunile sau țările). În ce constă această solidaritate?
Personal vorbind, nu deţin multe cunoştinţe în ceea ce priveşte politica de dezvoltare a regiunilor, însă, cred că regiunile mai dezvoltate ale unei ţări sînt, mai degrabă, structuri ale statului care servesc, pînă la urma urmei, la conducerea acestuia. Aşadar, românii sînt aceia care ar trebui să decidă modul în care îşi gestionează propriile teritorii.
Ce pot spune eu este că primul aspect asupra căruia ar trebui să se concentreze statul ar fi îmbunătăţirea nivelului de centralizare, respectiv oferirea responsabililor locali posibilitatea de a acţiona asupra propriilor teritorii în funcție de potenţialul local pe care îl prezintă şi nu în funcţie de ce le impune statul.
Putem afirma faptul că la noi regiunile sînt solidare unele cu celelalte?
Într-un mod nefast… da.
Consideraţi că Uniunea Europeană ar trebui să arate mai degrabă ca un stat federal sau ar trebui să se pună accentul pe naţionalizare?
Sîntem departe de o Uniune Europeană constituită pe legi federale, însă, cred că ne-am putea îndrepta spre o aşa-zisă formă de federalism în cadrul funcţionării Uniunii Europene. Ne amintim că noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a propus, în acest sens, o revizuire a instituţiilor europene. Nu prea ştiu ce gînduri a avut dumnealui în această privinţă, dar bănuiesc că ideea care a stat la baza acestei propuneri a fost faptul că Uniunea Europeană nu mai poate funcţiona ca odinioară. Aşadar, va trebui să ne îndreptăm spre o reorganizare bazată, în primul rînd, pe solidaritatea dintre ţările membre ale Uniunii Europene, ceea ce va implica, cu siguranţă, crearea unor noi reguli care să asigure existenţa acestei solidarităţi.
Sînt de părere că dacă nu va exista această solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene, fenomenul prezent în Catalonia se va răspîndi în întreaga Europă. În Scoţia, de exemplu, ştim bine că deja există această dorinţă de afirmare a identităţii. În viitor poate va apărea şi Marea Britanie pe această listă sau chiar Corsica, de ce nu?
Conceptul „Europa cu două viteze” este o soluţie bună pentru Uniunea Europeană?
Cred că aceasta este calea cea mai uşoară, cred că ar trebui să încercăm să depăşim această viziune propusă de acest aşa-zis concept şi să încercăm să ieşim din stagnarea în care ne aflăm la ora actuală. Cu alte cuvinte, ar trebui să ne depăşim propria condiţie şi să evităm să facem din Uniunea Europeană o imagine caricaturală. Ce vreau să spun este că în prezent există ţări care dispun de resursele necesare iniţierii anumitor proiecte, dar care nu privesc neapărat întreaga comunitate europeană. Şi cu toate acestea, consider că ar trebui să li se ofere toate mijloacele posibile pentru a-i ajuta să-şi dezvolte aceste proiecte. Avem tendinţa să ne gîndim la țările dezvoltate cînd discutăm despre acest lucru, însă, pot exista proiecte care să implice şi ţările mai puţin dezvoltate. E uşor de spus, dar mie, sincer, acest concept de „Europa cu două viteze” îmi creează o oarecare stare de nelinişte.
Cum credeţi că Brexit-ul sau referendumul din Catalonia afectează Uniunea Europeană?
Pentru mine aceste două fenomene sînt două lucruri total diferite. Brexit-ul, în opinia mea, a adus o mai mare pierdere britanicilor decît europenilor. În ceea ce privește Franța – Brexit-ul nu va fi o piedică între ea si Marea Britanie, cooperările dintre acestea fiind încă existente. Consider că tot britanicii vor avea de pierdut chiar dacă şi în Franţa vor apărea consecinţe negative cauzate de acest fenomen.
Foarte mulţi studenţi de origine franceză aleg să studieze medicina în România și asta din cauză că nu îşi pot găsi un loc în sistemul din Franţa
România se află pe locurile fruntaşe în ceea ce priveşte analfabetismul sau abandonul şcolar. Cum credeţi că ar trebui autorităţile române să gestioneze această problemă – făcînd referire la sistemul francez?
Mai întîi aş vrea să spun că ar trebui să se renunţe la această idee de a idolatriza tot ce se întîmplă în Franţa. Și Franţa, la rîndul ei, se confruntă cu o serie de probleme legate de analfabetism, abandon şcolar şi aşa mai departe. Sînt cartiere franceze sărace în care nivelul şcolar este unul cît se poate de scăzut faţă de cartierele altor oraşe mai dezvoltate. Sînt conştient că România se confruntă cu această problemă şi consider că statul este cel responsabil în rezolvarea ei. Nu cunosc în profunzime situaţia României la acest capitol şi, deci, nu aş putea să ofer soluţii concrete în acest sens. Însă cred că mărirea bugetului dedicat învățămîntului cu siguranță nu ar strica. Vorbind de experienţa mea personală, am avut ocazia să interacţionez cu o serie de universităţi din România şi nu a fost greu să remarc faptul că aveţi atît studenţi, cît şi profesori foarte valoroşi. Deci nu trebuie să ne lovim mereu de partea proastă a lucrurilor. În Franţa, de exemplu, ne confruntăm cu o mare problemă în formarea viitorilor medici. Mai mult de atît, foarte mulţi medici au ieşit la pensie, posturile lor rămînînd libere. Revenind la situaţia României, foarte mulţi studenţi de origine franceză aleg să studieze medicina în România și asta din cauză că nu îşi pot găsi un loc în sistemul din Franţa. Cu alte cuvinte, faptul că România este o opţiune pentru aceşti studenţi este dovada clară că nivelul de studii oferit de sistemul de învăţămînt românesc este unul desul de ridicat.
