Veniți din cenușă
Ascultă de (la) noi 8 decembrie 2014 Niciun comentariu la Veniți din cenușă 16Album: „Vino, Țepeș” | Artist: Pheonix | An: 2014 | Gen: Rock.
Numele de „Phoenix” este predestinat renaşterii, asemenea păsării care renaşte din propria cenuşă. Nu doar că unii membri ai trupei sînt noi, dar şi albumul „Vino, Ţepeş” pe care l-au lansat pe 17 noiembrie în Bucureşti aduce piese noi. Melodiile îmbină tradiţionalul cu stilul de blues şi aduc publicului o nouă înfăţişare a istoriei scrise în versuri de scriitori clasici precum Mihai Eminescu, George Coşbuc, Al. Macedonski.
Unele pasaje alese spre interpretare, îl prezintă pe Vlad Ţepeş drept un salvator al poporului de astăzi, menit să călătorească în timp pentru a-i pedepsi pe cei aflaţi la conducerea ţării: „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punînd mîna pe ei,/Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,/Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,/Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”.
Tema care domină întregul playlist urmăreşte un fir epic dinamic, iar accentul cade pe poveştile marilor voievozi români: Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrîn şi alţii.
Noul album al trupei „Phoenix” pare a fi unul patriot, presărat cu acorduri care încrustează tristeţea şi relaxează auditoriul sau stîrneşte rîsul: „Behăie poporu-n loc să ia toporul/Şi-aşteaptă smerit să-l declari falit.” Versurile nu sînt lipsite de ironii care tind să critice sistemul politic actual.
Printre cele nouă piese se reia melodia „Phoenix” lansată pentru prima dată în albumul „Cantafabule” din 1975, înainte de fuga trupei în Germania unde a reuşit să scoată albumul „Transsylvania” şi trei single-uri.
Dacă pînă acum cîntecele cunoşteau experienţa anilor şi o revoltă înnăbuşită, astăzi amprenta este pusă pe noua generaţie, Flavius Hosu la tobe şi Andrei Cerbu la chitară, întinerind formaţia, iar vocea solistului Costin Adam împleteşte trecutul şi prezentul într-o armonie perfectă.
Trupa „Phoenix” a fost înfiinţată în anul 1962, iar primul album, „Vremuri”, lansat în 1968, a apărut în 120.000 de exemplare, vîndute foarte repede, ceea ce a dus la propunerea formaţiei pentru Discul de Aur. În evoluţia sa a cunoscut mai multe subgenuri ale rock-ului, de la etno rock pînă la rock psihedelic, fiind prima formaţie românească de rock.
Adaugă un comentariu