Abandonul şcolar în rîndul studenţilor este o problemă cu care se confruntă și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Spre exemplu, la Facultatea de Litere, jumătate dintre studenții înscriși în primul an de studiu ajung să își susțină lucrarea de licență. Situația este asemănătoare și la Facultatea de Geografie și la Facultatea de Matematică. Cum ar putea fi remediată această problemă?
Într-adevăr aceasta este o problemă foarte gravă. Însă nici Franţa nu stă prea bine la acest capitol. La unele discipline numărul studenţilor care ajung la nivelul de master nu trece de 50 de procente. Unii consideră că această problemă ar putea fi remediată doar dacă selecţiile ar fi mai dure, însă, personal, eu nu sînt de aceeaşi părere. Consider, mai degrabă, că este vorba despre orientarea profesională a elevilor. Mai exact, în Franţa sînt foarte mulţi studenți care îşi aleg filierele fără să se gîndească neapărat dacă au pregătirea necesară pentru a le gestiona. Mă gîndesc, spre exemplu, la un fenomen existent acolo, elevi care au terminat şcoli profesionale aleg să studieze Dreptul. Ei bine, am răsfoit statisticile, iar şansele de reuşită ale acestor studenți sînt egale cu zero. Aşadar, este clar ca aici vorbim despre consecinţa unei greşeli de orientare profesională, fiind totodată şi vina instituţiilor de învățămînt care nu au fost capabile să ofere elevilor suportul de care aceştia au avut nevoie. Şi bănuiesc că aceeaşi problemă se regăseşte şi în România.
Cum credeţi că universitatea poate apela la spiritul civic al studenţilor, al profesorilor sau chiar al localnicilor?
Nu cred că asta ţine de universitate. Consider că spiritul civic este un lucru care se dobîndeşte în primii ani de şcoală. Aşadar, învăţătorilor le revine misiunea de a induce spiritul civic elevilor săi. Atunci cînd un student păşeşte pragul universităţii neavînd deja aceste calităţi formate încă din ciclul primar este tardiv pentru el să le capete pe parcursul facultăţii.
Ați identificat diferențe vizibile între studenții din Franța și cei din România?
Ce am putut observa în timpul orelor de curs a fost faptul că studenţii români sînt mult mai atenţi decît cei francezi, dar şi foarte distanţi în acelaşi timp. Ca să fac o comparaţie – studenții de aici reacţionează de parcă ar asculta un discurs religios. Nu contestă nimic şi nu intervin. Dar poate că şi ideea de a avea în faţă un profesor străin îi determina să se comporte aşa.
Sînt atras de ţările care suferă schimbări structurale profunde
De ce România de după comunism a devenit un obiect de studiu pentru dumneavoastră?
Pornind de la o simplă întîmplare, pentru că aşa se întîmplă lucrurile în viaţă de obicei. Dar şi pentru că acest domeniu vizează, practic, cariera mea personală. Am fost mereu fascinat de aceste tipuri de schimbări drastice. Principalul meu teren de studiu a fost Portugalia, unde am şi mers exact în perioada aşa numitei revoluţii portugheze „Revoluţia Garoafelor”, în anul 1974. Simţeam că ceva se va întîmpla acolo şi aşa a şi fost. O transformare fundamentală a regimului portughez dintr-o dictatură autoritară într-o democraţie. Nu ştiam exact spre ce va conduce această revoluţie, însă, eram acolo pentru a afla. Nici nu ştiam la acea vreme limba portugheză, dar interacţionînd cu diferite persoane în timpul serviciului, am ajuns să o cunosc. M-am concentrat, mai ales, pe discrepanţele evidente dintre regiunile Portugaliei, dar şi pe planificarea teritorială a acesteia. Cu România s-a întîmplat exact la fel. Am avut ocazia să cunosc diferiţi colegi de origine română cu care am discutat, bineînțeles, despre transformările prin care a trecut România de-a lungul timpului. Atunci cînd o ţară iese dintr-un regim totalitar, centralist, riscul este acela de a cădea în cealaltă extremă şi anume, într-un liberalism fără reguli şi restricţii. Deci după cum vedem, pericolul este unul extrem de mare şi este foarte interesant de observat cum reacţionează o ţară atunci cînd este supus la el. Am reuşit prin diferite programe de schimburi de experienţă să vin în România pentru a o studia mai îndeaproape pentru că, repet, sînt atras de ţările care suferă schimbări structurale profunde.
Cum apreciaţi evoluţia României de la comunism încoace?
Preferi răspunsul unui om di-plomat sau…? (rîde) Am venit pentru prima oară în România prin anii 2000, iar România de la acea vreme era cu totul alta faţă de România din ziua de azi. Pentru mine este cu adevărat fascinant să văd cu ochiul liber toate aceste transformări ale ţării. Mi-am văzut şi propria ţară evoluînd, însă, pe parcursul unei perioade de 60 de ani – de cînd m-am născut încoace.
Cînd sînt pe meleagurile României am ocazia să retrăiesc fragmente din copilăria mea, din Franța, dar care sînt întrerupte de cîteva imagini extrem de moderne. Şi am impresia că transformarea ce a avut loc în ultimii 15 ani în România se aseamănă cu transformarea Franţei din ultimii 60 de ani. Pentru mine este fascinant să observ cum aceste două fenomene diferite, tradiţionalul şi modernul, pot coexista. Ca să dau un exemplu, ieri, pe stradă, am văzut o căruţă trasă de cai oprită în dreptul unui ATM. După părerea mea, această situaţie este provocată de refuzul unora de a renunța la vechiul regim, chiar dacă acesta nu mai există.
Adaugă un comentariu